Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
to Oldear:
Tak mě přišly důležité všechny ty body, týkají se různých aspektů tohoto tématu, stejně jako diskuze zde.
Tak mě přišly důležité všechny ty body, týkají se různých aspektů tohoto tématu, stejně jako diskuze zde.
Problematika má viditelně tak široký záběr, že i zdánlivě nesouvisející témata jsou nezbytná k jejímu důkladnému prodiskutování.
Muzikologické ani jiné znalosti nehrají roli. Emocionální zážitek z umění je nutno i možno prožít výhradně z hlediska líbí/nelíbí. Čím dříve každý přijde na to, že to ani jinak nejde, tím lépe pro něj. Dává to jeho subjektivnímu prožitku zprostředkovanému uměním prakticky neomezenou svobodu. A o to jde především. Od toho tady umění je.Fidji99 píše: ↑08 led 2022 22:59Antony, urcite sa da zivot prezit aj s libi/nelibi. Niekomu to staci.
Tak ako je rozdiel, ci pre teba “hejticrliiivdkidzaloun” len zhluk zvukov alebo ci rozumies o com ta hudba je.
Niekomu staci blazene klepat nohou na beeejbyyyaaaajjjjlaaaaavjuuuuu a niekto, vie ocenit komplikovanost 7/4 polyrytmu a vie ze Van Halen pouziva Bachove harmincke postupy.
Snahy od objektivizaci kvality umění rozumem jsou prastaré. Nikdo však dosud nepřišel na to, jak udělat, aby taková objektivizace byla funkční. Vždy se ukázalo, že určení pravidel, jak všeobecně závazně stanovit kvalitu umění, je nemožné. Je to jednoduše tím, že umění v principu není řemeslo, jde o jeho protipól. Tím samozřejmě nepopírám, že se k němu jako k řemeslu mnohdy přistupuje. Takto vadné produkty přirozeně vzbuzují moje jednoznačné nelíbí.
Tedy, pokud by se mi měla nějaká hudba líbit jen proto, že je v ní použit nějaký konkrétní muzikologicky definovaný postup, bylo by to stejné, jako by se mi líbila nějaká literatura proto, že je tam perfektní shoda podmětu s přísudkem, nebo nějaký obraz kvůli tomu, že je použito neobvyklé chemické složení barev. Žádná z těchto věcí nemá na kvalitu díla žádný vliv. Z hlediska vnímání jsou to prvky s nulovým významem.
Opakuji, mnoho znalých lidí na výše uvedené přišlo. Uvedu aspoň jeden příklad:
"Po pravdě řečeno ani dnes nejsem přesvědčen, že vím, co je film. Je to neproniknutelné tajemství, jako ostatně každá oblast umění."
Andrej Arseňjevič Tarkovskij 1983
A ti co tancovali, pripadali sialeni tim, ktori nepoculi hudbu.
F.Nietzsche
F.Nietzsche
Zajímavé. Pokud "všechno souvisí se vším", jak mohou být úvahy vzdálené od původního tématu vlákna?Prospero píše: ↑09 led 2022 09:58Tyhle úvahy jsou sice už na míle vzdialené od původního tématu vlákna, ale budiž.
Ty vnímáš hubu jen jako samostatnou disciplínu, ale ne každý se s tím ztotožňuje. A právě to je ten důvod, proč ti v tom spousta lidí oponuje.
Hudba, stejně jako i jiné umění není krásná jen jako samostatný celek. I hudba je jen "zhmotnění" nějaké myšlenky.
A tady si dovolím vrátit se k albu "The Wall" a také, proč jsem se o něm zmínil.
Podle mého názoru teprve ten film přináší vysvětlení, proč a z jakých pohnutek tohle album vlastně vzniklo. Rozhodně si nemyslím, že by ten film měl nějak zvýšit obraty prodeje. Jen v podstatě dokresluje pohnutky, které stály za vznikem té hudby. Takže pro mě je její součástí, ne samostatnou disciplínu.
Jak už napsal fidji99. Vše souvisí se vším (například balet bez hudby by byl úplně nemyslitelný, nemyslíš?)
Víc už mě jako vysvětlení nenapadá.
K věci.
To, že hudba je samostatnou disciplínou, jsem si nevymyslel. To dávno definovaná skutečnost. Nijak se tím nevylučuje, že může svými výrazovými prostředky participovat i na jiných disciplínách. Někdy až v takové míře, že se stává jejich dominantní součástí. Pokud smícháme dva chemické prvky, také vzniklá směs nijak nepopírá definici těchto prvků.
Hudba The Wall je (v modifikované podobě) součástí filmu The Wall. Nikde to nepopírám. Na tom, že jde o samostatnou disciplínu to však nic nemění. Dtto balet. Syntéza několika uměleckých disciplín. Normálka.
A je to tu, CD jsou "posluchačsky bezcenné" na hififóru bezkonkurečně výrok roku.... a to máme teprv 9. ledna.
Neposlouchám CD, poslouchám hudbu.
Kdo si myslí, že poslouchá CD, musí se ještě hodně učit.
Kdo si myslí, že poslouchá CD, musí se ještě hodně učit.
Tvl to nebere konce antony... Třicet let a víc lidí poslouchají hudbu z cdcek, a najednou přestala mít smysl. To rozhodl kdo a odkdy ? Hotovo
Tohle jsem si koupil k Vánocům. Vše fyzické nosiče, i knihy, a to nejsem sběratel cdcek ani knih, ale mám z toho k...a radost, rád se v tom hrabu, listuju, čtu klidně napreskacku, a vracím se když je třeba, poslouchám, procitam, chci to mít v knihovně a v Poličce, ne na flesce, ..... pro mne je to jináč nemyslitelné, a určitě nejsem sám.
Samozřejmě si něco přečtu na netu nebo poslechnu, ale tohle se pro mne nezmění, i když to stojí penize
Samozřejmě si něco přečtu na netu nebo poslechnu, ale tohle se pro mne nezmění, i když to stojí penize
Pesi
Lidé po staletí poslouchali hudbu živě. Potom i z rádia. Potom také z různých nosičů. Z nich, ne ty nosiče. To, že se pro některé lidi stal nosič symbolem hudby je pravda. Ovšem jde jen o jejich nesprávnou transformaci reality. Nosič je jen podpůrné médium. V případě, že je to jediné médium, na němž se dotyčná hudba nachází, disponuje takový nosič jistou krátkodobou exkluzivitou, To však není případ zde vyobrazených médií.
Je třeba si uvědomit, co je podstatné a oddělit to od nepodstatného. Práce na celý život, a někdo k tomu ani nedospěje.
Máš moc krásné věci. Jako materiální sbírka, nádhera. K hudbě ale třeba nejsou, ta existuje i bez nich. Proto, abych odpověděl na otázku v tématu, fyzické digitální nosiče nemají pro poslech hudby smysl.
Lidé po staletí poslouchali hudbu živě. Potom i z rádia. Potom také z různých nosičů. Z nich, ne ty nosiče. To, že se pro některé lidi stal nosič symbolem hudby je pravda. Ovšem jde jen o jejich nesprávnou transformaci reality. Nosič je jen podpůrné médium. V případě, že je to jediné médium, na němž se dotyčná hudba nachází, disponuje takový nosič jistou krátkodobou exkluzivitou, To však není případ zde vyobrazených médií.
Je třeba si uvědomit, co je podstatné a oddělit to od nepodstatného. Práce na celý život, a někdo k tomu ani nedospěje.
Máš moc krásné věci. Jako materiální sbírka, nádhera. K hudbě ale třeba nejsou, ta existuje i bez nich. Proto, abych odpověděl na otázku v tématu, fyzické digitální nosiče nemají pro poslech hudby smysl.
No kdo to asi tak rozhodnul, toník, náš prorok, to nevíš? toník určil, že když posloucháž hudbu z nosičů, tak jsi naivní neznalej závislák co tomu nerozumí a vůbec neví co dělá a nemá smysl se s tebou o hudbě bavit, protože ses tou svou závislostí na nosičích sám z jakýkoli diskuse o hubě vyloučil. Kouzelné není-liž?
To prostě neřeš, s fanatikem nemá smysl pokoušet se bavit, on má svou jedinou svatou pravdu a nic jinýho prostě neexistuje a když mu na tu jeho pravdu sáhneš, tak zanče vzteky dupat a prskat a skákat dva metry do vzhuchu a uvrhne na tebe všechen svůj internetovej hněv. Snažit se mu oponovat nikam nevede, dotyčnej fanatik se jen zacyklí v nekonečným kruhu, jako nám to předvádí tady náš prorok.
Hmm, tak já jsem se na prahu padesátky dozvěděl, že vlastně ziju mimo realitu, jsem vlastně sberatel
Teprve na prahu padesátky? Tedy docela včas, vidím to pozitivně.
Já si to uvědomil na začátky čtyřicítky a zhruba deset let trvalo, než jsem se sběratelské mánie nadobro zbavil. Těžká závislost. Dnes už "jen" poslouchám hudbu a jsem spokojený.
Nicméně, naprosto chápu nedůtklivé reakce sběratelů materiálních nosičů. Sám jsem si to prožil. Je to jako pokoušet se sebrat někomu drogu, na které je závislý. Taky bude vzteklý.
Hudba, to není plast, potištěný papír a kousky kovu, fakt ne.
Já si to uvědomil na začátky čtyřicítky a zhruba deset let trvalo, než jsem se sběratelské mánie nadobro zbavil. Těžká závislost. Dnes už "jen" poslouchám hudbu a jsem spokojený.
Nicméně, naprosto chápu nedůtklivé reakce sběratelů materiálních nosičů. Sám jsem si to prožil. Je to jako pokoušet se sebrat někomu drogu, na které je závislý. Taky bude vzteklý.
Hudba, to není plast, potištěný papír a kousky kovu, fakt ne.
Máš pravdu, ještě mám čas všeho se zbavit . Ale kdo to bezcenné haraburdí k...a koupi? Ty překážející věci v knihovně a polickach a na stole a všude při ruce, doprčic já to snad budu muset naházet do popelnice
Už abych měl v knihovně položenou flešku. A to vlastně ne, taky nosič, ...do PC s tím vším, a budu osvobozen
Už abych měl v knihovně položenou flešku. A to vlastně ne, taky nosič, ...do PC s tím vším, a budu osvobozen