Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
LUK

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od LUK »

Tomáš:
Ne, není to blbost. Ukaž mi kde na bandcamp seženu většinu alb? To co tam seženeš jak na CD tak jako download zároveň je jen malej zlomek procenta vydaných alb. A pro editionrecords.com platí úplně to samý, jde jen o malej zlomeček z celkovýho množství alb. Navíc na bandcamp je spousta hudby zmrvená díky Loudness War a starou hudbu vydanou v 70., 80. letech atd., tam najdeš v jakým množství, hmmm? Takže doslova a bezezbytku platí co jsem řekl, "u naprostý většiny CD vydání se ta hudba, která na těch CD je, nedá najít na streamovacích službách a už vůbec se nedá koupit jako samostatný online soubory." Ukaž mi totiž, kde jako download koupím ty samý audio soubory jaký jsou na všech těchhle CD vydáních od následujících alb a na kterej streamovací službě najdu všechna tahle CD vydání k poslechu? A to je jen malej zlomeček toho o čem mluvím, jen malej vzorek pro ukázku (v následujících odkazech sjeď vždy dolů a najdeš seznam požadovaných CD vydání):
https://www.discogs.com/master/36627-Ae ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/76678-De ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/34627-Ma ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/15016-Mi ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/25796-AB ... ?format=CD

Herrer, RedBaron:
Přesně tak, alespoň někdo tu taky rozumí tomu o co to jde. *palec*

koudy42:
To není tvrzení jednotlivce to tvrdí spousta lidí. Jak vidíš, i jen tady se hned našlo několik lidí, Herrer, RedBaron, PetrD tvrdí to samý co Já, viz tyhle jejich příspěvky:
post245376.html#p245376
post245377.html#p245377
post245379.html#p245379
post245380.html#p245380
Platí to co jsem napsal už x krát, na streamovacích službách v naprostej většině případů ta zvukově kvalitní vydání alb nenajdeš, tudíž když se na to podíváš z tohohle pohledu kvalitního poslechu hudby, tak to není jen tvrzení, ale prostej fakt.
A co se týče youtube (a ostatně jakýchkoli streamovacích služeb), perfektně to vystihnul Herrer v tomhle příspěvku, k tomu není co dodat:
post245377.html#p245377

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Už sa mi viac krát v poslednom čase (rok - dva) stalo že som si urobil cez rôzne e-shopy objednávky na CD (LP) a došlo mi že sa nič z toho už (alebo momentálne) nedá zohnať. Pritom tam mali písanú dostupnosť 10 dní, max mesiac. Predtým som sa s tým stretal iba ojedinele. Žiť s tým samozrejme viem, ale trochu ma to štve. Je zopár kúskov ktoré by som mal rád doma.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

@LUK: a ja, dotycny u ktereho jsem poslouchal a Newkeny to tak treba nemame :).

BTW: muzu vedet co mas doma vlastne za sestavu? Nemas v planu vlastni vlakno *thumbs up* ?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Ukaž mi totiž, kde jako download koupím ty samý audio soubory jaký jsou na všech těchhle CD vydáních od následujících alb a na kterej streamovací službě najdu všechna tahle CD vydání k poslechu? A to je jen malej zlomeček toho o čem mluvím, jen malej vzorek pro ukázku (v následujících odkazech sjeď vždy dolů a najdeš seznam požadovaných CD vydání):
https://www.discogs.com/master/36627-Ae ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/76678-De ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/34627-Ma ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/15016-Mi ... ?format=CD
https://www.discogs.com/master/25796-AB ... ?format=CD
A podíval ses třeba na QOBUZ?

LUK

Příspěvek od LUK »

JV:
Ještě se mi nestalo, že bych nesehnal něco co jsem chtěl, v dnešní době máme nepřeberný množství možností, hromady e-shopů (nakupovat se dá z celýho světa, není potřeba omezovat se jen na e-shopy u nás) Amazon, ebay a hlavně discogs.com, tam seženeš v podstatě cokoli.

koudy42:
Že "to tak někdo nemá" to je zase něco jinýho, ale nic to nemění na tom co jsem řekl.
Sestav mám několik, jednu menší u PC (regály + subwoofer), multikanálovou v obýváku na filmy, hlavní velkou apraturu v poslechovce, ale žádný osobní vlákno v plánu nemám.

FS:
A podíval ty ses na ty odkazy, který jsem dal a který teď cituješ? Je na qobuzu třeba album Toys In The Attic od Aerosmith v 75 různých stejných verzích/vydáních jako se dají sehnat na CD? Nebo třeba album Tubular Bells od Mika Oldfileda, je tam ve 113 různých verzích/vydáních jako je jen na CD?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@LUK: A ty sis opravdu pořídil těch 75 různých vydání, abys měl to pro sebe "nej"? A poslechl sis to vydání, které je zrovna na QOBUZ k dispozici?
.. a pořád se motáme kolem pár desetiletí staré muziky. U nové tvorby Tvé argumenty vůbec neplatí.

LUK

Příspěvek od LUK »

FS:
Jde o možnost vybrat si vždy to nejlepší, u nosičů (tady se konkrétně tedy bavíme jen o CD, ale lze to stejně tak rozšířit i na další druhy nosičů) mám obrovský možnosti výběru a vždy si tak můžu vybrat a sehnat to nejlepší. Na streamovacích službách mám možnosti výběru malý až vůbec žádný a když tam to nejlepší vydání není, tak mám smůlu a vybrat si ho nemůžu i když chci a na nosičích přitom existuje.

A moje argumenty platí i u nový hudby, sice v menší míře, netvrdím že ne, právě naopak, ale v mnoha případech platí taky.
A proč by jako mělo vadit, že mluvím hlavně o starej hudbě? Tu už jako nikdo neposlouchá? Starou hudbu Já právě poslouchám nejvíc. A to i proto, že je kvalitně nahraná, ta dnešní hudba je nahraná a nahrávána mnohem hůř.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Kychtax
Neblázni, právě na lepší sestavě ty rozdíly v kvalitě budou zřetelnější. A opravdu nemá cenu řešit kabely, podložky a jiné marginálie, když ti pak nevadí zvuk komprimovaných zdrojů.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Jak vidno 100 lidi 100 chuti, proto ano placka ma smysl, ale pro hodne lidi to muze byt doplnek nebo prezitek. Stejne tak jako "modni hifi trendy" viz. vystavy ... na kazdem kroku gramec a v pristrojich elektronky.

Zaroven nemam problem souhlasit s kychtaxem, hlavni je kdyz se to posluchaci libi, to jeste neznamena, ze musim brat hudebni trh jako cernobily. Urcite je tu mnoho takovych clenu, kteri maji sestavy na vysoke urovni a uzivaji si streamovani, cili to neni o tom, ze by byli obelhani diky nekvalitnimu audio retezci *sunglases* .

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

To ale neni o tom ze ma 100 lidi 100 chuti. Nevsimnul jsem si, ze by tady nekdo tvrdil, ze kvalita zvuku ze streamu je obecne horsi, nez poslech z CD, apod. Tedy od jiste urovne kvality, do ktere YT jiste nepatri. Ja za sebe do toho nepocitam ani Spotify, protoze rozdil mezi 320kbps AAC a bezztratovou CD kvalitou ja osobne tedy slysim dost jasne, ale budiz - neni to zas tak zasadni rozdil. LUK a dalsi "pouze" upozornuji na nedostatecny vyber kvalitnich vydani, ktera streaming platformy nabizeji, nebo spis nenabizeji. A pokud je kvalita nahravky zasadni pro kvalitni poslech, jakoze je, tak spolehnuti se pouze na streaming platformy pro kvalitni, jinymi slovy hi-fi poslech, proste nedostatecne je. A je jedno kdo ma jakou sestavu, kabely, jestli jede gramce, nebo elektronky - to uz je uplne jine tema a problematika. A uz vubec to nesouvisi s tim, kdo co pousti na vystavach. Kychtax si samozrejme muze poslouchat co chce a byt spokojeny jak chce. Nelze se ale pak ani divit tem reakcim, kdyz tu celou dobu vystupuje jako velky ladic kabelu a obecne hi-fi bizuterie, ktere kdyz uz, tak jsou to posledni, co by se melo v sestave resit. O to vic, kdyz se temito vylepseni pak obhajuje kvalita poslechu z YT.

LUK

Příspěvek od LUK »

Yiaukubou:
Přesně tak. *palec*

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Ne tak docela přesně...

LUK (a někteří další) tvrdí, že streamovací služby zcela odmítá, protože tam není kompletní nabídka toho, co je možno hypoteticky (pokud se tak někdo rozhodne, třeba podle ohlasu na nějakém fóru .. a víme, jakou to má reálně hodnotu, že jo) sehnat na CD.

Ale vedle toho zcela ignoruje skutečnost, že:
1. existují alba, která na CD nikdy nevyšla a jsou dostupný výhradně na nějaké streamovací platformě
2. existují alba, která jsou nahrána a kompletně zpracována ve vyšším než CD rozlišení, a nakonec se jejich objektivní větší množství hudebních informací ořízne při převodu do CD formátu.

Kdybych chtěl bych podobně demagogický, tak budu tvrdit, že CD zcela odmítám, protože neobsahují to vše, to je dostupné přes stream. Ale to je samozřejmě blbost, CD normálně používám a opravdu často hrají lépe než stream.

a nakonec:
3. věřím (nemám to jak potvrdit), že drtivá většina obsahu na QOBUZ je tvořena identickým materiálem, jaký je dostupný na případně existujícím CD. A tady se opravdu pojďme bavit o hudbě staré i nové - nejen o starých peckách, které mají za sebou kopec různých releasů, ať s anebo bez remasteringu.
Zatím tady nikdo nenapsal, že by nějaké konkrétní nové album dostupné na QOBUZ obsahovalo horší materiál, než co vyšel na CD. Pokud o takových někdo víte, sem s nima - třeba svou víru přehodnotím.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak jako je na YT video ve vysoke rozliseni 8k ap, tak lze najit i velmi dobre hrajici nahravky, ktere zaroven nevysly oficialne na zadnem CD nebo vinylu.

Jinak ano narazel jsem i na to jak tu v kazdem vlakne LUK porad dokola podsouva svuj postoj k nahravkam.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

kychtax
Neblbni, na lepší a novější aparatůře to bude ještě větší děs a běs. Leda, že bys šel cestou tuctového průměru, či podprůměru, kdy nové udělátka na ošvindlování nedostatku kvality zdroje používají, jak jinak zase digitální švindl, že to tak nějak dopočítávají. Např. u Pioneeru tomu říkají Auto Sound Retriever a to prý umí zázrak, když to údajně z MP3 vykouzlí zpět plnohodnotný zvuk CD, říká marketing.
Jsme na Hifi foru, hledáme kvalitu jak zdroje, tak techniky, ale taková přepočítanice má s původním záznamem jen málo společného a jde mimo Hifisty. Je to pořád vypelíchané a jasně slyšitelné.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PetrD píše:
02 bře 2023 13:18
"
Obrázek

Nedá mi to, abych nekontroval vlastní foto kompozicí. CRIPPLED BLACK PHOENIX jsou moji velcí oblíbenci.
Obrázek

Odpovědět