Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Dovolím si z vlastní zkušenosti nesouhlasit. Ne s tím, že správně ošetřené přehrávání audiosouborů z HDD není zvukově o nic horší, než přehrávání z CD či SACD. Už jsem slyšel pár takových systémů a hrálo to vynikajícně (i když jsem neměl srovnání s přehrávačem).
Ale nesouhlasím s tím, že existence takové možnosti je důvod, proč už nemají fyzické disky smysl. Protože vybudovat takový systém vyžaduje poměrně dobré IT znalosti, spoustu trpělivosti při zkoušení velké škály variant, porovnávání x-zvukových podob atd. A ne každý má chuť, ochotu, schopnosti do problematiky PC audio proniknout natolik hluboko, aby byl schopen perfektně hrající systém vybudovat.
To je alespoň můj pohled a mé důvody, proč jsem cestu PC audia opustil.
Ale nesouhlasím s tím, že existence takové možnosti je důvod, proč už nemají fyzické disky smysl. Protože vybudovat takový systém vyžaduje poměrně dobré IT znalosti, spoustu trpělivosti při zkoušení velké škály variant, porovnávání x-zvukových podob atd. A ne každý má chuť, ochotu, schopnosti do problematiky PC audio proniknout natolik hluboko, aby byl schopen perfektně hrající systém vybudovat.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jó, takhle laicky a jako Hurvínek válku jsem si to na začátku svého mnohaměsíčního obcování s PC audiem taky představovalRedBaron píše: ↑10 bře 2020 14:25Ale dnešní DAC si s daty přijatými USB portem zachází kompletně sám, a nejlépe jak to jde, narozdíl od koaxiálních vstupů jsou tam řádově nižší všechny parazitní ukazatele kazící hudební signál jako brumy, šumy, harmonické zkreslení, jitter... Ale stále se o vlivu krmítka vedou debaty ne nepodobné těm o císařových nových šatech. Skoro to vypadá jako že tyhle breberky potom v reprodukci někomu dost schází a mylně považuje čistší zvuk za ten horší.

A který že z těch zvuků byl ten bez breberek?
mi to celé vlákno přijde jako pře, který je lepší vzorek na pneumatikách. jestli stromeček nebo čárky vedle sebe.

Streaming je skvělá věc, v 90% hraju jen přes něj-Deezer Hifi- ale co jsem četl tak vesměs všechny tyto společnosti jsou dost ve ztrátě, co když se jedna po druhé vypne? Jak i tady bylo řečeno, mnohokrát již kvalitní produkty a technologie zanikly protoze nebyly výnosné. Proto si myslím že fyzické nosiče smysl mají. A za mě, když si vezmu cd do ruky, vložím ho do přístroje, kouknu na booklet..nevím, tu muziku si tak nějak víc užiju a cítím tu práci autora atd.
PítrsPraha: Můžeš ten jiný zvuk popsat, mně to připadá jako čirá halucinace. Kdyby měl mít DAC, ze kterého hraju, z každého počítače který ho zrovna krmí, jiný zvuk, asi bych se ho zbavil, protože s ním asi není něco v pořádku. Měl jsem jich k němu připojených asi sedm a pokaždé hrál nachlup stejně.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Okej, díky za tvou zkušenost.
Nemám nic proti. Osobně jsem hledal nějakou výlučnou vlastnost pevných nosičů, která by jim dávala smysl. Našel jsem: za A - jsou zdrojem digitálních dat jinde nedostupných. B - je to materiální sběratelská relikvie. C - zatím jsem nenašel.PítrsPraha píše: ↑11 bře 2020 09:30Dovolím si z vlastní zkušenosti nesouhlasit. Ne s tím, že správně ošetřené přehrávání audiosouborů z HDD není zvukově o nic horší, než přehrávání z CD či SACD. Už jsem slyšel pár takových systémů a hrálo to vynikajícně (i když jsem neměl srovnání s přehrávačem).
Dosažení stejně kvalitního zvuku pomocí PC audio prakticky lze. Výstižně popisuješ všechna úskalí tohoto procesu. Buď jej podstoupíš, nebo si jej zaplatíš a koupíš hotové řešení. Najít špičkově hrající CD řešení také vyžaduje úsilí, zkoušení a hledání. Možná je tam méně proměnných, ale i tam lze laborovat s různými transporty, způsobem propojení, DA převodníky, jitter killery a dalšími krabičkami. Jako u PC audio, i na CD cestě lze dojít k různě (ne)kvalitním výsledkům. Pak záleží co s čím srovnáš.
FS
V poho.
Celá ta záležitost není jednoduchá a kategorická. Už jsem tady jednou psal, že jsme před lety testovali CD player Fejz zapojený do siliče Fejz ( měl modul DACu ) kabelem coax a optikou. Hrálo CD ( jak někteří tvrdí 0 a 1, musí to být stejné ) a jen se přepínaly vstupy na siliči. Každý zvuk byl jiný, poslouchalo nás 5 hifistů, všichni slyšeli ten rozdíl, ale nikdo nebyl schopen říci, který je ten pravý, který je lepší a blíže originálu. Při poslechu klasiky mně osobně přirozenější připadal ten digitální coax.
Dobře to popisuje Pítrs. PC audio - tam je problém s těmi SW playery, protože každý má jiné možnosti nastavení. Který je ten správný a která cesta se dá nazvat odladěná a vůči čemu to sedí. Tam já vidím ještě další problém, vždy má být signálová cesta ( i ta digitální ) co nejjednodušší. Přidáváním různých krabiček ( vylepšovačů ) je do toho zanášeno další smětí a produkuje to digitální artefaky.
Já jsem starý Hifista a nahoře sotva slyším 12 kHz ( nesmějte se, čeká Vás to také ), obzvlášt, když si přes 40 let tlačíte do hlavy ty nálože dB a já ještě několikrát ročně "vyhazuji" peníze na střelnici, ale i přes to mně v některé té digitální hudbě trhají za uši ty digitální artefaky a je to nepříjemný poslech. Tohle se u gramofonu nekoná a u většiny CD/SACD stadardně zapojených také ne ( nepíši o Loudness war ).
Příjemný poslech všem a každému co jeho jest.
V poho.
Celá ta záležitost není jednoduchá a kategorická. Už jsem tady jednou psal, že jsme před lety testovali CD player Fejz zapojený do siliče Fejz ( měl modul DACu ) kabelem coax a optikou. Hrálo CD ( jak někteří tvrdí 0 a 1, musí to být stejné ) a jen se přepínaly vstupy na siliči. Každý zvuk byl jiný, poslouchalo nás 5 hifistů, všichni slyšeli ten rozdíl, ale nikdo nebyl schopen říci, který je ten pravý, který je lepší a blíže originálu. Při poslechu klasiky mně osobně přirozenější připadal ten digitální coax.
Dobře to popisuje Pítrs. PC audio - tam je problém s těmi SW playery, protože každý má jiné možnosti nastavení. Který je ten správný a která cesta se dá nazvat odladěná a vůči čemu to sedí. Tam já vidím ještě další problém, vždy má být signálová cesta ( i ta digitální ) co nejjednodušší. Přidáváním různých krabiček ( vylepšovačů ) je do toho zanášeno další smětí a produkuje to digitální artefaky.
Já jsem starý Hifista a nahoře sotva slyším 12 kHz ( nesmějte se, čeká Vás to také ), obzvlášt, když si přes 40 let tlačíte do hlavy ty nálože dB a já ještě několikrát ročně "vyhazuji" peníze na střelnici, ale i přes to mně v některé té digitální hudbě trhají za uši ty digitální artefaky a je to nepříjemný poslech. Tohle se u gramofonu nekoná a u většiny CD/SACD stadardně zapojených také ne ( nepíši o Loudness war ).
Příjemný poslech všem a každému co jeho jest.
Nápodobně a navíc, většina lidí poslouchá hudbu jen tak, pro radost a neřeší rozdíly mezi SW přehrávači.
Pár stovek CD sice mám a rozprodávat je, stejně tak, jako těch pár desítek LP z dřívější doby, nehodlám.
Ovšem CD nebo LP si pouštím spíše z donucení, či pro pocit navození určité atmosféry. Také je rád příjmu jako dárek místo alkoholu.
Pohodlí a nepřeberný obsah streamu je však nakažlivé.
2-Oldear
Jo jo ...ty digitální artefaky... ale už ldlouhá léta jakoby každého - tahá za uši - jen šum pásku nebo praskání z drážky,
což ale byly přirozené anal.nedostatky. To se ovšem o těch DIGI artefaktech říci nějak moc nedá ,někdo to asi i slyší (vnímá) a pak vydá za DAC -
100 nebo víc "klacků" tápe v 1.a 0. vrací se obloukem k CD, nebo nakupuje znova šelak ,vrací se k páskům atd.
Jo jo ...ty digitální artefaky... ale už ldlouhá léta jakoby každého - tahá za uši - jen šum pásku nebo praskání z drážky,
což ale byly přirozené anal.nedostatky. To se ovšem o těch DIGI artefaktech říci nějak moc nedá ,někdo to asi i slyší (vnímá) a pak vydá za DAC -
100 nebo víc "klacků" tápe v 1.a 0. vrací se obloukem k CD, nebo nakupuje znova šelak ,vrací se k páskům atd.

Ano
a pak je jak píše Mr. Ramones i tzv. pohodlná (spotřební-stream) skupina - která zvuk vůbec nijak nepitvá jen to poslouchá ,občas jen jako kulisu možná pak už bez ohledu na kvalitu a žánr, třeba jako naše babičky dechovky z rádia a obecního rozhlasu.
a pak je jak píše Mr. Ramones i tzv. pohodlná (spotřební-stream) skupina - která zvuk vůbec nijak nepitvá jen to poslouchá ,občas jen jako kulisu možná pak už bez ohledu na kvalitu a žánr, třeba jako naše babičky dechovky z rádia a obecního rozhlasu.

Je to sice individuální, ale existuje dominantní skupina lidí (zdráhám se napsat posluchačů), kterým k radosti stačí, že něco nějak hraje. Hlavně aby to bylo zadarmo a bez práce. Podle podle této skupiny se určuje sestava skladeb, zvukové preference, provedení elektroniky. V příčině i důsledku tato množina lidí skutečně neřeší nějaké nosiče, je to mimo její rozlišovací schopnost.
Opravdoví posluchači, kteří k radosti z hudby potřebují něco navíc, jsou na okraji, tedy opomíjení většinovým spotřebním trhem. Avšak tato množina nosiče řeší, i když dochází k různým výsledkům.
Opravdoví posluchači, kteří k radosti z hudby potřebují něco navíc, jsou na okraji, tedy opomíjení většinovým spotřebním trhem. Avšak tato množina nosiče řeší, i když dochází k různým výsledkům.
Opravdoví poslucháči sa skutočne nepoznajú podľa toho, ako to myslí Anthony, a Pompo tomu nasadil korunu. Stream sa pri určitej miere snahy vyrovná fyzickým nosičom, oba spôsoby posluchu sa dajú dotiahnuť k spokojnosti. Zvyšok je dżihád.
mumu:
Tak jasně, je posluchač a posluchač. I ten, komu je všechno jedno, je posluchač, pravda.. Akorát ne opravdový, podle mojí definice.
Pokud ti na streamu poskytnou jen zprasenou zhuleninu komprimovanou do limitace (což je většina těch, které jsem slyšel), kdežto na CD nosiči máš záznam takto nezdeformovaný, pak se stream nemá šanci CD vyrovnat. Leda u toho "posluchače" co je mu všechno jedno, hlavně, že to hraje.
Tak jasně, je posluchač a posluchač. I ten, komu je všechno jedno, je posluchač, pravda.. Akorát ne opravdový, podle mojí definice.
Pokud ti na streamu poskytnou jen zprasenou zhuleninu komprimovanou do limitace (což je většina těch, které jsem slyšel), kdežto na CD nosiči máš záznam takto nezdeformovaný, pak se stream nemá šanci CD vyrovnat. Leda u toho "posluchače" co je mu všechno jedno, hlavně, že to hraje.
Nezdá sa mi normálne, ako reaguješ, to bude ten džihád, ktorý vedieš.