Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od lechos »

fyzické nosiče mají malou kapacitu a jsem si jist že některé co mám už nikdy (!) neposlechnu...spokojím se s FM rádiem či hromadnou pálenkou MP3

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Každý to máme trochu jinak.
Já osobně fyzický nosič potřebuji, protože kromě toho, že se věnuji trochu hifi, hudbu sbírám.
Lp poslouchám přes padesát let dodnes, kromě toho sbírám i cd. Mám kolem šesti tisíc nosičů z toho přes dva tisíce vinylů, většinou dobová vydání z doby vzniku.
Nedovedu si představit, že bych si něco pustil a neprolistoval u toho buklet, nebo neprohlédl obal a nezavzpomínal u toho na doby minulé.
Myslím, že k hifi sběratelství nosičů trochu patří, pokud se tedy věnujete poslechu hudby.
Už jsem to psal vedle, že mi přijde k smíchu (nebo k pláči), když sbírku, kterou buduji přes padesát let, lze stáhnout během jednoho víkendu, možná i zadarmo.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Fyzické nosiče majú zmysel pre toho, pre koho majú zmysel. Táto otázka je z princípu blbosť. Pre mňa majú, a to taký, že si to najviac užijem z LP, trochu menej z CD, a keby ma osud a okolnosti prinútili, budem skúšať užiť si to rovnako iným spôsobom. V tejto chvili mi TIDAL hrá objektívne lepšie po všetkých stránkach ako fyzické nosiče. Aj tak ma LP baví viac, takže budem počúvať LP. Iný zase naopak. Nech žije hlavne 🎶 hudba✌️

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Dasta: s tim listovanim v bukletu jsme na tom stejne. A nevidim duvod nekoupit original neposkrabane cd z osmdesatek nebo devadesatek, kdyz mi je kamos nosi za kilo. Mimochodem vetsina z nich jsou podle dr.loudnes-war.info hodne dobre vydani. Az na par vyjimek. Vinyl, to je kapitola sama pro sebe, Ani anglicaky me jako dite nebavilo sbirat tolik jako dnes desky.

Termix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Termix »

Jakou životnost mají lisované CD skladované v “normálních” podmínkách domu či bytu?
Případně degraduje CD nějakým způsobem během let?

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Originalni (nepalene) CD, pokud ho fyzicky neposkodis, te zcela zarucene prezije.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Souhlasím s oběma postoji, protože je to jen o osobním postoji.

Já patřím k té druhé skupině, která oplívá nezměřitelnou úrovní pohodlnosti a lenosti a pustit si hudbu na dva kliky považuje za ideální formu přípravy poslechového aparátu. Takže i když mi ještě pořád občas někdo dá nějaké CD třeba jako dárek, obratem ho grabuji do archivu a ukládám na USB flashdisk zasunutý do zesilovače.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Termit
To platí i pro CDčka vypálená. Mám jich takových povícero pro přehrávání v autě a to jednak ve formě mp3, tak i jako audio cd pálenky, vše bez "kvalitativních" změn zhruba od léta páně 96'.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Mám cédéčka ještě z osmdesátých let a všechna jsou v pořádku. Pochopitelně jsou skladována v obalech a nastojato uložená v polici.
Nepochopil jsem postoj vlastní cd grabovat do nějaké paměti, když máš k dispozici přehrávač. To se dříve za komárů dělalo s elpíčkama, že se přepsala na pásek, aby se co nejdéle uchovala a přehrávala pouze pro soustředěný poslech. Na běžný a podmazový poslech pak postačil pásek.
Fyzický nosič má pochopitelně význam, pouze pro stahovače ne.
Ještě se mi nepovedlo slyšet stream, nebo stahovanou hudbu, aby hrála lépe než z plackostroje, nebo gramce.
Jediný důvod zůstává pohodlí a lenost vstávat k přístroji a měnit nosiče.
Na druhou stranu nejhorší je líný hifista.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Dasta:

Nevím, jestli je rozumné hodnotit jiný postoj ke způsobu poslechu hudby podle toho vlastního, obzvláště s takovým důrazem na negativitu. Může to nechtěně vyvářet dojem, že eLPíčkáři jsou jen namyšené primadony, opovrhující vším ostatním a to jistě není pravda. A co se týče lenosti, podle mého osobního postoje jsou hifisti lenoši od přírody vlastně všichni. Málo kdo tak marní čas nečinností, jako hifista a čím tvrdší puristika, tím více času v křesle :-)

Co se týče kvality digitálního záznamu, pořízeného z originálního CD, nebo originální remaster v podobě FLAC/WAV zakoupený z oficiálního zdroje, je identický s originálem a kvalita reprodukce je závislá pouze na kvalitě použitých zařízení.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Asi nejsem namyšená primadona, opovrhující vším ostatním ( ikdyž ? ), ale i Tvůj postoj lze hodnotit jako jednostranný. Pirátství nehodnotím na to plivu. Identičnost originálu a různě "koupených" nahrávek i z oficiálního zdroje, si někdy zkus prohnat nějakým komparátorem a budeš se možná divit. Fyzický digitální nosič se řídí nějakou normou např. Reed Book, ale staženiče a distribuce po drátě nikoliv a také to tak vypadá.

K dotazu. CD sbírám od roku 1983 a vlastním vesměs originály. Za těch "X" let jsem zaznamenal jen jeden problém u CD z roku 1984, které již v playeru nešlo načíst, ale ještě šlo v PC - mechanika Yamaha F1. Pořád jej vlastním, ale pořídil jsem si totožné CD z jiného vydání, které je zvukově totožné, nebo alespoň velmi podobné.
Jednalo se o CD, které mělo horní odrazovou vrstvu až ke kraji a dokonce bylo patrno, jak byla oříznuta. V těchto místech to právě začalo oxidovat a ztratilo to čitelnost. Naprostá většina ostatních CD má ještě po obvodu slabý proužek polykarbonátu a tím je odděleno, že se vzduch nedostane až tu vrstvu. Jinak ty CD všechny 100% fungujou, ale je fakt, že některé jsem v rámci poslechu třeba i 10 let našáhnul a tak se teoreticky může ještě nějaký problém objevit. Mám vesměs a nebo alespoň většinu prvotní výrobu z kvalitních materiálů, postupně se s nátlakem na snížení ceny začalo šetřit a dnes je tam všude nacpán již hliník.
Skladování: originální obal, v polici na stojato za ztmaveným sklem.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Nehledej prosím rozdílný pohled na věc, jako negativní pohled primadony.
Na fóru už to tak chodí, že mají členové rozdílné názory.
Každý ať si poslouchá z čeho chce, hlavně, že mu to přináší radost.
Sorry za *offtopic*

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Nic takového jsem nepsal, ale i tak, děkuji taťko - už to neudělám.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Oldear,
To nebyla reakce na Tvůj příspěvek, ale na příspěvek od Allien CZ.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Ještě jsem neslyšel, aby jedničky a nuly byly z nějakého nosiče lepší, protože je prastarý. Sálové počítače si z nostalgie domů nikdo nestěhuje, tyhle mrtě nesmyslů odjakživa frčí pouze v hájendu :-D

Odpovědět