Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
fyzické nosiče mají malou kapacitu a jsem si jist že některé co mám už nikdy (!) neposlechnu...spokojím se s FM rádiem či hromadnou pálenkou MP3
Každý to máme trochu jinak.
Já osobně fyzický nosič potřebuji, protože kromě toho, že se věnuji trochu hifi, hudbu sbírám.
Lp poslouchám přes padesát let dodnes, kromě toho sbírám i cd. Mám kolem šesti tisíc nosičů z toho přes dva tisíce vinylů, většinou dobová vydání z doby vzniku.
Nedovedu si představit, že bych si něco pustil a neprolistoval u toho buklet, nebo neprohlédl obal a nezavzpomínal u toho na doby minulé.
Myslím, že k hifi sběratelství nosičů trochu patří, pokud se tedy věnujete poslechu hudby.
Už jsem to psal vedle, že mi přijde k smíchu (nebo k pláči), když sbírku, kterou buduji přes padesát let, lze stáhnout během jednoho víkendu, možná i zadarmo.
Já osobně fyzický nosič potřebuji, protože kromě toho, že se věnuji trochu hifi, hudbu sbírám.
Lp poslouchám přes padesát let dodnes, kromě toho sbírám i cd. Mám kolem šesti tisíc nosičů z toho přes dva tisíce vinylů, většinou dobová vydání z doby vzniku.
Nedovedu si představit, že bych si něco pustil a neprolistoval u toho buklet, nebo neprohlédl obal a nezavzpomínal u toho na doby minulé.
Myslím, že k hifi sběratelství nosičů trochu patří, pokud se tedy věnujete poslechu hudby.
Už jsem to psal vedle, že mi přijde k smíchu (nebo k pláči), když sbírku, kterou buduji přes padesát let, lze stáhnout během jednoho víkendu, možná i zadarmo.
Fyzické nosiče majú zmysel pre toho, pre koho majú zmysel. Táto otázka je z princípu blbosť. Pre mňa majú, a to taký, že si to najviac užijem z LP, trochu menej z CD, a keby ma osud a okolnosti prinútili, budem skúšať užiť si to rovnako iným spôsobom. V tejto chvili mi TIDAL hrá objektívne lepšie po všetkých stránkach ako fyzické nosiče. Aj tak ma LP baví viac, takže budem počúvať LP. Iný zase naopak. Nech žije hlavne hudba
Dasta: s tim listovanim v bukletu jsme na tom stejne. A nevidim duvod nekoupit original neposkrabane cd z osmdesatek nebo devadesatek, kdyz mi je kamos nosi za kilo. Mimochodem vetsina z nich jsou podle dr.loudnes-war.info hodne dobre vydani. Az na par vyjimek. Vinyl, to je kapitola sama pro sebe, Ani anglicaky me jako dite nebavilo sbirat tolik jako dnes desky.
Jakou životnost mají lisované CD skladované v “normálních” podmínkách domu či bytu?
Případně degraduje CD nějakým způsobem během let?
Případně degraduje CD nějakým způsobem během let?
Originalni (nepalene) CD, pokud ho fyzicky neposkodis, te zcela zarucene prezije.
Souhlasím s oběma postoji, protože je to jen o osobním postoji.
Já patřím k té druhé skupině, která oplívá nezměřitelnou úrovní pohodlnosti a lenosti a pustit si hudbu na dva kliky považuje za ideální formu přípravy poslechového aparátu. Takže i když mi ještě pořád občas někdo dá nějaké CD třeba jako dárek, obratem ho grabuji do archivu a ukládám na USB flashdisk zasunutý do zesilovače.
Já patřím k té druhé skupině, která oplívá nezměřitelnou úrovní pohodlnosti a lenosti a pustit si hudbu na dva kliky považuje za ideální formu přípravy poslechového aparátu. Takže i když mi ještě pořád občas někdo dá nějaké CD třeba jako dárek, obratem ho grabuji do archivu a ukládám na USB flashdisk zasunutý do zesilovače.
Termit
To platí i pro CDčka vypálená. Mám jich takových povícero pro přehrávání v autě a to jednak ve formě mp3, tak i jako audio cd pálenky, vše bez "kvalitativních" změn zhruba od léta páně 96'.
To platí i pro CDčka vypálená. Mám jich takových povícero pro přehrávání v autě a to jednak ve formě mp3, tak i jako audio cd pálenky, vše bez "kvalitativních" změn zhruba od léta páně 96'.
Mám cédéčka ještě z osmdesátých let a všechna jsou v pořádku. Pochopitelně jsou skladována v obalech a nastojato uložená v polici.
Nepochopil jsem postoj vlastní cd grabovat do nějaké paměti, když máš k dispozici přehrávač. To se dříve za komárů dělalo s elpíčkama, že se přepsala na pásek, aby se co nejdéle uchovala a přehrávala pouze pro soustředěný poslech. Na běžný a podmazový poslech pak postačil pásek.
Fyzický nosič má pochopitelně význam, pouze pro stahovače ne.
Ještě se mi nepovedlo slyšet stream, nebo stahovanou hudbu, aby hrála lépe než z plackostroje, nebo gramce.
Jediný důvod zůstává pohodlí a lenost vstávat k přístroji a měnit nosiče.
Na druhou stranu nejhorší je líný hifista.
Nepochopil jsem postoj vlastní cd grabovat do nějaké paměti, když máš k dispozici přehrávač. To se dříve za komárů dělalo s elpíčkama, že se přepsala na pásek, aby se co nejdéle uchovala a přehrávala pouze pro soustředěný poslech. Na běžný a podmazový poslech pak postačil pásek.
Fyzický nosič má pochopitelně význam, pouze pro stahovače ne.
Ještě se mi nepovedlo slyšet stream, nebo stahovanou hudbu, aby hrála lépe než z plackostroje, nebo gramce.
Jediný důvod zůstává pohodlí a lenost vstávat k přístroji a měnit nosiče.
Na druhou stranu nejhorší je líný hifista.
Dasta:
Nevím, jestli je rozumné hodnotit jiný postoj ke způsobu poslechu hudby podle toho vlastního, obzvláště s takovým důrazem na negativitu. Může to nechtěně vyvářet dojem, že eLPíčkáři jsou jen namyšené primadony, opovrhující vším ostatním a to jistě není pravda. A co se týče lenosti, podle mého osobního postoje jsou hifisti lenoši od přírody vlastně všichni. Málo kdo tak marní čas nečinností, jako hifista a čím tvrdší puristika, tím více času v křesle
Co se týče kvality digitálního záznamu, pořízeného z originálního CD, nebo originální remaster v podobě FLAC/WAV zakoupený z oficiálního zdroje, je identický s originálem a kvalita reprodukce je závislá pouze na kvalitě použitých zařízení.
Nevím, jestli je rozumné hodnotit jiný postoj ke způsobu poslechu hudby podle toho vlastního, obzvláště s takovým důrazem na negativitu. Může to nechtěně vyvářet dojem, že eLPíčkáři jsou jen namyšené primadony, opovrhující vším ostatním a to jistě není pravda. A co se týče lenosti, podle mého osobního postoje jsou hifisti lenoši od přírody vlastně všichni. Málo kdo tak marní čas nečinností, jako hifista a čím tvrdší puristika, tím více času v křesle
Co se týče kvality digitálního záznamu, pořízeného z originálního CD, nebo originální remaster v podobě FLAC/WAV zakoupený z oficiálního zdroje, je identický s originálem a kvalita reprodukce je závislá pouze na kvalitě použitých zařízení.
Asi nejsem namyšená primadona, opovrhující vším ostatním ( ikdyž ? ), ale i Tvůj postoj lze hodnotit jako jednostranný. Pirátství nehodnotím na to plivu. Identičnost originálu a různě "koupených" nahrávek i z oficiálního zdroje, si někdy zkus prohnat nějakým komparátorem a budeš se možná divit. Fyzický digitální nosič se řídí nějakou normou např. Reed Book, ale staženiče a distribuce po drátě nikoliv a také to tak vypadá.
K dotazu. CD sbírám od roku 1983 a vlastním vesměs originály. Za těch "X" let jsem zaznamenal jen jeden problém u CD z roku 1984, které již v playeru nešlo načíst, ale ještě šlo v PC - mechanika Yamaha F1. Pořád jej vlastním, ale pořídil jsem si totožné CD z jiného vydání, které je zvukově totožné, nebo alespoň velmi podobné.
Jednalo se o CD, které mělo horní odrazovou vrstvu až ke kraji a dokonce bylo patrno, jak byla oříznuta. V těchto místech to právě začalo oxidovat a ztratilo to čitelnost. Naprostá většina ostatních CD má ještě po obvodu slabý proužek polykarbonátu a tím je odděleno, že se vzduch nedostane až tu vrstvu. Jinak ty CD všechny 100% fungujou, ale je fakt, že některé jsem v rámci poslechu třeba i 10 let našáhnul a tak se teoreticky může ještě nějaký problém objevit. Mám vesměs a nebo alespoň většinu prvotní výrobu z kvalitních materiálů, postupně se s nátlakem na snížení ceny začalo šetřit a dnes je tam všude nacpán již hliník.
Skladování: originální obal, v polici na stojato za ztmaveným sklem.
K dotazu. CD sbírám od roku 1983 a vlastním vesměs originály. Za těch "X" let jsem zaznamenal jen jeden problém u CD z roku 1984, které již v playeru nešlo načíst, ale ještě šlo v PC - mechanika Yamaha F1. Pořád jej vlastním, ale pořídil jsem si totožné CD z jiného vydání, které je zvukově totožné, nebo alespoň velmi podobné.
Jednalo se o CD, které mělo horní odrazovou vrstvu až ke kraji a dokonce bylo patrno, jak byla oříznuta. V těchto místech to právě začalo oxidovat a ztratilo to čitelnost. Naprostá většina ostatních CD má ještě po obvodu slabý proužek polykarbonátu a tím je odděleno, že se vzduch nedostane až tu vrstvu. Jinak ty CD všechny 100% fungujou, ale je fakt, že některé jsem v rámci poslechu třeba i 10 let našáhnul a tak se teoreticky může ještě nějaký problém objevit. Mám vesměs a nebo alespoň většinu prvotní výrobu z kvalitních materiálů, postupně se s nátlakem na snížení ceny začalo šetřit a dnes je tam všude nacpán již hliník.
Skladování: originální obal, v polici na stojato za ztmaveným sklem.
Nehledej prosím rozdílný pohled na věc, jako negativní pohled primadony.
Na fóru už to tak chodí, že mají členové rozdílné názory.
Každý ať si poslouchá z čeho chce, hlavně, že mu to přináší radost.
Sorry za
Na fóru už to tak chodí, že mají členové rozdílné názory.
Každý ať si poslouchá z čeho chce, hlavně, že mu to přináší radost.
Sorry za
Nic takového jsem nepsal, ale i tak, děkuji taťko - už to neudělám.
Oldear,
To nebyla reakce na Tvůj příspěvek, ale na příspěvek od Allien CZ.
To nebyla reakce na Tvůj příspěvek, ale na příspěvek od Allien CZ.
Ještě jsem neslyšel, aby jedničky a nuly byly z nějakého nosiče lepší, protože je prastarý. Sálové počítače si z nostalgie domů nikdo nestěhuje, tyhle mrtě nesmyslů odjakživa frčí pouze v hájendu