Já myslím, že DR je důležité ve všech žánrech a ne jen DR. Už se mně stalo, že jsem měl třeba mp3, která měla vysokou DR, ale byl tam šum, jak prase, tak to celkově stálo za nic a kupodivu i přesný opak... DR vysoké, ale celkový vjem z písničky nic moc... Bylo to prostě "suché"...PetrD píše:THresil píše:
PS: Je možné, že u některého "druhu hudbu" není DR tak důležitý (?)
Příšerná kvalita originálních CD
Re: Příšerná kvalita originálních CD
Pokud bude jeden kytárista drnkat na struny vlasama celou CD a u toho monotóně hudrat Hare Krišna, Krišne hara, tak asi těžko čekat DR vyšší než co já vím 4-5.
Pokud je tam více nástrojů a nějaké aspoň náznaky pianissima a forte, melo by se DR pohybovat kolem 10.
Jinak je to bohužel ve skutečnosti. Je ale faktem, že z původně velkého DR, ale jinak nic moc zvukového alba, se dá kvalitním remasteringem mírně snížit DR, ale celkový zvukový obraz je výrazně lepší.
Myslím si, že například podobně pracuje Steven Wilson. Stačí si rozbalit původní a jím zpracované cd v grafu.
Pokud je tam více nástrojů a nějaké aspoň náznaky pianissima a forte, melo by se DR pohybovat kolem 10.
Jinak je to bohužel ve skutečnosti. Je ale faktem, že z původně velkého DR, ale jinak nic moc zvukového alba, se dá kvalitním remasteringem mírně snížit DR, ale celkový zvukový obraz je výrazně lepší.
Myslím si, že například podobně pracuje Steven Wilson. Stačí si rozbalit původní a jím zpracované cd v grafu.
1.) co je to DR ?
2.) u Vás jsou obchody s muzikou na CD ? doopravy fakt jo ? Dva-tři roky po revoluci (89) jsme měli tři, všechno padlo na hubu pro nezájem publika...(a to nebyl internet a vypalovačka v každém kanclu !) nepočítám hanebnou nabídku v super-hyper marketu, pohádky, zpívánky, čtený Haškův voják Švejk a před svátkama koledy...to samý ovšem v nedalekém Polsku kde jsem dříve sehnal rarytasy jako Cactus, Lynyrd Skynyrd, Zappa, Cars...
2.) u Vás jsou obchody s muzikou na CD ? doopravy fakt jo ? Dva-tři roky po revoluci (89) jsme měli tři, všechno padlo na hubu pro nezájem publika...(a to nebyl internet a vypalovačka v každém kanclu !) nepočítám hanebnou nabídku v super-hyper marketu, pohádky, zpívánky, čtený Haškův voják Švejk a před svátkama koledy...to samý ovšem v nedalekém Polsku kde jsem dříve sehnal rarytasy jako Cactus, Lynyrd Skynyrd, Zappa, Cars...
Lechos - Luboši,to DR se tu asi x-krát probíralo,si děláš asi srandu... -je na to spousta odkazů včetně Loudness War...
-http://www.dynamic-range.czweb.org/
-http://www.echoes-zine.cz/ozveny/dynamika
-u nás v okolí a asi min. na celém okrese vím o jedinné prodejně hudebních nosičů v Šumperku.Provozuje to mnoho let můj kámoš a doslova "přežívá".Lze u něj objednat spoustu věcí a vychází to stále o něco lépe,než když jsem to bral třeba z audio3 apod.-tam naskakovalo dost poštovné.
-http://www.dynamic-range.czweb.org/
-http://www.echoes-zine.cz/ozveny/dynamika
-u nás v okolí a asi min. na celém okrese vím o jedinné prodejně hudebních nosičů v Šumperku.Provozuje to mnoho let můj kámoš a doslova "přežívá".Lze u něj objednat spoustu věcí a vychází to stále o něco lépe,než když jsem to bral třeba z audio3 apod.-tam naskakovalo dost poštovné.
Ano...vynález zapisovatelného CD-R a DVD-R se stal kontraproduktivní a pro fonografický průmysl pomalu...pomalu likvidační, ještě celkem nedávno v sérii "levné DVD" byl v krámku k dostání Hendrix, Genesis, Clapton, Jackson, Cocker, Status Quo, Cooper, Motörhead a Judas Priest nebo Stones. Dneska nikdo nedá ani půl stováče za takou kulturu, říkala baba z trafiky. No u Vás možná je to jinak...
Ne, u "nás" opravdu nic nekoupím. Ne, že by tu nebyla prodejna CD, ale tam opravdu ne..e . Jezdím cca 10x za rok do Prahy (darovat krev, koncerty, sem tam návštěva lepší restaurace atd...) a vždy oblezu vše, co se dá oblézt (prodejny a bazary). Teď naposledy jsem koupil v CD bazaru ve Školské Patti Smith.lechos píše:u Vás jsou obchody s muzikou na CD ? doopravy fakt jo ?
Již delší dobu sleduji "práci" Wilsona (co mi také zbývá, když "Porcupine Tree" mám komplet ) a musím přiznat, že někdy jsem tak nějak zmatený . . . viz. jeho mixy King Crimson, kde mi původní vydání sedí víc.boxer píše: . . . z původně velkého DR, ale jinak nic moc zvukového alba, se dá kvalitním remasteringem mírně snížit DR, ale celkový zvukový obraz je výrazně lepší.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Chápu jistou nadsázku obsaženou ve tvé větě, ale přece jen strunné drnkací nástroje rozhodně patří k těm, které mají v reálu opravdu velký DR. Stejně jako lidský hlas.boxer píše:Pokud bude jeden kytárista drnkat na struny vlasama celou CD a u toho monotóně hudrat Hare Krišna, Krišne hara, tak asi těžko čekat DR vyšší než co já vím 4-5.
Pozor, nepleť si hlasitost pianissima vs forte a DR nahrávky. To jsou dvě docela jiné věci. Existujou nahrávky orchestrů, kde je velký rozdíl hlasitosti mezi pianissimem a forte a přesto jsou co se dynamiky týká placaté až běda. A stejně tak, existují nahrávky bez zjevných rozdílů v celkové hlasitosti skladby, které ale mají excelentní DR.boxer píše:Pokud je tam více nástrojů a nějaké aspoň náznaky pianissima a forte, melo by se DR pohybovat kolem 10.
Čím víc manipulace se zvukem, tím větší rozdíl oproti originálnímu zvuku nástroje --> méně kvalitní zvuk. Pokud tedy vycházím z předpokladu, že nejkvalitnější zvuk je zvuk nerozeznatelný od zvuku reálného nástroje. Navíc, nejzásadnějším předpokladem pro skvělý výsledný zvuk je způsob a kvalita zaznamenání nástrojů - to má největší vliv. Následné úpravy můžou záznam zvuku zásadně zmrvit, ale vylepšit jen velmi omezeně (pokud je cílem co nejvíc se přiblížit reálnému zvuku). A navíc podruhé, tohle hodnocení je ryze individuální. Pro mě osobně je největším rozdílem mezi živým akustickým vystoupením a reprodukovanou hudbou je právě v chybějící dynamice, mikrodynamice a rozlišení.boxer píše:z původně velkého DR, ale jinak nic moc zvukového alba, se dá kvalitním remasteringem mírně snížit DR, ale celkový zvukový obraz je výrazně lepší.
Obchody s CD jsou dnes naprostý přežitek a úplná zbytečnost, která navíc podporuje absurdní existenci stejně zbytečných distribučních společností.lechos píše:u Vás jsou obchody s muzikou na CD ? doopravy fakt jo ?
Které to jsou?PítrsPraha píše:Pozor, nepleť si hlasitost pianissima vs forte a DR nahrávky. To jsou dvě docela jiné věci. Existujou nahrávky orchestrů, kde je velký rozdíl hlasitosti mezi pianissimem a forte a přesto jsou co se dynamiky týká placaté až běda. A stejně tak, existují nahrávky bez zjevných rozdílů v celkové hlasitosti skladby, které ale mají excelentní DR.
Pitrs
Ad DR
Nemyslím, že jsi se trefil.
Možná kolega Cough ti to vysvětlí.
Mikrodynamika je průměrný rozdíl aktuální hlasitosti signálu od hlasitosti průměrné a je to dynamický rozsah.
Nevím, že bych napsal něco jinak.
Ad DR
Nemyslím, že jsi se trefil.
Možná kolega Cough ti to vysvětlí.
Mikrodynamika je průměrný rozdíl aktuální hlasitosti signálu od hlasitosti průměrné a je to dynamický rozsah.
Nevím, že bych napsal něco jinak.
Netušil jsem, že se na fóru o HiFi může rozproudit polemika na téma, co je to Dynamický rozsah (mám na mysli v hudbě )
Tady se často rozproudí kde co...
no, mně hraje většina věcí na posrání skvěle, zbytek velmi, velmi dobře.
ale pár cdček, které jsou špatné, bych, pravda, našel -- třeba ta "mexická" deska ZZ Top, nebo jeden výběr Divokýho Billa........... ale je to opravdu minimum.
ale pár cdček, které jsou špatné, bych, pravda, našel -- třeba ta "mexická" deska ZZ Top, nebo jeden výběr Divokýho Billa........... ale je to opravdu minimum.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Např. Má Vlast, dr. Václav Smetáček, Supraphon 1987. Rozdíl v hlasitosti jednotlivých pasáží opravdu veliký, ale celkově je zvuk placatý, bez rozlišení a dynamiky, dutý, bez těla a přirozený hutnosti nástrojů.cough píše:Které to jsou?
boxer:
Možná každej chápeme významy slov mikro a makrodynamika jinak. Mikrodynamikou já vnímám rozlišení zvuku - zřetelnost a "hmatatelnost" nechtěného mlasknutí zpěváka nebo tance prstů po hmatníku kontrabasu. Makrodynamikou pak to, že nejsou uměle zesílený slabý signály a uměle zeslabený (nebo komprimovaný) silný signály.
Takže zvuk, kterej je placatej a "vykradenej", nemůžu považovat za dynamickej, i když by v takový skladbě byly velký rozdíly mezi tichou a hlasitou pasáží.
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
http://www.howtogeek.com/57903/htg-expl ... sion-work/
Docela hezke vysvětlení co to dynamic range je i s ukázkami na yt a obrázky.
Docela hezke vysvětlení co to dynamic range je i s ukázkami na yt a obrázky.