Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?
- velký bobo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?
Existuje dost teorie a dokonce i pár experimentů okolo biwiringu. Celkem jednoznačně z nich vyplývá jeden základní fakt:
Biwiring určitý přínos představuje, pokud za přínos považujeme zlepšení přesnosti přenosu signálu kabelem (jsou ovšem tací, kteří nyjí po krásném zkreslení - to není tento případ). Má to však dva háčky:
1. Přínos je tím větší, čím horší je výchozí kabeláž (vyšší odpor, vyšší indukčnost). Anebo naopak, čím kvalitnější kabeláž se použije, tím menší je potenciální efekt biwiringu.
2. Hlavní přínos spočívá v tom, že se každá sekce napájí zvláštním kabelem a sumární přenosová impedance je - alespoň na první pohled - menší. Ovšem díky tomu, že po každém dílčím kabelu jde jen signál části přenášeného pásma, uplatňuje se v příslušném pásmu jen ten příslušný kabel a druhý jakoby tam vlastně nebyl. Navíc, při rozpojení výhybky na vstupu může dojít k tomu, že vstupní impedance jednotlivých větví výhybky jsou v jistém pásmu nižší než kdyby tyto větve byly obvyklým způsobem, tj. paralelně, spojeny. Následkem toho je pak zatížení kabelů výhybkou při biwiringu měně příznivé než při "monowiringu".
Z hlediska lineárního přenosu je tedy jednoznačně výhodnější sice použít zdvojené kabeláže, ale sekce reproduktorové soustavy nechat spojené. (Ponechávám stranou žertovné úvahy na téma optimalizace kabelů zvlášť pro basy a zvlášť pro výšky.) Jiná věc je, že jako argument pro biwiring se často uvádí potlačení nelineárního ovlivňování sekcí. Speciálně v tomto ohledu platí, že čím horší kabel (tj. čím větší indukčnost a odpor), tím většího potlačení takovéhoto nelineárního ovlivnění lze biwiringem dosáhnout. Samozřejmě za cenu toho, že při větší impedanci kabelu se víc uplatní frekvenční závislost impedance bedny, což má za následek zvlnění frekvenční charakteristiky. Takže si můžete vybrat, co vám lépe vyhovuje.
Biwiring určitý přínos představuje, pokud za přínos považujeme zlepšení přesnosti přenosu signálu kabelem (jsou ovšem tací, kteří nyjí po krásném zkreslení - to není tento případ). Má to však dva háčky:
1. Přínos je tím větší, čím horší je výchozí kabeláž (vyšší odpor, vyšší indukčnost). Anebo naopak, čím kvalitnější kabeláž se použije, tím menší je potenciální efekt biwiringu.
2. Hlavní přínos spočívá v tom, že se každá sekce napájí zvláštním kabelem a sumární přenosová impedance je - alespoň na první pohled - menší. Ovšem díky tomu, že po každém dílčím kabelu jde jen signál části přenášeného pásma, uplatňuje se v příslušném pásmu jen ten příslušný kabel a druhý jakoby tam vlastně nebyl. Navíc, při rozpojení výhybky na vstupu může dojít k tomu, že vstupní impedance jednotlivých větví výhybky jsou v jistém pásmu nižší než kdyby tyto větve byly obvyklým způsobem, tj. paralelně, spojeny. Následkem toho je pak zatížení kabelů výhybkou při biwiringu měně příznivé než při "monowiringu".
Z hlediska lineárního přenosu je tedy jednoznačně výhodnější sice použít zdvojené kabeláže, ale sekce reproduktorové soustavy nechat spojené. (Ponechávám stranou žertovné úvahy na téma optimalizace kabelů zvlášť pro basy a zvlášť pro výšky.) Jiná věc je, že jako argument pro biwiring se často uvádí potlačení nelineárního ovlivňování sekcí. Speciálně v tomto ohledu platí, že čím horší kabel (tj. čím větší indukčnost a odpor), tím většího potlačení takovéhoto nelineárního ovlivnění lze biwiringem dosáhnout. Samozřejmě za cenu toho, že při větší impedanci kabelu se víc uplatní frekvenční závislost impedance bedny, což má za následek zvlnění frekvenční charakteristiky. Takže si můžete vybrat, co vám lépe vyhovuje.
Konečně slušná odpověď od technika, srozumitelná i laikům. 

Z hlediska lineárního přenosu je tedy jednoznačně výhodnější sice použít zdvojené kabeláže, ale sekce reproduktorové soustavy nechat spojené. (Ponechávám stranou žertovné úvahy na téma optimalizace kabelů zvlášť pro basy a zvlášť pro výšky.)
Rád budu za blbce,ale musím se zeptat.
Budu brát v úvahu single bi-wiring,což přeloženo by mělo být jeden pár konektorů (L+R) na straně zesilovače a dva páry konektorů do bedny.
Například Audoquest má 4 žílový kabel,kde jeden pár je určen pro basy a druhý pro výšky,každá žíla zvlášť isolovaná.
Když na straně zesilovače jsou tyto 2 a 2 žíly spojené do dvou konektorů a na straně bedny má každá žíla se svůj konektor a propojka (klema) na konektorech L +P bedny zůstane,co tím získám proti klasickému singlewiringu?
(Já vím,učeň ze mne nebude).
Budu brát v úvahu single bi-wiring,což přeloženo by mělo být jeden pár konektorů (L+R) na straně zesilovače a dva páry konektorů do bedny.
Například Audoquest má 4 žílový kabel,kde jeden pár je určen pro basy a druhý pro výšky,každá žíla zvlášť isolovaná.
Když na straně zesilovače jsou tyto 2 a 2 žíly spojené do dvou konektorů a na straně bedny má každá žíla se svůj konektor a propojka (klema) na konektorech L +P bedny zůstane,co tím získám proti klasickému singlewiringu?
Ty "spojené reprosekce" budou dělat smyčku navíc, zejména nepříjemnou u třídy I. - pokud rozumím, jak to VB myslí.
Pavel Macura Audio
- velký bobo
- Kontaktovat uživatele:
Větší průřez kabelu, tím pádem menší odpor a indukčnost, a to pro obě větve.boxer píše:Z hlediska lineárního přenosu je tedy jednoznačně výhodnější sice použít zdvojené kabeláže, ale sekce reproduktorové soustavy nechat spojené. (Ponechávám stranou žertovné úvahy na téma optimalizace kabelů zvlášť pro basy a zvlášť pro výšky.)
- velký bobo
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš na mysli to, že se do souběžně vedených vodičů něco může naindukovat, tak zamozřejmě není problém to všechno zkroutit. Naindukovat se to může i do jedné dvojice a je to horší - když zkroutíš dvě dvojice, dostaneš takovej ten Himmelherrgott-Donnerwetter kabel nebo jak se to jmenuje, už jsem to zapomněl, sám jsi o tom psal ... a ten je vůči magnetickému rušení naopak podstatně odolnější než jednoduchá dvojice.PMA píše:Ty "spojené reprosekce" budou dělat smyčku navíc, zejména nepříjemnou u třídy I. - pokud rozumím, jak to VB myslí.
Spletl jsem si to původně s biampem, vadila by mi zemní smyčka přes 2 zesilovače ve třídě I. - tam by kroucení nepomohlo.
Pavel Macura Audio
Větší průřez kabelu, tím pádem menší odpor a indukčnost, a to pro obě větve.
Když mám furt ten samej kabel,tak jak získám jeho větší průřez?
Asi jsem málo spal a hlava nebere.
Nijak, ale jsou dva paralelně každý pro "půl pásma". Podle mě to může být pro některé zesilovače i nevýhoda, takže bych biwire naslepo neradil.
Pavel Macura Audio
- velký bobo
- Kontaktovat uživatele:
Řeknu to tedy zcela polopatě: Když máš původně kabel s dvěma dvojicemi vodičů a každá přenáší jen půlku signálu, tak se v každé půlce signálu uplatní uplatní průřez jen jedné dvojice. Když je spojíš na obou koncích paralelně, tak každá půlka signálu půjde přes oba průřezy, tudíž celkem přes dvojnásobný. Zní to možná divně, podstatou ale je, jak se impedance kabelu uplatňuje proti impedanci obou sekcí bedny v souvislosti s jejich frekvenční závislostí. Kdyby impedance obou sekcí bedny byly stejné a nezávislé na frekvenci, tak by se nezískalo nic, jenže ony stejné nejsou. Možná někdo namítne, že ty dvě půlky signálu se v jednom společném kabelu mohou navzájem ovlivňovat, ale takové hovadiny tady vyvracet nemíním.boxer píše:Větší průřez kabelu, tím pádem menší odpor a indukčnost, a to pro obě větve.
Bohužel se nemohu plně připojit k Peerovu tvrzení.
Mohl by jsi nějak přeložit do srozumitelštiny ten bod 2. ? Tak jak jsem to zatím pochopil je to čirá blbina.
Mohl by jsi nějak přeložit do srozumitelštiny ten bod 2. ? Tak jak jsem to zatím pochopil je to čirá blbina.
Noble Audio - výroba a prodej
To vysvětlení pro Boxerku vnesle světlo i pro mě.
Noble Audio - výroba a prodej
- velký bobo
- Kontaktovat uživatele:
S tím souhlasím - dva kabely paralelně nejsou totéž co jeden kabel dvojnásobného průřezu.PMA píše:Nijak, ale jsou dva paralelně každý pro "půl pásma". Podle mě to může být pro některé zesilovače i nevýhoda, takže bych biwire naslepo neradil.
Díky ó Velký Druide.
I má stará,nemocná hlava již pochopila,vocogo.
I má stará,nemocná hlava již pochopila,vocogo.