Dotaz pro odborníky
Re: Dotaz pro odborníky
Zdeny:
O tom PA systému také často přemýšlím, je zde ale pár maličkostí, se kterými bych potřeboval poradit.
Napíši co si myslím a pokud se pletu, prosím někdo mne opravte.
Většina beden má speakony, existuje nějaká redukce na banánek.
Reprobedny jsou aktivní a pasivní. Já mám ale asi koukat na pasivní.
Naopak subwoofer by měl být aktivní.
Watáž by měla být co nejmenší, podobná hifi reprobednám.
O tom PA systému také často přemýšlím, je zde ale pár maličkostí, se kterými bych potřeboval poradit.
Napíši co si myslím a pokud se pletu, prosím někdo mne opravte.
Většina beden má speakony, existuje nějaká redukce na banánek.
Reprobedny jsou aktivní a pasivní. Já mám ale asi koukat na pasivní.
Naopak subwoofer by měl být aktivní.
Watáž by měla být co nejmenší, podobná hifi reprobednám.
Typ konektorů je asi tak to poslední, co bys měl řešit. Když už hotový nový PA bedny, tak hodně opatrně, žádný plast, žádné piezo výškáče, žádné umělecky tvarované horny... Ale o výsledku dost pochybuju.
Něco jinýho je koupit PA měniče a nechat si udělat překližkové bedny. To může dopadnout velmi dobře, pokud najdeš dobrý plány.
Něco jinýho je koupit PA měniče a nechat si udělat překližkové bedny. To může dopadnout velmi dobře, pokud najdeš dobrý plány.
Tak abych to uvedl na pravou míru - PA doma asi není to pravé, máš sice obrovskou citlivost a k tomu ti postačí relativně slabý koncák, ale tím to končí. kam dáš 300 a více litrové basové bedny?? O jiných problémech, jako je zabarevní zvuku u běžných PA nemá ce nu psát, to tam je. Jsou sice PA systémy, které hrají dobře (kdysi jeden vyvolal agoniii hifibeden v Brněské kotlině:-)))) ), ale ten zase bude mimo finančn í dostupnost či cenovou akceptovatelnou hladinu.
JÁ BYCH RADŠI KOUKAL PO BEDNÁCH KLLASICKÉ KONSTRUKCE pro domácí použití, jen s patřičnými předpoklady pro vytvoření "velkého" zvuku - ve vintage řadách je jich dost a nestojí už majlant, namátkoum například JBL250, BW801, BW800, Quadral Titan, ACR 400, jistě bych ještě něco vymyslel. Tyto bedny budou vhodnější pro domácí věrný poslech a jejich zvuk bude prostý zabarvení v daleko mení míře, než u muzikantských PAček.
A když tedy velký zvuk, tak i s nějakými předpoklady, že se bude dát s těmi bednami i bydlet a bude se dát na ně dívat - a to si v případě PA systému moc nedovedu představit.Výkonnější zasilovač není problém.
JÁ BYCH RADŠI KOUKAL PO BEDNÁCH KLLASICKÉ KONSTRUKCE pro domácí použití, jen s patřičnými předpoklady pro vytvoření "velkého" zvuku - ve vintage řadách je jich dost a nestojí už majlant, namátkoum například JBL250, BW801, BW800, Quadral Titan, ACR 400, jistě bych ještě něco vymyslel. Tyto bedny budou vhodnější pro domácí věrný poslech a jejich zvuk bude prostý zabarvení v daleko mení míře, než u muzikantských PAček.
A když tedy velký zvuk, tak i s nějakými předpoklady, že se bude dát s těmi bednami i bydlet a bude se dát na ně dívat - a to si v případě PA systému moc nedovedu představit.Výkonnější zasilovač není problém.
Zdeny:
Platí Tvé vyjádření i pro PA subwoofery?
V čem by byl jiný třeba tenhle subwoofer http://geminiproaudio.com/gvx-sub18p v porovnání s hifi subwooferem.
Platí Tvé vyjádření i pro PA subwoofery?
V čem by byl jiný třeba tenhle subwoofer http://geminiproaudio.com/gvx-sub18p v porovnání s hifi subwooferem.
vidím, že si absolutně přesvědčený. musel to být super zážitek...
myslím, že tady nemá moc smyslu se na ten systém ptát. nikdo tady s tím nemá zkušenosti. někteří si dokonce myslí (Zdeny, noaid), že to hrálo špatně...
nejlíp asi najít nějakého kámoše, co umí německy, a pořádně vyzpovídat toho germána. ten systém se určitě nějak vyvinul, řekne ti, na co si dát majzla...
myslím, že tady nemá moc smyslu se na ten systém ptát. nikdo tady s tím nemá zkušenosti. někteří si dokonce myslí (Zdeny, noaid), že to hrálo špatně...
nejlíp asi najít nějakého kámoše, co umí německy, a pořádně vyzpovídat toho germána. ten systém se určitě nějak vyvinul, řekne ti, na co si dát majzla...
Dadaft:dadaft píše:vidím, že si absolutně přesvědčený. musel to být super zážitek...
já netvrdím, že to hraje "špatně". Já tvrdím, že to hraje "svým způsobem". Například navodíš atmosféru velkýho zvuku, třebas vrtulník v The Wall bude asi hodně reálnej, ale to je asi tak vše. Věrný zvuk ne. Nějak mi nesedí ty horny, zatím jsem nesylšel horny bez zabarvení, včetně těch, co byly letos preznetovány na HEP.Zvuk příšerně zabarvenej a nereálnej díky tomu.
Prostě PA systémy či systémy tohoto typu těží z jiných vlastností. Tím neříkám, e pro někoho a něco to nemůže hrát dobře. U jistého brněnského kolegy jsem slyšel doma instalovaný PA systén, poháněný Audio Research D400/LS cosi a z PD95 - bylo to jiné a chvilku mě to zaujalo a bavilo.Než jsem zjistil, že am není detail a prostor. Zato mužský zpěv a basa zněly velmi dobře.
xZdeny píše:Než jsem zjistil, že tam není detail a prostor.
pochybuju, že to hraje jak si myslíš, že to hraje.vision píše:Mělo to tak úžasný prostor, že jsem na chvíli myslel, že sedím před hudebníky. Prostě 100% live.
přínos toho "středového kanálu" bude nemalý.
* * * * * * * * * * *
z mého pohledu je nejzajímavější tohle:
a rozumím tomu. pokud máš čistě jen dvě bedny, není žádný jiný způsob, jak zlepšit zvuk, než úpravami akustiky místnosti. žádný jiný.vision píše:Akustika neni resena naprosto vubec. Presto to hraje bozsky.
pokud se ovšem nežinýruješ, jako v tomto případě, je to jiná... (což ovšem neznamená, že to je tak jednoduché. je to stejně složité, jako akustické úpravy. a zkrátka musíš vědět, co a jak...)
Takže si koupím ještě 2x BW801 a mám vystaráno s akustikou místnosti?dadaft píše:xZdeny píše:Než jsem zjistil, že tam není detail a prostor.pochybuju, že to hraje jak si myslíš, že to hraje.vision píše:Mělo to tak úžasný prostor, že jsem na chvíli myslel, že sedím před hudebníky. Prostě 100% live.
přínos toho "středového kanálu" bude nemalý.
* * * * * * * * * * *
z mého pohledu je nejzajímavější tohle:a rozumím tomu. pokud máš čistě jen dvě bedny, není žádný jiný způsob, jak zlepšit zvuk, než úpravami akustiky místnosti. žádný jiný.vision píše:Akustika neni resena naprosto vubec. Presto to hraje bozsky.
pokud se ovšem nežinýruješ, jako v tomto případě, je to jiná... (což ovšem neznamená, že to je tak jednoduché. je to stejně složité, jako akustické úpravy. a zkrátka musíš vědět, co a jak...)

?ám dojem, Dadafte, že takhle jsi asi napsat nechtěl, že ne??
jasně, že chtěl. ovšem, že koupíš ještě jedny BW801 a máš vystaráno, to asi nee...
ale chápu, že to většině hlava nebere a nechci vyvolávat flame.
ovšem u těch 4x BW by ses z basů zbláznil (zkus se zeptat Beryho).
ale chápu, že to většině hlava nebere a nechci vyvolávat flame.
ovšem u těch 4x BW by ses z basů zbláznil (zkus se zeptat Beryho).
V jiném vlákně jsem dával dvě fotky
a) Poslechovka pro stereo:

b) Poslechovka pro vícekanál:

Ten do očí bijící rozdíl je PLUS, PLUS, a ještě jednou PLUS vícekanálu
a výše uvedené řešení 2+1 vícekanálem je.
Prostě vícekanál bude hrát kdekoliv, zatím co klasické stereo vyžaduje akustické úpravy aby jsi z něj dostal všechno
a) Poslechovka pro stereo:

b) Poslechovka pro vícekanál:

Ten do očí bijící rozdíl je PLUS, PLUS, a ještě jednou PLUS vícekanálu
Prostě vícekanál bude hrát kdekoliv, zatím co klasické stereo vyžaduje akustické úpravy aby jsi z něj dostal všechno

?? Mohu se zeptat proc ? Cetl jsem i uplne opacne nazory - teda, ze kdyz nekdo nema poradne udelanou mistnost je zbytecny delat vicekanalovy zvuk, ze to stejne nebude hrat poradne ... Jeste nejak chapu, ze pouziti vice SW zlepsi zvuk, to ale souvisi s modem mistnosti a tim, ze se to pak vzajemne trochu dorovna, kdyz je vic zdroju basu. Ale u vyssich frekvenci to uz tak nefunguje, takze nevim proc by melo pridani zadnich kanalu neco zlepsit ?Aleska píše:Prostě vícekanál bude hrát kdekoliv, zatím co klasické stereo vyžaduje akustické úpravy aby jsi z něj dostal všechno
Ano, u vícekánu je požadavek na zatlumení mnohem větší než u sterea, což je pochopitelné a logické, náročnost se násobí.bh69 píše:Cetl jsem i uplne opacne nazory - teda, ze kdyz nekdo nema poradne udelanou mistnost je zbytecny delat vicekanalovy zvuk, ze to stejne nebude hrat poradne ...
Aleska jen ukazuje, že nabírá informace z reklamních obrázků s dětskýma hračkama. U těch fakt na ničem nezáleží, holobyt je je pro ně OK.

Samozřejmě ani původní diskutovaný obrázek není vícekanál, ale jen dobastlené stereo. Alesku nětřa brat příliš vážně.
Noaide, jestliže považuješ Aalborg Univesitet, jednu z nejprestižnějších co se týká studia zvuku za reklamní plátek s dětskýma hračkama, pak nejsi jen neustále uražený noaid, ale též blb, kterého skutečmě nelze brát vážně.Ty fotky jsou totiž z jejich laboratoří....noaid píše: ...Aleska jen ukazuje, že nabírá informace z reklamních obrázků s dětskýma hračkama. U těch fakt na ničem nezáleží, holobyt je je pro ně OK.
Samozřejmě ani původní diskutovaný obrázek není vícekanál, ale jen dobastlené stereo. Alesku nětřa brat příliš vážně.
miluju hifisty. vision tady příjde s tím, že slyšel úžasný systém, kterému se jeho domácí stereo nemá ani v nejmenším šanci přiblížit, že doslova cítil přítomnost hudebníků, a dozví se, že to bylo zbastlené stereo, které tak maximálně stvoří pseudoprostor. bez lokalizace...
to je prostě bomba.
...........................................
proč se násobí?
všechny ty boční/zadní kanály přece fungují na úplně jiném principu, než stereo.
nemyslím si, že by systém na tom druhém Aleskově obrázku hrál nějak špatně...
to je prostě bomba.
...........................................
a v čem je to tak pochopitelné a logické?noaid píše:Ano, u vícekánu je požadavek na zatlumení mnohem větší než u sterea, což je pochopitelné a logické, náročnost se násobí.
proč se násobí?
všechny ty boční/zadní kanály přece fungují na úplně jiném principu, než stereo.
nemyslím si, že by systém na tom druhém Aleskově obrázku hrál nějak špatně...
ahoj. já ti nevím. podle mě je to pořád dvojkanálové stereo a ten "prostřední" kanál je fantómový.Aleska píše:Ten do očí bijící rozdíl je PLUS, PLUS, a ještě jednou PLUS vícekanálu