Dotaz pro odborníky

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz pro odborníky

Příspěvek od noaid »

A můžeš nám Alesko říci, jaký je spodní mezní kmitočet u těch jehlových repráčků ? ;)
Tohle jsou sestavy pro domácí kino, ale ne pro kvalitní mch poslech hudby. Tam jsou totiž nutné určité předpoklady.

boxer

Příspěvek od boxer »

Tohle jsou sestavy pro domácí kino, ale ne pro kvalitní mch poslech hudby.

Aniž bych se vám chtěl plést do nicneříkající polemiky jako je falešné stereo (asi něco jako 2+ 1/2 ;) ) s namíchaným centrem z L+R kanálu,což tedy stereo opravdu není (čímž nechci tvrdit,že se to někomu nemůže zdát krásné,zajímavé a v podání takových almar u monumentální)....

....a správně Noidem pojmenovaným domácím kinem 5+1. Je to systém od B&O a přesně takové má doma můj šéf ve své supermoderní vile. A to je na stereo opravdu jen v nejvyšší nouzi. :roll:

Nicméně,aniž se to nezdá,to B&O kino je v místnosti akusticky řešené.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:A můžeš nám Alesko říci, jaký je spodní mezní kmitočet u těch jehlových repráčků ? ;)
Tohle jsou sestavy pro domácí kino, ale ne pro kvalitní mch poslech hudby. Tam jsou totiž nutné určité předpoklady.
Ještě že se mne neptáš,
jaký mají na WC barvu toaletního papíru :lol:

*offtopic*
Nazval jsi specializované univerzitní poslechovky za reklamní plátek s dětskýma hračkama a tak se toho drž a poslouchej to svoje pro hudbu dobastlené DK.
Nezapomeň totiž, že opakem tvých hlubokých pravd mohou být i jiné hluboké pravdy, takže máš-li neustále pocit že jako jedniný máš pravdu, připusť kousek té pravdy i ostatním :!:

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

:lol:

Mirek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Legrační, že tu sestavu kromě Visiona nikdo neslyšel, nechci se nikoho dotknout, ale pravda je, že, co je pro někoho úžasný zvuk, může být ve skutečnosti uřvaný paskvil.
Vše zaleží na poslechových zkušenostech a na znalosti zvuku skutečných nástrojů a vkusu. Nedávno jsem zažil přímo děsivou hudební zkušenost, byli jsme se ženou pozvání na zkušební jízdy od Lexusu, s čím souvisela večerní akce s živou hudbou, skupina která tam hrála nedostatek umu nahrazovala hlasitostí reprodukce, kdy jsme mohli při rozhovoru
jenom odzírat a přestože hráli děsivě a ke všemu v hale prodejny aut byla příšerná akustika s ozvěnou, většině lidí se to asi líbílo, protože to bylo nahlas a basy masírovali bubínky.
Pravidlo, že více není vždy lépe platí i u hifi, ale třeba se v tomto případě mýlím.

Takže možná by bylo zajímavé, kdyby nám Vision napsal ve srovnání s čím, ten zvuk byl tak fantastický a kolik opravdu kvalitních sestav předtím slyšel.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Mirek píše:Legrační, že tu sestavu kromě Visiona nikdo neslyšel, nechci se nikoho dotknout, ale pravda je, že, co je pro někoho úžasný zvuk, může být ve skutečnosti uřvaný paskvil.
Vše zaleží na poslechových zkušenostech a na znalosti zvuku skutečných nástrojů a vkusu. Nedávno jsem zažil přímo děsivou hudební zkušenost, byli jsme se ženou pozvání na zkušební jízdy od Lexusu, s čím souvisela večerní akce s živou hudbou, skupina která tam hrála nedostatek umu nahrazovala hlasitostí reprodukce, kdy jsme mohli při rozhovoru
jenom odzírat a přestože hráli děsivě a ke všemu v hale prodejny aut byla příšerná akustika s ozvěnou, většině lidí se to asi líbílo, protože to bylo nahlas a basy masírovali bubínky.
Pravidlo, že více není vždy lépe platí i u hifi, ale třeba se v tomto případě mýlím.

Takže možná by bylo zajímavé, kdyby nám Vision napsal ve srovnání s čím, ten zvuk byl tak fantastický a kolik opravdu kvalitních sestav předtím slyšel.

Aha, tak už mi začíná docházet, proč mě bude stát servisní hodna u Lexíku 1400 bez DPH :-))Živá hudba, bubliny.... Hmmmm. Asi zůstanu u jiného Japonce :-)č

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Já nevím, co tady pořád řešíte s tím centrem. Ten součtový centr vznikl pro situace, kdy vzdálenost krajních reprobeden byla příliš velká, takže by tam vznikla "díra". Nebo byl posluchač příliš blízko stereo páru (kino). První možnost zavedl Klipsch, když ho zakočilo stereo v kombinaci s Klipschornem, který se umisťuje do rohu. Druhý roh byl evidentně často příliš daleko... O nějaké zlepšení prostoru podle mě nikdy nešlo. Stejně tak PA nerovná se přebasované a moc nahlas. (to jen v případě PA + hlušec za mix pultem).

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

petrL píše:První možnost zavedl Klipsch, když ho zakočilo stereo v kombinaci s Klipschornem, který se umisťuje do rohu. Druhý roh byl evidentně často příliš daleko...
Takže přesně jak jsem říkal, zúžení stereobáze, a záměrné.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid píše: Takže přesně jak jsem říkal, zúžení stereobáze, a záměrné.
tak teď si na to kápl. zužujme a budeme všichni šťastní...
Mirek píše:Legrační, že tu sestavu kromě Visiona nikdo neslyšel, nechci se nikoho dotknout, ale pravda je, že, co je pro někoho úžasný zvuk, může být ve skutečnosti (ve skutečnosti, nikoliv pro druhého) uřvaný paskvil
Legrační, že tu sestavu kromě Visiona nikdo neslyšel, nechci se nikoho dotknout, ale pravda je, že z něho děláte blbce. podle mě - kdyby tam byla plenta, nikdo z vás by to, že tam nějaký "středový" kanál je, nepoznal.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

vision

tak jsem si četl na Slovanetu, a co čert nechtěl - cituji slova z 25.7.2008 MethMana, který se akustikou zabývá:
Osobně si myslím, že necelé 4m jsou příliš malá hloubka na nějaký slušnější výsledek. Asi bych změnil orientaci i za cenu problematičtějšího chování basů. Umožní ti to umísti lépe zadní reproduktory a omezit "tlumení". Ač nevím o co konkrétně jde a jak si to představuješ, jistě to nebude nic hezkého a nenavodí to pocit otevřeného prostoru jako na západní straně. Jestli přemýšlíš o nepoužití koberce z důvodu okradení se o vejšky, tak nerozumím použití takového kvanta "tlumení".
Btw. nepřemýšlel jsi o variantě fantomového centru?

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... highlight=

takže zatímco někteří podle fotky poznají, že máme co dočinění s pseudoprostorem potažmo uřvaným paskvilem, i kdyby se vision rozkrájel, jiní ve fantómovém centru nevidí prznitele hudbymilovných duší, leč věc, která se dá v nepříznivých podmínkách dobře využít ke zkvalitnění zvuku.

MethMan je tvůj člověk...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Mirek píše:Takže možná by bylo zajímavé, kdyby nám Vision napsal ve srovnání s čím, ten zvuk byl tak fantastický a kolik opravdu kvalitních sestav předtím slyšel.
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 726#p83726
vision píše:Jinak zatím hraju na Yamahu A-S500 a ani tohle prdítko nemá při normální hlasitosti problém.
Pouze pokud to fakt s hlasitostí přeženu, rozvítí se kontrolky a zesik se vypne.

Jeho specifikace jsou:
Minimum RMS Output Power (8 ohms, 20 Hz-20 kHz) 85 W + 85 W (0.019% THD)
Maximum Power (4 ohms, 1kHz, 0.7% THD, for Europe) 120 W + 120 W
Total Harmonic Distortion (CD to Sp Out, 20 Hz-20 kHz) 0.015% (42.5 W/8 ohms)
High Dynamic Power/Channel (8/6/4/2 ohms) 130/150/185/220 W

Myslím, že i s jedním Luxmanem M-03 budu jinde.

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

noaide, proč sem pleteš to, co mám a měl jsem doma... s tím, co jsem kde slyšel? Blbost.
To, co jsem slyšel u toho Němce se nedá nijak vysvětlit. To prostě musí člověk prožít sám.
Spíš mi sakra poraďte, jak mám zapojit PA systém do hifi systému :-)
Děsně se mi líbí tenhle sub.
Obrázek
Tenhle je pasivní. Dělá se i aktivní, ale už je podstatně dražší. Jaký tedy potřebuji abych ho mohl zapojit ke stereo koncáku?
Navíc tyhle bedny mají místo repro svorek "Parallel Neutrik® NL4" Jak se tohle dá zapojit k normálním repro svorkám?

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Takhle by to pak vypadalo (bez předků). Ten dvoupásmový box by sloužil jako centr.

Obrázek

Jinak parametry toho subu jsou:
Input Connections Parallel Neutrik® NL4
Frequency Response (-3 dB) 50 - 160 Hz
Frequency Response (-10 dB) 45 - 700 Hz
Internal Crossover Yes
Recommended High-Pass Frequency 30 Hz
Sensitivity 1 W/1 m 100 dB
Max. SPL/1m (calc) 132 dB
System Power Handling (Continuous/Program/Peak) 500 Watts
LF Transducer EVS18S
Nominal Impedance (Passive) 8 Ω
Minimum Impedance 7.5 Ω
Enclosure Material Plywood and MDF with EVCOAT
Flying No

Parametry 2pásmového boxu:
Input Connections Parallel Neutrik® NL4
Speaker Type Fullrange
Frequency Response (-3 dB) 55 - 20000 Hz
Frequency Response (-10 dB) 40 - 20000 Hz
Internal Crossover Yes
Recommended High-Pass Frequency 40 Hz
Sensitivity 1 W/1 m 100 dB
Max. SPL/1m (calc) 133 dB
Coverage (Nominal -6 dB) H 60 °
Coverage (Nominal -6 dB) V 40 °
Rotatable Horn Yes
System Power Handling (Continuous/Program/Peak) 500 Watts
LF Transducer SMX2151
HF Transducer DH3
Crossover Frequency 1650 Hz
Nominal Impedance (Passive) 8 Ω
Minimum Impedance 5.6 Ω
Enclosure Material Plywood and MDF with EVCOAT
Flying Yes
Suspension (6) 3/8-inch threaded inserts

Parametry koncového zesilovače:
Output power : 2x 200W (8 Ohm, 20Hz...20Khz)
Dynamic power : 2x 500W (4 Ohm)
2x 700W (2 Ohm)
Mono (BTL) power : 1x 500W (8 Ohm, 1Khz)
1x 700W (8 Ohm, clipping point)
THD : 0,012% (1Khz)
Frequency response : 10Hz...100Khz (+0 / -1dB)
S/N ratio : 120dB (IHF-A)
Damping factor : 120dB (8 Ohm / 1Khz)
Input : 1V / 45kOhm

Je možné aby to celé nějak fungovalo?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Na papíře to vypadá velice dobře. Electrovoice? Jak velká je místnost? Být tebou, tak se tolik neupínám na ten centr. Vsadím se, že u toho Němce by se ti zvuk líbil i v čistém stereu. Ten "centr" by se dal použít i pro hlavní pár. A centr případně doplnit později. Pro Speakony by asi bylo nejjednodušší koupit i hotové PA kabely (podle druhého zakončení).

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

petrL:
Poznal jsi to... jsou to EV.

Obývák mám 6x5m. Ty suby jsou 18" a vím, že je to asi dost do tak malých prostor.
Předky už mám, ty neřeším.
S těma PA kabelama... to je právě problém. Zapojím je sice do PA bedny, ale jak je zapojím do hifi zesilovače?
A jinak by to tedy technicky zapojit šlo? Ty suby mají být pasivní?

Odpovědět