dadaft píše:ten "centr" prostě hraje L+R. takovéhle repráky vyráběla dlouho i jedna slavná anglická firma na bedny, nemůžu si z fleku vzpomenout, teď dělá hlavně repráky do kytarových komb...
To s tím asi nebyla moc úspěšná.
Taková to různá propojení jsem četl kdysi už jako děcko v ABC či AR, byly to ale jen náhražky, i pro zadní repro se dělalo L-R a R-L atd. Levné napodobeniny a simulace multikanálu ze sterea. Jenže kde nic není, ani smrt nebere. Ze stereo signálu technicky nelze jednoznačně zpětně určit, co vychází ze středu. To bohužel umí jen náš mozek. Podobně jako nelze z mixu zpětně vyextrahovat zvuk jednotlivých nástrojů. Jen náš mozek je dokáže odlišit na základě zkušenosti.
dadaft píše:zkoušelo se to kdysi i pro kina...
Jo, a nebyl tam jen centr, ale zpočátku celkem 5 kanálů vepředu, dokonce myslím 3 a 2 v různých výškách, a nebylo to ze stereo signálu, ale
ze 6-ti kanálového zdroje. Ten 6. kanál byl surroundový. Na tenhle 6 kanálový zvuk jsem chodil už před 40 lety v OV do kina Luna, Vesmír, mám pocit, že i Vítek. Dal se krásně sledovat pohyb zdroje zvuku po plátně.
To zapojení s centrem se snaží rekonstruovat ze sterea jakoby 3 kanály, výsledek sice může být pro někoho efektní, ale technicky dost problematický, asi jako když si na receiveru zapnete u sterea různé prologicy apod., to dělá něco podobného. Záleží na vkusu. Originální stereo signál není pro takovéto hraní určen, nejspíše to pak rozmazává stereo lokalizaci díky zvětšení "přeslechů" mezi L a P uchem.
Na jednu stranu se řeší vliv kabelů na jediný signál, a na druhou stranu se kanály míchají mezi sebou do elektrického guláše.