Dotaz pro odborníky

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
vision
Kontaktovat uživatele:

Dotaz pro odborníky

Příspěvek od vision »

Zdravím,
koupil jsem přes ebay zesilovač a jel jsem si pro něj osobně do Německa k jednomu hifistovi.
Neumím ale jediné slovo německy, proto jsem se nemohl na nic ptát.
Jde o to, že mě ten němec vzal k sobě domů a ukázal mi svou aparaturu.
Nic takového jsem v životě neviděl. O tom, jak to hrálo, se ani nebudu rozepisovat. Na něco tak úžasného nikdy nezapomenu.
Ale k otázce. Dokázal by někdo popsat tu jeho sestavu? Konkrétně mi jde o to, jak má zapojené ty bedny. Tak nějak jsem mu rozuměl, že ten středový má samostatný kanál.
Vypadá to jako předky, subwoofery a centr, určitě ale vím, že v žádném případě nepoužívá AVR a pod. Jde jen o stereo.
Jinak bedny jsou Electro Voice a komponenty Accuphase, jak je zřejmé z fotky, kterou mi dal.

Obrázek

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz pro odborníky

Příspěvek od lachim »

vison

věřím, že to byl zážitek.
tomuhle říkám velká hifi sestava.
tohle kdo slyšel, tak už ví co znamená pojem brněnské kliky "malý bedny jsou uječený a prostě fakt malý".
ti závidím tu možnost tohle slyšet.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

zajímavé tohle vidět.
ten "centr" prostě hraje L+R. takovéhle repráky vyráběla dlouho i jedna slavná anglická firma na bedny, nemůžu si z fleku vzpomenout, teď dělá hlavně repráky do kytarových komb... - jedna by se mi někde ve sklepě ještě měla válet.
zkoušelo se to kdysi i pro kina...
v podstatě jde o vyřešení problému s "central mono image".
jiný způsob je třeba Aleskova ekvalizace ve vlákně "DIY úpravy malé poslechovky".

když se to povede, zážitek musí být dle tvého popisu.
separace, lokalizace a hlavně hloubka prostoru z říše snů...

je vidět, že ne všichni hifisti řeší, co je jediné správné (představ si, co by mu na tohle řekli takový merhaut nebo noaid, do smrti by se pseudoprostoru nezbavil :lol: ) - a pořád se jich dost řídí konkrétními podmínkami a vlastníma ušima...
*thumbs up*

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tady jsou 2 schemata zapojení: http://community.klipsch.com/forums/p/1 ... 12165.aspx

Pokud jde o kina, tak centr za plátnem mívala snad běžně.

Juris

Příspěvek od Juris »

Tak to jo, to musí bejt pecka. Tak v příštím životě, až se narodím jako továrnický synek si je pořídím. *jupi*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

petrL
jj.
a úplně nejobecnější schéma toho, co je vidět na té visionově fotce v reálu a na těch Invidiosulusových schématech v tvém odkazu, je to od Blumleina, které mám nad nickem. 8-) :D

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Juris píše:Tak to jo, to musí bejt pecka. Tak v příštím životě, až se narodím jako továrnický synek si je pořídím. *jupi*
Proč? Bedny jsou pravděpodobně domácí výroba, reproduktory PA (muzikantský) s velkou citlivostí, takže budou hrát dobře i se slabšími zesilovači. Když nepočítám Accuphase, tak by se to asi vešlo do 100 k Kč.

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Já tomu člověku asi napíšu e-mail přes překladač a zeptám se ho jak to má zapojené a jaké že to vlastně má komponenty. Že by měl 3 zesilovače, každý na 1 bednu? Ten čtvrtý komponent je CD přehrávač.
Jinak ten zvuk byl opravdu pro nás všechny nedosažitelný. Nejhorší je, že kdo to uslyší, už nikdy nebude spokojený s tím, co má doma :cry:

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dadaft píše:ten "centr" prostě hraje L+R. takovéhle repráky vyráběla dlouho i jedna slavná anglická firma na bedny, nemůžu si z fleku vzpomenout, teď dělá hlavně repráky do kytarových komb...
To s tím asi nebyla moc úspěšná. ;)
Taková to různá propojení jsem četl kdysi už jako děcko v ABC či AR, byly to ale jen náhražky, i pro zadní repro se dělalo L-R a R-L atd. Levné napodobeniny a simulace multikanálu ze sterea. Jenže kde nic není, ani smrt nebere. Ze stereo signálu technicky nelze jednoznačně zpětně určit, co vychází ze středu. To bohužel umí jen náš mozek. Podobně jako nelze z mixu zpětně vyextrahovat zvuk jednotlivých nástrojů. Jen náš mozek je dokáže odlišit na základě zkušenosti.
dadaft píše:zkoušelo se to kdysi i pro kina...
Jo, a nebyl tam jen centr, ale zpočátku celkem 5 kanálů vepředu, dokonce myslím 3 a 2 v různých výškách, a nebylo to ze stereo signálu, ale ze 6-ti kanálového zdroje. Ten 6. kanál byl surroundový. Na tenhle 6 kanálový zvuk jsem chodil už před 40 lety v OV do kina Luna, Vesmír, mám pocit, že i Vítek. Dal se krásně sledovat pohyb zdroje zvuku po plátně.

To zapojení s centrem se snaží rekonstruovat ze sterea jakoby 3 kanály, výsledek sice může být pro někoho efektní, ale technicky dost problematický, asi jako když si na receiveru zapnete u sterea různé prologicy apod., to dělá něco podobného. Záleží na vkusu. Originální stereo signál není pro takovéto hraní určen, nejspíše to pak rozmazává stereo lokalizaci díky zvětšení "přeslechů" mezi L a P uchem.
Na jednu stranu se řeší vliv kabelů na jediný signál, a na druhou stranu se kanály míchají mezi sebou do elektrického guláše.

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Tak jsem napsal tomu člověku a zde je jeho odpověď.

Die linke und rechte Stereoendstufe ist gebrückt geschaltet zum Monoblock. Die Endstufe für die Mitte läuft in Bi-Amping, ein Kanal für den Tieftöner und der andere Kanal für den Mittel und Hochton.

Překlad z translate.google:
Levý a pravý stereo zesilovač je připojen k přemostění monoblok. Zesilovač pro centrum běží v bi-amp, kanál pro woofer a jiné Channel pro střední a vysoké frekvence.

Kdo tomu rozumí, prosím o podrobnější vysvětlení.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

To celkem nic neříká, jen čím je který repro zesilovaný, ale ne, jak získává signál pro každý kanál. Tam bych směřoval dotaz na majitele.
Jedna možnost je třeba SACD přehrávač s vícekanálovým výstupem, kde zadní surroundy jsou vypnuty a namíchány do L a P. To by pak celkem dávalo smysl. Je to ale jen má domněnka.

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Tak by ma zujímalo ako boli v tom priestore riešené akustické úpravy, z fotky vidím len hladké plné plochy...

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Tak Nemec mi dnes napsal tohle:
Systém pracuje ve třech-channel režimu stereo. Centrální reproduktor dostává na světlo řízené součet mono zleva i zprava. Tento reproduktor má vlastní zesilovač. Accuphase A 20 jsou propojeny v mono a provozovat každý všechny kanály. Tento tří-channel režimu není surround.

Takze jak to tedy je?

Guliver:
Akustika neni resena naprosto vubec. Presto to hraje bozsky.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Takže je to tak, jak se všeobecně předpokládalo, L a P hrají své, uprostřed je součet obou, jinými slovy mono signál. Z toho vyplývá poněkud zúžená stereofonní báze, jinak řečeno to, co by normálně bylo slyšet jen z levého, hraje z L a C tudíž je slyšet z prostoru mezi L a C a totéž pro pravý kanál. Akusticky to může mít efekt "zmizení repro".

Božsky je velmi relativní pojem. Určitě to působí svou mohutností i ve zvuku, asi je to dobře udělané, ale s přesnou lokalizací bych předpokládal asi problém. Zaměřil ses na to? Nehrálo vše tak nějak uprostřed? Na některých skladbách jsou zvuky namixovány tak, aby zněly dokonce vlevo či vpravo od beden, což tady může být problém.
Co jsi na tom poslouchal? Rock, klasiku, orchestr nebo něco komorního?

vision
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vision »

Pouštěl mi Allana Taylora a nějakou pro mne neznámou klasickou hudbu. Toho Taylora mám doma také a v žádném případě to nehraje tak dobře jako jemu. Mělo to tak úžasný prostor, že jsem na chvíli myslel, že sedím před hudebníky. Prostě 100% live. Zvuk byl hutný, obklopující, přesný.

Pořád to nechápu s tím zapojením středového repra. Jak konkrétně se to zapojí? Jak se ty kanály sloučí?

Odpovědět