Hlášení špatného zapojení beden

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Pamilton
Kontaktovat uživatele:

Hlášení špatného zapojení beden

Příspěvek od Pamilton »

Zdravím, jedná se o sloupy Focal Chorus 836. Zapojil jsem je na AV zesilovač Marantz společně s centrem, párem zadních reproboxů a basovým reproduktorem. Zahájil jsem automatické ladění sestavy a hned z počátku se mi objevila informace, že obě přední bedny jsou nesprávně (opačně +-) zapojeny. Kontrolou jsem ale zjistil, že je v pořádku. Nicméně jsem vyhověl AV zesilovači a na předních sloupech jsem zapojení opravil a zapojil plus na mínus a opačně. AV zesilovač byl spokojen a ledění proběhlo úspěšně. zadní bedny byly použity z téže řady reproduktorů a ty byly zapojeny normálně a AV zesilovač nehlásil chybu. Rád bych se zeptal, jestli to může znamenat nějakou výrobní chybu předních sloupových reproboxů, nebo jestli je to v pořádku.
Ještě doplním, že se tatáž situace opakovala i při ladění na jiném typu AV zesilovače, taktéž značky Marantz.
Děkuju

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Hlášení špatného zapojení beden

Příspěvek od BVa »

Jednoduchá skúška- 1,5V baterku (AA, AAA) pripoj krátkodobo v správnej polarite (+ na +, -na-) na svorky reproboxu (odpojeného od zosilňovača!). Ak je box správne, membrána basového reproduktora sa musí pohnúť smerom dopredu , von z reproduktora.

Pamilton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pamilton »

Jde o to, že bedny mají podle mne relativně málo basů a pokud zkouším během poslechu kabely prohazovat, nedaří se mi zaznamenat zjevný rozdíl. Pokus s baterií vyzkouším, díky.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Chorusy 836 maji vse jen ne malo basu. Bud je neco spatne s akustikou / umistenim nebo tvuj AVR neutahne jejich elektricky slozitou vyhybku.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2- Pamilton

Nebo jejich zapojení a crossover tak pokroutily fáze ,že je z toho běžný AVR v pasti ,ani bych se tomu moc nedivil.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Text ze zahraničního fora:
The most likely reason that Audyssey is saying that your main speakers are out of phase is due to the crossover within the speaker. It is common for a speaker designer to wire the midrange with reversed polarity so that the output of the tweeter and the midrange sum properly at the crossover point. As long as you know that you have your main speakers properly connected to your amp (black to black and red to red), then IGNORE the error Audyssey is giving you.
http://www.avsforum.com/forum/89-speake ... d-109.html

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

No o tom je řeč ,to zapojení vychází z celkového návrhu ,každý výrobce má( ASI )svou představu jak to je nejlepší ,nebo nejméně kompromisní. Jeden použije "standardní "repra velkých výrobců seas,vifa atd. jednoduchou vyhybku a všechny měniče v 3- pásmu mu vyjdou ve fázi. Jiný si vyrobí vlastní repro na míru např. dynaudio a jejich dokonalá nekompromisní vyhybka stejně nevyjde na 3 repra ve fázi ,pak se to snaží srovnat - vyhybka je monstrum a citlivost zdar. Další např.focal má myslím taky vlastní repro fáze se jim také "rozjíždí" ale oni to tak prostě asi nechají. :) Je to téma tak pro nějakého konstruktéra mabat,pistole,check kteří by viděli do hloubky. každopádně pro člena Pamilton nějaké řešení nevidím ,na tom AV to bude asi nucen nechat propojené obráceně.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Pokud se jedná jen o hlášku, kterou lze přeskočit a pokračovat v měření, proč si dělat bordel ve zvuku prohozením polarizace u FR, FL?

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

dkdkdk píše:Text ze zahraničního fora:
The most likely reason that Audyssey is saying that your main speakers are out of phase is due to the crossover within the speaker. It is common for a speaker designer to wire the midrange with reversed polarity so that the output of the tweeter and the midrange sum properly at the crossover point. As long as you know that you have your main speakers properly connected to your amp (black to black and red to red), then IGNORE the error Audyssey is giving you.
http://www.avsforum.com/forum/89-speake ... d-109.html
To stejné se mi stalo i u AVR Marantz (také využívá Audyssey), když jsem jej prodával a zapojoval u nového majitele. Byli jsme si jisti správným zapojením, proto nás to překvapilo a mne značně znervóznělo, protože na mých bednách doma se mi to nikdy nestalo. Pak jsem v manuálu objevil poznámku, "že se to stát může". Doporučením bylo provést nastavování znovu a v případě opakování hlášku ignorovat.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

dkdkdk píše:Pokud se jedná jen o hlášku, kterou lze přeskočit a pokračovat v měření, proč si dělat bordel ve zvuku prohozením polarizace u FR, FL?
Tak pokud to lze ignorovat a pak to normálně funguje má po problému ,byla by blbost to zapojovat opačně ,vyřešeno *thumbs up*

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Zkouseni vychylky repro pomoci baterie neni jednoznacne. Pouziva se vychylka dovnitr i ven. Proverit primo na reproduktorech po jejich vyjmuti. + na +.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Je to úplne jednoznačne. Na basovom reproduktoru musí pri správnej polarity byť výchylka smerom von. Ostatné (stred, výška..) sú zapojené tak, aby sa na deliacich kmitočtoch správne naviazali, závisí to od výhybky, navyše basový reproduktor je jediný, ktorý je (obvykle..) vodivo spojený až na reproterminál, stred výška majú vždy v sérii nejaký kondenzátor.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vyzkousel jsem ze zajimavosti tu 1.5V baterku a basovy repro jdou u mych beden dovnitr.
Znamena to neco? Proc by mely jit ven?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Ak sú všetky reproboxy zapojené rovnako, subjektívne absolútnu polaritu nezistíme. Ak je prepólovaný jeden, subjektívne to je počuť ako úbytok basov, resp. posuv stereobázy. V 5+1 systéme nemôže byť každý inak (náhodne) zapojený,preto by sa mala dodržovať norma, ktorá hovorí, že kladné napätie má vyvolať pozitívny akustický tlak, teda membrána sa musí pohnúť von. Že sa normy nedodržujú (napr. nominálne 8ohm reproboxy padajú aj pod 3ohmy, nemalo by to byť menej ako 80% nominálnej impedancie..), je iná vec.
Naposledy upravil(a) BVa dne 09 lis 2016 09:59, celkem upraveno 1 x.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

"Propadnou" se všechny basáky na obou bednách.

Odpovědět