klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od Fidji99 »

audafreak píše:
27 lis 2022 10:00
Ono i ten rozdíl mezi středy a 10kHz 5dB je dost velký, a pak prudce dolů. Starším, kterým už chátrá sluch jako mi, to nemusí vadit, naopak to cinkání mohou uvítat, já ale když přidám high shelf o 2 dB, tak se to u novějších kvalitních nahrávek nedá poslouchat, naopak u starších, kde to často chybí, to dost pomůže. Prostě záleží na vkusu a co kdo poslouchá a co slyší.

Jinak ke svým minimonitorům 15x23cm zvažuji druhý subwoofer, problém není ani v penězích, ale kde jej v pokoji umístit. Potenciální místo je jen jedno a to zcela symetricky k tomu prvnímu vzhledem k místu poslechu i ose pokoje. Nejsem si jist, že je to úplně dobře, že to bude mít smysl. První je u zdi za levým monitorem, druhý by byl za pravým. Je tu někdo, kdo s tím má zkušenosti? Zda to má v takovém rozmístění smysl?
No podla toho o co ti ide - ak potrebujes vyrovnat energiu v priestore - tak symetricke umiestnenie az tak nevadi. Hlavne sa to nesnaz urobit “pekne” a snaz sa ich dat co najdalej od seba. Skus si ten tvoj sub premerat bez korekcii na terajsom a na potencialne druhom mieste. Tak 3-4 umiestnenia mikrofonu (max 30 cm od seba) a potom si sprav primer z kazdeho, a v REW spust Sub alignment tool a tam relativne presne uvidis ako sa ti to bude spravat, ci ti to nespravi nejaku sialenu nulu.

No moznost B je ze chces SPL a vtedy ich obidva nastackuj na seba. Zosilnis vtedy aj amplitudy, ktore ale vies zrovnat. vtedy sa or spravca ako jeden sub.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Samozřejmě A) je správně, o SPL v paneláku nejde.
Nejde ani tak o to, že to bude pěkné, ale o to, že jinde prostě není místo, skříně, knihovny apod., místnost 3.5x5.5m kde už je umístěno teď 5 monitorů.
Slibuji si od toho, že DSP bude mít díky tomu vyrovnání méně práce s korekcí a tudíž i čistší reprodukci a nižší zkreslení na basech. Teď s jedním SW se to v mé místnosti koriguje asi dost. Vyrovnání v prostoru by byl pěkný bonus.
Bojím se, že ale díky té téměř symetričnosti se nedostatky mohou sčítat. Musím si ještě nastudovat, jak u Neumannů funguji i ty korekce v případě dvou SW, zda se nastavují stejně nebo samostatně pro každý zvlášť.
Každopádně děkuji za ten nápad s přemístěním SW a měřením. Zkusím a porovnám.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

1. NF mereni natrubku co se tyka SPL neodpovida zbytku bedny, tedy basovym menicum. Je nizsi, dano mensi plochou natrubku. Ten graf polaku na nizkych frekvencich neni primo mereni, je to mergovane mereni v NF menicu a natrubku, a secteno, a pripojeno na mereni vrsku. Spravne se ma jeste provest zapocteni bafflestepu, ale to je uz dalsi slozitost, s kterou si nikdo moc nelame hlavu, napriklad Stereophile. Proto je potreba rozumet na co clovek kouka, mereni spodku obecne je problem na jeden zatah a v mistnosti, takze se z toho vetsinou neda nijak usuzovat na rozsah dolu atd.
2. Natrubek se dale s menici pod frekvenci ladeni odecita, proto ze samotneho NF mereni natrubku nejde usuzovat spodni frekvenci bedny.

Zde je graf na kterem je vsechno videt, zde jsem pouzil 1x 8" Revelator, jeden natrubek ~10cm prumer, tzn situace velmi blizka tomu v BW.
Scan-Speak 22W-8851T00 SPL.png
weiron píše:
27 lis 2022 10:34
2 Kocour:
Musím se přiznat že to tak chápu. Když v blízkém poli z BR změřím 17hz řekněme -6db. Tak to beru jako maximum co ta bedna dokáže předvést. Druhá věc je místnost ve které jsou bedny postavený. Když nebude mít dostatečnou délku na to aby se tam těch 17hz vlezlo tak tam hrát nebudou. Proto ty měření v malých poslechovkach vypadají jak vypadají. Pokud jsem to pochopil špatně rád si to nechám vysvětlit.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Pre získanie určitej predstavy o vplyve nesymetrie posluchového priestoru pri posluchu v blízkom poli som si zmeral frekvenčné charakteristiky Neumannov KH120 v mojom "reálnom" posluchovom priestore.
Šírka stereo báze 115cm. Na ľavej strane miestnosti je posteľ a stena. Na pravej strane miestnosti nábytková stena. Pod pravým monitorom stolík z Ikea. Medzi repro 19" rack.
Mikrofón umiestnený (v mieste mojej hlavy pri posluchu. Rozteč medzi ušami - vzdialenosť mikrofónov cca 15cm) vo vzdialenosti 90cm od monitora nasmerovaný do jeho "akustickej osi" (POZN: podľa manuálu to pri KH120 nie je os výškáča ale horná hrana membrány basáku). Je evidentné, že symetria medzi ľavým a pravým kanálom u mňa nie je tip-top, ale vzhľadom dané pomery je to pomerne jednoducho ďalej riešiteľné/opraviteľné aj bez dodatočných "digitálnych ekvalizácii/kompenzácii".
Přílohy
neumann kh120a graf L-R ch.jpg
meranie KH120A _R-L_150mm.jpg

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Narazil jsem na zajímavý souhrn různých měření repro doporučuji kouknout. Od Kii Audio Three po Ikea lampu. Kolem 350 modelů. Přes ozubené kolečko lze filtrovat a třídit. Zajímavá jsou třídění podle kvality (samostatně i se SW a DSP), ceny a plochosti křivky.
V plochosti frekvenční křivky je pořadí:
1.Nový Neumann KH 150
2. Kii Audio Three
3. Genelec 8341A
4. Neumann KH 80
Rozdíly jsou ale marginální. Cena ovšem velmi různá. Zde mnohokrát propíraný KH80 je myslím ve velmi dobré společnosti.

https://pierreaubert.github.io/spinoram ... ality=High

Měření není vše, ale říká to hodně o základním charakteru zvuku.

Dobré je i si přečíst help, je tam dost info, které možná někdo ocení.
https://pierreaubert.github.io/spinorama/help.html
česky přes google
https://pierreaubert-github-io.translat ... r_pto=wapp

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Neumann vydal před rokem avizovanou novou verzi kalibračního sw MA1, která umožňuje kompletní kalibraci (časovou, fázovou i frekvenční) multichannel sestav od 4.0 do 7.1.4 Dolby Atmos.
Multichannel konfigurace jsou podporovány pouze pro monitory s DSP a připojením na síť, což je logické. KH120,KH310 atd. ne!
MCH verze funguje pouze jako upgrade po zadání licenčního klíče - cena momentálně 300 EUR.

Tyto informace zatím nejsou oficiálně zveřejněny, ale odkazy už fungují:
https://www.neumann.com/en-en/products/ ... -for-ma-1/

Zde je ukázka kalibračního procesu v nové verzi. Je to ale asi jen pracovní verze videa, ještě tam nejsou všechny možné konfigurace. Ale je alespoň vidět, jak proces probíhá.
V největším australském studiu Studio 301 předváděli promo Dolby Atmos na sestavě s KH120II a KH80 a subem KH750. Ano, na těch malých plasťáčcích co nemohou hrát ;)

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

audafreak píše:
12 pro 2022 09:19
Narazil jsem na zajímavý souhrn různých měření repro doporučuji kouknout. Od Kii Audio Three po Ikea lampu. Kolem 350 modelů. Přes ozubené kolečko lze filtrovat a třídit. Zajímavá jsou třídění podle kvality (samostatně i se SW a DSP), ceny a plochosti křivky.
V plochosti frekvenční křivky je pořadí:
1.Nový Neumann KH 150
2. Kii Audio Three
3. Genelec 8341A
4. Neumann KH 80
Rozdíly jsou ale marginální. Cena ovšem velmi různá. Zde mnohokrát propíraný KH80 je myslím ve velmi dobré společnosti.

https://pierreaubert.github.io/spinoram ... ality=High

Měření není vše, ale říká to hodně o základním charakteru zvuku.

Dobré je i si přečíst help, je tam dost info, které možná někdo ocení.
https://pierreaubert.github.io/spinorama/help.html
česky přes google
https://pierreaubert-github-io.translat ... r_pto=wapp
Neviem, či to klikam spravne, resp. či tam odvtedy pribudli ďalšie modely, ale ak si kliknem na políčko "flatness", tak mi na prvých 4 miestach vyhadzuje Mesanovic, JBL, L Acoustics a Sonos Roam.
Snímka obrazovky (236).png

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Neviem, či to klikam spravne, resp. či tam odvtedy pribudli ďalšie modely, ale ak si kliknem na políčko "flatness", tak mi na prvých 4 miestach vyhadzuje Mesanovic, JBL, L Acoustics a Sonos Roam.
Neklikáte správně, protože se web mezitím změnil a z původního linku se při přesměrování na nový ztratí parametry, takže je musíte znovu ručně naklikat, jak píši v původním příspěvku a jak je uvedeno i na nové stránce, také vyzývají k filtrování pouze vysoké kvality měření - šoupátka vpravo nahoře.

Takže správně naklikaný odkaz je nyní
https://www.spinorama.org/scores.html?s ... ality=high

muchacho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od muchacho »

Někdo se tu o to zajímal, nemám to potvrzené, ale mám inf. od dovozce Panter, že Neumann "šije" v Kopřivnici, a podle rejstříku firem v Kopřivnici by to nejvíc pasovalo na firmu Tymphany Acoustic Technology Europe s.r.o., sídlí v průmyslové zóně za testovacím polygonem Tatry. Ještě vzpomínal, že mluvil s někým z výroby a prý jim dost "šlapou po patách" kvůli kvalitě.
Audirvana->RME ADI-2 DAC FS->Neum KH150+KH750
TIDAL->TOPP E30->iLoud Micro Mon
UAPP->TOPP D10s->Eufonika H5->Senn HD660S2
xDuoo TA-10R->Neum NDH30
FiiO BTR5->Senn HD620S

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

podle rejstříku firem v Kopřivnici by to nejvíc pasovalo na firmu Tymphany Acoustic Technology Europe s.r.o.
Zajímal jsem se já a Tymphany je v podstatě jisté. Děkuji za "výzkum", taky jsem se chystal do Panthera zavolat.
Potěšila mne ta Kopřivnice, spousta mých předků pracovala v Tatrovce už od dob Šustalových kočárů, teď se to okruhem vrátilo zpět ke mně přes Neumanny.

Hlavní kritérium při přijímání lidí je, zda rádi poslouchají hudbu *thumbs up*

Tympany je bývalá Bang&Olufsen s.r.o. Nyní se specializují hlavně na špičkové reprosoustavy. Něco o testování výrobků A jak to vypadá ve výrobě

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Aha, to mozna vysvetluje proc mam jeden KH120 II na reklamaci po 3 mesicich tvl.

muchacho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od muchacho »

Můžu se zeptat, co se monitoru stalo? Jak se projevila závada?
xDuoo TA-10R->Neum NDH30
FiiO BTR5->Senn HD620S

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Prestalo to hrat, z obou vstupu. Nejdriv to zacalo delat to, ze z niceho nic pri provozu se Neumann logo z bile preplo na cervenou a prestalo to hrat. Po zapnuti a vypnuti to ale zase najelo. Po par dnech to ale prestalo jit uplne, napajeni to melo, ale uz se to ani neprepnulo z bile na cervenou a proste to nehralo uz od zapnuti. Uz od zacatku ten monitor velmi vzacne treba na sekundu vypadnul, ale to jsem prisuzoval nejakemu chybnemu nastaveni na zvukovce, nebo tak neco, ale ocividne to byl od zacatku vadny kus. Druhy monitor jede v pohode, tak ted jedu mono, nez mi to opravi.

muchacho
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od muchacho »

Děkuji za info! Já po "kalibraci místnosti" zajíždím KH150. Snad budou v pohodě, ale o takové indicii možné závady je dobré vědět... Zatím jinak MAX spokojenost! ;-)
xDuoo TA-10R->Neum NDH30
FiiO BTR5->Senn HD620S

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

To jste musel mít fakt velkou smůlu. Já mám zatím celkem 5 jejich DSP monitorů několik let a všechny šlapou jak hodinky, jediné problémy byly dětské nemoci softwaru MA1, byl ve vývoji a nedělali jej čeští vývojáři ale němečtí. Českým by opravy tak dlouho netrvaly a chyb by bylo také méně. Naštěstí je to už celkem ok.
Yakubou - používáte MA1?

Odpovědět