klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od Fidji99 »

Zaujimave, mne sa napriklad 120ky zdali na hrane na MCH - viem ze som ich sekal na 110Hz pod stropom, aby sa nerozpadli, KH420 L-C-R a KH310 S-SB s BM od 80Hz boli tak akurat a to som mal kino nakalibrovane a obvykle som hral tak -10dB pod referenciou.

Nejako sa mi nechce verit nastroju, ktory tvrdi, ze 4 palcovy woofer utiahne 116dB na 1m. Merania ci uz z Klippelu alebo priamo Neumanacke hovoria nieco ine ..., ale mozno sa to pocita nejako inac. Rozhodne z nihc 85dB z 20dB headroomom asi nedostanes - nehovoriac o tom, ked si chces este spravit nejaku target curve, nech to aj nejako prijemne zneje, kde to uz o tych 3-4 db potrebujes mat dvihnute uz okolo 100Hz

VYzera to tak, ze sa do tych cca 95dB relativne drzi a potom to rychlo padne do skreslenia.
KH80 SPL.JPG
KH80 kompreisa.JPG

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Je určitě započten vliv místnosti a všechny odrazy, jejíž rozměry se zadávají pro výpočet. Stejně jako další rozměry.
Grafy jsou z bezdozvukové komory.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Popravdě mne to taky překvapilo a zajímalo by mne, co za tím vězí. Trochu jsem zkoumal.

Jde o tool pro konfiguraci pouze Atmos asi ve spíše menších místnostech, ne kina. Má to i v názvu Home Entertainment Dolby Atmos Room Design Tool. Takže film, hudba, hry apod., ale i postprodukci, je součástí jejich guidelines https://professionalsupport.dolby.com/s ... uage=en_US

Jak to počítají, je ve hvězdách, nenašel jsem. Možná jde o nějaké špičky v reálném signálu, ne syntetickém jako šumy, psychoakustika apod.

Hodnota SPLmax je pro tento tool vždy vyšší než v běžných specifikacích monitoru.
Neumann a možná i další má ve specifikacích svých monitorů SPLmax i speciálně pro tento Dolby tool. Je o dost větší než je udáván pro jiné podmínky. Pro KH80 fullrange 113dB, bass managed 118dB, patrně na 1m. Já to mám na 2m, takže v toolu vychází 110dB.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Uz som sa ozval mojmu znamemu z Neumannu, zisitm :-)

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Díky, taky jsem tam chtěl volat, ale dnes bohužel nemám čas, za chvilku odcházím pryč.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Takze odpoved - dB v Dolby toole su ako “papierovy dojazd elektromobilov” , ze treba pozerat na ich specifikacie.
KH80 odporuca max 70dB ked chces 20-25dB headroom.

Ze si mas kupit KH120 II a este jeden sub, lebo “zijeme len raz”.

A ano zhodli sme sa, ze momentlane najlepsie co maju je KH150 Aes67, a o uz rok slubovane KH310 II, na ktoru cakam, nemohol nic povedat. Momentalne su KH310 asi najstarsia konstrukcia a teda vyvoj sa pohol dost dopredu. Stale su to skvele bedne, jedny z najlepsich - ja mam rad to, ze su velmi kompaktne a bez BR, cize sa s nimi fantastikcy robi v ramci Bass Managementu.

KH310 II pojdu mimum o 30%-50% cenovo vyssie, teda ak je KH 120 II nejake voditko. Mna teda zaujima AES67/Dante integracia v ramci Multiroom riesenia do noveho domu.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Mne by spíše zajímalo, jak se k tomu papírovému dojezdu dospěje. Za jakých podmínek, druh signálu, zkreslení apod. Dolby nejsou hlupáci, musí mít k tomu důvod a nějakou definici. No napíši jim mail. Ale ne do Prahy, tam vědí prd, osobní zkušenost.

O KH120 II jsem uvažoval už od jejich uvedeni, ale z úplně jiných důvodů než trošku vyšší maximální SPL, a to digitální vstup. Ale proti tomu stojí i pár negativních důsledku - jen minimální zvukové zlepšení, které bych se svým stářím a tinnitem ani nepoznal, nová složitější kabeláž, co se starými monitory, cena (to je ještě to nejmenší), nové uchycení, které to dále prodraží, a další. Kdybych začínal, tak bych do 120 šel, takhle jsem zatím ztratil potřebu tím trávit čas, žijeme jen jednou a raději si zajedu na hory.

Vyšší SPL do svého panelákového bytu opravdu nepotřebuji. Rezerva dostatečná, i citlivost monitorů snížena o 15 dB abych tam nemusel posílat degradovaný SPDIF signál -40 dB.
Jedni mi tvrdí, že do paneláku sub fakt ne, jiný že třeba naopak 2 aby to hrálo dostatečně hlasitě.
Vysvětlete sousedům, že v devět večer jsou rány až 90 dB naprosté minimum aby to hrálo. ;)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... c-prodigy1

PMC prodigy1

Výtečná recenze pana Březiny na zajímavé klasické anglické monitory pro hifi.

Musím ocenit, že je testoval v monitorovém ustavení (daleko od zdí) a při poslechu v blízkém poli. Posluchačů monitorů v blízkém poli je mezi hifisty minimum, bude to pár procent, většina ani netuší, jak dokážou malé bedny daleko od zdí hrát. Březina to dokáže popsat dokonale. Takový zvuk se jinak získat nedá a prostor, jeho organizace a konkrétnost, jakou malé bedny dokážou vykreslit, jsou prvotřídní a nepřenosné. Čím menší bedny jsou, tím líp.

Naprosto přesný je i postřeh o vhodných zesilovačích -- hifi monitory potřebují pevný, výkonný stroj, který je dovede nakopnout, pro tyhle PMC, které podle recenze ostré nerady, ideál třeba 2x 180W tekutého dynamitu NAD C 399 .......................

Krásy ovšem moc nepobraly. Jenže tady jde o zvuk.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Jo jo, pidi repráčky foreva. Čím menší tím lepší. *bravo* Proč by taky repro měly basovat, že jo, čím míň basů tím víc hifi. *bravo* No páni, to sou zas jednou bláboly.
A hlavně do toho pak pustit metal z Tidalu s DR6 a je to dokonalost sama. *hura* *bravo*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Jo. Naprosto přesná reakce někoho, který o monitorech neví vůbec nic.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

dadaft píše:
23 zář 2024 07:23
Výtečná recenze pana Březiny na zajímavé klasické anglické monitory pro hifi.
Březina to dokáže popsat dokonale.
Ty monitory nehodnotím. Mohou být určitě dobré. Ale citace výše opravdu není dobrý argument. Pan Březina umí popsat dokonale i přínos betonových podložek pod kabely. Asi umí popsat dokonale cokoli, co mu přinese peníze. Ono naučit se typické hifistické bláboly, které nadchnou zapáleného hifistu bez kritického myšlení není tak složité. Je to pořád dokola to podobné.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Liamee píše:
23 zář 2024 08:13
Jo jo, pidi repráčky foreva. Čím menší tím lepší. *bravo* Proč by taky repro měly basovat, že jo, čím míň basů tím víc hifi. *bravo* No páni, to sou zas jednou bláboly.
A hlavně do toho pak pustit metal z Tidalu s DR6 a je to dokonalost sama. *hura* *bravo*
Evidentně o poslechu v blízkém poli nevíš nic, souhlas s dadaftem.
Sluchátka s "mikro pidi" repráčkama taky nehrají basy?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Však si stačí změřit, jakou citlivost mají ty budky na 20Hz a jaké tam mají zkreslení.
To samé se dá změřit i u sluchátek, když už o nich píšeš.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Myslim, za basy su najmensi problem tychto repro.

Prepalene vysky, ktore sa tvaria ako “detail”. Taky hardwarovy ekvivalent Loudmess War - tiez to poserie . Je to bohuzial taky trend v posledmej dobe. Prifuknit stredobas a napalit vysky. Showroomovy zvuk.

Pre neskusenych a hluchnucich.

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Dark side of the moon píše:
23 zář 2024 11:15
Liamee píše:
23 zář 2024 08:13
Evidentně o poslechu v blízkém poli nevíš nic, souhlas s dadaftem.
Sluchátka s "mikro pidi" repráčkama taky nehrají basy?
A ty tam nějaké ty "basy" "vidíš" ? :lol: Příměrem se sluchátky (mimo mísu) zjevně "evidentně nevíš nic"

Odpovědět