Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?
Re: Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?
Vy jste fakt komici,ale těším se s Vámi 
Přes řeku do stínu stromů.
Bas dobre postavenej uzavretej bedne je presný, jasný v celom pásme a v akejkoľvek hlasitosti až po limitáciu. Dúfam, že som sa nevyjadril veľmi laicky.
V každom prípade či už v prípade uzavretej alebo otvorenej bedni, je kvalitný, presný a rýchly bas draho zaplatený. Je kopec relatívne lacných bední, ktoré elegantne odohrajú 45Hz-20kHz, ale ani jedna nezahrá kóšer bas. Ani bedne s 30cm basákom v tom nemajú vždy jasno. A v tejto kategórii mi nie je celkom jasné, prečo má byť taký basák ešte podporovaný dierou. Počul som veľké bedne aj v Brne. Nechcem nijako spochybňovať zvukové preferencie chalanov z Brna, ale v jednom mám jasno. Vo veľkosti to rozhodne nie je a ani som úplne nepochopil ich honbu za basmi. Syčákove MK.IV aj Machalíkové MK.V boli celkom pekné aj dobre hrajúce bedne. Boli otvorené a hrali dobrý bas. Otvorené boli aj archaické JBL a tie mali bas... no super. No ani v jednom prípade nebol ten bas rovnako čistý v celom pásme. Keď som si tam pustil do detailov napočúvanú Patriciu Barber, tak tam boli pasáže ktoré poznám čistejšie odohrané. Ale BK zasa rozniesli Acon pod čiernu zem, takže je to o osobných preferenciách. No mňa zatial žiadna bedňa nepresvedčila, že by som mal Acon Divus vymeniť. Teda jedna hej. Pred pár dňami som sa pracovne zastavil v Acone a nezaobišlo sa to bez cca hodinového posluchu v ich špičkovej posluchovke. Počul som prototip new bední. Basová sekcia zhodná s mojimi Divusmi, stredy sú nejaký celopásmový menič a new výškač (do 50kHz) Niekto u mňa na posluchu povedal, že po prepnutí na Acon ako keby došlo k vypnutir dolby B na kazeťáku. Pri tom prototype som mal rovnaký pocit po prepnutí z Divusov. Ale toto patrilo asi do inej témy. Sorry.
Aby som sa vrátil k téme. Aj otvorená bedňa hrá dobre. Len tá uzavretá ako si lepšie, alebo len inak. Rozhodne menej duní pri zlej akustike.
V každom prípade či už v prípade uzavretej alebo otvorenej bedni, je kvalitný, presný a rýchly bas draho zaplatený. Je kopec relatívne lacných bední, ktoré elegantne odohrajú 45Hz-20kHz, ale ani jedna nezahrá kóšer bas. Ani bedne s 30cm basákom v tom nemajú vždy jasno. A v tejto kategórii mi nie je celkom jasné, prečo má byť taký basák ešte podporovaný dierou. Počul som veľké bedne aj v Brne. Nechcem nijako spochybňovať zvukové preferencie chalanov z Brna, ale v jednom mám jasno. Vo veľkosti to rozhodne nie je a ani som úplne nepochopil ich honbu za basmi. Syčákove MK.IV aj Machalíkové MK.V boli celkom pekné aj dobre hrajúce bedne. Boli otvorené a hrali dobrý bas. Otvorené boli aj archaické JBL a tie mali bas... no super. No ani v jednom prípade nebol ten bas rovnako čistý v celom pásme. Keď som si tam pustil do detailov napočúvanú Patriciu Barber, tak tam boli pasáže ktoré poznám čistejšie odohrané. Ale BK zasa rozniesli Acon pod čiernu zem, takže je to o osobných preferenciách. No mňa zatial žiadna bedňa nepresvedčila, že by som mal Acon Divus vymeniť. Teda jedna hej. Pred pár dňami som sa pracovne zastavil v Acone a nezaobišlo sa to bez cca hodinového posluchu v ich špičkovej posluchovke. Počul som prototip new bední. Basová sekcia zhodná s mojimi Divusmi, stredy sú nejaký celopásmový menič a new výškač (do 50kHz) Niekto u mňa na posluchu povedal, že po prepnutí na Acon ako keby došlo k vypnutir dolby B na kazeťáku. Pri tom prototype som mal rovnaký pocit po prepnutí z Divusov. Ale toto patrilo asi do inej témy. Sorry.
Aby som sa vrátil k téme. Aj otvorená bedňa hrá dobre. Len tá uzavretá ako si lepšie, alebo len inak. Rozhodne menej duní pri zlej akustike.
-
boxer
No,aby jste se vy dva neplácali sami v tom threadu po zádech
,tak vám tam šoupnu něco jiného.
Je to jak s temi zákusky.Holt vy dva si dáte s Lachimem větrník a teplou čokoládu,já bych si dal někdy taky,ale přeci jen častěji a raději budu ten šrotovej rohlík s tomatovým juice.
Mimochodem jsem dnes byl počúvať jedny bedny a byl jsem docela překvapen.Jaké,kde a jak z toho vyšly napíši večer.
Je to jak s temi zákusky.Holt vy dva si dáte s Lachimem větrník a teplou čokoládu,já bych si dal někdy taky,ale přeci jen častěji a raději budu ten šrotovej rohlík s tomatovým juice.
Mimochodem jsem dnes byl počúvať jedny bedny a byl jsem docela překvapen.Jaké,kde a jak z toho vyšly napíši večer.
jen poznámečku: přímo vedle sebe je blbost, bude to hrát na hovno. aspoň uzavřeným bednám bezprostřední blízkost nějakého předmětu opravdu dost hodně, řekl bych až zásadně, vadí. je třeba najít dvě nezávislé stereo ustavení.lachim píše:zařídím snad poslech (termín je dosti daleko )basreflexových a uzavřených beden. přímo vedle sebe.
dadaft
ó bože....
ten poslech budeme dělat u mě na záchodě.
a tam je mezi záchodovou mísou a zdí málo místa. jen na 2 páry beden
takže jsou ty bedny zcela vedle sebe.
o nějakém stereo ustavení se dozvídám až díky tobě.
tak snad nám tady v praze otevřeš oka!
zdar je v sýru. pokud je tedy ve správném ustavení
ó bože....
ten poslech budeme dělat u mě na záchodě.
a tam je mezi záchodovou mísou a zdí málo místa. jen na 2 páry beden
takže jsou ty bedny zcela vedle sebe.
o nějakém stereo ustavení se dozvídám až díky tobě.
tak snad nám tady v praze otevřeš oka!
zdar je v sýru. pokud je tedy ve správném ustavení
boxer
je ještě večer??
čekám u pc na ten reportík. mě to tedy dosti zajímá.
echt.
je ještě večer??
echt.
lachim
vždyť mě znáš
- - - nic jsem neřek: na záchodě to bude superextra - jo jo, holt velkoměsto...
co máš furt stím sýrem?
boxer
taky jsem zvědavý...
vždyť mě znáš
co máš furt stím sýrem?
boxer
taky jsem zvědavý...
Musíš se dívat pozorněji, když jsi to psal tak ten reportík o boxerem slyšených bednách tu už byl přes dvě hodiny v novém, odpovídajícím vlákně. Díky Boxerelachim píše:boxer
je ještě večer??
echt.
Lachime mrkni sem http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=9&t=433
boxerov príspevok o Thieloch mi pripomenul, že vlákno sa malo volať: uzavreté, otvorené alebo s pasívnou membránou. Posledné riešenie je podobne zriedkavé ako uzavretá konštrukcia a ja mám len 2 skúsenosti. Jedna bola s nejakými 3p bedňami pred 6-8r. už si ani nepamätám značku. 2. je so subwoferom v aute. Mám 8litrový Velocity 140Wmax. v aktíve. Zatial najčistejší bas v aute aký som mal. Samozrejme neoslní ohromným burácaním počuteľným na km vzdialenosť, ale v aute to nemá chybu.
To téma je podle mě zavádějící tak jak se rozvýjí. Vyprávějte Ferrari, Lotusu, Maserrati a j. hifi autům, že zadní náhon je nahovno. A nebo vnucujte zbytku automobilového průmyslu, že je naprd přední náhon. Myslím ... a bohužel to pořád nějak odmítáte, že otázka má být jestli dobré bedny, nebo špatné bedny. Jakékoliv uzavřené křápy budou hrát blbě a jakékoliv špičkové BR budou hrát parádně. A tak tu máme názory ve stylu: "Jel jsem ve Ferrari 2x, jedině náhon nazadní nápravě je správný" ..... "mám už druhou Audinu s předním náhonem a zadní náhon mi do garáže nesmí" ..... k čemu je taková diskuse? Kdo si z ní vezme něco, čeho se dá opravdu chytit?
AlienCZ
ano.
jsou kvalitní uzavřené bedny a nekvalitní uzavřené bedny.
jsou kvalitní basreflexové bedny a nekvalitní basreflexové bedny.
kvalitní uzavřené bedny hrajou dobře.
kvalitní basreflexové bedny hrajou dobře.
kvalitní basreflexové bedny nehrajou stejně jako kvalitní uzavřené bedny.
(což není totéž jako říct: kvalitní basreflexové bedny nehrajou stejně dobře jako kvalitní uzavřené bedny. - a nikdo to netvrdí, i když z mých příspěvků to možná tak mohlo trošku vypadat, jsem holt fanoušek uzavřených boxů...)
hrajou J I N A K (dobře).
to je to, oč tu kráčí.
není to tak, že ty bedny hrajou stejně (ty dobré dobře, špatné špatně), protože to je jen jiný systém konstrukce. je to jiný - ale vesmír. já jsem slyšel dobře hrající uzavřené boxy a už nikdy v životě otevřené bedny nechci. věřím, že je spousta opačných případů. nikomu nic neberu. já jen, že jsem se dva roky trápil s basreflexy, protože mi na hifi-fórech tvrdili, že je to jedno - basreflex nebo uzavřená, buď je dobrá nebo špatná. ale tak to není. a je třeba to říct těm, co jsou na tom stejně, jako tehdy já. už jsem to někde říkal - zbavit se tady tohohle bludu může být pro někoho opravdu hluboká úleva. to je ten smysl!
Acon
a co transmission line? kdysi jsem myslel, že by mohly spojovat výhody obou typů beden. poté, co jsem jedny slyšel, už si nejsem tak jistý.
ano.
jsou kvalitní uzavřené bedny a nekvalitní uzavřené bedny.
jsou kvalitní basreflexové bedny a nekvalitní basreflexové bedny.
kvalitní uzavřené bedny hrajou dobře.
kvalitní basreflexové bedny hrajou dobře.
kvalitní basreflexové bedny nehrajou stejně jako kvalitní uzavřené bedny.
(což není totéž jako říct: kvalitní basreflexové bedny nehrajou stejně dobře jako kvalitní uzavřené bedny. - a nikdo to netvrdí, i když z mých příspěvků to možná tak mohlo trošku vypadat, jsem holt fanoušek uzavřených boxů...)
hrajou J I N A K (dobře).
to je to, oč tu kráčí.
není to tak, že ty bedny hrajou stejně (ty dobré dobře, špatné špatně), protože to je jen jiný systém konstrukce. je to jiný - ale vesmír. já jsem slyšel dobře hrající uzavřené boxy a už nikdy v životě otevřené bedny nechci. věřím, že je spousta opačných případů. nikomu nic neberu. já jen, že jsem se dva roky trápil s basreflexy, protože mi na hifi-fórech tvrdili, že je to jedno - basreflex nebo uzavřená, buď je dobrá nebo špatná. ale tak to není. a je třeba to říct těm, co jsou na tom stejně, jako tehdy já. už jsem to někde říkal - zbavit se tady tohohle bludu může být pro někoho opravdu hluboká úleva. to je ten smysl!
Acon
a co transmission line? kdysi jsem myslel, že by mohly spojovat výhody obou typů beden. poté, co jsem jedny slyšel, už si nejsem tak jistý.
To len jeden z mnohých otvorených systémov. Je to tiež diera do bedni, len trochu kľukatádadaft píše: Acon
Ty si dobrej, nejprve to všechno odkejveš .............. a potom to celé popřeš.dadaft píše:................ já jsem slyšel dobře hrající uzavřené boxy a už nikdy v životě otevřené bedny nechci. věřím, že je spousta opačných případů. nikomu nic neberu. já jen, že jsem se dva roky trápil s basreflexy, protože mi na hifi-fórech tvrdili, že je to jedno - basreflex nebo uzavřená, buď je dobrá nebo špatná. ale tak to není. a je třeba to říct těm, co jsou na tom stejně, jako tehdy já. už jsem to někde říkal - zbavit se tady tohohle bludu může být pro někoho opravdu hluboká úleva. to je ten smysl!
Acon
jo, taky jsem měl ten pocit - jsou to prostě otevřené bedny.
já zase pásky můžu, to jo. akorát nechápu, proč je tam pořád dávají naopak. když je páskáč horizontálně, a ještě líp na horní hraně bedny směřovaný mírně nahoru, to je teprve maso! aby hrál v rovině ozvučnice, musí být pod střeďákem, jinak je to o ničem.
a taky mi chutná výškáč v "luftě" - takové ty konstrukce, kdy výškáč trčí úplně nad bednu. hraje to delikatesně...
AlienCZ
jak odkejveš a pak popřeš? kdes na to přišel? ... kašli na to. prostě to nech plavat. nesejde na tom, to já si jen tak brousím jazyk.
jo, taky jsem měl ten pocit - jsou to prostě otevřené bedny.
já zase pásky můžu, to jo. akorát nechápu, proč je tam pořád dávají naopak. když je páskáč horizontálně, a ještě líp na horní hraně bedny směřovaný mírně nahoru, to je teprve maso! aby hrál v rovině ozvučnice, musí být pod střeďákem, jinak je to o ničem.
a taky mi chutná výškáč v "luftě" - takové ty konstrukce, kdy výškáč trčí úplně nad bednu. hraje to delikatesně...
AlienCZ
jak odkejveš a pak popřeš? kdes na to přišel? ... kašli na to. prostě to nech plavat. nesejde na tom, to já si jen tak brousím jazyk.
Tiež začínam pokukovať po bedniach bez diery. Už som mal bedne s dierou vzadu (AP Yara Evo) , vredu (BVA F3S)aj dolu (AP Yara)
a tú DUTOSŤ si uvedomujem STÁLE VIAC, navyše podtrhnuté nedostatočne výkonným železom. Pásky mi tiež nesedia, toľko moja skúsenosť.
a tú DUTOSŤ si uvedomujem STÁLE VIAC, navyše podtrhnuté nedostatočne výkonným železom. Pásky mi tiež nesedia, toľko moja skúsenosť.