Quadral Montan, Vulcan, Titan MK 4,5
Quadral Montan, Vulcan, Titan MK 4,5
Zdravím všechny, toto téma bych rád věnoval reproduktorům Quadral nejvyšší řady v provedení vintage MK 4, 5. Kdo je má, kdo je měl a hlavně, na jakým AMPu je hrajete.
Re: Quadral Montan, Vulcan, Titan MK 4,5
Sám za sebe uvedu: Mám aktuálně Montany MK5, začal jsem na SONY 700ES ale nebyla úplná spokojenost - basy nic moc, obecně suchý projev bez šťávy. Přisuzuji to výkonu a charakteru SONY.
Nyní jsem upgradoval na dělenec KENWOOD M2 + Kenwood C2 a je to jinný svět.
Nyní jsem upgradoval na dělenec KENWOOD M2 + Kenwood C2 a je to jinný svět.
Tak si to užívej 

No a jak ses dostal ty ke kombinaci Vulcan s Vincentem? Šel jsi po této kombinaci na jisto?
Teď jsem koupil od Machalika Titany MkV. Mám už roky Wotany Mk5 a považuju je za naprosto boží, takže jsem od nejvyšší řady nečekal málo. Doposud jsem hrál na BW Nautilus 801 a Wotany měl jen jako druhou sestavu v jiné místnosti. Po té, co jsem to včera přehodil na Titany, tak musím říct, že je to prostě lepší. Stojí to polovinu a hraje to parádně.
Basuje to strašlivě. Pustil jsem dětem pohádku, šel pryč a za chvíli se začalo ozývat o dvě místnosti vedle hrozivé hučení a vibrovat výplň dveří, tak jsem rychle běžel zpátky, že se něco posralo a k mému překvapení to byl jen jakýsi hluboký zvuk ze soundtracku
Zvukově kromě monstrózních basů, které mi ale nepřijdou nějak přehnaně navíc, je to prostě velká bedna nejvyšší třídy. Basy tam kde dřív nebyly najednou jsou a zní to líp. Jinak to má klasický zvuk starých Quadrálů. Velmi čisté a zřetelné výšky. Středy nejsou plechové a netahají za uši, ale jsou tam.
Zní to prostě tak hezky teple a přitom mohutně a zcela čistě. Ideální bedny na rock a metak, kde zahrají v naprostém kraválu kytar brutální basy, což spousta i dražších beden prostě nedává a zároveň když si pustíte jazz, tak jste prostě tam.
Titany prakticky nejdou sehnat, ale cokoli z MKV (Wotan, Vulkan, Titan) považuji za jeden z nejlepších poměrů cena výkon a člověk skoro aby přidal jednu nulu aby si mohl koupit něco nového co bude hrát srovnatelně. Tak to mám rád.
Jinak podělal se mi výkonnější zesilovač a tak teď hraju "jen" ze stařičkého Technicse SE-A5 a naprosto v pohodě to utáhne (jsem připraven na kecy, že jsem hluchej, pokud mi to stačí
Basuje to strašlivě. Pustil jsem dětem pohádku, šel pryč a za chvíli se začalo ozývat o dvě místnosti vedle hrozivé hučení a vibrovat výplň dveří, tak jsem rychle běžel zpátky, že se něco posralo a k mému překvapení to byl jen jakýsi hluboký zvuk ze soundtracku

Zvukově kromě monstrózních basů, které mi ale nepřijdou nějak přehnaně navíc, je to prostě velká bedna nejvyšší třídy. Basy tam kde dřív nebyly najednou jsou a zní to líp. Jinak to má klasický zvuk starých Quadrálů. Velmi čisté a zřetelné výšky. Středy nejsou plechové a netahají za uši, ale jsou tam.
Zní to prostě tak hezky teple a přitom mohutně a zcela čistě. Ideální bedny na rock a metak, kde zahrají v naprostém kraválu kytar brutální basy, což spousta i dražších beden prostě nedává a zároveň když si pustíte jazz, tak jste prostě tam.
Titany prakticky nejdou sehnat, ale cokoli z MKV (Wotan, Vulkan, Titan) považuji za jeden z nejlepších poměrů cena výkon a člověk skoro aby přidal jednu nulu aby si mohl koupit něco nového co bude hrát srovnatelně. Tak to mám rád.
Jinak podělal se mi výkonnější zesilovač a tak teď hraju "jen" ze stařičkého Technicse SE-A5 a naprosto v pohodě to utáhne (jsem připraven na kecy, že jsem hluchej, pokud mi to stačí

...považuji za jeden z nejlepších poměrů cena výkon ...
S tímto tvrzením a v podstatě i celým Tvým příspěvkem souhlasím, sám jsem měl možnost opakovaně v klidu poslouchat jak jejich velké sloupy, tak velké 3-p regálovky. Jen bych upozornil na jednu věc - 100% to platí právě na poslech rockové/popové muziky. Já poslouchám hlavně klasiku a tady už je dost znát, že jejich bedny mají svůj specifický zvuk/charakter podání a opravdu nejsou zvukově neutrální (hodně to je slyšet i na kvalitních nahrávkách ženských hlasů). Což je ale často na uvedené muzice naopak plusem, díky tomu baví a dají se poslouchat i horší nahrávky.
S tímto tvrzením a v podstatě i celým Tvým příspěvkem souhlasím, sám jsem měl možnost opakovaně v klidu poslouchat jak jejich velké sloupy, tak velké 3-p regálovky. Jen bych upozornil na jednu věc - 100% to platí právě na poslech rockové/popové muziky. Já poslouchám hlavně klasiku a tady už je dost znát, že jejich bedny mají svůj specifický zvuk/charakter podání a opravdu nejsou zvukově neutrální (hodně to je slyšet i na kvalitních nahrávkách ženských hlasů). Což je ale často na uvedené muzice naopak plusem, díky tomu baví a dají se poslouchat i horší nahrávky.
....Zvukově kromě monstrózních basů, které mi ale nepřijdou nějak přehnaně navíc, je to prostě velká bedna nejvyšší třídy. Basy tam kde dřív nebyly najednou jsou a zní to líp...
No, já jsem "zatím u Montanů"
ale přecházel jsem od Shogunů MK5 a rozdíl v basech je opravu veliký. Nemyslím přebasování ale prostě v těch nízkých kmitočtech, co z nich úplně zřetelně leze. Teď si to Vážně užívám ve spojení s Kenwoodem, kterej je dává úplně s přehledem
Co máš prosím tě za preamp. před tou SE-A5 ? Taky jsem nad ní uvažoval.
Další dotaz, Titan máš i s originál zesilovačem pro basáky od Quadralu?
No, já jsem "zatím u Montanů"

Co máš prosím tě za preamp. před tou SE-A5 ? Taky jsem nad ní uvažoval.
Další dotaz, Titan máš i s originál zesilovačem pro basáky od Quadralu?
Jo, je to poloaktivní. Před koupí to bylo v servisu, jestli je vše ok. Preamp je SU-A6 Mk2. Normálně jsem poslední dobou hrál na Sony TA-N77ES, což je podobnej kousek, ale s větším výkonem (viz moje vybavení v profilu), ale odešel mi preamp a musím ho nechat opravit. Ale přiznám se, že mám k tomu připojenej na filmy i Receiver Yamaha 3070 a prostě to hraje dobře i s ním
Mám nutkání k tomu připojit svůj Streamer Rose, kterej má v sobě malej digitální zesík 50W, schválně jak to bude hrát
Přičemž stejně vždycky říkám, že nejzásadnější je místnost. Nautiluse, který v mojí poslechovce skoro vůbec nebasovaly, jsem dal do obyváku, napíchnul na starej Pioneer M90 a basuje to tak, že jsem to musel stáhnout korekcema na minimum. Takže bedna o který bych v jedný místnosti řekl, že basuje málo, v druhý basuje extrémě. Kdybych tam dal Titany, tak se asi vysypou okna
Fascinující je, že ty Titany basují velmi slušně i když hrajou potichu.

Několik let jsem měl Vulkány MkII v aktivu + Dispre 2. Bylo to moje první a zároveň na dlouhou dobu asi poslední hifi repro sestava, protože jsem musel přejít na sluchatkové řešení. Zpětně můžu říct, že to byly dospělé bedny za dostupné peníze. Hrály fajn i v malém prostoru, uzavřená konstrukce a TML nedělala problém s basy. Pokud v nahrávce byly, prezentace autoritativní. Aktivy samozřejmě tomu zásadně pomohly. Žánrově univerzální, pop, rock či elektronika jim seděla dobře a mohutnost zvuku přidávala na realističnosti. Každopádně na akusticko vokálovou muziku bych dnes už upřednostnil přirozenější a reálnější témbr (jsem aktuálně ovlivněn Senny HD 600). Zda jsou v tomto ohledu novější modely dál, netuším, neměl jsem příležitost k poslechu.
Vulcany MK3, jedna z nejurostlejsich z teto rady (70kg).Bohuzel nebyly idealni podminky na poslech (panelak+slaby zesik), presto i s tomto handycapem jsem si je uzil a bylo to moje prvni vetsi tripasmo. Ale porad, za cenu hluboko pod 30k nevidane, v peknem stavu a sly dal k majiteli do mezonetu. Mk5 s paskovym stredakem bych si rad poslechl.
Titany, to je uplne monstrum, mam jeste nekde foto 150cm,150kg
, to je pro me hifi!
Titany, to je uplne monstrum, mam jeste nekde foto 150cm,150kg

- Mike_Czech
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s tebou, měl jsem Vulkány MK3 a musím říct, že když pominu pár opravdu drahých sestav na různých výstavách a show, tak v domácích podmínkách jsem asi nic lepšího neslyšel. U mne si bohužel nerozuměli s místností ( neměli u mne tolik prostoru, kolik potřebují) a tak jsem byl nucen přejít na o něco menší repro.
Tam jsou vhodné dle mého právě MONTANy (do menších prostor). Já mám poslechovou místnost / obývák cca 5x 4,5 m s otevřeným průchodem do jídelny na kratší straně a Montany jsou dle mého ideál. Ale jak to vnímám, je to vždy hlavně o akustice prostoru. Pán od kterého jsem je kupoval je měl v mnohem větším prostoru, odhad 6x7 m, na zemi jen dlažba, na stěnách možná nějaký ten obrázek, žádná skříň, vestavěný krb a v rohu sedačka. Když jsem je poslouchal před koupí, znělo to hrozně - někdy je dobrý, když člověk ví co chce a nedá na první dojem. Já jsem spíš ověřoval stav měničů, než celkový zvuk.
U něj totální akustický peklo, u mě doma jsem absolutně spokojenej.
U něj totální akustický peklo, u mě doma jsem absolutně spokojenej.
Já mám "jen" Amun Mk V
https://www.hifi-wiki.de/index.php/Quadral_Amun_Mk_V
Předpokládám že je to nižší série výše zmíněných. Sem spokojen mám je v dýze jestli to dobře pojmenuji mahagon. Před nějakými roky sem je sehnal z druhé ruky za 17tis Kč. Ty vyší modeli bych asi už nezaplatil
https://www.hifi-wiki.de/index.php/Quadral_Amun_Mk_V
Předpokládám že je to nižší série výše zmíněných. Sem spokojen mám je v dýze jestli to dobře pojmenuji mahagon. Před nějakými roky sem je sehnal z druhé ruky za 17tis Kč. Ty vyší modeli bych asi už nezaplatil

No já mám jen Vulkan MK III, jsem spokojený a kdybych je chtěl nahradit novými kousky asi bych to finančně nadal ( investice by byla určitě více jak 200 000 kč ). Plný zvuk s pořádnými basy dnes něco stojí jak už zde bylo napsáno. Je to velice dobrá koupě, jen to chce adekvátní krmení, a dát si pozor aby to nebyly bedny ve kterých se vrtal nějakej samouk. Dnešní 40 kg bedny s cenovkou 150 000 kč se dle mého názoru nechytají. Pro rýpaly uvedu že jsem doma a na své sestavě nic podobného neporovnával, ale na druhou stranu jsem nějaké reprosoustavy v uvedené ceně měl možnost poslechnout u svých kolegů. Na druhou stranu uvedu že se jedná o velice staré modely a tím pádem je dost riskantní je kupovat od překupníků kteří je mohou neprofesionálně opravovat a přeprodávat. Quadral dodnes na tyto bedny poskytuje servis což o něčem vypovídá, prostě se povedly a stojí za to si je pořídit za zlomek ( 1/10 ) ceny ve smyslu k dnešním sestavám.
Dívám se, že hraješ na JVC AX-1100. To byla hned první volba, nebo jsi zkoušel více zesilovačů?
Měl jsem původně SHOGUNy Mk V a na 700 ES zvuku něco chybělo - jak jsem psal výše, buď výkon, nebo charakter ampu k nim moc neseděl.
OFF TOPIC: Poslal jsem ale Esprit dál v kombinaci s regálovkama B&W 601 s2 a zvuk byl na danou kategorii super.