Reproduktory TVM
-
TRANSIWATT
- Kontaktovat uživatele:
Re: Reproduktory TVM
Díky Sekale, tohle už řekne mnohem víc. Dokonce to má poměrně slušně /elektricky/ řešenou výhybku. Asi bych neodolal , a na středech a basech bych vyměnil indukčnosti za vzduchové /bez jádra/ a elyty za svitky MKP. Samozřejmě nová větší deska.
Skoro mě ta bedynka začala zajímat. Lze si ji někde v Praze poslechnout ?
Skoro mě ta bedynka začala zajímat. Lze si ji někde v Praze poslechnout ?
A samozřejmě lepší reproduktory a bednu...
TRANSIWATT píše:Jedna nádherná poetická formulace v tom popisu
"...které jsou outsourcovány ze zěmě tygra a draka...". Přeloženo .... čínská sračka.
Nechci shazovat ty bedny, neslyšel jsem je, a jsem také názoru, že i levné věci můžou být dobré, ale z toho sáhodlouheho literárně poetického blábolu /TO NENI RECENZE !/ jsem se opět nedozvěděl vůbec NIC. Ani to, jestli bedny mají nějakou výhybku anebo jen kond v sérii s kalotou.
No chtěl jsem se jen zeptat štětináče ,zda o tomto počinu ví. Co si o tom pomyslí ostatní by mě vlastně vůbec trápit nemuselo ale jen pro pořádek sračka to určitě není a čínská konec konců také ne.Jde tuším o Italskou firmu a bedna je (pokud jsem neudělal kritickou chybu v překladu) také Italem navržená. Je pouze smontovaná ,nebo chcete.li vyrobená v P.R.C - stejně jako (dnes už) třeba slavné dynaudio a mnoho mnoho jiných značek. Já bych zase na rozdíl od TRANSIWATTa nechtěl shazovat tu recenzi ,páč bez ní bych o tomto repru ani nevěděl a další recenze ani nehledal. Pokud v ní tedy bylo něco naivního nebo nešikovně napsaného tak jsem to asi benevolentně přehlédl ,každopádně je to nic v porovnání s myšlenkou ,že výmměnou cívky na feritu za vzduchovou (byť stejných hodnot) se zde dosáhne zlepšení. Samozřejmě NE jen to (podle mě) pečlivě navrženou vyhybku a poté také zvuk celé soustavy rozhodí. Tím nechci říct že slabší drát na feritu je lepší než vzd. cívka ale jen že s tímto ´´kompromisem´´ to vzhledem k ceně bylo navrženo a celý návrh je s tím ASI tak nějak spasován. Myšlenka že pouhou výměnou cívky se zvuk třeba na basech jakýmkoliv způsobem zlepší aniž by to změnilo celkovou vyváženost je myslím si chybná. Pokud je ta bedna dobrá (jako že je) tak ji jako takovou vezmu ,pokud se mi jeví jako kompromisní (což ale také samozřejmě je v této ceně ) tak změnou jediné řekněme ´´nedokonalosti´´ (z mnoha) navíc podobně jednoduchým způsobem asi nic moc nezískám. Ale pokud je dotyčný znalejší než tento zkušený konstruktér na jehož práci při návrhu této soustavy v článcích pějí chválu ,tak potom jo.
-
TRANSIWATT
- Kontaktovat uživatele:
Ten můj překlad jsem použil naschvál jako protipol toho přiblblého highendistického "newspeaku". Skutečně bylo lepší napsat normální češtinou " vyrobeno v číně"Tento "newspeak" - krasomluvu považuji za jeden z největších projevů degenerace směrování hifi techniky. Jsem si vědom i toho, že tato krasomluva přivedla - nalákala určitou část laické , netechnické populace k hifi technice a oblibě kvalitního poslechu hudby, ale na druhé straně nebezpečně otvírá dveře pro šíření různých bludů a propagaci prodeje předražených komponentů a nesmyslných woodoo pomůcek. Prostě ten odkaz od sekala je technicky jasný , grafy , schema a provedení výhybky vypovídá jasně o vlastnostech soustavy a to si nemusím ani překládat přiložený text. TOHLE ve mně vyvolalo zájem o výrobek. Prostě patřím do staré školy. JANDOVY školy.
Ted k té reprosoustavě. Při pohledu na provedení je hned jasné , že snahou výrobce bylo co nejvíc ušetřit , dosáhnout co nejnižší prodejní ceny za kompromisu ještě přijatelného zvuku. /folie místo dýhy nebo kvalitního laku, levnější vytlumení, levné součásti výhybky/. Pokud by výrobce použil plnohodnotné materiály, zvýšil by tím estetické provedení a mírně kvalitu reprodukce, ovšem cena by vzrostla odhaduji o 10-15 tisíc.
Pokud ale ůpravu provede hifista se zkušenostmi v elektronice , dokáže zlepšit parametry komponentů za mnohem nižší cenu. O nevýhodách a nevhodnosti použití cívek s železným nebo feritovým jádrem v reprovýhybkách bylo od 70-tých let napsáno dost, stačí vyhledat. Jedinou výhodou cívek s jádrem je úspora místa. U dané reprosoustavy je to zcela zřejmé, šlo o to, aby se celá výhybka vešla přímo na svorkový panel. O nevhodnosti použití elektrolytických kondenzátorů se snad také nemusím rozepisovat. Mnou navržená úprava při dodržení původních hodnot C,L rozhodně reprodukci nezhorší, ani nerozhodí parametry. Vícekrát jsem již provedl změnu elytů za svitky , třeba i u starších Tesel, změna k lepšímu byla slyšet. Ta změna by se dala přirovnat výměně kabelu za lepší.
A vlastně pokud se někomu chce dopisovat si s výrobcem a on bude mít ochotu odpovědět , tak proč to nezkusit, jeho vyjádření by bylo zajímavé.
Ted k té reprosoustavě. Při pohledu na provedení je hned jasné , že snahou výrobce bylo co nejvíc ušetřit , dosáhnout co nejnižší prodejní ceny za kompromisu ještě přijatelného zvuku. /folie místo dýhy nebo kvalitního laku, levnější vytlumení, levné součásti výhybky/. Pokud by výrobce použil plnohodnotné materiály, zvýšil by tím estetické provedení a mírně kvalitu reprodukce, ovšem cena by vzrostla odhaduji o 10-15 tisíc.
Pokud ale ůpravu provede hifista se zkušenostmi v elektronice , dokáže zlepšit parametry komponentů za mnohem nižší cenu. O nevýhodách a nevhodnosti použití cívek s železným nebo feritovým jádrem v reprovýhybkách bylo od 70-tých let napsáno dost, stačí vyhledat. Jedinou výhodou cívek s jádrem je úspora místa. U dané reprosoustavy je to zcela zřejmé, šlo o to, aby se celá výhybka vešla přímo na svorkový panel. O nevhodnosti použití elektrolytických kondenzátorů se snad také nemusím rozepisovat. Mnou navržená úprava při dodržení původních hodnot C,L rozhodně reprodukci nezhorší, ani nerozhodí parametry. Vícekrát jsem již provedl změnu elytů za svitky , třeba i u starších Tesel, změna k lepšímu byla slyšet. Ta změna by se dala přirovnat výměně kabelu za lepší.
A vlastně pokud se někomu chce dopisovat si s výrobcem a on bude mít ochotu odpovědět , tak proč to nezkusit, jeho vyjádření by bylo zajímavé.
Že by zrovna stará Jandova škola byla proti elektrolytům ve výhybkách? Tady někdo hřeší na to, že mlaďoši už nebudou pamatovat, ale co byla Jandova škola ve skutečnosti: UNIPOLÁRNÍ elektrolyty ve výhybkách, jedna výhybka pro pět - šest poměrně odlišných soustav, chaotické změny repráků bez úpravy výhybky, "fázově lineární" jednokondíkové výhybky, které jsou fuj u Japonců / Korejců / Číňanů ale konec háje u Jandy, reprobedny potažené voskovaným knihařským plátnem místo hodnotné dýhy, prostě, milý Transiwatte, Janda dělal přesně to, co dneska ti Číňani - snažil se dělat co nejlevněji za cenu zcela neuvěřitelných ojebávek.
-
TRANSIWATT
- Kontaktovat uživatele:
Prosim pana Jandu a jeho školu jsem myslel ve stylu přístupu k hifi technice, navrhovat, tvořit, zkoušet, mít radost z vlastních úspěchů.... v tom smyslu. ON mě přivedl k hifi technice.
Na druhé straně ne vždy jsem přijímal jeho řešení, hlavně ke konci . To se týká i reprovýhybek, uznávám , že v tomhle kontextu spojování s p. Jandou není štastné. Třeba jsem měl kdysi dááávno jeho "slavné" levistenky a tam byla výhybka s cívkou s feritem a elektrolytické kondy.
Trochu jsme sice vybočili z témy /dostupnost a (ne)vhodnost reproduktorů TVM/ ,ale odpovídat se má, že.
Na druhé straně ne vždy jsem přijímal jeho řešení, hlavně ke konci . To se týká i reprovýhybek, uznávám , že v tomhle kontextu spojování s p. Jandou není štastné. Třeba jsem měl kdysi dááávno jeho "slavné" levistenky a tam byla výhybka s cívkou s feritem a elektrolytické kondy.
Trochu jsme sice vybočili z témy /dostupnost a (ne)vhodnost reproduktorů TVM/ ,ale odpovídat se má, že.
Tak já jsem jeho slavné levistenky měl donedávna, měl jsem téměř všechno z produkce Elektroniky. V RS 20 byla cívka na fewritu a elyty. V RS 22 byl jeden jedinej kundík. To samé pak v "novém období jeho slavné fázově lineární au/ra R4, zesilovače "transiwatt stokrát jinak" etc.
já kdysi teslácké třípásma měl, taková nehluboká překližková bedna uzavřené konstrukce, stavěla se blízko zadní zdi, něco 1012 nebo tak nějak, už je to dávno,
a k tomu zesák a cdečko od Sony, ne řadu ES, komerční modely střední řady, pět nebo šest set něco,
a rozhodně to nehrálo špatně,
hlavně rock byl skvělý, na žádné další sestavě už mi nezněl Soundgarden tak dobře,,,,,,,,,,,
dost v tom asi hrají osobní preference, já bych si třeba ty bedny INDIANA LINE Tesi 560 a desítky podobných nekoupil, dokonce bych je nechtěl ani zadarmo.
několikrát jsem se z beden podobného typu pokjoušel dostat uspokojující zvuk a podle mě je to bez šance nebo jsem nikdy neměl dost dobrou elektroniku.
kdybych chtěl sloupy, koupím si Note Commona s repráky TVN.
znám ty bedny
a je to úplně jiná liga
(obzvlášť se silnými zesáky, já k nim měl 170W/kanál a hrálo to famózně)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, skvělé bedny s neuvěřitelně kladným poměrem hodnota/cena.
a k tomu zesák a cdečko od Sony, ne řadu ES, komerční modely střední řady, pět nebo šest set něco,
a rozhodně to nehrálo špatně,
hlavně rock byl skvělý, na žádné další sestavě už mi nezněl Soundgarden tak dobře,,,,,,,,,,,
dost v tom asi hrají osobní preference, já bych si třeba ty bedny INDIANA LINE Tesi 560 a desítky podobných nekoupil, dokonce bych je nechtěl ani zadarmo.
několikrát jsem se z beden podobného typu pokjoušel dostat uspokojující zvuk a podle mě je to bez šance nebo jsem nikdy neměl dost dobrou elektroniku.
kdybych chtěl sloupy, koupím si Note Commona s repráky TVN.
znám ty bedny
a je to úplně jiná liga
(obzvlášť se silnými zesáky, já k nim měl 170W/kanál a hrálo to famózně)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, skvělé bedny s neuvěřitelně kladným poměrem hodnota/cena.
Jj, zn. NOTE (vulgo VOBA Acoustic) jest záruka kvalitního poslechu. Takový PMA by mohl vyprávět..
To TRANSIWATT and dadaft
Výměna elektrolitů ,nebo bipolárních elitů po jejich vyschnutí za svitkové kondenzátory je myslím si rozumné řešení (které bych provedl také) ,ale ty cívky fakt nevím. Samosebou že vzdochová cívka z drátem patřičného průřezu je lepší - jen jsem přesvědčený o tom že by v té vyhybce měla být od prvopočátku a s ní sladěný celý návrh soustav. Na druhé sraně zmiňované tesly měly co si vzpomínám vzduchové cívky , bedny co jsme kdysi skládaly z repro TVM měly taktéž přesně měřené vz.cívky z VOZ-etu (několik kg) ,stejně přesně měřené svitkové kond. a stejně stály za hovno. Protože ty repra jsou prostě odpad a nepomůže jim žádná cívka i kdyby byla z 24 karátového zlata ,to je pro změnu zmínka pro dadafta. Nevím co je v nějakýck Note Commona a jestli tvé TVN znamená to stejné jako TVM Tesla Valašské Meziříčí ,ale pokud ano (a ty Note Commona) je mají ,tak ty bych si pro změnu zase nikdy nekoupil já. sorry
Výměna elektrolitů ,nebo bipolárních elitů po jejich vyschnutí za svitkové kondenzátory je myslím si rozumné řešení (které bych provedl také) ,ale ty cívky fakt nevím. Samosebou že vzdochová cívka z drátem patřičného průřezu je lepší - jen jsem přesvědčený o tom že by v té vyhybce měla být od prvopočátku a s ní sladěný celý návrh soustav. Na druhé sraně zmiňované tesly měly co si vzpomínám vzduchové cívky , bedny co jsme kdysi skládaly z repro TVM měly taktéž přesně měřené vz.cívky z VOZ-etu (několik kg) ,stejně přesně měřené svitkové kond. a stejně stály za hovno. Protože ty repra jsou prostě odpad a nepomůže jim žádná cívka i kdyby byla z 24 karátového zlata ,to je pro změnu zmínka pro dadafta. Nevím co je v nějakýck Note Commona a jestli tvé TVN znamená to stejné jako TVM Tesla Valašské Meziříčí ,ale pokud ano (a ty Note Commona) je mají ,tak ty bych si pro změnu zase nikdy nekoupil já. sorry
Dodatek - tesla bedny ,reprodoktory a návrhy jejich vyhybek jsme před možná 20 lety řešily dle tehdejších nejlepších návrhů a úprav z amára atd. (protože jiné repra nebyla tehdy dostupná. Dodnes nevěřím že je možné z toho maglajzu něco fakt dobrého stvořit ,neexistoval kvalitní střeďák ,neviděl jsem kvalitní výškáč a ani basáky co si pamatuji nebyly dobré .
sekal píše:Jj, zn. NOTE (vulgo VOBA Acoustic) jest záruka kvalitního poslechu. Takový PMA by mohl vyprávět..
nevím, jestli je to míněno ironicky nebo ne,boxer píše:Možná by dodal něco MaBat.........
ale dodneška si vzpomínám na skutečně první zážitek po rozehrání,
byla to Kristin Hersh - Hips and Makers,
a bylo to, jako by seděla kousek přede mnou a hrála na kytaru a zpívala,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a pak už jsem jenom vkládal různá cdčka do devětsetšedesátky a Commony hrály a hrály,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
((( tohle opravdu, ale opravdu neumí každá bedna )))
pokud někdo tvrdí, že Note Commony jsou špatné bedny, je guma vygumovaná, víc k tomu nemám co říct.
za ty prachy jsou neuvěřitelné................................
pokud by někdo chtěl echtovnější referenci, myslím, že je tu jednu dobu vychvaloval i Acon,
a ten jen tak něco nevychvaluje a rozhodně ví, jak hraje pořádný aparát.
takže když tak odkazuji na něj...........................................................................................
tak PMA mluví o nějakých Sforzato, ty neznám.
"Samosebou že vzdochová cívka z drátem patřičného průřezu je lepší - jen jsem přesvědčený o tom že by v té vyhybce měla být od prvopočátku a s ní sladěný celý návrh soustav."
Já tomu uplně nerozumím. Pokud namotám vzduchovou cívku se stejnou indukčností a odporem, tak by to nemělo se "sladěním" nic udělat.
DADAFT...ty Sforzato jsem slyšel. Netvrdím, že to byly nejlepší bedny, co jsem kdy slyšel, ale na modifikovaný TVM basák, to hrálo pěkně. Jasně ,že na vyšší model se Scan Speaky to nemělo, ale to asi nebyl cíl.
V.A.C.T už bych hodnotil hodně vysoko, moc se mi ten projev líbil. Nenapadá mě, co bych zvuku nebo prostoru vytknul.
Já tomu uplně nerozumím. Pokud namotám vzduchovou cívku se stejnou indukčností a odporem, tak by to nemělo se "sladěním" nic udělat.
DADAFT...ty Sforzato jsem slyšel. Netvrdím, že to byly nejlepší bedny, co jsem kdy slyšel, ale na modifikovaný TVM basák, to hrálo pěkně. Jasně ,že na vyšší model se Scan Speaky to nemělo, ale to asi nebyl cíl.
V.A.C.T už bych hodnotil hodně vysoko, moc se mi ten projev líbil. Nenapadá mě, co bych zvuku nebo prostoru vytknul.