dík.
z toho mi vyplývá jediné, PMA ty Sforzata musel testovat na svém předzesilovači Dispre, ten hrál přesně tak, jak to připisuje těm bednám.
měl jsem ho chvíli doma.
stačilo srovnání s nějakým prověřeným a hi-fi komunitou uznávaným pžedzesilovačem (v mém případě jsem srovnával s Grundig SXV6000) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a bylo vymalováno.
Note Commony jsem hrál s referenčním 340W Pioneerem a CD960.
za 20t neskutečné bedny, trvám na tom.
Dadafte, v podstatě proti tobě nic nemám, ale některé tvé příspěvky jsou skutečně za trest. Od vysokoškoláka bych tedy očekával trochu jinou úroveň diskuze. Bylo by asi vhodné, kdyby sis místo urážení tobě nekonvenujících přispěvatelů raději přečetl nějaké odb. články od dr. Sýkory na téma kvalit měničů TVM resp. konstrukce kvalitních reprosoustav apod., které publikoval svého času v AR. Možná by sis v tomto směru malinko poopravil svůj vyhraněný názor..
pouhá osobní zkušenost sekale, nic víc v tom není.
Note Commona jsem měl doma skoro rok, měl jsem k nim druhý nejvyšší integráč své doby od Pioneeru, model se mi nechce hledat, taková obrovská 40kg krabice s modrým displejem vpředu, a Philips CD960 (tj. high-end).
jsou to skvělé bedny s velice věrným zvukem a v jejich ceně i v cenách mnohem výš takhle hrajících beden moc není.
(a jak říkám, přeptej se Acona, on je taky slyšel ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, nebo si tady na fóru najdi, co o nich před pár roky psal)
Dispre jsem měl taky doma, sice jen pár týdnů, podařilo se mi ho naštěstí rychle dál střelit, ale říkám ti, že konfrontace s jakýmkoliv slušným předzesilovačem dopadne pro Dispre katastrofálně.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, nicméně souhlasím, že jsem si měl tu poznámku s Dispre odpustit.
ale když PMA píše: "(reprosoustava) podává špatně a nevýrazně střední pásmo kmitočtů...", nelze si na jeho dispre prostě nevzpomenout, protože to je podle mě jeho nejlepší charakteristika -- Dispre středy nehraje, pěvecký sbor je s ním utrpení.
ovšem že Sforza testoval na Dispre je zlovolná spekulace a vůbec jsem ji neměl nadhazovat, to je naprostá pravda a není to ode mě hezké, stydím se za to a zbytečně vyvolávám flame.
doufám, že to PMA přejde s velkorysostí sobě vlastní.
já už se v tom rýpat nebudu a slovo "dispre" už nikdy v životě nevypustím z úst.
howgh.
Já bych to viděl tak, že dadaftovy podivné preference se dají velmi lehce vysvětlit tím, že má prostě zkažené poslechové návyky - co je neutrální, to podle dadafta nehraje.
Dadafte nechci prudit ale : proč by jsi vlastně ty indiány nechtěl ´´ani zadarmo´´? Krom toho že mají basr. otvor (to víme) Že dobře vypadají? Jsou velikostně tak akorát, na malé až střed.místnosti? Že jsou to plnohodnotná třípásma za slušnou cenu? Já ti klidně řeknu proč bych nechtěl ty comony ,Krom toho že znám kvalitu tesla repro (čím novější měniče tím hůře) ,se mi nějak nelíbí ty proporce .Moc podrobně jsem to nezkoumal ALE vypadá to na obyčejné dvoupásmo ve větší stoj.bedně a s docela velkým basákem snad 20cm? Ani tu bednu nemusím slyšet a pokud tu padlo něco o nevýrazných středech (nedivím se).Protože co by je tam asi tak hrálo? ten basák z Valmezu této velikosti to jistě nebude a převážná většina běžných kalot moc nízko nechodí ,takže nic.Nevím kdo to navrhl a jak to dělil ale troufám si zavěštit ,že na středech bude ˇ´z dobrých´´ důvodů slušný propad. Neříkám ,že se ten lavór nemůže někomu na první poslech líbit ale při přímém srovnání je Myslím si) živostí ,barevností reprodukce a množstvím detailů (ale nakonec asi vším) lehce přehraje nějaký fostex nebo nakonec každé lepší širokopásmo ,dobré stoj.dvoupásmo ,o vyrovnaném 3 pásmu snad ani mluvit nebudem. Připomíná mi to konstrukčně bednu MONOLOG II. kterou jsem stavěl tak před 20 lety ,dokud jsem neslyšel nic lepšího nevěděl jsem kolik hud.unformací tam chybí.
Jinak ty tvé comony mají ten bas upravený a výška zřejmě není tesla vůbec , psal o tom týpek (co už na rozdíl od nás něco zná) nějaký pistole. Článek je z Audiowebu.cz snad se nic nestane když tu dám úryvek:
Audioweb.cz » Nezařaditelné » Něco pro pobavení - Voba Note Commona
pokud vím tak Mike do tech jeho Vobabudek dává upravené repráky rozhodně jsou trochu jiné závěsy a magnety celkově je tam menší Q a tak.
Na to že by tam byl teslí vejškáč bych äž tak moc nesázel některý jiný značky vypadají podobně. Nebo jsou tam úpravy které totrochu rovnají.
Slyšel jsem pouze Sforzáta (výšky audax) a Na tesly to nezní až tak špatně ale nepřekračuje to omezení dané konstrukcí měničů. navíc bedny jsou dělané tak aby měly ten příjemný neunavující zvuk což se dost viditelně projevuje na cháře. Kdysi měl jejich měření na stránkách PMA ale už to asi vyhodil.
Nechci se tu zaštiťovat technikama ,ale myslím že je to celkem jasné ani po úpravách repro TESLA (čti TEchnicky SLAbší) nebude nic moc ,Kdyby bylo budou z nej dělat borci z vmaudio a další ale to se nestane.
Já jsem rád že TVM bedny a repra pomalu mizí nemusím je vidět a hlavně ani slyšet ,ze všeho nejvíc jsem ale rád že repra u mě už nemohou být konstrukčně ,materiálově ,vzhledově a klavně zvukově odlišnější než ten cz sajrajt.
Jarda69 píše:"Samosebou že vzdochová cívka z drátem patřičného průřezu je lepší - jen jsem přesvědčený o tom že by v té vyhybce měla být od prvopočátku a s ní sladěný celý návrh soustav."
Já tomu uplně nerozumím. Pokud namotám vzduchovou cívku se stejnou indukčností a odporem, tak by to nemělo se "sladěním" nic udělat.
No já tomu taky až tak moc nerozumím a právě proto bych do dobrého návrhu nezasahoval Ne ale vážně - myslíš že vzduch.cívka oproti té na feritu bude při stejné hodnotě mH i stejného odporu ?
A nemyslíš že pokud ta výměna cívek má nějaký smysl (tj.reálný vliv na zvuk) ,tak že to prostě celkovou vyváženost proporčně nebo jinak naruší? Pokud by to bylo tak jednoduché byl bych jedním z prvních adeptů na tento upgrade ,mám ve svých repro také pár cívek na feritu
S499_1023 píše:Já bych to viděl tak, že dadaftovy podivné preference se dají velmi lehce vysvětlit tím, že má prostě zkažené poslechové návyky - co je neutrální, to podle dadafta nehraje.
Dadaft je především totální neznalý magor a plácal, jeho komentáře mají nulovou validitu
Já si pamatuji jeho "story" s DISPRE. Koupil osazený modul, vůbec netušíce, co to je a co je třeba s tím udělat, aby vznikl plně funkční finál (přestože na Slovanetu k tomu bylo podrobné mnohostránkové téma). Myslím, že to zkoušel zapojit "na prkýnku" cestou pokusů a omylů, naprosto netuše, co je co a co kam patří. Má-li někdo chuť a čas, zkuste si to dohledat ve starých tématech. A nebo Ty Dadafte - když jsi takový borec - hoď sem přímo odkaz, ať se ostatní zasmějí ...
Měl jsem možnost dlouhodobě žít s oběma verzemi Dispre (bipolární i fetové) a s čistým svědomím mohu říct, že je to jeden z nejlepším preampů, které jsem slyšel. Napřímo jsem ho testoval s komerčními předzesilovačí za hodně desítek tisíc, i majitel studia uznal, že je slyšitelně lepší (mnohem čistější a přesnější zvuk).
K náhradě cívek. Výhodou jádrových cívek jsou jejich menší rozměry. Toho se využívá v jiných oborech elektrotechniky. Jejich nevýhodou v reprovýhybkach je to, že dochází k jejich přesycení a to způsobuje značný nárůst zkresleni. V procentech ! Použitím železného jádra by tomu šlo předejít jeho predimenzovanim , ale to by pak bylo větší a těžší než vzduchová cívka. Na feritovych jádrech - tyčkách, což je případ zmíněné soustavy, je to ještě horší. Indukčnost a odpor. To se musí přepočítat, musí se zvolit hrubší drát takového průřezu, aby jeho činný odpor byl alespoň stejný jako u původní cívky (1 až 2 mm). Celá výhybka , také vzhledem k použití svitkovych kondenzátorů se bude muset udělat znovu, na mnohem větší desce. Cívky musí být od sebe vzdálený alespoň 15 cm, jinak by docházelo k jejich ovlivňování vzájemnou indukcí. Je dobré je namontovat tak, aby jejich osy byly pootočeny o 90° . K rozladění soustavy by nemělo dojít, všechny parametry zůstanou zachovány, zbavili jsme se pouze parazitních jevů. V podstatě jen popisuji hlavní zásady konstruování výhybek, které zde byly hrubě porušeny.
no, "netušíce co je co a co je třeba s tím udělat" je trochu přehnané Křečku, na kolik způsobů se to asi dá zapojit?? ,,,,,,,,,,,,,, jo, chyběl tomu vnější kovový obal a PMA mi tehdy říkal, že bez něj to bude chytat rušení a nebude to hrát dobře ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, nicméně cokoliv, co by mohlo nějak rušit, bylo minimálně metr daleko, takže pokud nejsme úplně hifisticky vyhysterčení, rušení bych nepočítal.
fakt je, že jako koncák jsem k tomu měl Densena, což nejsou moc dobré zresáky, uznávám zpětně, takže to mohlo mít vliv.
takže i když ho v mé sestavě hifisty prověřený Grundig SXV6000 skutečně zvukově porubal, dobrá, uznávám, že testování bylo nestandardní a možnost, že se pletu je vysoká a ten, jehož jméno už nevyslovím, může být dobrý ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
hrály velmi, velmi věrně pompo.
úžasně.
o hodně vyšší liga než cenovka.
(vím, že "věrnost" není kategorie, která se dá změřit)
jak říkám,
zeptej se někoho, kdo není totálně neznalý magor a plácal a jehož komentáře nemají nulovou validitu - Acona.
mimochodem, co třeba takové Harbeth pompo?????????
vždyť ty bedny jsou z blbé překližky, o těch by se stejně tak dalo říct, že je člověk ani "nepotřebuje slyšet", aby věděl, že to bude hrůza ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a ono je to kurwa referenční high end.
ale Křečku, to že jsem byl zezačátku v šoku přece neznamená, že jsem to nepospojoval tak jak to mělo být pospojované - jediné, co tomu chybělo, byla krabice...
když to tak čtu, koukám, že Tůma tehdy od toho šel taky okamžitě pryč.
no, jsou věci, které nejsou pro každého.
tak to holt chodí...
Jarda69 píše:"Samosebou že vzdochová cívka z drátem patřičného průřezu je lepší - jen jsem přesvědčený o tom že by v té vyhybce měla být od prvopočátku a s ní sladěný celý návrh soustav."
Já tomu uplně nerozumím. Pokud namotám vzduchovou cívku se stejnou indukčností a odporem, tak by to nemělo se "sladěním" nic udělat.
No já tomu taky až tak moc nerozumím a právě proto bych do dobrého návrhu nezasahoval Ne ale vážně - myslíš že vzduch.cívka oproti té na feritu bude při stejné hodnotě mH i stejného odporu ?
A nemyslíš že pokud ta výměna cívek má nějaký smysl (tj.reálný vliv na zvuk) ,tak že to prostě celkovou vyváženost proporčně nebo jinak naruší? Pokud by to bylo tak jednoduché byl bych jedním z prvních adeptů na tento upgrade ,mám ve svých repro také pár cívek na feritu
To záleží jenom na tom, jak si tu cívku navrhneš. Aby měla stejné parametry vzduchová, tak bude velmi velká a z tlustého drátu. Dobrý kompromis je plechové jádro.
Jak to tak čtu, tak jsem z toho zmatený. Ty bedny Sforzata hrály opravdu nenápadně a byly neunaující. Podobně hrál i vyšší model. Pravdou je, že jsem slyšel i bedny které hrály na můj vkus agresivně, ale jiní posluchači si spokojeně přikyvovali. Byly to poměrně drahé ATC, přesný model nevím. Asi tyhle. Je to už pár let.