Reproduktory TVM
Re: Reproduktory TVM
Pompo:jaké tam máš hodnoty?
myslím si, že pokud jde o výšky, je to opravdu velmi individuální a pocitové.Jarda69 píše:Jak to tak čtu, tak jsem z toho zmatený. Ty bedny Sforzata hrály opravdu nenápadně a byly neunaující. Podobně hrál i vyšší model. Pravdou je, že jsem slyšel i bedny které hrály na můj vkus agresivně, ale jiní posluchači si spokojeně přikyvovali.
když si třeba vezmu průběh své poslechovky (měřil noaid, mikrofon v místě poslechu)

tak bych asi měl preferovat bedny výrazné na výškách (myriády detailů),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, přesto preferuji ty tzv. nenápadné a neunavující bedny.
a vím to o sobě.
dadaft píše:mimochodem, co třeba takové Harbeth pompo?????????
vždyť ty bedny jsou z blbé překližky, o těch by se stejně tak dalo říct, že je člověk ani "nepotřebuje slyšet", aby věděl, že to bude hrůza ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a ono je to kurwa referenční high end.
No jo Harbeth - england klasika to budou jistě výborné bedny ale jakou mají spojitost s repro TVM? Mimochodem blbá překližka má lepší vnitřní tlumení ( pohltivost) než tvrdá NDF. Opět ale nevidím souvislost s teslama ,nepotkal jsem žádnou teslu z překližky.
No na těchto bednách snad (už od pohledu není )z tesly zhola nic.Jarda69 píše:To záleží jenom na tom, jak si tu cívku navrhneš. Aby měla stejné parametry vzduchová, tak bude velmi velká a z tlustého drátu. Dobrý kompromis je plechové jádro.pompo píše:No já tomu taky až tak moc nerozumím a právě proto bych do dobrého návrhu nezasahovalJarda69 píše:"Samosebou že vzdochová cívka z drátem patřičného průřezu je lepší - jen jsem přesvědčený o tom že by v té vyhybce měla být od prvopočátku a s ní sladěný celý návrh soustav."
Já tomu uplně nerozumím. Pokud namotám vzduchovou cívku se stejnou indukčností a odporem, tak by to nemělo se "sladěním" nic udělat.Ne ale vážně - myslíš že vzduch.cívka oproti té na feritu bude při stejné hodnotě mH i stejného odporu ?
A nemyslíš že pokud ta výměna cívek má nějaký smysl (tj.reálný vliv na zvuk) ,tak že to prostě celkovou vyváženost proporčně nebo jinak naruší? Pokud by to bylo tak jednoduché byl bych jedním z prvních adeptů na tento upgrade ,mám ve svých repro také pár cívek na feritu
Jak to tak čtu, tak jsem z toho zmatený. Ty bedny Sforzata hrály opravdu nenápadně a byly neunaující. Podobně hrál i vyšší model. Pravdou je, že jsem slyšel i bedny které hrály na můj vkus agresivně, ale jiní posluchači si spokojeně přikyvovali. Byly to poměrně drahé ATC, přesný model nevím. Asi tyhle. Je to už pár let.
Já nevím ,vlastně ani nevím je-li jádro ferit nebo plechy jak u trafa ,taky nevím patří-li ta cívka k basům.Neměl jsem ji ještě otevřenou cívečky jsem viděl jen na obr. z netu ,ale jsou tam i tři kousky (nevelké) bez jádra tak snad nebude tak zlekubas píše:Pompo:jaké tam máš hodnoty?
pompo -- souhlas s MDF, nic moc materiál na bedny, "zvoní".
třeba starší philipsy, než šli do kopru, začali šetřit a dělat bedny z MDF, používali tzv H2 materiál -- v podstatě tisíce listů papíru slepených k sobě.
dobře se to opracovávalo a vnitřní tlumení bylo super.
jen jsem chtěl říct, že ty repráky TVM, které byly na NC použité, nejsou tak špatné, aby z nich nešly postavit dobré bedny, stejně jako lze postavit naprosté sračky se skvělými měniči.
třeba starší philipsy, než šli do kopru, začali šetřit a dělat bedny z MDF, používali tzv H2 materiál -- v podstatě tisíce listů papíru slepených k sobě.
jen jsem chtěl říct, že ty repráky TVM, které byly na NC použité, nejsou tak špatné, aby z nich nešly postavit dobré bedny, stejně jako lze postavit naprosté sračky se skvělými měniči.
Především byly upravené (podle pistoleho) ,jiné závěsy a magnet (kmit,cívka?) tak zbyl jen ten hnusný plechový koš a nepovedená pírová membrána pak už to hrálo jakž takž.dadaft píše:pompo -- souhlas s MDF, nic moc materiál na bedny, "zvoní".
dadafte nechtěl jsem tím (zasírat nesouvysející téma) ,ale repra značek - Scan-Speak, Vifa, Peerless aj. jsou samzřejmě´´pojmem´´ nezaměňovat s jiným podobně česky znějícím ´´průjmem´´. Jsou i vynikající repra méně zvučných a renomovaných firem ,které ale obvykle mají také vlastní výzkum ,vývoj a know how na jakési úrovni. Poté si mohou dovolit osadit tlakově litý al. koš i lepší buničinou (sice to stále bude jen prachsprostý rozemletý ,nebo možná i eco. druhotně zpracovaný papír) ale může to i pěkně hrát. Obávám se ,že to ale není případ tesly.dadaft píše:pro některé: MiniDancery mají papírový 180mm středobas - beztak jakási Tesla za 4 kila...
...jen jsem chtěl říct, že ty repráky TVM, které byly na NC použité, nejsou tak špatné, aby z nich nešly postavit dobré bedny, stejně jako lze postavit naprosté sračky se skvělými měniči.
Tady s tím také tak docela nesouhlasím . Obvykle to dobré lehce pokazíš a to co už je špatné se zpravidla dost těžko napravuje. I když ´´dobré´´ bedny je zdá se široký pojem.
Co přesně jsi nepochopil na "Byly to poměrně drahé ATC, přesný model nevím. Asi tyhle." ?
Co je špatného na MDF ? Když se udělá bedna s vnitřím "matrixem" tak to je dost tuhé a na poklep taky v pohodě.
Co je špatného na MDF ? Když se udělá bedna s vnitřím "matrixem" tak to je dost tuhé a na poklep taky v pohodě.
rozumím pompo.
tohle vlákno mě přivedlo k novému životu.
jelikož mě mrzí, že tak dobré a přitom levné bedny jako Note Commona zde došly tak debilního urážení,
a jelikož mě moc mrzí, že jsem se pouštěl do dispre (měl jsem držet hubu)
dovolte mi vydat následující prohlášení::
UŽ NIKDY, OPRAVDU NIKDY, SE NEBUDU VYJADŘOVAT K ŽÁDNÉMU ŽELEZU, KABELŮM NEBO BEDNÁM.
VŠECHNO, CO JSEM CHTĚL ŘÍCT, UŽ JSEM ŘEKL.
BUDU PSÁT JEN O MUZICE NEBO FILMECH.
TO PŘÍSAHÁM.
*************************************************************************************************
P.S. všiml jsem si, že zdejší vlákno "Co právě poslouchám" se blíží k tři sta tisícům zobrazení a vlákno "Nějaký dobrý film ..." ku dvěma stům tisícům, takže bych řekl, že se nám HIFI-názory vyprofilovaly v audiofilské fórum (sem tam hádka, ale jinak pohoda).
Hifi-slovanet zůstává hifistické fórum (poslední dobou dost sprostých hádek)
High-end fórum zůstává elitářské (a poněkud mrtvé) fórum.
P.P.S. na oslavu nové životní etapy si jdu pustit nádherné přenádherné, téměř božské Scherzo ze Snu noci svatojánské od Felixe Mendelssohn-Bartholdyho.

tohle vlákno mě přivedlo k novému životu.
jelikož mě mrzí, že tak dobré a přitom levné bedny jako Note Commona zde došly tak debilního urážení,
a jelikož mě moc mrzí, že jsem se pouštěl do dispre (měl jsem držet hubu)
dovolte mi vydat následující prohlášení::
UŽ NIKDY, OPRAVDU NIKDY, SE NEBUDU VYJADŘOVAT K ŽÁDNÉMU ŽELEZU, KABELŮM NEBO BEDNÁM.
VŠECHNO, CO JSEM CHTĚL ŘÍCT, UŽ JSEM ŘEKL.
BUDU PSÁT JEN O MUZICE NEBO FILMECH.
TO PŘÍSAHÁM.
*************************************************************************************************
P.S. všiml jsem si, že zdejší vlákno "Co právě poslouchám" se blíží k tři sta tisícům zobrazení a vlákno "Nějaký dobrý film ..." ku dvěma stům tisícům, takže bych řekl, že se nám HIFI-názory vyprofilovaly v audiofilské fórum (sem tam hádka, ale jinak pohoda).
Hifi-slovanet zůstává hifistické fórum (poslední dobou dost sprostých hádek)
High-end fórum zůstává elitářské (a poněkud mrtvé) fórum.
P.P.S. na oslavu nové životní etapy si jdu pustit nádherné přenádherné, téměř božské Scherzo ze Snu noci svatojánské od Felixe Mendelssohn-Bartholdyho.
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To: Dadaft - tak to je smutné, tvé příspěvky mi budou chybět. Ale zcela Tě chápu, je to jak v tom přísloví o čunících a perlách...
Na AVmania si člověk taky "užije zábavy", procvičí trpělivost a odolnost na urážky - ty navíc ještě k tomu pocházejí od úplných nobody-stů (1-10 příspěvků, s registrací fčera).
Na AVmania si člověk taky "užije zábavy", procvičí trpělivost a odolnost na urážky - ty navíc ještě k tomu pocházejí od úplných nobody-stů (1-10 příspěvků, s registrací fčera).
to dadaft
No s tím dispre máš asi pravdu ,to jsi zřejmě neměl řešit - neměl jsi s ním štěstí ,ale to s tím (podle mě) nemělo co do činění. Co se těch Note Commona týká tak nevadí že je bráníš ,ani já neřek že jsou špatné (vyjádřil jsem se jen že bych je nekoupil,což je sice fakt ,ale celkem bezvýznamný a vyšel ze mě zcela automaticky jako kontra na tvou úvahu o těch Indiánech) Oni ty Commony vlastně musí být dobré když i s tím tesla repro aspoň nějak hrají .Já ale hnojím na teslu vždy a všude a Commony jsem ani neslyšel ,takže chápej nejde o ně a o tebe už vůbec ne. Doufám že si to nebereš nějak osobně nemusíme se ve všem shodnout a přitom můžem v klidu řešit i železo nebo cokoli. V tvém případě s tím nemám nejmenší problém vím dobře že jsi nadšenec a experimentátor co má vyhraněné názory ale to je OK ,na druhé straně ale řešíš jako já jen hi-fi a do osobních sporů nebo zbytečných urážek (jak jsem si všim) nejdeš ,nebo tím alespoň nezačínáš. Pokud se ti něco líbí je to OK a nikdo s tím nemůže nijak hnout ,tvrzení že je něco nej nebo lepší než cosi jiného už může být problemačtější (tak se tomu alespoň já osobně) snažím raději vyhnout ,stejně jako dohadům o něčem co neznám (na to už je tu dost jných všeználků). Teď už tu vlastně většinou jen čtu a hledám inspiraci ,horká témata horkých hlav mě neberou a členy fóra co od normální debaty ,úvah nebo i věcné argumentace přechází zcela autom. a nekontrolovaně na osobní útoky zcela ignoruji. Tím jsem chtěl říct jen to ,že debata nás dvou těžko přeroste v nějakou rozepři a urážky jak je to tu často vidět ,takže v klidu. No a zpátky k těm tesi ,tak nějak jim věřím a líbí se mi přiznám se koncepčně ,cenou ale především vzhledově, myslel jsem že je třeba znáš a máš dobrý důvod je zavrhnout.To znamená víš něco co já ne. Já si těch recenzí našel víc a nabyl jsem dojmu že jde o solidní léta existující firmu co dělá zaplatitelné hifi a především neklame zákzníky a nekrmí lidi nesmyslama jak to občas bývá u některých (především v oblasti repro) nej high-end firem. Ale netvrdím že je extra super má nejl. měniče a převálcuje 3x dražší konkurenci atd... ani tu bednu nevlastním jen mi jen simp.to pojetí a rád bych si ji poslech a to jsem chtěl navrhnout i kolegovi.
jinak slovanet - občas tam nakouknu většinou jen krátce z nějakého odkazu atd.(zjistím ,že ne všichni naši zahr. bratři jsou jedno a totéž,což potěší) a toť vše.
High-end fórum - (onanie nad astronomickými cenovkami přístrojů ,kabelů ,podložek a nožiček nevím jakých ještě serepetiček ,navíc mnohdy pochybných garážových značek) tak to asi NE.
Když tak z nutnosti na PC tunning ,ale zajímavé čtení je třeba na Audioweb.cz a pod. fórech ,zcela jiná sorta lidí,sic odbornější debaty ale i zajímavé postřehy od těch co už ví.
No a vlákna co právě poslouchám ,nebo nějaký dobrý film sammosebou skvělý počin
No s tím dispre máš asi pravdu ,to jsi zřejmě neměl řešit - neměl jsi s ním štěstí ,ale to s tím (podle mě) nemělo co do činění. Co se těch Note Commona týká tak nevadí že je bráníš ,ani já neřek že jsou špatné (vyjádřil jsem se jen že bych je nekoupil,což je sice fakt ,ale celkem bezvýznamný a vyšel ze mě zcela automaticky jako kontra na tvou úvahu o těch Indiánech) Oni ty Commony vlastně musí být dobré když i s tím tesla repro aspoň nějak hrají .Já ale hnojím na teslu vždy a všude a Commony jsem ani neslyšel ,takže chápej nejde o ně a o tebe už vůbec ne. Doufám že si to nebereš nějak osobně nemusíme se ve všem shodnout a přitom můžem v klidu řešit i železo nebo cokoli. V tvém případě s tím nemám nejmenší problém vím dobře že jsi nadšenec a experimentátor co má vyhraněné názory ale to je OK ,na druhé straně ale řešíš jako já jen hi-fi a do osobních sporů nebo zbytečných urážek (jak jsem si všim) nejdeš ,nebo tím alespoň nezačínáš. Pokud se ti něco líbí je to OK a nikdo s tím nemůže nijak hnout ,tvrzení že je něco nej nebo lepší než cosi jiného už může být problemačtější (tak se tomu alespoň já osobně) snažím raději vyhnout ,stejně jako dohadům o něčem co neznám (na to už je tu dost jných všeználků). Teď už tu vlastně většinou jen čtu a hledám inspiraci ,horká témata horkých hlav mě neberou a členy fóra co od normální debaty ,úvah nebo i věcné argumentace přechází zcela autom. a nekontrolovaně na osobní útoky zcela ignoruji. Tím jsem chtěl říct jen to ,že debata nás dvou těžko přeroste v nějakou rozepři a urážky jak je to tu často vidět ,takže v klidu. No a zpátky k těm tesi ,tak nějak jim věřím a líbí se mi přiznám se koncepčně ,cenou ale především vzhledově, myslel jsem že je třeba znáš a máš dobrý důvod je zavrhnout.To znamená víš něco co já ne. Já si těch recenzí našel víc a nabyl jsem dojmu že jde o solidní léta existující firmu co dělá zaplatitelné hifi a především neklame zákzníky a nekrmí lidi nesmyslama jak to občas bývá u některých (především v oblasti repro) nej high-end firem. Ale netvrdím že je extra super má nejl. měniče a převálcuje 3x dražší konkurenci atd... ani tu bednu nevlastním jen mi jen simp.to pojetí a rád bych si ji poslech a to jsem chtěl navrhnout i kolegovi.
jinak slovanet - občas tam nakouknu většinou jen krátce z nějakého odkazu atd.(zjistím ,že ne všichni naši zahr. bratři jsou jedno a totéž,což potěší) a toť vše.
High-end fórum - (onanie nad astronomickými cenovkami přístrojů ,kabelů ,podložek a nožiček nevím jakých ještě serepetiček ,navíc mnohdy pochybných garážových značek) tak to asi NE.
Když tak z nutnosti na PC tunning ,ale zajímavé čtení je třeba na Audioweb.cz a pod. fórech ,zcela jiná sorta lidí,sic odbornější debaty ale i zajímavé postřehy od těch co už ví.
No a vlákna co právě poslouchám ,nebo nějaký dobrý film sammosebou skvělý počin
Jarda69 píše:Co přesně jsi nepochopil na "Byly to poměrně drahé ATC, přesný model nevím. Asi tyhle." ?
Mi ses asi neptal ,nicméně na NDF imho nic špatného nebude (a je jistě lepší než obyč. dřevotříska) proto (a taky protože je levná a stroj.snadno opracovatelná,jednoduše dýhovatelná atd...) ji také většina výrobců používá ,jen se pak většinou musí vnitřně více dotlumit nějakým pohl.matriálem. Nicméně některé koumavé firmy shledaly jisté druhy překližek (pro svou lehkost ,pevnost a pohltivost) a (v některých specifických případech ,navzdory ceně a složitějšímu výrobnímu procesu) jako lepší alternativu. Třeba já os. bych nepohrdnul pěkně stavěnou bednou z nějaké břízové překližky povrchovka : bočnice/ pěkný masiv v hnědočeveném odstínu ,čelní deska/ reliéfní pravá kůže(matově černá s hlubší strukt.) ala sonus faber. Jen co trefím ty čísla ve sportce tak jdu na to
Už jsem to někde psal. Když vadí "zvonění" beden, tak by stačilo polepit zátěžovým kobercem a na předek něco hezkého, něco jako se používá na karimatky 
ale no tak, já přece nekončím s příspěvky, ale dík za ocenění.Dinosaurjr píše:To: Dadaft - tak to je smutné, tvé příspěvky mi budou chybět. Ale zcela Tě chápu, je to jak v tom přísloví o čunících a perlách...
jen už prostě nebudu psát o železe,
stejně už dávno nic nového nekupuju, takže ani není o čem.
navíc já už "klasické" stereo ani neposlouchám a na mém současném systému hrají třeba všechny zesáky v podstatě stejně dobře, stačí, aby nebyly konstrukčně zmršené --- prostě mají zkreslení nula celá nula nic a víc poznat nejde.
jediný problém do budoucna bude odchod CD960 do věčných lovišť (a jednou to prostě přijde), protože ten přehrávač miluji a je už léta srdcem a duší mého systému.