Poslechovka v RD. Podobné zkušenosti jako kutilka. Crossover nastaven nízko, mám 48Hz. Tedy přesně tam, kde končí dvoupásma. O subwooferu prakticky nevím. Moc toho nenahraje, takže se může pomyslnému posluchači z ulice zdát, že jsou to vyhozené peníze. Ale tak je to v hifi s mnoha věcmi, malý posun, velké peníze. Jakmile ho totiž vypnu, tak přeci jen něco chybí. Ne u každé hudby, samozřejmě. Měl jsem subwooferů více, Velodyne SPL1000 Ultra, SPL1200 Ultra, teď prodávám Velodyne DD-12 a asi už zůstanu u Elac 2070.
Druhá možnost je subwoofer použít jako ekvalizér (to dělá asi většina uživatelů). Nastavit dělící frekvenci relativně vysoko a nechat hrát spolu s repro stejné frekvence. Pak se vytvoří jistá boule na těchto frekvencích. Je to velmi zábavné, ale nepovažuju to za správné použití. Snad na domácí kino.
Zkušenosti s 2.1 repro systémy
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Zkušenosti s 2.1 repro systémy
kabelguru.cz
Mě by zajímalo proč doma zůstane sub od Elac a v čem je lepší než výše zmíněné?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Neni lepší absolutně zvukem a výkonem než DD-12. Ale vzhledem k tomu jak málo subwoofer hraje, když to takhle zjednodušim, tak je pro mě dostačující. Ten rozdíl zkrátka při mém použití skoro nepoznám. Když připočítám výhodu ovládání aplikací z mobilu (okamžité mute, regulace hlasitosti, či dělící frekvence z místa poslechu) a nejhezčí design, tak prostě vyhrál. Ale oproti SPL řadě je minimálně stejně dobrý, velmi rychlý.
kabelguru.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Oldear
potřeboval bych poradit při výběru, zapojení&nastavení sestavy 2+1 tak, aby hrálo muziku jak má. Nějakou představu o tom mám. Nechci rozebírat přímo tady v detailech. SZ?
potřeboval bych poradit při výběru, zapojení&nastavení sestavy 2+1 tak, aby hrálo muziku jak má. Nějakou představu o tom mám. Nechci rozebírat přímo tady v detailech. SZ?
Za mě REL, výborná zkušenost se sladěním reprosoustav přes zapojení Speakon a doladění pomocí dálkového ovládání
.

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tak moje aktuální zkušenost se subwooferem:
Naprosto souhlasím, že sladit subwoofer s bednama (pro poslech hudby) je opravdu těžkej oříšek. Pokud se to dělá ručně, může být výsledek tristní a proto jsem také subwoofer až dosud zavrhoval. Ručně se dá vyladit přechodová frekvence, hlasitost a fáze, ale srovnat frekvenční charakteristiku a eliminovat stojaté vlnění (rezonance a propady) nelze. A že v každé běžné místnosti na frekvencích od 80Hz níže jsou díky vlnové délce basů rozdíly běžně +- 10dB je prostě fyzikální fakt.
Až automatické měření a kalibrace naprosto změnily situaci.
Já osobně používám Audyssey MultiEQ32 (kalibruje bedny i subwoofer), jako variantní řešení (pro případ, že se subwoofer připojuje k sestavě, která kalibraci nemá) přicházejí v úvahu subwoofery s integrovaným kalibračním systémem (např. některé typy od SVS nebo BW).
A pak, po připojení subwooferu a kalibraci nastane následující situace - subwoofer prakticky není slyšet, ale jeho přínos pro celkový charakter zvuku je zásadní. Hudba má tělo, ale neduní, basy jsou rychlé a přesné, dojde k pročištění celého zvukového spektra - hluboké basy neovlivňují ostatní měniče, basák z beden nemusí hrát nejnižší frekvence, které mu už tak nejdou. Nádhera. Nemá vůbec žádnou cenu o tom jen diskutovat, je prostě potřeba to zkusit.
Platí to nejen pro spojení s malými bednami, ale i pro třípásmové bedny.
Já jsem konkrétně srovnával jsem (míněno poslouchal) tuto variantu:
KEF R3 (třípásmová regálovka) + subwoofer KEF Kube10 (ceníková cena cca. 40 + 17 tisíc) versus KEF R11 (sloupy za cca. 120 tisíc).
R3 i R11 jsou ze stejné řady, mají identické všechny měniče, jen R11 má 4 basové reproduktory zatímco R3 jen jeden.
Vybral jsem tu první variantu se subwooferem.
Naprosto souhlasím, že sladit subwoofer s bednama (pro poslech hudby) je opravdu těžkej oříšek. Pokud se to dělá ručně, může být výsledek tristní a proto jsem také subwoofer až dosud zavrhoval. Ručně se dá vyladit přechodová frekvence, hlasitost a fáze, ale srovnat frekvenční charakteristiku a eliminovat stojaté vlnění (rezonance a propady) nelze. A že v každé běžné místnosti na frekvencích od 80Hz níže jsou díky vlnové délce basů rozdíly běžně +- 10dB je prostě fyzikální fakt.
Až automatické měření a kalibrace naprosto změnily situaci.
Já osobně používám Audyssey MultiEQ32 (kalibruje bedny i subwoofer), jako variantní řešení (pro případ, že se subwoofer připojuje k sestavě, která kalibraci nemá) přicházejí v úvahu subwoofery s integrovaným kalibračním systémem (např. některé typy od SVS nebo BW).
A pak, po připojení subwooferu a kalibraci nastane následující situace - subwoofer prakticky není slyšet, ale jeho přínos pro celkový charakter zvuku je zásadní. Hudba má tělo, ale neduní, basy jsou rychlé a přesné, dojde k pročištění celého zvukového spektra - hluboké basy neovlivňují ostatní měniče, basák z beden nemusí hrát nejnižší frekvence, které mu už tak nejdou. Nádhera. Nemá vůbec žádnou cenu o tom jen diskutovat, je prostě potřeba to zkusit.
Platí to nejen pro spojení s malými bednami, ale i pro třípásmové bedny.
Já jsem konkrétně srovnával jsem (míněno poslouchal) tuto variantu:
KEF R3 (třípásmová regálovka) + subwoofer KEF Kube10 (ceníková cena cca. 40 + 17 tisíc) versus KEF R11 (sloupy za cca. 120 tisíc).
R3 i R11 jsou ze stejné řady, mají identické všechny měniče, jen R11 má 4 basové reproduktory zatímco R3 jen jeden.
Vybral jsem tu první variantu se subwooferem.