Zmena za Dynaudio contour 1.3 mk2

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
bartoli
Kontaktovat uživatele:

Re: Zmena za Dynaudio contour 1.3 mk2

Příspěvek od bartoli »

kychtax píše:Bartoli, do kdy ze mas ten ban na slovanetu? .. :)
Neboj Zdenda me nevyprovokuje, vpodstate se stejne jen opakuje, je to porad dokola jako o cervene pancusce....jak se mu ty dynaudia libi, tak at si je koupi, ja mu nebranim aby byl stastny, ja mu je preju :D

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

kychtax píše:Bartoli, do kdy ze mas ten ban na slovanetu? Nenapsal si .. :)
snáď už len pár dní.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

bartoli píše:Zdeny, nikdo ti nebrani aby sis dynaudio koupil, koneckoncu nechci ti kazit radost z dynaudio, stejne ani nevis co je to vyhybka 1. radu 6 dB /octava, tak o co jde *bravo*
Bartoli: já bych mě tak nepodceňoval, být tebou. Ale spíše takhle, staří moudří lidé říkali, že k jednomu cíli může vést několik cest. tak si to přeber po svým. Ale napovím ti: je totiž zcela úplně šuma fuk, jaká je strmsot výhybky. Důležitý je výsledek. A ten je u DA obvyke víc, než dobrý. Takže tvá teorie má opět trhliny. Třeba jako koncept 1-pásmového reproduktoru. Tam není výhbyka dokonce žádná. Ha?

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

Zdeny píše:
bartoli píše:Zdeny, nikdo ti nebrani aby sis dynaudio koupil, koneckoncu nechci ti kazit radost z dynaudio, stejne ani nevis co je to vyhybka 1. radu 6 dB /octava, tak o co jde *bravo*
Bartoli: já bych mě tak nepodceňoval, být tebou. Ale spíše takhle, staří moudří lidé říkali, že k jednomu cíli může vést několik cest. tak si to přeber po svým. Ale napovím ti: je totiž zcela úplně šuma fuk, jaká je strmsot výhybky. Důležitý je výsledek. A ten je u DA obvyke víc, než dobrý. Takže tvá teorie má opět trhliny. Třeba jako koncept 1-pásmového reproduktoru. Tam není výhbyka dokonce žádná. Ha?
Zdendo tos mi udelal radost, logicky jsi odvodil "sve trhliny" ze nejlip udelat bedny bez vyhybky, takovy 1.pasmo to je panecku HIFI! *bravo*

Doufam ze jinak jsi zcela zdravy. ;)

ravenman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ravenman »

Zdravím, vlastním Dynaudio Contour 1.3 MK II, neviete prosím či po tých rokoch treba nejak ošetriť gumené závesy u stredobasového meniča ? mám pocit že tento moderný asi polypropylénový záves nevyžaduje údržbu ? prípadne ako overiť ich stav. Ďakujem za info.

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

bartoli píše:
24 led 2017 10:22
Ondrejst píše:Bartoli, veď na tie dunivé frekvencie som myslel tie boomkilery sú to rezonátory, nie?
Na rezonatory se vyser, jsou neucinne.

Problem je, ze ta energie na rezonanci cimry je vysoka, aby se kmitajicim panelem - rezonatorem ucinne pohltila musi byt ten rezonator kurevsky velky ....je to slepa cesta.

DRC je spravna elegantni cesta.

Ale uprimne mas tak spatne hifi ze nevim jestli to stoji za to se trapit....
Bartoli, nemáš pravdu. Svoji odpověď si dovolím sprostě zkopírovat z hifi.slovanet.sk fóra, kde spamuješ také:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... 201#295201
check píše:Bartoli: Snad vůbec nic, co v tomto vlákně píšeš, není pravda. Nahodím sem protokoly z měření v místnosti před a po, můžeš pak dodat nějaké stejně zpracované protokoly pro jiná řešení, lepší ale těžko dodáš, jak vyplývá z fyziky věci.

Rezonátor je ten prvek, který chceš aby tlumil basy. Rezonátor z principu fce je úzkopásmový, ale to nevadí, to co tlumí je také úzkopásmové. Jiné prvky jsou 5-8x větší a jaksi tak nějak nepraktické do místnosti.

Kmitající deska nebo kmitající membrána (akustický prvek) je rezonátor jako jakýkoliv jiný, ale má problémy o kterých autoři/výrobci mlčí, nevědí nebo se je rozhodli ignorovat. A to zejména:
1/Velmi špatně definované okrajové podmínky upnutí desky a to i v případě upnutí přes závěs improvizované výroby (jiný než repráková půlvlnka nebo harmonika)
2/ Konstrukce sama parazitně (nechtěné rezonance) rezonuje na nepředpovídatelných frekvencích, což je v případě kmitající membrány či desky neřešitelný problém.
3/ Výše uvedené problémy jsou závislé na natočení (úhel vůči zemi) a montáži konstrukce na podložku (vliv na parazitní rezonance i hlavní rezonanci).
4/ Výše uvedené problémy nejsou lineární. Nefunguje 1+1=2 ale může to být 1,5 může to být 3,14....
5/ Výše uvedené problémy jsou navíc velice špatně opakovatelné, tedy v podstatě je problém vyrobit dva kusy něčeho, co se chová stejně
6/ Z fyzikálního principu věci (který je popsán, nicméně nebudu se s tím tady rozebírat) nemůže být akustický prvek s kmitající deskou nebo membránou účinnější než Helmholzův rezonátor (Boomkiller, Laaksum, Emmentaler), takže Helmholtz je lepší než kmitající membrána či deska.

Helmholtzovy rezonátory Boomkiller, Laaksum (kombo s difuzorem), Emmentaler (až 110 Hz) se chovají:
1/ Definovaně včetně okrajových podmínek.
2/ Konstrukce v rozsahu pracovního pásma parazitně nekmitá.
3/ Nezávisle na natočení nebo montáži.
4/ Jsou lineární, platí 1+1=2. Tzn utlumí stejně jakoukoliv hifi-PA dosažitelnou hlasitost, dokud se chová lineárně vzduch v místnosti a neopadává omítka. Výbuch granátu to utlumit přecijenom neumí.
5/ Opakovatelně vyrobitelné a aplikovatelné - ověřeno.
6/ Účinnější a lepší.

Výše uvedené pro Helmholtzovy rezonátory platí za předpokladu, že autor takových rezonátorů ví co dělá, což se bohužel vyčíst z knížek ani akademických prací nedá. Nikde není všechno, někde nevědí, někde kecají, literatura si navzájem odporuje. Já jsem si tím vším za poslední asi 6-8 let, co se vývoji akustických prvků věnuji, prošel, mnohokrát se spálil a nakonec nad tím zvítězil. Publikoval jsem na toto téma dvě svoje závěrečné práce a dělal oponenturu ke třetí. Nyní se snažím posunout hifi na nový level všem vášnivým posluchačům hudby, kteří - stejně jako mnoho dalších - slyší, že by to mělo doma hrát přece daleko lépe.

Boomkiller, Emmentalery a difuzory Laaksum jsou aktuálně zadané do výroby s termínem v listopadu, bude toho půl tuny akustických prvků, tak to snad chvíli vydrží skladem něco :D. Ne jako minule a předminule a předpředminule, že povezu rovnou z výroby rezonátory k zákazníkům na instalaci :-).

Odpovědět