To je vsechno pekne ale o nicem - zvukove marginalni.NA píše:Z pohledu čísel hodnota BL faktoru se musí vztahovat k hmotnosti kmitacího systému, takže je důležitý onen poměr.
Při porovnávání koukat alespoň na stejně velké měniče (6,5“) a je potřeba porovnávat provedení se stejnou impedanci (zde 4Ohm), protože 8Ohmové měniče mají z principu BL výrazně vyšší a výrazně větší měniče mají výrazně větší pohyblivou hmotnost, takže je jasné, že potřebují i motor s větším BL.
Hodnota 5Tm na 15g u Dynaudio 17W75LQ 4Ohm je v naprostém pořádku a nemůže být řeč o slabém motoru či magnetu a přičítat tomu problém se špatnou kontrolou basů.
Například skvělý čtyřohmový Scan Speak Revelator 18W/4531G00 má 5,7Tm na 17,5gramu. Tedy má tento Scan Speak BL vyšší o 14% a naopak motor pracuje s hmotou těžší o 17%, takže je na tom ten Dynaudio ještě o chlup lépe. SS Iluminator 18WU/4741T00 má 6Tm na 18,9g
Z praxe mohu k věci napsat, že Contour 1,3mkII jsem vlastnil v době jejich aktuálnosti, měl jsem je umístěné více jak půl metru od zadní stěny, ucpávky jsem nepoužívat a měl k nim připojen jak lampáč podobné konstrukce jako ta Prima Luna, tak i tranzistorák a problém na basech vyloženě nebyl. Pravda místnost byla větší -19m2. V podobně velké místnosti jsem je slyšel u známého umístěné blíže zadní stěny a vyloženě to houkalo. Na stojanech je vystřídaly větší Sonus Faber - Elekta Amator známé svým překvapivým basovým fundamentem na svou velikost, basreflex také dozadu, ale níže naladěný a houkání se nekonalo. Bas vykazoval dospělejší proporce a nepoutal na sebe v podstatě neblaze pozornost.
Duvod proc hrajou vsechny dynaudia tak mizerne je ten jejich setup 1+6+basacek, tady teda ptaci budka na nozicce jen 1+6 bez basacku + ty jejich vyhybky 1. radu 6 dB/octava - to je mizerie mizerna

Ty repraky zkratka v sirokem pasmu mazou zvuk pres sebe a zvuk taky tak patlavy tomu ve vysledku u dynaudio odpovida

Neni nahoda ze kompetentni bedny maji ve výhybkách filtry 4. radu 24 dB/octava (namatkou 4p. Vivid, nebo solidni 4p. Revely salon2 atd.
Dynaudio nebrat