Zmena za Dynaudio contour 1.3 mk2

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zmena za Dynaudio contour 1.3 mk2

Příspěvek od PítrsPraha »

Ondrejst:
Co by naopak mohlo pomoci, je dobře naladěný a umístěný subwoofer. Zafungovalo by to jen za předpokladu, že ale nemáš nějak výrazně dlouhý dozvuk na basech. Zkus si stáhnout program REW. Tam si snadno a jednoduše nasimuluješ svou poslechovku včetně odrazivosti všech ploch. Umístíš bedny a poslechové místo a program ti ukáže frekvenční odezvu tvé místnosti včetně módů. Pak můžeš přidat sub, hýbat s ním po poslechovce a okamžitě uvidíš změnu v podání basového spektra. Mě to pomohlo s jemným doladěním polohy subu hodně.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

PítrsPraha píše:... Zafungovalo by to jen za předpokladu, že ale nemáš nějak výrazně dlouhý dozvuk na basech...
... určenie "dozvuku" na basoch v tak malom priestore je v podstate nezmysel ... doba dozvuku ako taká je definovaná na základe štatistickej akustiky a v takto malých kubatúrach je jej meranie na nízkych frekvenciách už z princípu nekorektné :lol:

Ondrejst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrejst »

A na tie problematické basy ako bolo písané takéto dačo http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/boomkiller.php ?
Skúsenosť s takým dačím?

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

:(
bacil2 píše:... ak sa nedá presťahovať inam, potom si treba kúpiť sluchátka ... alebo malé bedničky čo idú na spodkoch len od nejakých 85-90Hz
... točíme sa tu stále dokola, ale bohužiaľ pri vyšších zvukových nárokoch je to v hentom priestore fakt prakticky neriešiteľné ... škoda času a peňazí

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

bartoli píše:
NA píše:Z pohledu čísel hodnota BL faktoru se musí vztahovat k hmotnosti kmitacího systému, takže je důležitý onen poměr.
Při porovnávání koukat alespoň na stejně velké měniče (6,5“) a je potřeba porovnávat provedení se stejnou impedanci (zde 4Ohm), protože 8Ohmové měniče mají z principu BL výrazně vyšší a výrazně větší měniče mají výrazně větší pohyblivou hmotnost, takže je jasné, že potřebují i motor s větším BL.
Hodnota 5Tm na 15g u Dynaudio 17W75LQ 4Ohm je v naprostém pořádku a nemůže být řeč o slabém motoru či magnetu a přičítat tomu problém se špatnou kontrolou basů.
Například skvělý čtyřohmový Scan Speak Revelator 18W/4531G00 má 5,7Tm na 17,5gramu. Tedy má tento Scan Speak BL vyšší o 14% a naopak motor pracuje s hmotou těžší o 17%, takže je na tom ten Dynaudio ještě o chlup lépe. SS Iluminator 18WU/4741T00 má 6Tm na 18,9g

Z praxe mohu k věci napsat, že Contour 1,3mkII jsem vlastnil v době jejich aktuálnosti, měl jsem je umístěné více jak půl metru od zadní stěny, ucpávky jsem nepoužívat a měl k nim připojen jak lampáč podobné konstrukce jako ta Prima Luna, tak i tranzistorák a problém na basech vyloženě nebyl. Pravda místnost byla větší -19m2. V podobně velké místnosti jsem je slyšel u známého umístěné blíže zadní stěny a vyloženě to houkalo. Na stojanech je vystřídaly větší Sonus Faber - Elekta Amator známé svým překvapivým basovým fundamentem na svou velikost, basreflex také dozadu, ale níže naladěný a houkání se nekonalo. Bas vykazoval dospělejší proporce a nepoutal na sebe v podstatě neblaze pozornost.
To je vsechno pekne ale o nicem - zvukove marginalni.

Duvod proc hrajou vsechny dynaudia tak mizerne je ten jejich setup 1+6+basacek, tady teda ptaci budka na nozicce jen 1+6 bez basacku + ty jejich vyhybky 1. radu 6 dB/octava - to je mizerie mizerna :(

Ty repraky zkratka v sirokem pasmu mazou zvuk pres sebe a zvuk taky tak patlavy tomu ve vysledku u dynaudio odpovida *thumbs down*

Neni nahoda ze kompetentni bedny maji ve výhybkách filtry 4. radu 24 dB/octava (namatkou 4p. Vivid, nebo solidni 4p. Revely salon2 atd.

Dynaudio nebrat *sunglases*
To je sranda ,já to tvrdím od dob co jsem několik tipů této značky (contour všech numer ,gemini, kde co.... poslouchal a hledal k nim vhodný zesilovač. A nenašel, Lezly z toho vždy jen zvuky ,nikdy hudba - co si pamatuju: středy deka bez jediné jiskry ,basy líné až opuchlé - k dunění to nemělo daleko .Děličky jsem nezkoumal ,poslech mi stačil ,ceny těch nádher jsem jakživ nepochopil. Majitele lituji ,v betonové kostce toto musí být peklo ,sázím že s tou nízkou citlivostí a daným zesem to nepůjde dobře ani na blízký poslech (triangl 1,5m /1m) v centru té cimry.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

bartoli píše:
NA píše:Z pohledu čísel hodnota BL faktoru se musí vztahovat k hmotnosti kmitacího systému, takže je důležitý onen poměr.
Při porovnávání koukat alespoň na stejně velké měniče (6,5“) a je potřeba porovnávat provedení se stejnou impedanci (zde 4Ohm), protože 8Ohmové měniče mají z principu BL výrazně vyšší a výrazně větší měniče mají výrazně větší pohyblivou hmotnost, takže je jasné, že potřebují i motor s větším BL.
Hodnota 5Tm na 15g u Dynaudio 17W75LQ 4Ohm je v naprostém pořádku a nemůže být řeč o slabém motoru či magnetu a přičítat tomu problém se špatnou kontrolou basů.
Například skvělý čtyřohmový Scan Speak Revelator 18W/4531G00 má 5,7Tm na 17,5gramu. Tedy má tento Scan Speak BL vyšší o 14% a naopak motor pracuje s hmotou těžší o 17%, takže je na tom ten Dynaudio ještě o chlup lépe. SS Iluminator 18WU/4741T00 má 6Tm na 18,9g

Z praxe mohu k věci napsat, že Contour 1,3mkII jsem vlastnil v době jejich aktuálnosti, měl jsem je umístěné více jak půl metru od zadní stěny, ucpávky jsem nepoužívat a měl k nim připojen jak lampáč podobné konstrukce jako ta Prima Luna, tak i tranzistorák a problém na basech vyloženě nebyl. Pravda místnost byla větší -19m2. V podobně velké místnosti jsem je slyšel u známého umístěné blíže zadní stěny a vyloženě to houkalo. Na stojanech je vystřídaly větší Sonus Faber - Elekta Amator známé svým překvapivým basovým fundamentem na svou velikost, basreflex také dozadu, ale níže naladěný a houkání se nekonalo. Bas vykazoval dospělejší proporce a nepoutal na sebe v podstatě neblaze pozornost.

Duvod proc hrajou vsechny dynaudia tak mizerne je ten jejich setup 1+6+basacek, tady teda ptaci budka na nozicce jen 1+6 bez basacku + ty jejich vyhybky 1. radu 6 dB/octava - to je mizerie mizerna :(

Ty repraky zkratka v sirokem pasmu mazou zvuk pres sebe a zvuk taky tak patlavy tomu ve vysledku u dynaudio odpovida *thumbs down*

Neni nahoda ze kompetentni bedny maji ve výhybkách filtry 4. radu 24 dB/octava (namatkou 4p. Vivid, nebo solidni 4p. Revely salon2 atd.

Slyšeli jste slovo svaté. Přes to nejede vlak a všichni, co mámě doma ptačí boudy, se sejdeme na Karlově mostě a naházíme je do Vltavy. Nemají na slunci co hledat. A za nimi hodíme tohoto trotla.
Ten je už tak zadubněnenj, že si doteď nevšimnul, že se bavím o bednách v nové ceně kolem 63 tisíc a cpe sem revely s PC přes 600 tisíc :D :D :D Jeho obludy, které jsou neprodejné, mu zatemnily mysl a nemá vůbec schopnost soudného uvažování. Je to takovej don kichot. Celej svět napříč od polu k polu a od západu na východ uznává DA jako značku, jejíž modely výborně fungují ve své kategorii, ale pan Guru jako jedinej rozpoznal, jak je celej svět ouplně mimo. Nechte ho, on se vyřádí a půjde prudit zase jinam...On je takovej Kalousek. Všude vleze a všude škodí. Ale lidi si na něj taky čase zvykli.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Při pohledu na vložené fotky bych to teoreticky považoval za přetlumené na výškách a středech. Naopak tam nevidím prvky, které by zasahovaly svým účinkem do basů. Už toto přivodí pravděpodobně slušnou frekvenční nevyrovnanost a malou živost zvuku. Toto jen zvýrazní problémy v basové oblasti. Ubral bych výrazně na pohltivých materiálech a případně je nahradil difuzními prvky.

Také bych určitě zkusil dát bedny blíže k sobě (vyzkoušet 10-30cm), případně bych vyzkoušel i poměrově k tomu snížit vzdálenost poslechového místa.
Noble Audio - výroba a prodej

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

Nejblize pravde je akusticky NA (prekvapive).

To celkem velkoryse zatlumeni cimry funguje nejvic na vejskach trochu mene funguje na stredech a je zcela neucinne na basech v modalni oblasti pod 200 Hz. Akusticky vysledek bude tristni, zvuk ve vysledku nebude mit luft, vzdusnost a prostor, basy budou vycnivat/hucet (celkem to i odpovida a majitel psal ze ucpal basreflex a basy tim ubral). Celkem to do sebe logicky zapada.

Na basech v modalni oblasti by pomohla DRC = ekvalizace rezonanci cimry v modalni oblasti, ale to by musel merit mikrofonem atd....samozrejme Pitrs se myli ze ekvalizace a DRC nefunguje je to jiste mnohem lepsi reseni nez konvencni ladene rezonatory na rezonancni fr cimry atd., bas traps v modalni oblasti vubec nefunguji atd....Pitrs se zase akusticky ztrapnil.

BTW krom ultravysokozkreslujiciho lampace je tam i vysokozkreslujici DAC *thumbs down* ale to je nejmensi problem, nicmene kazdy nejak zacina *sunglases*

Ondrejst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrejst »

NA dík
V rohu pri biku je basová pasca má to základňu cca 45x45 plné nobasilu až na ňom sú ihlánky, ako aj vzadu nad dverami( tam je trochu menšia) a za bedňami sú také krátke cca 80cm, ale tie teraz doplním až po strop už origoš z muzikeru nechce sa mi teraz hrať už s tým nobasilom, toľko času už žiaľ nemám ( ach tie deti :) )
A máš pravdu bližšie ku sebe výrazne klesá basov. Pohrám sa s umiestnením, každý cm je poznať.
Dík

Ondrejst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrejst »

Budem za blbca ale čo je to modálna oblasť ?
dík

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

pompo píše:
bartoli píše:

To je sranda ,já to tvrdím od dob co jsem několik tipů této značky (contour všech numer ,gemini, kde co.... poslouchal a hledal k nim vhodný zesilovač. A nenašel, Lezly z toho vždy jen zvuky ,nikdy hudba - co si pamatuju: středy deka bez jediné jiskry ,basy líné až opuchlé - k dunění to nemělo daleko .Děličky jsem nezkoumal ,poslech mi stačil ,ceny těch nádher jsem jakživ nepochopil. Majitele lituji ,v betonové kostce toto musí být peklo ,sázím že s tou nízkou citlivostí a daným zesem to nepůjde dobře ani na blízký poslech (triangl 1,5m /1m) v centru té cimry.
Jo tak dynaudio je obycejne lacine hifi, jen ty ultravysoke cenovky maskuji jak blbe je to cely udelano, samo sebou dyhu a laky maji dynaudio hezke ale tim to cele konci, nicmene to pohrichu nikaj dramaticky neni "jinak spatne" nez jini "vehlasni drazi vyrobci".

BTW pikantni je ze fanaticky fanda Dynaudio Zdeny ma pokud vim doma zbastlene bedny za minimum penez od Kocoura, ktere ty jeho darhy dynaudia prehraly o konskou delku, ze Zdendo *sunglases*
Ja tvrdim ze i laciny DIY od Kocoura to dynaudio natrou s lehkosti, levou zadni *thumbs up*

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

bacil2 píše:určenie "dozvuku" na basoch v tak malom priestore je v podstate nezmysel
Škoda, že své deklaratorní tvrzení neumíš opřít o nějaký relevantní argument.

V podstatě nesmysl to není. Basové frekvence (tedy frekvence pod cca 200 Hz) se samozřejmě šíří i v takovém prostoru, jaký má Ondrejst. A pokud se tam šíří, tak se tam také několikrát různě odrážejí, sčítají, odečítají. Tudíž v daném prostoru nějakou dobu reálně a fakticky zní. Pokud by nezněly, nebyly by slyšet a místnost by fungovala jako dokonalý highpass filtr na frekvenci 200 Hz. A protože zní, lze je slyšet a měřit dobu jejich dozvuku.

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

Ondrejst píše:Budem za blbca ale čo je to modálna oblasť ?
dík
Zjednodusene je to oblast typicky pod 200Hz (ty mas fakt malou cimru tak to muze byt oblast pod 300Hz) kde zcela zvukove dominuje cimra a jeji mody.

To znamena ze ta cimra ma dejme tomu 2-3 opravdu velke dominantni rezonance typicky treba na 65Hz a na 120Hz...napr....je tam rezonance casto i vice nez 20dB!!

To je silne slyset jako huceni na basech a jediny co se s tim da ucinne delat je DRC, nebo mene ucinna metoda reseni je na ty rezonancni fr. cimry napr 65 a 120Hz instalovat do cimry na tu konkretni rezonancni fr. naladeny rezonator co tu rezonanci pohlti (premeni na mechanickou energii toho kmitajiciho panelu).

Je to trochu slozite ale jednodusseji to popsat neumim.

bartoli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bartoli »

PítrsPraha píše:
bacil2 píše:určenie "dozvuku" na basoch v tak malom priestore je v podstate nezmysel
Škoda, že své deklaratorní tvrzení neumíš opřít o nějaký relevantní argument.

V podstatě nesmysl to není. Basové frekvence (tedy frekvence pod cca 200 Hz) se samozřejmě šíří i v takovém prostoru, jaký má Ondrejst. A pokud se tam šíří, tak se tam také několikrát různě odrážejí, sčítají, odečítají. Tudíž v daném prostoru nějakou dobu reálně a fakticky zní. Pokud by nezněly, nebyly by slyšet a místnost by fungovala jako dokonalý highpass filtr na frekvenci 200 Hz. A protože zní, lze je slyšet a měřit dobu jejich dozvuku.
Je to trochu neprijemne slozitejsi Pitrsi, doba dozvuku je silne fr zavisla. Vpodstate ma Bacil pravdu, neres to.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jinak je vždy zásadně lepší řešit příčinu problému než problém ignorovat a honit se za řešením důsledků.
Tzn. zde v první řadě pokud možno v rámci možností co nejlíp srovnat akustiku a až potom se zabývat potlačováním důsledků. Už jen proto, že takové řešení bude nezávislé od případné budoucí výměny zesilovače či beden.

Nehledě na fakt, že v případě ekvalizace by se s danou sestavou mohlo velmi snadno stát, že by se bedny a/nebo zesilovač při vyšší hlasitosti dostaly na nebo za hranice svých fyzikálních možností (pokud by bylo potřeba vytáhnout např. 45 Hz o 20 dB, což by zde klidně mohlo nastat), tzn. hrozilo by zničení beden.

Odpovědět