Poslech přes sluchátka
Re: Poslech přes sluchátka
Myslím, že pořád stejně, s hlavou.
@novtom: každé dodatočné "elektronické EQ" a podobné technologické fičúrie nikdy nespravia s mizerne hrajúcich sluchátok sluchátka dobré ... za priaznivých podmienok možno dokážu urobiť s dobrých sluchátok ešte trochu lepšie ... žiadne zázraky sa ale nedejú. Naopak pri dobre navrhnutých sluchátkach dodatočné EQ iba zneutrálni/degraduje ich pôvodný jedinečný zvukový charakter ... takže ešte raz: všetko je to primárne o prispôsobivosti sluchu a samotného "ega poslucháča"
PS: dovolím si pripomenúť, že pre sluchátka neexistuje žiadna skutočne exaktne daná ideálna frekvenčná
ani impulzná charakteristika, tak ako je to napríklad bežné pri meraní reproduktorových sústav
PS: dovolím si pripomenúť, že pre sluchátka neexistuje žiadna skutočne exaktne daná ideálna frekvenčná
ani impulzná charakteristika, tak ako je to napríklad bežné pri meraní reproduktorových sústav

No Bacile.existuje tzv. harmanova křivka,která se dnes bere jako etalon (už jsem tady někde o tom psal).
Na grafu je to ta modrá přerušovaná křivka.

Na grafu je to ta modrá přerušovaná křivka.
... áno, to je výsledok "vedeckého výskumu" u Harmana, ktorý je momentálne "in" ... vychádza sa z určitých podmienok pri posluchu a použitej technológie, s ktorými sa dá súhlasiť ale aj celkom dosť polemizovať ... mimochodom nie je problém nájsť sluchátka veľmi blízke harmanovmu targetu s dosť mizerným zvukom a naopak dobre hrajúce sluchátka vzdialené tomuto "harmanovmu ideálu" - samotná frekvenčná charakteristika kvalitu zvuku ešte negarantuje
... v každom prípade je dobré laickej verejnosti ponúknuť nejaký mainstream (skutočnosť, že ideálna pravda/zvuk neexistuje je pre väčšinu hifistov frustrujúca) ... a aj amirm potom môže zo svojich meraní vyrábať tie bizarné rebríčky kvality
... v každom prípade je dobré laickej verejnosti ponúknuť nejaký mainstream (skutočnosť, že ideálna pravda/zvuk neexistuje je pre väčšinu hifistov frustrujúca) ... a aj amirm potom môže zo svojich meraní vyrábať tie bizarné rebríčky kvality
jardo: zjavne nieco o nahravani vies, ale nie som si stale isty ci tvrdis ze stereo nema principialne reprodukovat predozadnu lokalizaciu ale len pravo lavu. Len neviem ci to tak v praxi majstri zvukari “zatlkaju” pre istotu, alebo vobec nad tym neuvazuju a predozadna lokalizacia je v nahravkach potom len otazka nahody ze tam nieco po nich “zostane”.
Pri dvojmikrofonovej nahravke, by to vsak principialne uz v analogovej domene nemalo byt ani mozne ten predozadny ambient odtial odstranit ci uz zamerne alebo ignorantsky.
Pri dvojmikrofonovej nahravke, by to vsak principialne uz v analogovej domene nemalo byt ani mozne ten predozadny ambient odtial odstranit ci uz zamerne alebo ignorantsky.
Moja skusenost/nazory su dost ovplyvnene jednym dobrym znamym, ktory pred nejakou dobou sluchatkam prepadol. Nie je to ziadny technokrat [ma napriklad velmi rad ten elektronkovy sluchatkac od Feliks Audio] atd, a je tak trochu extremista a ako ho dlhe roky poznam, veciam sa venuje poriadne a do hlbky [napokon tak si aj zarobil peniaze, aby sa podla nalady mohok rozhodovat ze ci Utopie, Audeze alebo tieto Stealthy]bacil2 píše: ↑01 črc 2022 20:04... áno, to je výsledok "vedeckého výskumu" u Harmana, ktorý je momentálne "in" ... vychádza sa z určitých podmienok pri posluchu a použitej technológie, s ktorými sa dá súhlasiť ale aj celkom dosť polemizovať ... mimochodom nie je problém nájsť sluchátka veľmi blízke harmanovmu targetu s dosť mizerným zvukom a naopak dobre hrajúce sluchátka vzdialené tomuto "harmanovmu ideálu" - samotná frekvenčná charakteristika kvalitu zvuku ešte negarantuje
A ten je tiez nazoru, ze Stelthy su asi najlepsie sluchatka co ma doma. Pocul som ich zopar krat unho, a neviem si zivo predstavit, ako nieco moze hrat VYRAZNE lepsie. Hraju fakt velmi, ale velmi dobre.
Je velmi zaujimave, ze sa so subjektivneho hladiska velmi zhoduje s Amirom, [az na Amirovu trochu prestrelenu posadnudost basmi, kde preferuje trochu menej]. A dokonca sa zhoduje aj s tymi EQ navrhmi , co Amir zvykne navrhovat a uznava, ze po ich pouziti aj tie velmi drahe sluchatka hraju vyrazne lepsie.
Ja mam relativne velmi dobry pristup k studiovym monitorom, co je kategoria, ktoru Amir tiez meria - a ja sa napriklad tiez s jeho subjektivnymi nazromi tiez zhodnem [napr. na Neumanny, Genelecy atd]. Za to ze seka tie svoje merania cinskych DAC so SINAD 3500, tak to neznamena, ze sa nevyzna a nepocuje vyrazne lepsie ako priemerny subjektivista a zlate ucho. Napokon, ma na to trening.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
to blesk666
Děkuji. Nikdo se určitě nesnaží ambienty úmyslně potlačit, naopak, jsou žádoucí, jde jen o to, že na některých nahrávkách je prostě slyšet, že některé nástroje a skupiny nástrojů sedí jakoby blíž, než by měly, nebo naopak zase dál, než by člověk cítil. Ve finále stejně všechno přelije nějaký dozvukový procesor, který vytvoří umělý dozvuk a prostor. Pěkný, znělý sál udělá barvu nástrojů, neslévá nástrojové skupiny do sebe atd., ale jen dozvuk sálu se většinou nedá použít. Co chci jen říci je, že dvojice mikro prezentuje dvě reprobedny a jako dva mikrofony "pochytají" zvuk na ně dopadající, tak ho zase jen dvě bedny vyzáří. Ideálně tedy. V praxi to nelze. Veškeré dění se odehraje mezi těmi dvěma body ať už časovým posunem, nebo změnou intenzity zvuku. Proto ta přímka.
Děkuji. Nikdo se určitě nesnaží ambienty úmyslně potlačit, naopak, jsou žádoucí, jde jen o to, že na některých nahrávkách je prostě slyšet, že některé nástroje a skupiny nástrojů sedí jakoby blíž, než by měly, nebo naopak zase dál, než by člověk cítil. Ve finále stejně všechno přelije nějaký dozvukový procesor, který vytvoří umělý dozvuk a prostor. Pěkný, znělý sál udělá barvu nástrojů, neslévá nástrojové skupiny do sebe atd., ale jen dozvuk sálu se většinou nedá použít. Co chci jen říci je, že dvojice mikro prezentuje dvě reprobedny a jako dva mikrofony "pochytají" zvuk na ně dopadající, tak ho zase jen dvě bedny vyzáří. Ideálně tedy. V praxi to nelze. Veškeré dění se odehraje mezi těmi dvěma body ať už časovým posunem, nebo změnou intenzity zvuku. Proto ta přímka.
... ale ja vôbec nie som v opozícii oproti názorom tvojho "dobrého známeho", ktoré sa tu snažíš prezentovať.
Ja sa iba dôrazne snažím naznačiť (pre niekoho s veľmi vyhranenými názormi možno dosť extrémne), že pri sluchátkovom posluchu nič nie je až tak moc jednoznačné, správne a referenčné

... mimochodom som tiež jedným zo "šťastných majiteľov" štúdiových monitorov Neumann ... ale bola to moja vlastná voľba - určite nie amirova

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Mohol by si detailnejšie rozviesť spojenie VYRAZNE lepšie, resp. fakt velmi, ale velmi dobre?
Ja sa nic nesnazim prezentovat, ja len ze poznam okrem seba este jedneho cloveka, ktoreho subjektivne nazory sa zhoduju z Amirom. A zhodou okolnosti to koreluje aj s kvalitnymi meraniami. To je vsetko.bacil2 píše: ↑03 črc 2022 22:05... ale ja vôbec nie som v opozícii oproti názorom tvojho "dobrého známeho", ktoré sa tu snažíš prezentovať.
Ja sa iba dôrazne snažím naznačiť (pre niekoho s veľmi vyhranenými názormi možno dosť extrémne), že pri sluchátkovom posluchu nič nie je až tak moc jednoznačné, správne a referenčné![]()
... mimochodom som tiež jedným zo "šťastných majiteľov" štúdiových monitorov Neumann ... ale bola to moja vlastná voľba - určite nie amirova![]()
Tiez som si zaobstaral Neumanny x rokov predtym, ako o nich Amir zacal pisat. Detto TRINNOV atd. Az si budem niekedy nahodou vyberat sluchatka, spolahnem sa urcite na konci na svoje usi, ale nejaky prvotny vyber bude urcite ovplyvneny aj Amirovym, podla teba "bizarnym" rebrickom. Nie preto, ze si myslim, ze sa da vsetko zistit meranim, ale preto, ze jeho dojmy/vkus relativne koreluju s mojim aj v inych veciach.
A ani si nemyslim, ze Harman krivka pre sluchatka je to jedine, ale urcite to je velmi dobre voditko. Ci je 100% zhoda potrebna, asi nie, ale aj byt uplne mimo asi nie je dobre. Existuje nieco podobne aj pre repro - tiez sa mi to zda trochu moc agresivne na basoch a viac mi vyhovuje B&K krivka ako cielove nastavenie na stereo. Ale princip obidvoch je rovnaky - viac na basoch a postupny pokles smerom k vyskam. Repro, ktore maju potlacene basy a narast nad 10kHz urcite dobre hrat nebudu.
Neviem, ako to mam rozviest.progsociety píše: ↑03 črc 2022 22:45Mohol by si detailnejšie rozviesť spojenie VYRAZNE lepšie, resp. fakt velmi, ale velmi dobre?
Sluchatka hraju velmi dobre. Lepsie som v zivote nepocul. Koniec hlasenia. Bolo v hudbe vsetko co v nej ma byt [samozrejme okrem realneho priestoroveho vnemu, ktory sluchatka ako take sprostredkovat nedokazu]
V zmysle - to jedlo chutilo velmi dobre a nic mu nechybalo.
@Fidji99: náš "dialóg" mi trochu pripomína klasickú hádku medzi pesimistom a optimistom nad fľašou whisky. Pesimista smutne konštatuje, že fľaša je už do polovice prázdna. Optimista naopak trvá na tom, že fľaša je ešte do polovice plná.
... ako hovorí klasik (v nejakom spaghetti westerne): "cintoríny sú plné optimistov"

... ako hovorí klasik (v nejakom spaghetti westerne): "cintoríny sú plné optimistov"

vhodne mozno pripomenut aj to, ze Fidji ma doma aj Martin Logany ktore u Amira naopak dost prepadaju
... no "veľké Logany" dobre implementované do adekvátneho posluchového priestoru, to je sen každého milovníka "veľkej" symfonickej muziky 

Aby sme boli presni - u Amira prepadli repraky Motion 4i, ktore mam zavesene pod stropom na Dolby Atmos. A tam ma pravdu - bez DRC fakt pilia usi. Na svoj ucel [moznost obratit hore wooferom a dosiahnut cca 12 stupnov naklonenie, su uplne idealne, nieco podovne ako SVS elevation, ale este trochu flexibilnejsie].
Myslim, ze elektrostaty ten jeho Klippel nevie zmerat.
Myslim, ze elektrostaty ten jeho Klippel nevie zmerat.