Emoce v poslechu nebo skutečná věrnost zvuku

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Emoce v poslechu nebo skutečná věrnost zvuku

Příspěvek od efičák »

PavelN píše:Jestli vám k vaší radosti a vychutnání si poslechu stačí aparát, který především zprostředkovává emoce (může mít zkreslení, repro nemusí mít zcela vyrovnanou frekvenční charakteristiku a nemusí stát příliš peněz).
V této kategorii by mohlo být ad absurdum: ty bedničky od počítače, co jsem našel na vyhození sice mají trochu dunící basy, ale je to požitek na nich se střední hlasitostí poslouchat. Baví mě to :-)nebo patříte do druhé skupiny, které upřednostňuje přesnost reprodukce a raději své kdysi oblíbené (bohužel zpravidla méně zvukově kvalitní) nahrávky přestane poslouchat, protože jejich aparát odhalí krutou pravdu.
Ad absurdum: Ty jo slyšel jsi to zakašlání v padesáté řadě nebo jak dopadal jemný désť na střechu koncertní haly, ty bicí mají ale razanci skoro jako bych u nich měl hlavu a ten Cohen zní Cohenovitě. I přes tuto dokonalost zkousnete i to, že to ve vás nevybudí ani kouska citu.
Kápnul jsi na to PavleIN.
Mám za to, že aktivní bednička k PC, s digitálním zesilovačem a reprem bez vyhýbky, může mít k radosti a předání hudební informace o tempu blíže, než drahý, svým způsobem kvalitní aparát se spoustou prvků, od aktivního předzesilovače, po komplikovanou výhybku reprobeden, které tak nějak hrají to své, a ne hudbu.
A pak je Renownův aparát s Wilson Audio. To je věrné a to můžu.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

sostakovic píše:To je zase téma.
On snad existuje člověk, který něco poslouchá kvůli technické kvalitě sestavy a nepřináší mu to žádné emoce?
Pokud ano, je mi ho líto....

Naštěstí se mi ještě nestalo, že bych oblíbenou nahrávku přestal posluchat kvůli její nízké technické kvalitě. Doufám, že se to ani nestane, musel bych se nad sebou hluboce zamyslet.
Šostakoviči, já se zamyslel. Z 150 cédéček mi přišlo poslouchatelných 15.
Stálo mě to pár desetitisíců najít svůj grál.
Prodej a nákup. Prodej a nákup. Lampy a tranzistory. Tranzistory a lampy.
Já si teď klidně objednám jakoukoli desku, LP, DVD.
Všecko hrrrrajé.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

PMA píše:Je to téma úplně na h.... Zbytečné oddělovaní 2 věcí a umělé stavění jich do protikladu.
PMA, máš úplnou pravdu.

Z posledních dvou příspěvků eficaka jsem si vybral pouze toto:

stačí a) plastové PC bedničky, nebo b) Renownův aparát s Wilson Audio a nic jiného než LP není poslouchatelné.

Z extrému do extrému, tudy cesta nevede, nebo jen pro někoho.

Prosím tě, řekni něco víc - jsi názorným příkladem toho, že kvalitně mohou hrát i zesilovače s minimálním výkonem (first watt), ba dokonce DIY bedny typu D´Appolito. Děkuji.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Aleska :
Prosím tě, řekni něco víc - jsi názorným příkladem toho, že kvalitně mohou hrát i zesilovače s minimálním výkonem (first watt), ba dokonce DIY bedny typu D´Appolito. Děkuji.
Tohle je úplný nesmysl cos napsal. Co bys čekal, že PMA napíše ? *headbang* Něco ve stylu že :"kvalitně mohou hrát i zesilovače s minimálním výkonem (first watt), ba dokonce DIY bedny typu D´Appolito ?"
Jakou vidíš souvislost mezi svou otázkou a názvem tohoto "obzvláště vypečeného vlákna" ?

Sorry Pavle, že Vám dělám PR.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Jen klasické mouchy virtuální reality a webové komunikace :D
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

A co tak název vlákna:

EMOCE Z POSLECHU SKUTEČNĚ VĚRNÉHO ZVUKU.

Tak a mudruj(te). ;)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Diskuse je to opravdu nesmyslná, zejména proto, že jde o slovní popis zvuku lidmi s odlišnými sestavami a odlišnými poslechovými zkušenostmi; k tomu je občas opepřená klasickou mediální dezinformací. Opravdu nevím, co si slibujete od pokusů o slovní popis nepřenositelného, jak moudří vědí, vlastní zkušenost je nepřenositelná.
Pavel Macura Audio

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

ja osobne sa v posluchu dostavam momentalne do obdobia renesancie.. 8-)

Uz sm pocul X spickovych aparatov a nenasiel taky na ktorom by sa nieco nenaslo, alebo nehralo nieco horsie, skreslenejsie, neaky nastroj dostatocne hodnoverne.. potom su tu moje priestorove a financne limity a obmedzenia... a tu, pri uvedomeni si vsetkeho toho sa skoncila moja honba za "dokonale a puristicky reprodukovanym" zvukom..

Presiel som si obdobie kedy som sa nahanal iba za super nahravkami a pritom mi unikalo pomaly ale isto to podstatne! Uz som sa pristihol ze som som si na nahravkach vychutnaval a hladal iba to, ako je to tam krasne prekreslene podane, aky je tam uchvatny priestor, koko detajlov sa v nich schovava.. az som si nakoniec uvedomil ze som odsunul vsetku muziku co som mal rad do uzadia a pocuval takmer iba stupidne audiofilske nahravky... *headbang*

Dnes som rad ze mi to otvorilo obzory a nasiel som si cestu aj k hudobnym zanrom ku ktorym som nikdy neinklinoval ako Jazz alebo Klasika.. Vratil som sa k Rocku a vsetko to ostatne pocuvam iba ak je nalada.. Nieje nad to, ak clovek pocuva hudbu (a je takmer jedno na akom aparate) a uz sa len tak casom pristihne ako si podupkava nohou alebo jemne podvedome pokyvuje hlavou. Vtedy je to ono! Hudba je pre mna o emociach a ak tam niesu, tak to jednoducho nieje pre mna. A do urcitej miery mi je mi uplne jedno ako nekvalitne je to nahrane..

Cela moja snaha o hodnovernu reprodukciu a patranie po kvalitnych nahravkach nebola u mna bez nasledkov.. zistil som totiz, ze sa mi casom zlepsil sluch natolko, ze uz jednoducho neznesiem ak je nieco mizerne nahrate navyse reprodukovane na privelmi nekvalitnom aparate. Ked som si kupil len tak sluchatka do prace na posluch hudby na pozadi, tak som ich po par dnoch predaval lebo jednoducho nehrali.. Nastastie som sa skoro zobudil a neprepadol tomu sustredenu posluchu natolko, aby mi to znemoznilo existenciu s ostatnymi ludmi tejto planety v beznom prostredi.. uz aj tak neznesiem ak som v kine a aparatura je nastavena tak hlasno az praska v bedniach a citim to skreslenie, limitaciu.. alebo ak som na party, kde zaduneny bas tlaci neprijemne na bubienky pricom vsetkym ostatnym mimo mna to robi ocividne dobre.. navyse sa to dost tazko ludom vysvetluje.

Myslim si, ze emocie k hudbe patria a ak sa clovek uchyli len k posluchu super nahravok na super aparaturach, pricom sa vnimanie kvality nahravky stane vyssou prioritou a vacsim pozitkom ako jej obsah (ktory mi u tych najaudiofilskejsich nahravkach osobne dost chyba), treba sa spamatat. :idea: Hudba je o emociach a vzdy aj bola. Ak sa vytratia, tak je nieco zle..
A co tak název vlákna:

EMOCE Z POSLECHU SKUTEČNĚ VĚRNÉHO ZVUKU.

Tak a mudruj(te).

hmm.. to by bolo naozaj fajn,ale moja realita je taka ze to co mam najviac rad nieje nahrate s cielom poskytnut skutocne verny zvuk.

PS: nemyslim si ze by bola diskusia nezmyselna. Mne osobne pripada velmi zaujimava. Skoda len, ze posluch skutocne verneho zvuku sa stava samostatnou temou co zaujima iba uzky okruh ludi a teda vacsinova produkcia je zamerana uplne niekde inde. Co je s ohladom na mozny vysledok a hudobny zazitok ak by tomu bolo inak dost skoda.. :cry:

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Prožitek z hudby je individuální, neuchopitelný. Obecné "emoční" vodítko neexistuje. Debata ve vláknu uzluje pojmy a dojmy.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

PMA, Merhaut

pánové technici a lidé, kteří potřebují exaktnost ve všem co dělají, aby to podle nich mělo smysl se tomu věnovat, máte pravdu. Toto téma a jeho zadání bez 2 stránkového vysvětlení pojmů by pro vás mohlo postrádat smysl a nemusí se najít přesná odpověď, která by mohla být všeobecně přijímána. Je tu spousta proměnných, které nejsou definovány a jako akademický pracovník s vámi naprosto souhlasím.

Na druhou stranu jsme lidé, kteří mají jako velký koníček poslech hudby, k čemuž jsou všechny přístroje a nosiče pouhým nástrojem. Zajímalo mne tedy, co je pro každého důležité, protože jsem si uvědomil, že pro mne to jsou emoce z poslechu hudby a né jednotlivých zvuků. Hudba se dá brát matematicky jako něco s řádem a vzorci nebo jak ji asi většina chápe jako emociální vyjádření obsahu mysli nebo duše autora a interpreta, který se snaží ono poselství předat.

Augustiny - díky za tvůj příspěvek
I já jsem si uvědomil, že se stávám otrokem hledání dokonalosti reprodukce a přestávám poslouchat hudbu. V podstatě se člověk stává otrokem honby za chymérou. Pak zjistí, že už ho při každém poslechu svého aparátu něco štve a rozjíždí se audiofila neurosa, která jednak leze do peněz a jednak může narušit a zastínit význam běžných životních hodnot a vztahů, které člověk budoval.
Osvoboďme se od otroctví audifole neurose a vraťme se odtamtud, odkud jsem vyšli - k HUDBĚ!!!

Paul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

PavelN - tak ten poslední odstavec je krásně napsaný *thumbs up* .Také to tak cítím,ale holt ta audio-neurosa mrcha pořád dotírá a těžko se jí odolává.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

PavelN píše: Na druhou stranu jsme lidé, kteří mají jako velký koníček poslech hudby, k čemuž jsou všechny přístroje a nosiče pouhým nástrojem.
No to pro mě jsou taky pouhým nástrojem! Když vidím tyto pokusy o rozdělování, tak emoce berou mě :D
K audiu jsem se dostal přes poslech hudby, ne opačně. Jsem pravidelným návštěvníkem neamplifikovaných koncertů - což je pro mě srovnání, jak dalece a v čem se blížíme.
Pavel Macura Audio

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Teď mě ještě napadla otázka. Může jistý druh zkreslení nízkého řádu (zesilovačů, elektronek) něco do zvuku přidat, že se zdá barevnějším a líbivějším, takže se člověk více otevře a vyvolává to větší emocionální odezvu?

PMA

živé koncerty chválím. Bohužel jsou lepší ty klasické hudby, které nejsou přes nějakou aparaturu.
Takhle mě třeba zklamal Dan Bárta. Doma jeho hlas zní přirozeněji a jaksi věrněji než přes PA system NEXO *thumbs down*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Živé koncerty - mám na mysli především klasickou hudbu.

Jinak bych měl pánové jednu (možná dvě) dobře míněnou radu. Nepokoušejte se z vlastního úhlu pohledu podsouvat někomu jinému motivy a cíle jeho práce (např. někomu jen proto, že je technik, podsouvat to, že se zabývá audioobvody hlavně proto, že ho zajímá a baví měřit jejich parametry - můžete být zcela mimo). Druhá rada je tato - neposuzujte něco, co neznáte z vlastní zkušenosti.
Pavel Macura Audio

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Toto je věčný s audio neurosou. Nejde jednoznačně říct co je lepší nebo horší. Každý má jiné poslechové preference. Já osobně se to snažím moc neřešit.
Protože pak člověka hlodá to že by mohl vyměnit kabel,filtr,zesilovač ...... A pak to může dopadnout tak že dotyčný bude poslouchat 20 technicky dokonalých CD.
Chci aby moje hifi hrálo technicky dobře a aby umělo reprodukovat hudbu a vtáhlo mě do scény nevím zda se toto dá nazvat emocí v poslechu.

Odpovědět