Emoce v poslechu nebo skutečná věrnost zvuku
Re: Emoce v poslechu nebo skutečná věrnost zvuku
U mě každé zlepšení kvality reprodukce vždy hodně pomohlo i horším nahrávkám. Větší prostor, lepší transparentnost, barevnost atd., celkově je to emotivnější. Pravda, dosud můj přehrávač neokusil střední proud rádiového ražení, ale zbytek, co mi ještě zůstalo doma: Slayer, Death, Primus, Shudder To Think, Mad Season, Chris Cornell, King Crimson, to vše je bez problémů a se zvyšující se kvalitou je lepší i zážitek. I když si ovšem pouštím jen občas ukázky na odreagování, už mě to moc nebere. Kvalitní reprodukce umí odhalit nejen slabiny nahrávky, ale i hudby samotné...
Méně kvalitní nahrávky mi samozřejmě do jisté míry vadí. Je prostě hrozná škoda, když Česká filharmonie zahraje symfonie Martinů moc pěkně, a přitom jsou na nahrávce ta vřelost, dramatičnost, lyričnost, zkrátka všechny podstatné atributy interpretace jen naznačeny. Říkám si: Tohle by si zasloužilo sacd! Samozřejmě si to poslechnu pro seznámení, ale podle mě si to bere z krásy té hudby příliš, než abych to kupoval.
Ovšem musím ještě dodat, že vůbec si netroufám soudit kvalitu nahrávky: na to můj Denon nestačí (mohu jen porovnávat nahrávky navzájem). Stačilo mi jen slyšet stejnou skladbu od Death po tom, co jsem vyčistil kontakty, "demagnetizoval" řetězec a dal nové síťové kabely (ale netuším, zda první dvě věci měly vliv). Jen ty basy, které tam samozřejmě hrají svou roli, byly k nepoznání - jako by šlo o jiný záznam.
Výhoda pro mě jako posluchače klasiky je ta, že si mohu obvykle sehnat jinou kvalitní interpretaci, nejlépe na sacd.
Méně kvalitní nahrávky mi samozřejmě do jisté míry vadí. Je prostě hrozná škoda, když Česká filharmonie zahraje symfonie Martinů moc pěkně, a přitom jsou na nahrávce ta vřelost, dramatičnost, lyričnost, zkrátka všechny podstatné atributy interpretace jen naznačeny. Říkám si: Tohle by si zasloužilo sacd! Samozřejmě si to poslechnu pro seznámení, ale podle mě si to bere z krásy té hudby příliš, než abych to kupoval.
Ovšem musím ještě dodat, že vůbec si netroufám soudit kvalitu nahrávky: na to můj Denon nestačí (mohu jen porovnávat nahrávky navzájem). Stačilo mi jen slyšet stejnou skladbu od Death po tom, co jsem vyčistil kontakty, "demagnetizoval" řetězec a dal nové síťové kabely (ale netuším, zda první dvě věci měly vliv). Jen ty basy, které tam samozřejmě hrají svou roli, byly k nepoznání - jako by šlo o jiný záznam.
Výhoda pro mě jako posluchače klasiky je ta, že si mohu obvykle sehnat jinou kvalitní interpretaci, nejlépe na sacd.
Tohle nějak nechápu.
Prioritou je jednoznačně hudba. Pokud uslyším, třeba AG Flek - Carpe Diem, z rozhlasu na středních vlnách, tak mne to musí vždy potěšit.
To, že investuji do nosiče záznamu a do nějakého aparátu, který mi ten zážitek zprostředkuje tehdy kdy si to sám určím a technicky podá lépe než vysílání AM, je jenom důsledek toho, že toužím po té hudbě.
Kdybych dokázal potlačit svou (upřímně řečeno zbytečnou) chuť dělat si radost utrácením za všelijaké krabice, krabičky a všechny ty ostatní hlouposti určené k reprodukci hudby, pak bych asi vystačil se zdrojem oblíbené hudby (PC ?) a repro Genius. Jsem však poněkud marnivý a ty věci se mi líbí.
Jen pro porovnání, ačkoliv vím, že to hodně zjednodušuji : Kým jste ? Vlastníkem aparátu s policí hudby, kterou třídím podle toho jak je nahraná, pokud není ok, tak mně vlastně ani nezajímá, ačkoliv jinak je to můj oblíbený interpret (pak jsem posluchač zvuku), nebo mám polici s hudbou kterou mám rád, u které mám občas i husí kůži a seru na to jak je nahraná, protože si bez ní skoro neumím (nebo nechci) svůj život ani představit ?
Jen pro úplnost, nesoudím ani posluchače zvuku ani posluchače hudby.
Prioritou je jednoznačně hudba. Pokud uslyším, třeba AG Flek - Carpe Diem, z rozhlasu na středních vlnách, tak mne to musí vždy potěšit.
To, že investuji do nosiče záznamu a do nějakého aparátu, který mi ten zážitek zprostředkuje tehdy kdy si to sám určím a technicky podá lépe než vysílání AM, je jenom důsledek toho, že toužím po té hudbě.
Kdybych dokázal potlačit svou (upřímně řečeno zbytečnou) chuť dělat si radost utrácením za všelijaké krabice, krabičky a všechny ty ostatní hlouposti určené k reprodukci hudby, pak bych asi vystačil se zdrojem oblíbené hudby (PC ?) a repro Genius. Jsem však poněkud marnivý a ty věci se mi líbí.
Jen pro porovnání, ačkoliv vím, že to hodně zjednodušuji : Kým jste ? Vlastníkem aparátu s policí hudby, kterou třídím podle toho jak je nahraná, pokud není ok, tak mně vlastně ani nezajímá, ačkoliv jinak je to můj oblíbený interpret (pak jsem posluchač zvuku), nebo mám polici s hudbou kterou mám rád, u které mám občas i husí kůži a seru na to jak je nahraná, protože si bez ní skoro neumím (nebo nechci) svůj život ani představit ?
Jen pro úplnost, nesoudím ani posluchače zvuku ani posluchače hudby.
Tak já jsem posluchač hudby.
Nevim, ale me toto prijde automaticke, kdyz si neco poustim sam (tzn. neco co znam a libi se mi to). Udernejsi hudba clovekem proste sije, to je imo normalni vec, kterou netreba vubec vyzdvihovat - proto muziku poslouchame, aby na nas pusobila, ne?agustini píše:a uz sa len tak casom pristihne ako si podupkava nohou alebo jemne podvedome pokyvuje hlavou
Pochybuju, ze by nemuzikalni clovek, kteremu hudba nepusobi radost daval vubec nejake penize do aparatury, proto nechapu nazev topicu, nedava mi smysl - emoce proziva kazdy a skutecna vernost uz je pak otazkou jen jeho osobnich limitaci...
Kdyz je to teda jedno, jak je co nahrane, co tady vlastne vsichni resite vsechny ty prehravace, zesilovace, kabely, podlozky, predlozky, filtry, voodoo a magie?Renown píše:Jen pro porovnání, ačkoliv vím, že to hodně zjednodušuji : Kým jste ? Vlastníkem aparátu s policí hudby, kterou třídím podle toho jak je nahraná, pokud není ok, tak mně vlastně ani nezajímá, ačkoliv jinak je to můj oblíbený interpret (pak jsem posluchač zvuku), nebo mám polici s hudbou kterou mám rád, u které mám občas i husí kůži a seru na to jak je nahraná, protože si bez ní skoro neumím (nebo nechci) svůj život ani představit ?
Kým jsem ?
(jen jsem přeházel Renownova slova)
...vlastníkem aparátu s policí hudby ,i když mám občas i husí kůži jak je nahraná a tak mně vlastně ani nezajímá a seru na ni,ačkoliv jinak je to můj oblíbený interpret.
(jen jsem přeházel Renownova slova)
...vlastníkem aparátu s policí hudby ,i když mám občas i husí kůži jak je nahraná a tak mně vlastně ani nezajímá a seru na ni,ačkoliv jinak je to můj oblíbený interpret.
Renown
Prioritou je samozřejmě hudba. Potíž je v tom, že to, co mám na své oblíbené (klasické) hudbě rád, v bedničkách od PC není vůbec a na průměrných aparátech je jen naznačeno. Jen na těch lepších můžu zavřít oči a vydržím tak při poslechu pár hodin (na průměrných ani ne deset vteřin). A je to pro mě skutečný lék na duši. Kdyby to tak nebylo, zůstal bych u sestavy za 15 tisíc a neměl bych jediný důvod pídit se za lepším zvukem.
Prioritou je samozřejmě hudba. Potíž je v tom, že to, co mám na své oblíbené (klasické) hudbě rád, v bedničkách od PC není vůbec a na průměrných aparátech je jen naznačeno. Jen na těch lepších můžu zavřít oči a vydržím tak při poslechu pár hodin (na průměrných ani ne deset vteřin). A je to pro mě skutečný lék na duši. Kdyby to tak nebylo, zůstal bych u sestavy za 15 tisíc a neměl bych jediný důvod pídit se za lepším zvukem.
Sorry, zase jsem to poslal dvakrát. 

Prioritou je všechno - hudba, kvalita a provedení nahrávky, i schopnost aparátu zprostředkovat pozitivní emocionální zážitek. Kdyby to tak nebylo, tak posloucháme z AM tranzistoráku s repro 5cm. Zkuste si z toho pustit Mahlerovu 8. symfonii.
Pavel Macura Audio
Mohl bych to jako ignorant a hluchoň shrnout?
Pokud mi daná=dotyčná hudba něco emocionálně přináší,tak s čím vyšší kvalitou aparátu si ji zprostředkuji,tím vyšší mám pozitivní emocionální zážitek.
Uff.
Pokud mi daná=dotyčná hudba něco emocionálně přináší,tak s čím vyšší kvalitou aparátu si ji zprostředkuji,tím vyšší mám pozitivní emocionální zážitek.
Uff.
Ja jsem jenom ten hluchon, ignorant asi ne... i kdyz, jak na co... nicmene mi tohle neprijde jako dobra konstrukce. Mam dost nahravek, ktere mi prisly uzasne v dobe, kdy jsem je poslouchal z onboard zvukovky na Koss Porta Pro. Ale kdyz si je pustim na necem rozumnem, tak je to spis horsi.boxer píše:Mohl bych to jako ignorant a hluchoň shrnout?
V tom případě jsi jim odrostl.
To se stává,že stárnutím měníš interprety a na ty tehdejší se díváš div ne s opovržením.
Ale já to nemyslel v čase.
Pokud si budu pouštět (ráno) pro mne emocionálně nabitou hudbu ve vlaku z MP3 a budu si ji užívat,tak se zvyšující kvalitou aparátu(odpoledne u Lachima) si ji budu užívat víc a (večer u Syčáka) ještě víc.
To se stává,že stárnutím měníš interprety a na ty tehdejší se díváš div ne s opovržením.
Ale já to nemyslel v čase.
Pokud si budu pouštět (ráno) pro mne emocionálně nabitou hudbu ve vlaku z MP3 a budu si ji užívat,tak se zvyšující kvalitou aparátu(odpoledne u Lachima) si ji budu užívat víc a (večer u Syčáka) ještě víc.

No to prave ne, protoze mi stale prijdou uchvatne, kdyz vylovim porty a vrazim je do zvukovky v notasu. To o meneni interpretu neni.
Mam dost nahravek, ktere mi prisly uzasne v dobe, kdy jsem je poslouchal z onboard zvukovky na Koss Porta Pro. Ale kdyz si je pustim na necem rozumnem, tak je to spis horsi.
V tom případě = nem tudom.
V tom případě = nem tudom.
Zda se, ze jsem uvykly pomerne kryptickemu vyjadrovani...
Zkratka nektere kousky ze sbirky (treba Bernsteinovy nahravky Beethovenovych symfonii od DG z 80. let) mi prijdou vyborne, ale pouze na mizernem zarizeni. Tam nerusi, ze ve skutecnosti jsou ploche a zneji jako pres pootevrene dvere.
Zkratka nektere kousky ze sbirky (treba Bernsteinovy nahravky Beethovenovych symfonii od DG z 80. let) mi prijdou vyborne, ale pouze na mizernem zarizeni. Tam nerusi, ze ve skutecnosti jsou ploche a zneji jako pres pootevrene dvere.