Emoce v poslechu nebo skutečná věrnost zvuku
Re: Emoce v poslechu nebo skutečná věrnost zvuku
Já jsem zvyklý vyjadřovat zase kongitivně.
Ale snad tě chápu.
Ale snad tě chápu.
Tak tu si trafil kliniec rovno po hlavicke. Myslim ze toto sa netyka len nahravok z minulosti.. Su tie nahravky teda v skutocnosti nahrate "zle", alebo nie? Toz otazkadavid píše:Zda se, ze jsem uvykly pomerne kryptickemu vyjadrovani...
Zkratka nektere kousky ze sbirky (treba Bernsteinovy nahravky Beethovenovych symfonii od DG z 80. let) mi prijdou vyborne, ale pouze na mizernem zarizeni. Tam nerusi, ze ve skutecnosti jsou ploche a zneji jako pres pootevrene dvere.

Ma vyznam nahravat veci pre siroku verejnost v takej kvalite a s takymi parametrami, ze vyniknu iba na spickovej aparature a na tej beznej zneju mizerne? Alebo je logickejsie robit to radsej opacne? Kolko z posluchacov hudby ma doma spickovy, alebo aspon skutocny HiFi aparat? Je rozumne utracat za aparat, ktory natolko odhali technicku kvalitu vacsiny nahravok ktore mam rad, ze sa pri nej obsah stava takmer nepocuvatelny a pri celkovom podani sa tym straca akykolvek emocionalny vnem?
a) to je každého věc
b) už tak tvoříme (hifikomunita) nějaké 0,01% posluchačů, a i v oněch 0,01% jsou extrémní rozdíly - takže asi nemá cenu se pokoušet o univerzální pravdu - neexistuje.
b) už tak tvoříme (hifikomunita) nějaké 0,01% posluchačů, a i v oněch 0,01% jsou extrémní rozdíly - takže asi nemá cenu se pokoušet o univerzální pravdu - neexistuje.
Pavel Macura Audio
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem zvyklý vyjadřovat zase kongitivně
jsem uvykly pomerne kryptickemu vyjadrovani
Kluci nechte si ty sprostarny, kdo se ma na to koukat.
jsem uvykly pomerne kryptickemu vyjadrovani
Kluci nechte si ty sprostarny, kdo se ma na to koukat.
Nevím, proč by měly kvalitní nahrávky znít mizerně na levných systémech. A pokud se upravují nahrávky tak, aby "zaujaly" i na nejlevnější elektronice, je třeba myslet na to, jaké jsou ty úpravy: laciné a na efekt, aby se zalíbil hit při umývání nádobí, při práci atd. Na poslech to v každém případě není (občas nejen kvůli technické kvalitě).
Zajímalo by mě, jaké neposlouchatelné nahrávky máte na mysli. Myslím, že můj aparát toho moc neschová, a přesto pokud mě zaujala hudba, mohl jsem v klidu poslouchat úplně všechno, co se mi dosud dostalo do rukou (i rock, metal, pop, jazz). Taky můžu z mé zkušenosti říct, že na jemném, uvolněném zvuku má zásadní podíl řešené napájení (záložní zdroj, síťové kabely). Je asi otázka, kdy se člověk vyjadřuje k nahrávce a kdy ke slabinám vlastního řetězce (akustiky místnosti).
Zajímalo by mě, jaké neposlouchatelné nahrávky máte na mysli. Myslím, že můj aparát toho moc neschová, a přesto pokud mě zaujala hudba, mohl jsem v klidu poslouchat úplně všechno, co se mi dosud dostalo do rukou (i rock, metal, pop, jazz). Taky můžu z mé zkušenosti říct, že na jemném, uvolněném zvuku má zásadní podíl řešené napájení (záložní zdroj, síťové kabely). Je asi otázka, kdy se člověk vyjadřuje k nahrávce a kdy ke slabinám vlastního řetězce (akustiky místnosti).
Naposledy upravil(a) PetrJ dne 06 srp 2009 09:51, celkem upraveno 1 x.
Renown
Díky za tvou explicitní anotaci.
Je to od tebe asertiviní altruismus.
Ano,překlepl jsem se=kognitivní
Díky za tvou explicitní anotaci.

Ano,překlepl jsem se=kognitivní
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
Boxer
Tak toto by se melo uz zakazat. Zaprve nevim co to je a zadruhe mne to urazi!!!
Tak toto by se melo uz zakazat. Zaprve nevim co to je a zadruhe mne to urazi!!!
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
boxer píše:Ty nevíš,co je to TAJTRDLÍK?

Čím kvalitnejší aparát, tým kvalitnejšia emócia. Jednoduchá matika. Určitú emóciu (napr. spomienku na niečo príjemné, časovú nostalgiu...) u mňa vyvolá aj práve bežiaca skladba v stolnom budíku s rádiom, posluch mp3 na sluchátkach...ale plhododnotnú atmosféru hudobného zážitku mi nenavodí. Na to je "dospelé HiFi".
P.S. Nie celkom pochopiteľný názov témy..
Ostravská konzervatoř koupila koncertní křídlo:
Steinway & Sons.
Pedagogům by měl teoreticky stačit pohled do partitury, aby byli plně spokojeni.
Místo toho s přou, kdo má největší nárok na křídlo hrát.
Je toto křídlo věrnější?
Opravdu je mechanika Steinway o tolik lepší, než Petrof?
No když si Diana Krall, David Benoit, Herbie Hancock a Keith Jarrett, Steinway koupili, poslouchat to na hnojačce opravdu nevynikne.
Skutečná, velmi drahá věrnost, je dostatečně emoční.
Hnojačka by měla alespoň bavit a ne si hrát na neutralitu.
To je pravým jménem sterilita.
Steinway není klimprklampr.
Steinway & Sons.
Pedagogům by měl teoreticky stačit pohled do partitury, aby byli plně spokojeni.
Místo toho s přou, kdo má největší nárok na křídlo hrát.
Je toto křídlo věrnější?
Opravdu je mechanika Steinway o tolik lepší, než Petrof?
No když si Diana Krall, David Benoit, Herbie Hancock a Keith Jarrett, Steinway koupili, poslouchat to na hnojačce opravdu nevynikne.
Skutečná, velmi drahá věrnost, je dostatečně emoční.
Hnojačka by měla alespoň bavit a ne si hrát na neutralitu.
To je pravým jménem sterilita.
Steinway není klimprklampr.

Na to ani "dospělé HiFi" nestačí. Když plnohodnotný zážitek, tak jedině živé vystoupení. To se nedá nahradit.palipol píše:Čím kvalitnejší aparát, tým kvalitnejšia emócia. Jednoduchá matika. Určitú emóciu (napr. spomienku na niečo príjemné, časovú nostalgiu...) u mňa vyvolá aj práve bežiaca skladba v stolnom budíku s rádiom, posluch mp3 na sluchátkach...ale plhododnotnú atmosféru hudobného zážitku mi nenavodí. Na to je "dospelé HiFi".
No já bych tady tedy k tomu řekl....nenene.
Jistě,nelze srovnávat živé vystoupení a doma reprodukovanou hudbu.Reprodukovaná skoro nikdy nemůže být ,jako živé vystoupení.
Ale, to neznamená,že vždy mi živá hudba přinese větší ,plnohodnotnější zážitek,než ta "domácí".
Dokonce já bych si dovolil v mnoha případech tvrditi opak.

Jistě,nelze srovnávat živé vystoupení a doma reprodukovanou hudbu.Reprodukovaná skoro nikdy nemůže být ,jako živé vystoupení.
Ale, to neznamená,že vždy mi živá hudba přinese větší ,plnohodnotnější zážitek,než ta "domácí".
Dokonce já bych si dovolil v mnoha případech tvrditi opak.
Vžycky se říkalo že lepší než kupovaná jitrnice je ta domácí. Takže to vidím stejně že lepší je domácí poslech v domácím prostředí. A emoce to dokáže taky.
Dobře nazvučených koncertů je opravdu málo zatím jsem žádný takový neslyšel.
Dobře nazvučených koncertů je opravdu málo zatím jsem žádný takový neslyšel.