Staré vs. nové

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Re: Staré vs. nové

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

A není to vše o našem vnímáním před a po?Dnes jsem si pustil jen tak z nostalgie Puhdys Live dvojalbum a byl jsem zklamán.V duchu si říkám k...a kde je ta dravost když jsme si to pouštěli před 30ti lety na v tu dobu mašinách???Tak mi to nedalo a pustil jsem si Laura a její Tygři.Abraxas,Tango,Precedens...Zvuk tam je ale dravost jakoby schází.Přišel jsem na to když jsem hledal brýle....Je to v nás,budeme stále vzpomínat na svíčkovou od babičky ale kupovat ji budeme v marketu.

sekal

Příspěvek od sekal »

To STUDIO_ESO :

Agent K zdraví rezidenta...:mrgreen:

rpilar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rpilar »

Vážení - před tím, než se s Vámi podělím o malý zážitek z výstavy, chtěl bych říci, že svíčkovou ani hifi - NIKDY NEBUDU KUPOVAT V MARKETU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
----------
Na hifi výstavy už nechodím, protože je tam horko, řev, smrad, občerstvení v cenách některých komponentů a odborníci...
Tak 5-6 let zpátky jsem, mimo jiné, navštívil jeden kamrlík, kde se měly prezentovat reprobedny jednoho předního výrobce. Naštěstí nic nehrálo a já se snažil najít někoho, kdo by mi mohl odpovědět na mojí všetečnou otázku./Znovu tady opakuji, že jsem technicky, co se týká elektra na velmi slabé až úplně minimální úrovni/ ale to jsem věděl, že potřebuji citlivější reprobedny kvůli zesilovači, atd, atd. Je škoda, že se nedá sem převést celá atmosféra, napsané to opravdu není ono. V rohu stála sličná slečna ale tvářila se jako na závodech F1, tak jsem zatočil k jejímu kolegovi. Položil jsem záludnou otázku, v jaké citlivosti mi může nabídnout repro firmy kterou zastupuje. nejdříve jsem se dozvěděl, že jejich bedny mají dostatečně wattů-doslova 200-300, takže můžu být v klidu, "utáhnou" cokoliv. Dále jsem měl pocit, že cituje výkon atomové elektrárny, to jsem stále ještě doufal, že si dělá legraci. Nedělal! Citlivost jsem se nedozvěděl, katalog nedostal, bedny nekoupil.
A to je všechno! Dobrou noc.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Si vzpoměň jak koncem 80 let kdejaký double jezevčík měl napsáno 2x 1500w nebo 5x700w. *2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup* *fnuk* *fnuk* *fnuk*

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

DRVOŠTĚP píše:Si vzpoměň jak koncem 80 let kdejaký double jezevčík měl napsáno 2x 1500w nebo 5x700w. *2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup* *fnuk* *fnuk* *fnuk*
Copak jezevčík, tam mohlo být ukryto nanotrafo a scifitechnika:-) Ale takový autorádia, například Ťajmaj, ty uváděli (ti jejeich výrobci), to samý!!! Tam zřejmě byla fyzika tak o pár tisíciletí napřed:-) :-) :-)

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

Ke mnoho starsim zesilovacum a jejich trapeni... asi to fakt nebude prave orechove... ale mozna tak 85-95leta uz leda vcemsi konkurovala... Ale gramec by mohl byt na tom lepe z ostatnich masinek v konkurenci schopnem stavu tem novejsim...

O.T.
DRVOŠTĚP píše:Si vzpoměň jak koncem 80 let kdejaký double jezevčík měl napsáno 2x 1500w nebo 5x700w. *2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup* *fnuk* *fnuk* *fnuk*
no si to pletete... to ten vykon 1500W to melo... akorat ty repraky jste museli dat k hlave a omotat to gumou z trenek a pustit to na plno az to chrcelo... pak na tu blizku to melo dany vykon...v PMPO, ale ze dvou metru od repraku to bylo jen 100x min v RMS... Tem co nesly oddelit bedynky od jezevcika proste v polovine zlomit.... (chudaci psi s boudama :lol: )
Take jsem jedny dvojpasmovky ve dreve rozebral pro upravu.... pardon pri demontazi jsem objevil pod tapetou, ze to je tenka drevotriska, po otevreni jsem zjistil ze dle papiru to neni 30W ani dle stitku vzadu na bedne 20W ale jen 3W na repraku a marne jsem hledal mimo toho jednoho smetaka dalsi repracek o_O to bylo najednou novych informaci a hledani zlodeje vykonu a repraku....

PS nepodcenujte manekynky -muzete se optat na nejake parametry (hifi parametry) mozna vam i bude schopna odpovedet lepe nez kravatak vedle.... znam moudre i chytre zenske v takovych oborech, ze clovek by to do nich nerekl... jasne kdyz zacne mluvit "tak toto je bedna reprakem -drevena a to hraje dost nahlas.." je jasne, ze tudy cesta nevede ani pri vysloveni 200W... Skoda, ze nemeli tam nejaky info ci papirek s udaji..., kdyby aspon hrala...

rpilar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rpilar »

Nechme už být výstavu, chtěl jsem Vás jen pobavit/rozplakat, nesmíme to hifi brát až tak moc vážně - ano, kolega Šimko již otírá brýle a chystá se mě sejmout za lež, beru hifi celkem vážně. ...ta slečna se opravdu tvářila jako ty "nohsledky" od jezdců F1 ale pokud jí křivdím, tak omluva. Jsem ale přesvědčen, že ne! To ostatní je čistočistá pravda a je škoda, že tu scénku opravdu nejde věrně popsat-Mr.Bean by to zabalil...hezký den všem.

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STUDIO_ESO »

sekal píše:To Sekal:

Jsa potěšen Vaším návratem, dovolím si citát:
"Vítejte zpět, agente K."

To STUDIO_ESO :

Agent K zdraví rezidenta...:mrgreen:
Jsa o týden napřed, beru pozdrav Z5...
:?

JŠ za firmu, kde "zítra již znamená včera"...

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

docela souhlasim s prirovnanim k autum (srovnavani techto dvou odvetvi mam velmi rad), stare auta funguji, poterbuji servis, pokud ma clovek smulu, tak muze stat docela hodne. ale opet musim porovnavat "vhodne" kategorie. tedy nemuzu rici, ze misto nove fobie budu shanet stareho favorita, ale poohlednu se po nejake starsi vlajkove lodi oblibene automobilky...
a nakup vintage hifi techniky muze byt stejne zradny, jako nakup ojeteho auta. a prece je to tak uspesny byznis. a spousta lidi kupuje a spousta je spokojena. a spousta ma zkusenosti negativni.
pokud bych chtel srovnavat vintage techniku a dnesni pristruje, udelal bych nasledujici vypocet:
prumerna vyse platu pred dvaceti lety a cena prislusneho pristroje. pak timto pomerem vynasobte soucasny prumerny plat.

ja mam stare veci rad, pokud maji pekny vzhled. dnesni moderni veci bych si nekoupil mj. i kvuli vzhledu, nelibi se mi ten studeny brouseny kov, maximalne striknuty do fadni stupne sedi az cerni. malo kdo dela dnes pekne pristroje (ale par vyjimek se najde). a dalsim duvodem je samozrejme to, jak psal nekdo vyse s temi auty - proste na soucasne hifi nemam. nakup takovych komponent pro me znamena nekolikanasobek platu a to si dovolit nemuzu/nechci. v bazaru jsou ceny zajimavejsi...

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A ještě k tomu proč si třeba nekoupit místo dvacet let starého zesíku, deset let starý zesík/bedny, když starší rovná se větší pravděpodobnost opotřebování a degradace zvuku? Protože třeba v případě beden mě to bylo zcela jedno jak to bude starý, prostě jsem sháněl bedny s dobrou pověstí, které jdou hodně odspoda a budou to aspoň třípásma. Takové bedny se dnes, ani před deseti lety moc nevyráběly (za ceny pro normální lidi). Tak jsem našel Wotany, poslechl (mimochodem z quadro zesíku z roku 1970) a znělo to o tolik moc líp, než to co jsem si koupil ze současné produkce, že jsem neváhal a hned je vzal.

A k tomu opotřebování, podle mě jednoznačně nejlepší zvuk letošního High Endu bylo Vintage Audio. Chápu, že pánové to mají asi dobře udržované, renovované a spasované, ale pravda je prostě taková, že tam hrály dvacet let staré bedny Canton co se dají koupit za dvacku, krmené čínskými monobloky za pár babek a páskáčem nevím jak starým. Pro mě osobně to byl zvuk lepší než v sálech se sestavami za miliony a to nechci nijak přehánět. Slyšela to moje přítelkyně a slyšelo a uznalo to i docela hodně členů tohoto fóra. Dokonce tady s tímhle názorem ani nikdo nepolemizoval a nesnažil se to hanět (a to se tady vždycky někdo najde co pohaní něco co jiný vychvaluje). Prostě velmi čistý, naprosto detailní, příjemný zvuk s vynikající lokalizací. Naskakovala z toho husí kůže. Ńěkdo říkal že to je páskáčem, ale páskáč pouštěli i o patro níž s nějakou master nahrávkou v ultra kvalitě na nových bednách Klipsch Palladium za 10x vyšší cenu (190.000) a takhle to prostě neznělo. Nehledě na to, že by to přece ty bedny za dvacku se spuchřelýma závěsama musely zkazit :)

Tohle v člověku zanechá hodně silný dojem a přesvědčení, že to jde, hraje a dá se to pořídit za rozumné prachy. I když faktem je, že celá ta sestava u Vintage mohla stát taky někde přes dvěstě tisíc (čtyři, nebo snad šest monobloků, páskáč, dva subwoofery, nějaké megakabely, pre amp a ty cantony...). Ale za něco takového z dnešní produkce bych musel dát tak dva miliony.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

To je opravdu zajímavá diskuze:-)

Ještě bych řekl, že technické naměřené parametery z nano sfér (THD není samojediné) jsou jedna věc a zvuk knkretního kusu zařízení je věc druhá. DOst možná, že řada lidí, co dá přednost staršímu zařízení z kategorie vintage, jsou jen pohodáři, co upřednostní pohodový zvuk s jistými naměřenými neduhy proti striktně technicky neprůstřelnému novému kusu. Dají prostě předsnot líbivému vzku, jak se houfně používá "muzikálnímu" zvuku (=tedy takovému, který v sobě ukrývá řadu různých zkreslení a zabarvení). A je i docela kožné, že řada z nás neposlouchá v "kritickém" režimu, kdy přístroje pracují na hranici svých možností a pak je i docela možné, že starý zesilovač se SR 20 a DP5 bude znít pro naše uši lép, než ultramoderní zapojení s naměřenými parametry o řád vyššími, ale zvukem studeným a bez emocí jak psí čumák.

Já osobně dávám předsnot zvuku, který je reprodukován sice s horšími naměřenými parametery (ale mě neurážejícími) ze zařízení, na které se mohu i dívat, než před zvukem se superultra parametry, ale z krabice, která mě nijak neoslovuje (že já vůl dal pryč celou sestavu Elite od fimry Pioneer - výtečný zvuk bez nadsázky a navíc krásné stroje).

U beden bych byl opatrnější, nejen kvůli stáří, ale i kvůli někdy !charakteristickému" npřeslechnutelnému zabarvení. Můž ese pak snadno stát, že na první okamžik nás zvuk starších beden natolik zaujme, protože je jiný, než zvuk řady současných beden, ale po koupi, jíž předchází právě tato euforie, se dostaví pocit mrzení , iritace a frustrace a následný ztrátový obtížný prodej :-)

A možná taky, není dobré srovnávat vintage stroje z komerční řady (tedy dnešní obdoba např. zesilovačů z katečgorie 10-20 tisíc) - ta, to bude si praśt´jak uhod´. Ale stroje vinatge z řady vlajkových, jak psal kolega nade mnou, to už byla tehdy jiná liga (aspoň u některých) a zvuk dosud patří pořád k tomu lepšímu. (namátkou staré kusy od Audio Research, Pass a jiné).

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

jacq píše:ja mam stare veci rad, pokud maji pekny vzhled. dnesni moderni veci bych si nekoupil mj. i kvuli vzhledu, nelibi se mi ten studeny brouseny kov, maximalne striknuty do fadni stupne sedi az cerni.
Je to prostě tak. Co se dá vylepšit na sebevíc naleštěné krabici, i když uvnitř je "nadupaná" tím nejlepším? Vše se dnes řeší buďto přes dálkové ovládání nebo přes menu. Staré stroje většinou na dálku nebývaly, oplývaly velkými budíky, tlačítky, knoflíky, přepínači a potenciometry ... sice v tom byl také jejich tak trochu kámen úrazu /většinou se po nějaké době právě tyto opotřebovaly a vyžadovaly údžbu /, ale na druhé straně právě v tomto členění čelního panelu byla jejich krása, krása jejich "čudlíků" Dal se na nich poznat "rukopis" výrobce. Prostě je mám rád i přes jejich slabosti, oko na nich se zalíbením spočine.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Obrázek

Obrázek

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Já jsem zastáncem názoru, že hudba kterou poslouchám bude hrát nejlíp na dobové aparatuře a jelikož poslouchám prakticky jenom hudbu 20 a více let starou, tak mě vintage přístroje zajímají. Určitě si myslím, že má smysl koupě staršího zesilovače nebo i reprosoustavy, člověk může dost ušetřit a dostat se zvukem hodně vysoko, samozřejmě bych se spíš díval po top modelech. Ale je potřeba počítat s nějakou tou opravou, nebo přimhouřit oko nad nějakým tím škrábancem, zub času hlodá. Naopak koupě např. vintage cd přehrávače si myslím, že zase taková výhra není, kromě toho že člověk nikdy neví kdy mu odejde laser, tak digitální technika hodně pokročila a dnes jsou možnosti mnohem větší než v minulosti. Další kapitolou je vzhled, tady si myslím není vůbec co řešit, tady jasně vedou vintage přístroje. A poslední věcí je fakt, že stereo je v současnosti na okraji zájmu, hudební průmysl se už nějaký rok potácí nad hlubokou propastí a ve středu zájmu je domácí kino. A tomu odpovídá i nabídka nových přístrojů kde převažují av receivery, ale nabídka komponent pro stereo je podstatně chudší a člověk má na výběr buď úplný low end, nebo high end se závratnou cenovkou kde už to dost zavání snobizmem, taková ta zlatá střední třída bych řekl trochu chybí a to je další důvod pro vintage přístroje, takhle to prostě vidím já...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

zajímavé téma.
když jsem začínal, koupil jsem skvěle rozehrané a bezpochyby HIFI reprobedny renomované firmy - proti starým tesláckým trojpásmům tady byl najednou "velký" zvuk ... akorát, že do půl roku šly z domu.
byly časy, že když jsem své zesilovače naskládal na sebe, byly od podlahy do stropu...
byly časy, že když jsem vytáhl všechny kabely, bylo jich po kolena...

na svém prvním setkání s živým, nefalšovaným hifistou (zdravím fičáka), jsem se dozvěděl, že to nebude jednoduché ... a nevěřil.

pro mě vintage znamená tohle:
narazil jsem na stránky nějakého massima ambrossiniho alias motxama, a ten o jistých přístrojích tvrdil, že jsou to nejlepší, co za svůj dlouhý hifistický život slyšel. jen je třeba se nebát.
nebát se je těžké.
jak by mohl být nejlepší zesilovač starý 30ceti W škvár, který se dá koupit za 2,5t???
kabely tenké jako zvonkový drát? prosím???
...
...
...
nebát se je těžké.
po letech kliček a odboček a slepých cest jsem dal motxamovu sestavu dohromady - doplnil kabely dle vlastního gusta - a co říct? - géniové jako Mozart se dají poslouchat ze starého lampového mono rádia. jenže když dojde na Respighiho nebo Ginasteru, selhává (ve srovnání s koncertním zážitkem) téměř každé stereo. ať už staré nebo nové. strukturovanost, textura, kompozice - moderní symfonická hudba je jak se říká masakr...
a já jsem se starými motxamovy krumply naprosto vysmátý - kromě realistické dynamiky je tam úplně všechno. a přesvědčivě.

tím nechci říct, že ničemu novému nevěřím. jenže je rozdíl mezi přístrojem s vynikajícími parametry a vynikajícně hrajícím přístrojem.
už dávno jsem vyrostl z toho, že na první poslech dokážu poznat skutečnou kvalitu vhodnou pro dlouhodobou spokojenost od pozlátka a efektního důrazu na něco (cokoliv).
až jednou doslouží můj cd přehrávač, tak si koupím nový C.E.C.TL-51XR. stejná zvuková škola jako ten co mám, přijatelná cena, doporučení od člověka, kterému věřím ... a dalších 20 let nemusím řešit (no tohle zrovna hifistické není... :D )

vintage je rozhodně nejlevnější cesta jak se naučit poznat, co člověku vyhovuje...

Odpovědět