Staré vs. nové
- Zappadaddy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Staré vs. nové
Zajímavá diskuze.Myslím,že pravdu mohou mít oba tábory.Určitě u některých vintage komponentů můžou obsahovat velmi slušné díly s dobrými parametry,a také že vintage z třídy referenční mohou hrát lépe než dnešní střední třída za více peněz.To se zdá jako celkem důveryhodné tvrzení.Pamatuji si jak jeden vintagový aparát,konkrétně Naim v ceně dnešních 22 tisíc mne téměř ohromil.Zajímalo by mne jestli by tomu tak bylo dnes,po zkušenostech z drahým highendem.Na druhé straně jde vývoj kupředu a to je také zcela jasné(i když někdy spěje vývoj i k levnější výrobě ze stejnými parametry).Myslím si že nějvětší krok se udělal v digitálu a v zesilovačích.Určitě není třeba se bít na prsa, mám lepší aparát než ten druhý,to nikam nevede.Každý má nějaké zkušenosti a může vyhodnotit,co je pro něho lepší.A je také pravda,že např. Mirek můžemít větší zkušenosti než ten Vintágista,ale také nemusí.
Takže všechno není tak jak to na první pohled vypadá.No měření jasně prokáže kde je kvalita,uši nesjou potřeba.
A to už sem nechci míchat pocitáře vs technici,to už by byl pěkný galimatyáš.
Pro někoho ten vývoj ,je cestou do pekel,nedá se to poslouchat,řeže to jako pila a za chvíli posluchač snižuje hlasitost.Druhý zase potřebuje vysoké rozlišení,chce rozpitvávat hudbu do posledního detailu a to vintage asi nedá.Zakončím to asi tak,prosím neusínat na vavřínech, i z dnešních highendových výrobků můžete poskládat aparát,který bude mít parametry obouch světů a nemusí to stát až tolik peněz.
Nikdy bych neřekl,že cd se může přiblížit analogu,ale vývoj jde prostě dopředu(jak se špatnými-spořícími nebo vynikajícími-inovační methody-úmysly).Omlouvám se za mé úvahy bez nějakých podložených informací. 
- Zappadaddy
- Kontaktovat uživatele:
Jo jěště jsem se chtěl zeptat co je vlastně vintage,jaké stáří se do toho počítá.Co je vlastně staré? 40,30,20,5 let atd?Všechno do cca do roku 1975 bych skuetčně odepsal jako zastaralé a nehrající na nějaké slušné úrovni.Ale to jen moje špekulace,určitě jsou zde lidé,kteří mne budou přesvědčovat o opaku.Berte to jen jako názor někoho,který vintage vůbec nerozumí.
Tak bacha, nevím co na mém tvrzení je demagogického. Já tvrdím, že:
Dvacet let starý přístroj z nejvyšší řady koupený z druhé ruky za zlomek původní ceny, bude dnes stále schopen přehrát většinu výrobků střední třídy za mnohem více peněz. Tedy například, koupím na ebayi zesilovač z roku 1990 za 500EUR, který ovšem v době vzniku stál (když vezmu v potaz inflaci atd.) 3000 EUR a dnes pořád přehraje jakýkoli nový zesilovač za 1000EUR.
Abych to převedl do ještě srozumitelnější řeči: Nikdo tady snad netvrdí, že když si koupím v bazaru deset let starou Oktávii, tak bude lepší, než nová Oktávie. Co se tady snažíme tvrdit je, že když si koupím deset let starý Mercedes S, tak prostě pořád to bude lepší auto než dnešní Octavie a přitom ho seženu ZA NIŽŠÍ CENU S MNOHONÁSOBNĚ LEPŠÍM VYBAVENÍM A TO VČETNĚ TECHNOLOGIÍ JAKO ASR, ESP atd, které se dnes strkají do všeho a tehdy se to rvalo jen do špičky. Jasně, nebude to mít USB konektor na ipod a zabudovanou GPS, ale komfort a jízdní vlastnosti budou někde úplně jinde ZA ZLOMEK CENY dnešní střední třídy.
Kdyby to tak nebylo, neexistovaly by bazary.
A už jsem se zde dvakrát naprosto jasně ptal, co tedy by mi kdo doporučil v ceně do 150 000 namísto mých starých křumplů za 40 000, aby to mělo srovnatelné parametry a hrálo to. Otázku zatím všichni naprosto ignorují.
Dvacet let starý přístroj z nejvyšší řady koupený z druhé ruky za zlomek původní ceny, bude dnes stále schopen přehrát většinu výrobků střední třídy za mnohem více peněz. Tedy například, koupím na ebayi zesilovač z roku 1990 za 500EUR, který ovšem v době vzniku stál (když vezmu v potaz inflaci atd.) 3000 EUR a dnes pořád přehraje jakýkoli nový zesilovač za 1000EUR.
Abych to převedl do ještě srozumitelnější řeči: Nikdo tady snad netvrdí, že když si koupím v bazaru deset let starou Oktávii, tak bude lepší, než nová Oktávie. Co se tady snažíme tvrdit je, že když si koupím deset let starý Mercedes S, tak prostě pořád to bude lepší auto než dnešní Octavie a přitom ho seženu ZA NIŽŠÍ CENU S MNOHONÁSOBNĚ LEPŠÍM VYBAVENÍM A TO VČETNĚ TECHNOLOGIÍ JAKO ASR, ESP atd, které se dnes strkají do všeho a tehdy se to rvalo jen do špičky. Jasně, nebude to mít USB konektor na ipod a zabudovanou GPS, ale komfort a jízdní vlastnosti budou někde úplně jinde ZA ZLOMEK CENY dnešní střední třídy.
Kdyby to tak nebylo, neexistovaly by bazary.
A už jsem se zde dvakrát naprosto jasně ptal, co tedy by mi kdo doporučil v ceně do 150 000 namísto mých starých křumplů za 40 000, aby to mělo srovnatelné parametry a hrálo to. Otázku zatím všichni naprosto ignorují.
To je vždy když se ptáš (nebo ptám) na konkrétní věc....Ale jak dojde na vzorečky a pseudo... tak je to samej odborník 
Hellboy:
Kolik jsi slyšel dnešních reprosoustav a zesilovačů v této ceně (nemyslím na HEP v přelidněných krcálkách) ?
Tvůj Technics je podle mne starší než 30 let, takže nevím proč srovnáváš Oktávii s 10 let starým Mercedesem. Vyber si medvěda 30-40 let starého a pak se rozhoduj. To už bude jiný kafe.
Tak bacha, používej hlavu. ahoj
Pokud tě nechci mít za blázna, nebo naprostého laika, tak tvrzení: "že přehraje prakticky cokoli" je demagogie.Za 40 táců mám sestavu o které se s tebou klidně vsadím, že přehraje prakticky cokoli z dnešní produkce v ceně mezi 50-100 tisíc.
Kolik jsi slyšel dnešních reprosoustav a zesilovačů v této ceně (nemyslím na HEP v přelidněných krcálkách) ?
Tvůj Technics je podle mne starší než 30 let, takže nevím proč srovnáváš Oktávii s 10 let starým Mercedesem. Vyber si medvěda 30-40 let starého a pak se rozhoduj. To už bude jiný kafe.
Tak bacha, používej hlavu. ahoj
Můj Technics je někdy z roku 84, takže není starší
Přirovnání s auty je naprosto v pořádku, nenapsal jsem tam 20, protože to se snad oktávky ještě ani nedělaly (možná se pletu, do škodovek nedělám). Můj Technics není mega high end, to si ani nenamlouvám. Stál v roce 81 (kdyse začal vyrábět) nějakýcj 700USD. Dnes (s inflací) se to rovná asi 1800USD. Zábavné je, že se na Ebayi pořád prodává za těch 700USD, což něco vypovídá. Jsem vcelku přesvědčený, že dnešní zesilovače do 50 tisíc buď přehraje, nebo se jim aspoň vyrovná. Beden jsem před nákupem v hifi studiích slyšel hodně. Jmenoval jsem už to co mě zajímalo a k čemu jsem si na vyzkoušení dokonce přinesl svůj tehdejší zesík - Triangle, Monitor Audio, Paradigm, Canton, Wilson Watt Puppy, Cabasse a pár dalších značek co už si ani nepamatuju + samozřejmě to co jsem slyšel na výstavách. Po poslechu toho všeho jsem si koupil Monitor Audio RS8, jejichž zvuk mi nejvíc vyhovoval (teď bych asi zvolil Triangle, kdybych musel kupovat nové). Wotany jsou mnohem lepší, než byly Monitory. Monitory byly (pro mě subjektivně) tehdy nejlepší z toho co jsem poslouchal ve studiích. Z toho mi vychází, že Wotany jsou lepší než všechno co jsem slyšel
Proto tvrdím, že kdybych měl 100-150 tisíc a měl to rozdělit na bedny, preamp a koncák, tak bych na lepší zvuk než mám teď prostě neměl peníze.
Ještě bych se krátce vrátil k zde diskutovaným almarám Revox Symbol B MKIII, tedy k jejich prodejní MOC v letech, kdy se vyráběly.. Poněvadž vím, jak bývají informace na I-netu často ošidné, obrátil jsem se v této záležitosti na jednoho sběratele ze Švýcarska (http://www.revoxsammler.ch), od něhož jsem již čerpal tech. specifikace předmětných beden v jednom mém předchozím příspěvku.. Dotyčný pán, jemuž je nyní již něco přes 60, se zaobírá sbíráním komponentů zn. REVOX již notnou řádku let a řekl bych, že o jeho fundovanosti a serióznosti nemůže být pochyb..
Zmíněný pán mi poměrně promptně odpověděl na můj dotaz a to, že reprosoustavy Revox Symbol B MKIII stály v r. 1993 2.390,- Fr. za pár (!).. Bohužel už si nevzpomínám, jaký byl tehdy kurz švýcarského franku vůči naší měně, ale řekl bych, že zmíněná cena ve francích zhruba odpovídá ceně, kterou jsem zde uvedl já v markách, tedy 2.700,- DM (za pár)... To jen pro úplnost......
Zmíněný pán mi poměrně promptně odpověděl na můj dotaz a to, že reprosoustavy Revox Symbol B MKIII stály v r. 1993 2.390,- Fr. za pár (!).. Bohužel už si nevzpomínám, jaký byl tehdy kurz švýcarského franku vůči naší měně, ale řekl bych, že zmíněná cena ve francích zhruba odpovídá ceně, kterou jsem zde uvedl já v markách, tedy 2.700,- DM (za pár)... To jen pro úplnost......
Tě musí ty bedny hooodně zajímat, když se ptáš sběratelů
Co uvádíš je nesmysl, stačí se podívat do dobového testu:
http://www.revoxsammler.ch/Testberichte ... 201991.pdf
paarpreiss: 5400 DM (2x2700 stuck)
V Revox ceníkách se u beden vždy uváděla cena za kus, ne za pár!
A i kdyby to stálo těch 2700, což nestálo, tak je mi to putna... Není to podstaný, naopak by to jen ukazovalo na dnesní nehorazny zlodějství, když si někdo účtuje za mrnavy dvojpasmo treba šedesat tisíc. Jedno jsem měl doma konkrétně Aurum Cantus V3M a oproti Revoxu to hrálo jak bakelitová bednička Genius...
Za sto tisíc dnes nic lepšího nekoupíš, nebo mi ukaž 3p bednu s dvěma 10" za tu cenu... Neukážes. Samozřejmě není tady jen Revox a jsou i lepší vintage bedny. Quadral Titan, JBL 250ti...
Co uvádíš je nesmysl, stačí se podívat do dobového testu:
http://www.revoxsammler.ch/Testberichte ... 201991.pdf
paarpreiss: 5400 DM (2x2700 stuck)
V Revox ceníkách se u beden vždy uváděla cena za kus, ne za pár!
A i kdyby to stálo těch 2700, což nestálo, tak je mi to putna... Není to podstaný, naopak by to jen ukazovalo na dnesní nehorazny zlodějství, když si někdo účtuje za mrnavy dvojpasmo treba šedesat tisíc. Jedno jsem měl doma konkrétně Aurum Cantus V3M a oproti Revoxu to hrálo jak bakelitová bednička Genius...
Za sto tisíc dnes nic lepšího nekoupíš, nebo mi ukaž 3p bednu s dvěma 10" za tu cenu... Neukážes. Samozřejmě není tady jen Revox a jsou i lepší vintage bedny. Quadral Titan, JBL 250ti...
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Jeden příklad z praxe. Právě jsem zprovoznil gramofon z roku cca 1985. Micro Seiki RX-1500.
(Mám trošku jinou verzi než na obrázku)

Vím, že k tomu zde asi nikdo nemá co říct, ale kolik bych musel položit na dřevo za dnešní výrobky, abych měl stejnou kvalitu zvuku?
Vím, že k tomu zde asi nikdo nemá co říct, ale kolik bych musel položit na dřevo za dnešní výrobky, abych měl stejnou kvalitu zvuku?
nedá mi to...ten gramec musel stát raketu viď? Jsem koukal na egay, to je gramec kolem 100k (!) - nádhera, to už máš konečnou ne?sostakovic píše:Jeden příklad z praxe. Právě jsem zprovoznil gramofon z roku cca 1985. Micro Seiki RX-1500.
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Cena je hodně závislá na verzi gramce a stavu.
Současná prodejní cena i nejvyšších verzí v top stavu je pod 100 000. Ale pořád roste.
Jako u všeho starého, stav moc rozhoduje o ceně...
Současná prodejní cena i nejvyšších verzí v top stavu je pod 100 000. Ale pořád roste.
jasně, to je se vším. Každopádně gratuluji ke skvělému stroji. Mým snem je DENON DP100M nebo EMT, ale to je dnes mimo mé možnostisostakovic píše:Cena je hodně závislá na verzi gramce a stavu.
To Hellboy.
Cituji : A už jsem se zde dvakrát naprosto jasně ptal, co tedy by mi kdo doporučil v ceně do 150 000 namísto mých starých křumplů za 40 000, aby to mělo srovnatelné parametry a hrálo to. Otázku zatím všichni naprosto ignorují.
Na to je jednoduché vysvětlení - ty jsi si na fóru úspěšně vybudoval pověst obecního kverulanta, takže nikdo nemá chuť se s tebou dohadovat, že to stejně není lepší. A za druhé
asi tady nikdo neslyšel tvé tebou tolik ceněné přístroje, tak pochopitelně nemůže vědět, co hraje líp. Jo a mimochodem jsem měl před lety období Technicsu a nepamatuji, že by se konal nějaký zázračný zvuk, proto jsem šel dál. Jo, jo psychoakustika o ochrana vlastního ega nadělá věci.
Cituji : A už jsem se zde dvakrát naprosto jasně ptal, co tedy by mi kdo doporučil v ceně do 150 000 namísto mých starých křumplů za 40 000, aby to mělo srovnatelné parametry a hrálo to. Otázku zatím všichni naprosto ignorují.
Na to je jednoduché vysvětlení - ty jsi si na fóru úspěšně vybudoval pověst obecního kverulanta, takže nikdo nemá chuť se s tebou dohadovat, že to stejně není lepší. A za druhé
asi tady nikdo neslyšel tvé tebou tolik ceněné přístroje, tak pochopitelně nemůže vědět, co hraje líp. Jo a mimochodem jsem měl před lety období Technicsu a nepamatuji, že by se konal nějaký zázračný zvuk, proto jsem šel dál. Jo, jo psychoakustika o ochrana vlastního ega nadělá věci.
To nebude to pravé, ořechové vysvětlení, pravda bude někde jinde. A protože jsem byl zařazen do kategorie dogmatiků, klidně ji řeknu:Mirek píše:.....
Na to je jednoduché vysvětlení - ty jsi si na fóru úspěšně vybudoval pověst obecního kverulanta, takže nikdo nemá chuť se s tebou dohadovat, že to stejně není lepší.....
Který obchodník, současný i minulý, by šel do takovéhoto testu ?
Ani jeden, proč riskovat ?
To je daleko jednodušší označit oponenta za kverulanta, demagoga, blázna, žebráka či neslyšícího a podobně. Když ani to nepomůže, pak jej začít poučovat co to je demokracie a sám ji neuznávat atd. Takže Hellboy se odpověď na svoji opakovanou otázku nikdy sice nedozví, ale alespoň ví, co je.
Vintage :
Níže uvádím citaci (resp. kopii) mailu onoho sběratele, čímž chci doložit, že jsem si zmíněnou částku nevycucal z prstu.. Ostatně je uvedena i na web. stránkách onoho sběratele viz http://www.revoxsammler.ch/Revox-Preisl ... 201993.pdf .. Ptal jsem se ho, zda neví i tehdejší reálnou prodejní MOC v DM, ale tu bohužel neznal..
Níže uvádím citaci (resp. kopii) mailu onoho sběratele, čímž chci doložit, že jsem si zmíněnou částku nevycucal z prstu.. Ostatně je uvedena i na web. stránkách onoho sběratele viz http://www.revoxsammler.ch/Revox-Preisl ... 201993.pdf .. Ptal jsem se ho, zda neví i tehdejší reálnou prodejní MOC v DM, ale tu bohužel neznal..
V tom testu je uvedena doporučená cena výrobce, za kterou se to ovšem málokdy prodávalo.. Většinou byly ceny nižší, a to mnohdy i výrazně.. Jinak je ale ten testík zajímavý, zvláště pak rozpor mezi udávanou citlivostí výrobcem, která je 91 dB a naměřenou, která činí pouhých 88 dB (při stejných podmínkách měření)... Kdo by to byl do soudruhů z REVOXu řekl ?Hallo,
der Preis für die Symbol B MKIII war 1993 2390.-Fr. (Paarpreis).
Wieviel das damals in DM war weiss ich nicht. Da es die DM nicht mehr gibt ist das ja auch nicht von Bedeutung.
Gruss B.Probst