Zahořování reprobeden

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zahořování reprobeden

Příspěvek od Hellboy »

No, pánové z Matrix Hifi si dali tu práci a napsali pár výrobcům repráků jak je to s tím zahořováním. Vznikla z toho taková hezká tabulka a je zajímavé, že ani výrobci se nemůžou shodnout :))) Každý ať posoudí sám. Tady to kdyžtak je i s celými emaily http://www.matrixhifi.com/ENG_contenedo ... avoces.htm

New Form Research - + 100 hours 3 or 4 hrs during 4 weeks

Thiel - invalid reply - Audiophiles says 30 hours

Apex - Invalid reply - Use it for a while

ScanSpeak - Almost immediately - 5 minutes with signal tone - 1 month using music

ATC - Almost immediately - Unnecessary, speaker’s ready when leaves the factory

Beyma - Almost immediately - 30 minutes with signal tone - About a week with music

Visatón - Almost immediately - Pushing membrane a few times at the most

Manger - 24 hours - Our speakers are burnt in at the factory during 24 hrs, we cannot find any difference after this period.

Madisound - + 100 hours - 5 to 6 days at the speaker’s resonance frec.

Acoustic Elegante - Almost immediately - Burnt in in the first minutes of use

JBL Pro - Almost immediately - Short, if any, burn in period

Eminence Speaker - + 1.000 hours - Speaker will burn in forever

Audiothechnology + 1.000 hours - Depending on the cone material and its compliance

HiVi - Swan Speaker Systems - 24 hours - 18 to 24 hrs

Adire Audio - Almost immediately - About one minute

Orca Design - + 1.000 hours

Depending on the cone material:
- Paper cones 1 min
- Treated paper or plastic 1 week
- Silk Dome Tweeters 2 weeks
- Metal domes several months
- Ribbon tweeters a few minutes
- Plastic tweeters about 1 week
1 minute 1 watt, then 1 minute to max AES power

Morel USA + 100 hours - Most of the cones 2-3 weeks, some needs hours and others 2 to 3 monthes

HIQUPHON - Almost immediately - No need for burn in

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A ještě jeden zajímavý test potvrzující účinek zahoření. Někdo si dal opravdu práci a změřil změny po hodině až osmdesáti hodinách hraní hned u několika reproduktorů. Změny nastaly u všech. Zajímavé je, že autor přiznává, že teplota má zásadní vliv na změny, což potvrzuje teorii některých zdejších členů o rozdílech ve zvuku podle počasí.

http://www.gr-research.com/myths.htm

Jinak jednoznačně věřím, že po určitém zahoření repro bude rozdíl zcela zásadní:

Obrázek

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Díky za poslední dva příspěvky Hellboy :!:

První rozděluje firmy na tři skupiny:

a) Firmy, které vliv zahořování pravděpodobně změřily
(ScanSpeak, ATC, Beyma, Visatón, JBL Pro, Adire Audio a HIQUPHON)

b) Které zahořují své výrobky (Manger) před expedicí

c) A ostatní, doporučující od 24 do 1.000 hodin zahořování
(Madisound, Audiothechnology, HiVi - Swan, Orca Design a Morel),
nebo daly odpověď "nic neříkající" (Thiel, Apex)

Protože skupiny jsou co do počtu vyrovnány, podíváme se na výsledky vyhodnocení linku, z posledního příspěvku Hellboy a protože grafické vyjádření dá za tisíc slov, tak zde je graf změny Fs v závislosti na čase (je použit průměr všech měření).
Obrázek
Na stupnici X je doba zahořování v minutách, na stupnici Y vidíme změnu v závislosti na čase. Z grafu lze vyčíst jeden základní fakt: Zahořování vliv má, ale základní změny probíhají velice rychle (25% změn do 5 minut, 56% všech změn do 1 hodiny, 70% změn do 10 hodin). Delší zahořování má vliv již malý, čím déle tím víc se změna blíží k nule.
To potvzuje i časy změn u různých materiálů membrán z prvého příspěvku
Depending on the cone material:
- Paper cones 1 min
- Treated paper or plastic 1 week
- Silk Dome Tweeters 2 weeks
- Metal domes several months
- Ribbon tweeters a few minutes
- Plastic tweeters about 1 week
Takže zahořování vliv má, ale "nic se nesmí přehánět" :lol:

*offtopic* Protože hlavní změny u mechanického, kmitajícího systému jsou převážně soustředěny do krátkého časového okamžiku, lze položit tuto otázku:
Jak rychlé a jak výrazné změny zahořováním budou poté u síťových, linkových a reproduktorových kabelů :?:

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Vlastnim uz nejmene 6-ty ci 7-my par beden, ktere jsem si vzdy kupoval hlavne proto, abych mohl poslouchat muziku. Fakt je, ze po pripojeni novych reproduktoru dochazi pri poslechu k urcitym zmenam a je jiste mozne, ze se urcite casti musi nejprve "rozhybat". Take si na ten zvuk privykaji nase usi. Zda se jedna o zahorovani, nevim, faktem je, ze se charakter jednotlivych beden zmeni spise prpojenim jine elektroniky nez cimkoli jinym, npr. Canton zni jinak s Rotelem a jinak s Marantzem a jinak zase Kef. To co pro mne je nakonec nejdulezitejsi je otazka, jestli pro ne zahorim ja! Libi - Nelibi. Dulezita je pro mne muzika a jeji podani, ne nejake dlouhe premysleni o tom, jak dlouho se ty bedny budou jeste zahorovat. Namisto dlouhosahlych diskuzi o smyslu ci nesmyslu teto procedury si radeji pustim par dalsich LP. A moje usi uz mi odpovi. A vy to udelejte taky! Zdravim.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

No já bych jen dodal, že firma, která uvádí hodnoty ve dnech a týdnech a nikoli hodinách si to očividně cucá z prstu a snaží se jen svést na vlně subjektivních dojmologistických hifi legend, neboli nechce chát proti větru, když si všichni její zákazníci myslí, že to má zásadní vliv :) Týden zahořování pro někoho znamená 4 hodiny hudby a pro jiného 40, takže uvádět ho jako informaci jak má něco trvat je naprosto k ničemu. Kdyby to měli opravdu vyzkoušené, řeknou hodiny. To je jako bych se zeptal výrobce jakou má spotřebu jejich auto a oni odpověděli, že malou (což se vlastně bohužel děje :).

Mě osobně nejvíc zajímá vyjádření JBL Pro (vlastně teda Harman Kardon). Jednak je to velká firma, která má poměrně slušné R&D oddělení, opravdu dělá docela zajímavé testy svých výrobků, včetně slepých testů a jejich šéf to pak ještě navíc zveřejňuje na blogu. Když teda JBL prohlásí, že zahořování je víceméně zbytečnost, má to pro mě mnohem větší váhu, než vyjádření konstruktéra, který sice vyrábí legendární ultradrahé bedny, ale dělá to doma ve sklepě a dva kusy za rok (což mi přijde je půlka firem na seznamu).

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

Čítam tu dosť o názoroch na "zahorenie" reprosústav. Ale to môže byť bez diskusie. V niektorých predajniach majú predvádzacie reprosústavy už zahorené a súčasne majú aj nové, originál zabalené. V špičkových štúdiách je možnosť si to porovnať. Čo sa týka "zahorovania" reprosústav, mne sa to zdá logické. Je to vlastne mechanická záležitosť. Závesy meničov bývajú od novoty tuhé a musia sa rozhýbať. Čas, na to potrebný je vždy rôzny a závisí od viacerých faktorov - teplota miestnosti (napr. pri každej teplote sa guma správa ináč), druh hudby (basy, výšky a pod.), hlasitosť počúvania a pod. Jednoznačne keď sa guma (alebo iné podobné materiály) častejšie zohýbajú, začnú byť pružnejšie. Preto sa skôt zahoria výšky, potom stredy a nakoniec basy - podľa počtu pohybov a vychýlenia (výšky majú najväčší počet pohybov, ale najnižší zdvih). A o to tu ide. Aj nové auto sa musí zabehnúť. Až potom získa plný výkon a zníži sa spotreba. Proste mechanické časti si musia "sadnúť". Ani pri aute nie je možné stanoviť presný počet km podľa značky pre každého vodiča rovnaku. Paralela zdanlivo nesúvisiaca, ale princíp je presne rovnaký.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Souhlasím s Aretaxem. Vlastní zkušenost je cca. taková, že výšky se "uhladily" a pořádně "vypíchly" až asi po 80-100 hodinách provozu. Prvních 10hodin ale byly změny markantní....AC Melody M102

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Mě na hifistech fascinuje jejich víra. Když konstruktér legendárního McIntoshe řekne, že repro/power kabely jsu píčovina, je za magora. Když renomovaný výrobce hifi prohlásí, že změny způsobené zahořováním jsou minimální a projeví se slyšitelně maximálně v řádech hodin, tak se to ignoruje a prostě se předstírá, že se to nestalo. Je tu totiž najednou dost podezřelé ticho...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Jak jsi správně napsal, je to otázka víry a proti víře je každý boj nesmyslný, předem ztracený a působí nakonec přesně opačně.
Jako "technik" musím připustit změnu zahořením, ale že si někdo pamatuje jak hrály bedny před 80-100 hodinami považuji za "věc víry". Takže odkejvám a myslím si své, protože tomu prostě nevěřím.
Na našem koníčku je právě krásné to, že každý z nás má jiné uši a tím pádem také jinak slyší. A kdo slyší jinak než já, musí mít jiný názor a má právo jej tedy vyslovit a obhajovat.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

půl roku.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Správnej hitista slyší a pamatuje si úplně všechno, jinak by:
a) byl hluchej jak poleno
b) neměl poslechový zkušenosti
c )měl nerozlišující aparát

Přece by se hifista u svých kolegů neznemožnil!

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Při překladu jednoho audio-CAD software jsem se "zatoulal" na stránky GR Research a zde, úplně dole jsou dvě složky a to Burn in Myths Busted a Driver burn in facts, ve kterém se dokonce k problému zahořování vyjadřují Dan Wigins z http://www.adireaudio.com/ a Paul Roth z http://www.credencespeakers.com/.

Osobně nekomentuji, protože:

a) za těch 50 let co mám tohoto koníčka jsem hluchej jak poleno
b) dodnes nemám poslechový zkušenosti
c) a taky mám nerozlišující aparát

:lol:

davidm535i
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidm535i »

Ajeje, stejne vybusny a kontroverzni tema jako kabely *bravo*

Myslim, ze je to hovadina a humbuk, uz jsem videl dost membran, a naopak nejmekci zaves byl vzdy bezprostredne po vybaleni z tmave krabice, cim dele byla vybalena na svetle a vzduchu, tim byl tuzsi a nepoddajnejsi.

David

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Davide,
na to, že jsem bezvěrec uznávám že je něco mezi nebem a zemí. Takže na zahořování reproduktorů věřím (v řádu hodin), ale nevěřím že si někdo pamatuje jejich původní, nerozehraný zvuk po jednom měsíci.

A jinak: Téma to bude tak výbušné a kontroverzní, jako chtějí autoři příspěvků. Tam, kde není chuť se hádat, žádná hádka nevznikne. *palec* Každý z nás má své uši a zkušenosti a každý z nás je má právo slušně vyslovit - a každý z nás má právo mu slušně říci zda s jeho pravdou lze či nelze souhlasit (a vždy to bude čistě subjektivní).

Davi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davi »

Jen taková zajímavost, teď budu zkoušet tyto nový kabely na nových bednách, a výrobce u nich píše toto (i kdo umí málo anglicky tak to zvládne dobře přeložit). Je to naprosto jasně napsaný a překvapovalo by mě proč by si vůbec dávali tu práci to k tomu doplňovat, když je to kabel za 5€. Nebo proč by riskovali nějakej posměch kvůli jedné desetině tržby kterou na těch kabelech asi mají.

Kód: Vybrat vše

Hint „burn-in“: A special effect of interaction between conductor and dielectric in speaker cables is showing up, that often is described as „dry sound“. After a playing period the acoustic quality will loose this „dry“ character and be vivid and fluent. All high quality cables like „Connect-it LS“ will sound a lot better after a burn-in period, compared to totally new condition!  
Zdroj: http://box-designs.com/main.php?prod=co ... es&lang=en

Odpovědět