Damping factor

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Damping factor

Příspěvek od BVa »

My jsme se bavili o tom, jestli čistě z měření lze poznat konkrétní atributy zvuku.
Stále nechápeš, že tie "atribúty", ktoré ťa zaujímajú vznikajú až tvojej, (mojej, jeho..) hlave???? Zmerať môžem podnet (signál, zvuk) ale nie emocionálnu reakciu. Jedine to EEG, ale to je pre iného odborníka..Polopate- ak nezmením signál, zvuk je taký, ako to chcel autor nahrávky. Bez ohľadu na to, či to niekomu vyhovuje alebo nie. Končím.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

sekal píše:Pítrs :
Děkovat netřeba. Nicméně zajímalo by mě, kde konkrétně se tady probíralo téma Prostorovost aparátu a vhodné nahrávky pro posuzování tohoto atributu.
Ved o tom priestore čo ho má definovať a ako teda zmerať sa tu bavíme. Nahrávky tu nemotaj každá je ináč nahratá.Su nahravky nahravané na 2 mikrofony a aj špecialne len na sluchadlá.

Všeobecne sa aj na spektrum frekvencii na ten priestor použivaju rozne šumy.Mono a rozne" pravo-lavé a predo-zadné nahrávky". Ak chceš aj rozne testovacie CD-čka od roznych firiem.

A má teda určite aj ten Damping faktor na to vplyv. Teda aj konštrukcia zosilnovača. Ci je bez ochrán a ak ma ochrany ako tá ochrana ovplyvnuje celkovo zvuk(možno aj relátka , atd.)

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

jimmi píše:BVa:

Skuste napr. postaviť Váš koncový zosilnovač ktorý bude" totožný meraním " rovnaké zapojenie ale kvalitnejšie sučiastky ,o dosť lepšie kondenzatory-poprípade aj vačšia kapacita ,krabica z hliníku, lepšie trafá-aj ešte viac predimenzované celkovo tvrdší zdroj , kvalitnejšie repro terminaly,vnutorne vodiče-napr kvalitné postriebrené,alebo strieborné atd.
(poprípade aj vačšie chladiče aj nap. aj priznané vonku)

Teda totálny vylepšený koncák. Ved aj Vy časom vylepšujete svoje výrobky takže to neni len teoretická fikcia. ( Je možné napísať približne odhadom cenu takého zosilnovača? Pohybovala by sa okolo 2000€ alebo viac? )
A potom ho porovnať s tým štandardným PA 300 SSE čo vyrábate.Ktorý bude ten priestor a "emocie" lepšie hrať.
Ako ten rozdiel okrem pocuvania dokážeme technicky zistiť ? Ked parametre "budu rovnaké"

Ved ani 1.zosilnovač čo teraz vyrábate zvukovo nebude uplne totožný ako ten 2.hý. Meranie rovnaké a zvuk iný.

Cakám aj ja na odpoved.Dakujem.

( ohladom toho zosilnovača z kvalitnejších a teda aj drahších sučiastok, ale nie taku že sa to finančne nevyplatí, kdo to kupi a je to zbytočné vyrábať)

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Podľa mňa ten zosilňovač z lepších súčiastok bude aj lepšie merať - žiadne voodoo.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Mna zaujíma komplexná odpoved na dané otázku od BVa. Od technika ..a potom aj ..sa opakujem...

Ako ten rozdiel okrem pocuvania dokážeme technicky zistiť ? Ked parametre "budu rovnaké"

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

S499_1023:
Píše, že ak budú lepšie súčiastky, budú lepšie aj merania a asi aj zvuk - žiadne woo-doo
Jimmi:
Chce dosiahnuť s lepšími súčiastkami rovnaké parametre - čo je zvláštne už ako požiadavka :D

Nechápem akurát to, že požadujete od BVa vysvetľovanie utopických teórií, prečo sa nepýtate na podstatné veci.
Otázky v štýle ja predpokladám, ale nerozumiem tomu a vy mi vysvetlite prečo by to tak nemohlo byť, sú absolútne nezmyselné a nemajú žiadnu informačnú hodnotu a ani nemôžu mať.
Je to to isté ako otázka: Počítal som a vyšlo mi 2+2=4,5, prečo by to tak nemohlo byť?

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

kite19 Teba som sa na to nepýtal tak to láskavo neprekrucaj a v komplexnom vztahu ma to zaujíma.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 jimmi
Ak to bude
zosilnovač ktorý bude" totožný meraním "

, samozrejme nie jedným parametrom, ale komplexnou sadou meraní, tak bude aj totožne ovplyvňovať signál a bude totožne hrať..
Ak sa použije
rovnaké zapojenie ale kvalitnejšie sučiastky , o dosť lepšie kondenzatory-poprípade aj vačšia kapacita ,krabica z hliníku, lepšie trafá-aj ešte viac predimenzované celkovo tvrdší zdroj , kvalitnejšie repro terminaly
tak sa možno prakticky bezvýznamne (určite nepočuteľne, hlboko pod prahom rozlíšenia sluchu..) zmení nejaký parameter (napr. iné tranzistory majú iné vlastnosti, budú vyžadovať zmenu aj iných súčiastok, čo môže trochu zmeniť napr. SR, skreslenie niekde vysoko nad audiopásmom) a tvrdšie trafo zvýši o pár watt maximálny možný výkon,napr. namiesto 110W to bude 115-118W, to je všetko. Nič iné (ešte okrem ceny..) sa nezmení a som 100% presvedčený, že v slepom teste to nikto nepozná.
Krajšia krabica, strieborné vodiče vnútri, terminály ako na zváračke ani exotické kondenzátory s puzdrom z bambusu (aj také sú..) vlastnosti nijako nezlepšia..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

BVa píše:Stále nechápeš, že tie "atribúty", ktoré ťa zaujímajú vznikajú až tvojej, (mojej, jeho..) hlave????
Pokud vycházíš z předpokladu, že zvuk jednoho zesilovače je při zachování ceteris paribus různými posluchači hodnocen diametrálně odlišně a více méně náhodně čistě podle psychiky posluchačů, pak by byla debata (a potažmo snaha výrobců o co nejlepší zvuk za dané peníze) bezpředmětná.
Ale protože to tak není a o zvukových atributech zesilovačů se v hlavních rysech posluchači shodují, je zřejmé, že určitý druh všech zkreslení u konkrétního zesilovače vyvolává shodný / podobný sluchový vjem. Tzn. ty "atributy" nevznikají až v hlavách, mozek je jen interpretuje, ale jsou reprezentovány měřitelným signálem a jeho vlastnostmi.

Komplexní hudební signál lze analyzovat a popsat v čem se liší oproti vstupnímu signálu. Z komplexního hudebního signálu jako takového ale nelze syntézou určit, jak bude ten který zesilovač znít. Proboha vždyť ze signálu samotného (úroveň napětí v čase) nelze ani poznat typ hudby, jestli signál reprezentuje jazz nebo klasiku. Natož aby z něj šlo popisovat něco o např. prezentaci prostoru... To je zřetelné jako slunce na nebi. Nevím, co je na tak čistém faktu tak k nepochopení, resp. proč vynakládáš takovou energii na to, aby ses tvářil že to jako nechápeš :-).

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Je mi ľúto, ale ak tu niekto niečo nechápe, tak ja to nie som..A máš pravdu, v tomto prípade je "výdaj energie" zbytočný.

Odar

Příspěvek od Odar »

PitrsPraha - - > Pozvi k sebe 5 známych, daj im papier do ruky a nech napíšu, bez toho, aby sa navzájom ovplyvňovali, ako hodnotia zvuk tvojej aparatúry, čo sa im páči, čo nie. To sa budú diať veci ;-)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

jimmi píše:kite19 Teba som sa na to nepýtal tak to láskavo neprekrucaj a v komplexnom vztahu ma to zaujíma.
Jimi, neprekrúcam a zaujíma ma to tiež. Všimni si, že nikto okrem BVa nereaguje na túto polemiku. Ja som rad, že niekto je ochotný vysvetľovať základy a preto nechcem aby ho to otrávilo. Neber to osobne, hádať sa budeme pri našej obľúbenej téme :D
A idú Vianoce, tak pohoda :D , aké žiarovky a akým vodičom ich prepojíš na stromčeku ? :D (No flame)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

BVa:
A treba taky jen patris mezi lidi, kteri nehodlaji prijmout fakta prezentovana nekym jinym nez sam sebou.
Nebo si skutecne myslis ze co clovek, to diametralne odlisny nazor na zvuk nejakeho komponentu? To by me u tebe jako technika docela prekvapilo.

Odar:
A co by se delo? Uz jsem to takhle parkrat absolvoval. Jak u sebe, tak u znamych...

boxer

Příspěvek od boxer »

Sorry Pitrsi.

Nebo si skutecne myslis ze co clovek, to diametralne odlisny nazor na zvuk nejakeho komponentu?

Ale pokud chceš slyšet opravdu diametrálně odlišné názory na jeden a tentýž přístroj/zapojení/sestavu, stačí si přečíst XY témat na všech možných fórech, Slovanet především.

Divím se, že jsi se s tím nesetkal.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

BVa píše:Ak sa použije
rovnaké zapojenie ale kvalitnejšie sučiastky , o dosť lepšie kondenzatory-poprípade aj vačšia kapacita ,krabica z hliníku, lepšie trafá-aj ešte viac predimenzované celkovo tvrdší zdroj , kvalitnejšie repro terminaly
tak sa možno prakticky bezvýznamne (určite nepočuteľne, hlboko pod prahom rozlíšenia sluchu..) zmení nejaký parameter (napr. iné tranzistory majú iné vlastnosti, budú vyžadovať zmenu aj iných súčiastok, čo môže trochu zmeniť napr. SR, skreslenie niekde vysoko nad audiopásmom) a tvrdšie trafo zvýši o pár watt maximálny možný výkon,napr. namiesto 110W to bude 115-118W, to je všetko. Nič iné (ešte okrem ceny..) sa nezmení a som 100% presvedčený, že v slepom teste to nikto nepozná.
Krajšia krabica, strieborné vodiče vnútri, terminály ako na zváračke ani exotické kondenzátory s puzdrom z bambusu (aj také sú..) vlastnosti nijako nezlepšia..
Súhlas *thumbs up*, v audiovýrobkoch to platí všeobecne.

Odpovědět