Lyngdorf TDA 2200

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Hlava
Kontaktovat uživatele:

Lyngdorf TDA 2200

Příspěvek od Hlava »

Tak jo
Koukám, že už několik lidí ho používá (namátkou Fidas, David, snad i další), tak by si to zasloužilo samostatné téma, ne?
Teda pokud už neexistuje, já jej nenašel ...

Obrázek

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Re: Lyngdorf TDA 2200

Příspěvek od Hlava »

Jak bylo možná povšimnuto, změnil jsem po nějaké době reprobedny, což mě současně vedlo k nutnosti začít řešit i zesák, neb předchozí model byl „taký komplet“ včetně zesů. V jednom tématu jsem nadhodil dotaz na silné integráče, neb jsem to nějakou dobu nesledoval, tak abych si rozšířil obzory. Možná se někdo může pozastavovat nad tím proč integráč, když jsem celou dobu jel přes dělenou sestavu, to je přece „víc hifi“! Bo mám rád co nejmenší počet krabiček, jedna (a pokud možno co nejmenší) hrací skříňka je pro mě ideál. Inu začal jsem se porozhlížet, a už v této fázi mi mnozí našeptávali, že Lyngdorf by mohl být pro mě to pravé ořechové, neb mám trochu problémovou malou místnost (nemůžu se vždycky nezasmát, když se někdo děsí, že mu malý regálovky ve 20 a více m2 budou moc velký). V Lyngdorfu změřím, naladím, poladím, co je potřeba. Trochu ve mně blikala vzadu výstraha „vždyť to dokurví zvuk“, ale co když třeba ne?
Shodou okolností jsem narazil na jednoho Řeka, kterej má jakýsi elektrostaty či magnetostaty (Analysis Omega) a ten mi psal, že ať zkoušel všechno možný, lampáče, tranzistory, tak nejlepší to bylo vždycky s digitálním zesilovačem (u něj konkrétně 600W hovádko Spectron MusicianmkII). Takže s páskama by si to snad mohlo sednout. 2x 375W? To by i mohlo stačit, ne? Inu vypadalo to na ideálního kandidáta, ale stále ve mně byl zakořeněná jakási vnitřní nedůvěra (to přece bude jen chrčet a hrčet a nebude se to dát poslouchat, to dá rozum, ne??? je to DIGITÁL a ty přece NEHRAJOU! viz já sám dva roky zpátky!!!).

Mi sympatickou věcí je to, že je to snad úplně dokonalej doplněk pro lidi, co hrají z PC (umí to až 24bit/192kHz), anebo vlastně i třeba z CD transportu. Vezmete digitální výstup z PC, cvaknete ho rovnou do digitálního vstupu ampu, nepotřebujete žádný analogový vstupy a jedete komplet digitálně od harddisku pomalu až do beden bez jakýchkoli D/A konverzí. Vono to vlastně v sobě ani nemá D/A převodník v pravém slova smyslu, von je celý přístroj de-fakto D/A převodník s výkonovým stupněm a regulací hlasitosti!

...
......
...

Zvolil jsem základní variantu bez RoomPerfektu, kdy lze všechny úpravy dělat ručně přes počítač a navíc si lze uložit tuším až 6 předvoleb různých nastavení + bypass.
Zásahy do koreční křivky jsou u mě překvapivě jen minimální. Uřízlo se pásmo pod 20 Hz dolů (takže jestli třeba máte album Těšínské nebe od Nohavici, tak už nějaké pumpování basáků nehrozí) a u pravé bedny se provedla kompenzace odrazů od skříně, co stojí v jejím protějším rohu. S levou bednou nebylo potřeba dělat nic. Plus lehounké zvednutí výšek plynule od nějakých 3 kHz až po 20 kHz, kde je největší zdvih asi o 2 dB. Toť vše! V mé tak problémové místnosti! Mimochodem tímto velké díky p. Holcnerovi za čas a trpělivost při nastavování ještě v době, kdy jsem si to chtěl vlastně jen "zkusit doma, jak si to sedne".

Tyto drobné úpravy ale způsobily to, že v místnosti není problém s basama, ty nemaskují středy, prostor se krásně roztáhnul, nic není zahuhlaný, prostě parádní řešení šité na míru. Současně měřená frekvenční charakteristika se ukázala bez nějakých boulí či propadů. (když to srovnám s divočinou, kterou jsem kdysi dávno nastavoval na Behringerovi, kdy nebyly nezvyklé korekce o +/- 9 dB v oblasti basů, aby se to všechno vykompenzovalo, tak je to 100 a 1). A i kdyby měl někdo něčeho málo, no tak si korekcí přidá! Něčeho je moc? Tak si ubereme! Bomba.

Hlavní věc, co mě zarazila, že zmizelo veškeré dunění a to i bez jakéhokoli zásahu do korekční křivky (i v bypass módu!) na mnou přepokládaných 40 Hz (což jsem si myslel, že je jakýsi nejproblémovější mod místnosti)! Nikde nic! Jakto? Dumal jsem nad tím, načež se mi dostalo (pro laika se mi to zdá celkem jako logické) vysvětlení, že u tohoto zesilovače nemá jak reproduktor zpětně ovlivňovat zesilovač, či jeho výstupní tranzistory, neb ten jede přece ve spínaném režimu! No není to paráda? Stačí použít digitál a máte po problémech s ukočírováním basáku? Takhle jednoduše??

Ale jak to hraje?
Výborně! Je to neagresivní, čistý, rychlý, pevný, nenásilný, dynamický, detailní, jsem spokojenej jak želva. Von už to kdysi dávno shrnul zdenek3 na starém fóru. Apropo, jak se na to dívá dnes, po dvou letech? Stále stejná spokojenost? Já se v pátek ráno dokonce zaposlouchal tak, že jsem došel pozdě do práce. To se mi ještě nikdy nestalo.
A co je na tom sympatické, že to vůbec netopí!
Hrajete den, a vono je to vlažný, hehe!

Když to shrnu, mám novej zesilovač.
Integráč (ty vole, ten borec se zbláznil!)
Digitál (no fakt že jo!!!)
Lyngdorf TDA 2200+
Vřele doporučuju

Mám pocit, že už tu pár jedinců snad i konktétně tento zesilovač má, tak proč to používá tak málo lidí, když je to tak dobrý????

Stránky výrobce
Pěkná recenze na Goliáši
18ti stránkový popis přístroje v PDF

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Stále existují předsudky vůči digi zesilovači, proto jej moc lidí nevlastní. Jen si přečtěte pár příspěvků na slovanetu a také by jste váhali.
Mám 1,5 r. konce Lyngdorf + korekce RP1, zvuk pro mne naprosto bezproblémový. Vyzkoušel jsem konců víc než 10 a skončil takto.
Takže blahopřeji a hezký zvuk.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Zcela určitě bych se toho nebál. Tyhlety přístroje mají své jméno. Samozřejmě jsem to ještě pořádně nezkoušel. Ovšem mám výbornou zkušenost s Mark Levinsonem No.53. Je to také digitál akorát s klasickým zdrojem. Cena je bohužel zcela mimo, ale nic lepšího jsem ještě neslyšel.

Na hodnocení vedlejšího fóra bych se opravdu vykašlal. Psali tam všichni o věci, kterou viděli pouze na fotkách. Ve skutečnosti ani náhodou a o nějakém poslechu už nemůže být vůbec řeč! Chodí i sem a oni moc dobře ví o koho jde. Ještě teď se směju, když mi dotyčný podle fotky vyčuchal, že pokud se to líbí, tak to určitě používá fintu s líbivým zkreslení. No mazeeeec. :lol:

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Naprostý souhlas, něco na tom Lyngdorfu bude :) .

Slyšel jsem ho zatím dvakrát (pokaždé na HE Praha), jednou se sloupky Vncent, podruhé s regálky Aurum Cantus.
Pokaždé to byl pro mě jeden z nejlepších zvuků výstavy, bez ohledu na cenovou hladinu. I v těch malinkých špeluňkách to hrálo krásně. Osobně si myslím, že toto je určitě cesta pro vlastníky moderních obývacích prostor (obvykle velmi špatně zatlumených).

Hrozně rád bych tohle slyšel naplno na Brněnském podzimu (2 konce zapojené jako monobloky) přes kvalitní plnorozsahové sloupy, v porovnání s jinými aparaturami.

Hlava
Měl jsem (zřejmě chybně) zafixováno, že pro využití funkcí korekce daného prostoru je nutné mít koupený Roomperfect. Chápu teď dobře, že stačí samotný integráč a jeho jednorázové nastavení prodejcem pro daný prostor a dané repro pomocí PC? Kompletní sestava stojí hodně, samotný integráč už je v celku přijatelné hladině.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Taky se mi moc zamlouvá Lyngdort nebo Tact. Když jsem pásl po investici do nového stroje, tak dřív přišel předzes od Audio Research. A navíc potřebný balík peněz k zakoupení Lyngdorfu chyběl i na stroje z druhé ruky. Není jich moc a většinou to vylezlo dost přes tisíc liber, spíš dva. Ale vůbec bych se tomu nebránil, co jsem to slyšel, hrálo to vždy dobře a možnost zamaskovat některé nectnosti místnosti je paráda.
Zmíněný malý počet krabiček se mi rozhodně taky zamlouvá. Hlavo, až zase budu muset někdy do Brna, tak bych to u tebe rád znova slyšel. Proč to neříct, dřív se mi to tam zdálo plně poslouchatelný jen s tou ekvalizací a zase bez ní ty bezproblémové části spektra byly daleko čistější. Hodně by mě zajímalo, jak se to změnilo při této sestavě, která slibuje to, co bych taky rád. Ale těch představ, které se musely změnit, už tu bylo...
Jo a poznámka na závěr. On ten Lyngdort opravdu není ani DA převodník, tedy pokud tam není patřičná karta. Když jedeš z digitálu, tak i zesilovací stupeň je plně digitální a neprovádí se tam nikde převod na analog a zpět, jako u mnoha digitálních zesíků. To bude asi dost podstatná vlastnost. Trochu mě ale vylekalo, když jsem si přečetl, že regulace hlasitosti v určitém rozmezí musí probíhat "ubíráním bitů". Jestli to je tak, pak by to mohla být určitá slabina. Zda je to slyšet netuším.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Křeček - zesilovač TDA 2200 se prodává v několika modifikacích včetně té kdy nastavení se provede v konkrétní místnosti s reprosoustavami a místem poslechu pomocí mikrofonu a PC. Uloží se několik křivek, které potom posluchač může přepínat dle jeho ucha či přehrávané hudby. Zjednodušeně řečeno...

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Křeček píše: Měl jsem (zřejmě chybně) zafixováno, že pro využití funkcí korekce daného prostoru je nutné mít koupený Roomperfect. Chápu teď dobře, že stačí samotný integráč a jeho jednorázové nastavení prodejcem pro daný prostor a dané repro pomocí PC? Kompletní sestava stojí hodně, samotný integráč už je v celku přijatelné hladině.
Neumím říct, nakolik je RoomPerfect adekvátní ručně provedené korekci na základě měření z mikrofonu. Nikde není moc popsáno co že vlastně Roomperfect vlastně upravuje, jestli jen frekvenční charakteristiku nebo i nějaké fázové posuvy? Ruční úprava se týká (teda alespoň podle toho co jsem letmo viděl) nejspíše pouze úprav frekvenční charakteristiky.
Co se týče jednorázového nastavení - přístroj má 6 předvoleb, kam si můžeš uložit různě upravené křivky, které si při propojení zesilovače s PC můžeš kdykoli a jakkoli upravovat. Nejedná se tedy o jedno prvotní nastavení a pak už nic. Čili pokud hraješ z PC, tak je to nejmenší rovnou s tímto PC spojit i komunikaci a můžeš si online podle potřeby hrát s nastavením jak je libo ...

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Zelená se tráva, Lyngdorf to je hra
a hudební signál věc je záludná...
U Tactu jsem to taky studoval a plně jsem nepochopil, zda je to nastavení přes PC plně ekvivaletní dynamické korekci, či jak to tam pojmenovávají. Ale rozhodně to bylo schopné už v té základní verzi zahrnout i nějakou balanci stereobáze. Přesto se mi zdálo, že tam jsou nějaké věci navíc, pokud je to přímo v krabici.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Přesně něco takového by se mi líbilo, integráč s digi vstupy. Do budoucna ideál.
Škoda že to je pro mne zatím ještě dost drahé. :( Ale vrtá mi to hlavou. Hodně.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

K Roomperfect - upravuje fr. charakteristiku i fázové poměry, buď pro místo poslechu nebo pro širší poslech. základnu. Mimo jiné obsahuje i aktivní výhybku s možností nastavení 40 - 1200 Hz (po 1Hz) a 3+3 typů filtru Linkwitz Riley a Butterworth. Ještě nějaká nastavení zpoždění a pod. Dále je možnost použití přednastavených filtrů s různými fr. charakteristikami...Využití je tedy možné i pro poloaktivní repro typu BVa.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Křeček píše: Měl jsem (zřejmě chybně) zafixováno, že pro využití funkcí korekce daného prostoru je nutné mít koupený Roomperfect. Chápu teď dobře, že stačí samotný integráč a jeho jednorázové nastavení prodejcem pro daný prostor a dané repro pomocí PC? Kompletní sestava stojí hodně, samotný integráč už je v celku přijatelné hladině.
Jo, navic bez RP to ma clovek primo pod kontrolou. Akorat budeme muset najit chvili s panem Holcnerem, ukazuje se, ze mam akustiku tak slozitou, ze na tohle nastaveni nemam ;) Dokonce i ve verzi s RP, pokud si chcete hrat, staci prelit firmware na bez-RP verzi a muzete se pri konfiguraci DSP uklikat k smrti.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

agavel píše:Jo a poznámka na závěr. On ten Lyngdort opravdu není ani DA převodník, tedy pokud tam není patřičná karta. Když jedeš z digitálu, tak i zesilovací stupeň je plně digitální a neprovádí se tam nikde převod na analog a zpět, jako u mnoha digitálních zesíků. To bude asi dost podstatná vlastnost. Trochu mě ale vylekalo, když jsem si přečetl, že regulace hlasitosti v určitém rozmezí musí probíhat "ubíráním bitů". Jestli to je tak, pak by to mohla být určitá slabina. Zda je to slyšet netuším.
AD prevodnik nemam a zije se mi dobre ;) Jinak pro extremisty existuje jeste verze, ktera ma pouze analogove vstupy. Krome opravdu nevyrovanych gramofonnich fanousku (cisty mechanicky analog kombinovat s digitalnim zesilovacem je prece malo hifi, ze jo ;)))) to ale povazuji za naproste silenstvi.

K "ubirani bitu": vevnitr se jede na 384 kHz a myslim 48 bitu, navic v rezimu digitalniho zeslabovani to jede jen v oblasti docela pod "normalni poslechovou hlasitosti".

Ale ted uz mizim, mi Lyngdorfove mi sypou do ousek Mozarta a musim jeste napsat posudky na tri bakalarske prace... K takove praci se Requiem hodi... ;)))

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Ještě k regulaci hlasitosti u zesilovačů Lyngdorf. Dle firemních materiálů, které do podrobností nezabíhají, se regulace děje při plném rozlišení pomocí regulace napětí zdroje +/- 3V což značí 62 dB na displeji. Používá se relativní poměr v dB oproti běžné logaritmické regulaci.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Možná to sem tak úpln nepatří, měl jsem RP-1. Počáteční nadšení bylo veliké, zmizely mně boube na asi 120Hz, dunění ustalo. Vše se zdálo OK. Jen po čase jsem začal cítit jakousi nervozitu nebo napětí při poslechu hudby, že něco není, jak má být. Nedovedu to definovat přesně, ale výsledkem tohoto stavu, který se dostavil až asi po roce, je výsledek, že RP-1 jsem dal pryč a mám z hudby lepší pocit.
Faktem ale je, že nastavení probíhalo jen přes měřící mikrofon a ne ruční korekcí přes PC.
Mám tu zkušenost, že čím více "stupňů volnosti" .- tedy ,ůžeš nastavovat více parametrů, tím hůře, oprotože ať to uděláš sebelíp, máš vždy vnitřní neklid z toho, zdali to ono nastavení je to pravé a nutí tě to zase přenastavovat.
Možná je lepší vybrat takový systém, který tyto možnosti ovlivnění zvuku neumožňuje, ale zato jaksi "sedne" konkretnímu chápání poslechu hudby. trvá to sice déle a více to stojí, ale omezí se tím jaksi ta nervozita z toho, zdali mám systém nastaven optimálně.
Nedovedu to líp popsat, ale takhle jsem cítil vliv RP-1 na reprodukci muziky já.Chtěl jsem tím jen vyjádřit můj pohled na možnost něco nastavovat a ovlivňovat.

Odpovědět