@Fidfji99: Pěkný příspěvek. Líbí se mi jeho odlehčený tónFidji99 píše: ↑12 zář 2018 10:10Nie som zaryty kabeloskeptik, ani neverim, ze vsetko sa da zmerat v hi-fi, ale uroven reakcii na slovo MERANIE, mi najviac asi pripomina reakciu na slovo "OCKOVANIE" na forach typu homeopaticke-eko-bio-matky-s-otvorenymi-cakrami-objimajuce-stromyKocmeister píše: ↑11 zář 2018 14:38Pro zajímavost, před asi 14-ti dny jsem byl na poslechu aktivních monitorů Sweda Audio Blipo. S sebou jsem měl bohužel jen jeden náš síťový kabel. Co s tím, že? Tak se z nouze vyměnil jen u jednoho z monitorů a výsledek byl, že každý monitor hrál od té chvíle trochu jinak. Jeden měl výraznější výšky a detailnější středy. Přeběhnout od jednoho k druhému trvalo asi tak vteřinu, takže velmi snadný test.
Kocmeister, Vas opis toho, co sa stalo, moze byt aj takto:
"asi pred 14 dnami, sa u mna zastavil p. Kocourek s Kabelguru, vypocut si aktivne monitory polskej produkcie Sveda Audio Blippo, fantasticky hrajuce bedne, vid; test A, test B, test C. Nie som celkom presvedceny o vplyve napajacich kablov na zvuk, ale nastastie, mal jeden kabel u seba, tak sme urobili jeden rychly AB test, a zapojili jedno repro jeho vrcholnym audiofiskym napajacim kablom.
Pustili sme moju oblubenu audiofilsku reediciu "Pandemonic Incantations" od polskych Behemoth
Dovtedy krasny harmonicky zvuk, s vyrovnanou frekvencnou charakteristikou [vid Meranie A, Meranie B, Meranie C], zrazu uplne zmizol, demonicka energia salajuca z kazdeho taktu bolo prec.
Ujacane vysky, uplne potlacene basy na ukor analytickych a neprirodzene znejucich stredov.
[moja manzelka, symfonicka harfistka, ktora akurat relaxovala pri cirkularke, pribehla a poprosila ma, aby som to vypol!!!!]"
A teraz sci-fi ->
"Nastastie, mal som doma zakladny model mikrofonu za cca 100 eur a stiahnutu free-ware aplikaciu, rychlo sme zmerali mono signal v rovnakej vzdialenosti, a nase podozrenia sa potvrdili.
p. Kocourek mi podakoval, a zamysleny odisiel domov testovat dalsie vzorky metraze, ktoru by mohol nadsenym audiofilom ponukat pod znackou Kabelguru v nekonecnej snahe o dokonaly zvuk"

A protože mám rád sci-fi a náhodou mám doma mikrofon za cca 100 EUR (UMIK-1) a stáhnutou free-ware aplikaci (REW), tak jsem si řekl, že zkusím změřit, jestli bude rozdíl v hlasitosti mezi obyčejným napájecím kabelem (říkejme mu "G") a nějakým drahým (říkejme mu "V"), když je vyměním u svého DAC.
Zdůrazňuji, že tímto nesleduji žádné dokazování, co je lepší anebo co lepší není... takže "no flame, please".
Záměna kabelu byla jediná změna v systému. Nastavil jsem PC, software, umístil mikrofon do fixní polohy poblíž repro (měřil jsem jen na jedné bedně a zešikma, jak prostor dovolil - nakonec nejde o výsledek, jde jen o rozdíl v měření).
Udělal jsem 5 měření na každém kabelu - G1,.., G5 a V1,..,V5 v rozsahu 28Hz až 18kHz (celkem 49075 hodnot pro každé měření).
Je jasné, že v takových domácích podmínkách nebudou výsledky stejné (v laboratoři by taky nebyly), takže směřuji ke statistickému vyhodnocení získaných měření - budu zjištovat standardní směrodatnou odchylku.
Tato odchylka je tím menší, čím podobnější jsou sledované hodnoty. Čím více "stejných" měření máme, tím menší směrodatnou odchylku máme šanci dosáhnout - tedy za předpokladu, že sledované hodnoty jsou opravdu "stejné". Pokud začneme navyšovat počty měření, která stejná nejsou, ale oproti očekávání pozorujeme nárůst směrodatné odchylky, pak máme důvod se domnívat, že sledované veličiny nejsou stejné. Tolik k úvodu do statistiky

Pro výpočet beru funkci v Excelu STDEVPA https://support.office.com/cs-cz/articl ... 05afe2c28c
Pro každou frekvenci v měření (oněch 49075 hodnot) vypočítávám:
- z měření G1,..,G5 vypočítávám standardní směrodatnou odchylku pro měření "odchG"
- z měření V1,..,V5 vypočítávám standardní směrodatnou odchylku pro měření "odchV"
- z měření G1,..,G5,V1,..,V5 vypočítávám standardní směrodatnou odchylku pro měření "odchGV"
Suma odchG = 1044,66
Suma odchV = 1169,44
Suma odchGV = 4295,94
Průměr odchG = 0,021287004
Průměr odchV = 0,023829627
Průměr odchGV = 0,087538266
Nelze si nevšimnout, že míra nepřesnosti měření v rámci měření s kabelem G je zhruba stejná jako míra nepřesnosti v rámci měření s kabelem V.
Jakmile však vyhodnotíme všechna měření dohromady, tak se to začne jevit tak, jako by se jednalo o opravdu rozdílné jevy - směrodatná odchylka naroste skoro na čtyřnásobek.
Edit: Ještě link na adresář, kde je soubor s výsledky https://1drv.ms/f/s!Apqu8QQLAVthq05Fz41JutyQ0fLQ