Chtěl bych upozornit na výrobek této firmy. Jde o převodník Naim DAC. U Naimu myslím došlo k jedné obrovské konstruktérské změně. Přístroj má stejný design, jak je myslím všem známý. Jenže uvnitř je konstrukce zcela jiná, než bývá u této firmy zvykem. A proto si myslím, že je třeba se o tom zmínit. Používají v přístrojích obvody a zapojení, které u této firmy nikdy nebylo používáno a podle mě se vydali zcela jiným směrem, než je do této chvíle známo.
Na vstupu pro digitální signály mají špičkový DSP SHRC obvod od Analog Device. Digitální filtr s rozlišením 40 bit. Následuje PCM1704 Burr-Brown a to dvakrát. Pro každý kanál jeden. Špičkově zpracované dvojité hodiny. A poté následuje něco, co u Naimu nikdy nebylo běžné. Diskrétní I/V převodník postavený na tranzistorech. Následný filtr je z výborných fóliových kondenzátorů a metalizovaných odporů. Výstupní bufer opět diskrétní postavený na tranzistorech. Vše je v SMD provedení a velice čistě provedeno. O parametrech jsem toho moc nenašel. Ale i tyto dva vypovídají o špičkových parametrech u Naimu dosud nevídaných:
Frekvence: 10 Hz do 20 kHz (+0,1dB/-0,5 dB)
THD: <0,002%
Možnost upgrade externím zdrojem zůstává. A kdyby se něco našlo s bateriemi, tak by to bylo naprosto skvělé.
V minulosti bylo napsáno spousty výhrad co se týče konstrukce a použitých obvodů a zapojení. Myslím si, že nyní nikdo nic z konstruktérů nemůže na tento přístroj namítat. Samozřejmě možná se ještě něco malého najde. Ale mě se to moc líbí a kupodivu to není nijak přestřelené, jak bývá všude jinde zvykem. Bohužel jsem ještě neslyšel. Cena by měla být někde k 55 000Kč. Tak co na to říkáte?