CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL - Willy And The Poorboys
No konečně nějaká konkrétní reakce, díky.
Udělal jsem si analýzu a vyšlo mi toto:
CD 1994
Je nahráno velmi potichu, je tam velká rezerva, což ale samozřejmě nevadí, DR tím pádem nelimitované, odpovídající jednotlivým skladbám.
Zvuk je takový, jak ho od Creedence všichni léta známe a máme naposlouchaný, pro někoho už to může být fix a nebude chtít slyšet sebemenší odchylku. Proč ne.
Z mého pohledu zvuk neurazí, taky už jsem si na něj zvykl, je to klasika. Ale objektivně je to průměr, hodně středů, výšky trochu rozostřené, nakřáplé.
Hi-Res 24/192 z roku 2014 (Reissue producer: Chris Clough, Mastering engineer: Paul Blakemore)
Zvuk je čistší, frekvenční spektrum je vyrovnanější, středy tolik nevyčnívají (není to ten tzv. „vánoční stromeček“). Basy jsou konkrétnější, pevnější.
Výšky beze změn.
Hlasitost je vytažená, není zde žádná rezerva, špičky jsou srovnané, v pár případech je to na hranici clippingu – to je samozřejmě úplně zbytečné. DR bude okolo 10.
Celkově je pro mě poslech Hi-Res verze pohodovější, zejména díky vyrovnanějšímu frekvenčnímu spektru a čistšímu zvuku. Snížení DR ze 13 na 10 nevnímám, jsou to jednoduché songy a DR 10 je stále velmi slušné (na grafu to samozřejmě vidí každý a může to i vypadat dramaticky – ale nejsem si jistý, kolik lidí by to při slepém poslechu poznalo, já asi ne). Ale principiálně je to špatně, to jsou procenta dolů – proto jsem taky dal těch 80 – 90%.
Jen pro zajímavost uvádím recenzi týkající se tebou hodnoceného remasteringu od S. Hoffmana (psal jsi, že o nějakém přínosu se hovořit nedá).
Jason Kennedy z Hi-Fi Choice měl trochu jiný názor (srpen 2008):
Kevin Gray and Steve Hoffman have done a sweet job with what is not the most sophisticated of originals, retaining the analogue feel and delivering the energy of the live recording." Music = 5/5; Sound = 4/5.
Holt každé ucho to může slyšet jinak, že.
Ale určitě bych o J. Kennedym nenapsal, že:
„Jsem zklamán, měl jsem nějakou dobu pocit, J. Kennedy opravdu hledá solidní zvuk. Ovšem tento úlet ukazuje opak.“