Tape deck - nostalgia
Re: Tape deck - nostalgia
To Vajgl:
Mám stejnou vášeň jako ty, kazetové magnetofony jsou paráda. Sám sbírám kazetové decky SONY ES a nyní začínám i s PIONEERem, můžeš mi poradit, viděl jsem že máš CT-S820S. Jak je na tom po zvukové stránce? Jo a když kazety nahrané na něm přehrávaš jinde, jaký je rozdíl v úrovni nahrávky? Já kdysi měl PIONEERa CT-S550S a když přehrávám nahrávky z něj jinde tak mají nižší úroveň, pod "0 dB". Jo a ještě jeden dotaz, když kalibruje pásek, kalibruje obě stopy L+R nebo jen jednu? Jinak archivuji kazety v šuplíkových skříňkách od HAMY. Jedna je myslím pro 48 kazet. Dobré proti prachu, ale už je to téměř nedostatkové zboží. Kazet mám přes 1000 ks a už musím mít nějaké v jiných krabičkách. Díky a měk se fajn.
Mám stejnou vášeň jako ty, kazetové magnetofony jsou paráda. Sám sbírám kazetové decky SONY ES a nyní začínám i s PIONEERem, můžeš mi poradit, viděl jsem že máš CT-S820S. Jak je na tom po zvukové stránce? Jo a když kazety nahrané na něm přehrávaš jinde, jaký je rozdíl v úrovni nahrávky? Já kdysi měl PIONEERa CT-S550S a když přehrávám nahrávky z něj jinde tak mají nižší úroveň, pod "0 dB". Jo a ještě jeden dotaz, když kalibruje pásek, kalibruje obě stopy L+R nebo jen jednu? Jinak archivuji kazety v šuplíkových skříňkách od HAMY. Jedna je myslím pro 48 kazet. Dobré proti prachu, ale už je to téměř nedostatkové zboží. Kazet mám přes 1000 ks a už musím mít nějaké v jiných krabičkách. Díky a měk se fajn.
dufam ze vo svojej zbierke nemas TC-KA6ES, to by si ma nastval, ten sa mi totizto hodi do zostavymichalha píše:To Vajgl:

Já bych měl někde doma mít v krabici tape deck od Philipse z roku 1980. Byl to v jejich historii kazeťáků největší brus! Je to model N5756.
http://www.vintagecassette.com/Philips/N5756
Potřeboval by asi jen rozhýbat, trochu poštelovat, neboť jsem na něj nehrál od roku 1989. Je ve velmi dobrém fyzickém stavu, používal jsem tehdy k manipolaci rukavice do tanečních, inu magor.
Náhradní nahrávací feritovou hlavu bych měl mít také někde / nepoužitou - zabalený originál /. Mám také service manual. Tehdy stál 995 švýcarských franků, což byla pro mne bomba, když jsem bral v osmdesátých letech okolo 3 500.- Kč. Nechcete si ho někdo dát dokupy? Chodí na chromu a metalu od 30 do 20 000 Hz
http://www.vintagecassette.com/Philips/N5756
Potřeboval by asi jen rozhýbat, trochu poštelovat, neboť jsem na něj nehrál od roku 1989. Je ve velmi dobrém fyzickém stavu, používal jsem tehdy k manipolaci rukavice do tanečních, inu magor.
Náhradní nahrávací feritovou hlavu bych měl mít také někde / nepoužitou - zabalený originál /. Mám také service manual. Tehdy stál 995 švýcarských franků, což byla pro mne bomba, když jsem bral v osmdesátých letech okolo 3 500.- Kč. Nechcete si ho někdo dát dokupy? Chodí na chromu a metalu od 30 do 20 000 Hz
Pravdu? Mna nezaujima zvuk, jedine design, ja potrebujem design TC-KA6ES, nie starsi 990ES, s kazetami som asi skoncil, potrebujem ho na paradumichalha píše:Mám, a jsem první majitel, kupoval jsem ho nový za neuvěřitelných 23500,-Kč. Ale můžu říci, že SONY dělal lepší. Typ 990ES nebo 950ES mají lepší zvuk.

Pánové vypadá to opravdu dobře.Trošku ve mně začal vrtat červ.Ale pokud bych něco v tomhletom zkoušel ,tak jedině Pioneer D-07 a podobná řada od pioneeru.Takže DAT a digitální nahrávky.Tam vím určitě ,že je to sakra dobré(MA recordings)!!!
S Pioneerem CT-S 820 S jsem naprosto spokojený, dokonce jej používám jako referenční deck. S nahrávací úrovní je na tom dobře, neztrácí na signálu jak píšeš, ono se to má počítat od té značky "dolby" nebo Sony má 0VU, né od nuly co je na té stupnici - alespoň tak sem to pochopil, proto se zdá že na některých jiných magnetofonech to hraje "potichu", přitom je to OK. Tak například Pioneer radí kazety vybuzovat na +2dB (normal, CrO2) a +4dB (metal) a TEAC to má +3 (normal) +4 (CrO2) +7 (metal) !!! ale na všech přístrojích (se stejně nastaveným azimutem) by kazety měly dosahovat stanoveného maxima - u Pioneeru mě to bude hrát do +4 a v TEACu do +7 - alespoň tak sem to pochopil, možná že to je jinač, nejsem až takový odborník, tak je možné že kecám blbosti.michalha píše:To Vajgl:
Používám CT-S 820 jako deck referenční protože sem k němu dostal plnou krabici kazet s celken slušnýma nahrávkama, a taky byl ve velmi slušném stavu. Ten pán od kterého sem jej kupoval, se o něj staral, čistil hlavu i kladky a po podrobnějším zkoumání sem se ubezpečil že do něj žádný domácí kutil nevrtal šroubovákem. Bohužel, na mnoha strojích, které se dnes dají sehnat na Aukru se již někdo realizoval a kolikrát jej dává pryč z důvodu bezradnosti nad svou vlastní "prací". Magnetofon je příliš složitý mechanismus na kterém se dá mnohé vylepšit, ale o to více zkazit. Každý zásah by měl být dobře promyšlen - výměna kladek, řemenů, mazání atd. Raději dobře seřízený levnější (klidně dvouhlavý) deck než úplně rozladěný byť profesionální magnetofon.
CT-S 820 používá automatickou kalibraci a myslím že jede jen na jednu stranu a tu druhou dopočítává ale i tak jsou nahrávky v dolby C a S k nerozeznání od originálu. Nahrávám pouze v dolby C protože akai S nemá a do budoucna bych rád Revox B215 nemo Nakamichi Dragon nebo stříbrnou legendu Pioneer CT-F 950 nebo 1250.
Jo a tu HAMA krabici se šuplíčkana už mám doma taky! To je vychytávka, ani CD ani LP nemají takový hezký domeček jako kazety

No tomu se prostě nedá odolat, škoda že nemá dolby C ... konstrukčně je stejný rok výroby jako já

To Vajgl:
Tak to jsi na tom podobně s věkem jako já. Mimochodem, máš nějakého dobrého servismana na decky? Já jsem sice teoreticky velmi dobře vybaven co se konstrukcí týče, ale bohužel praxe mi chybí a nechci se v mých miláčcích rýpat bezhlavě. Raději zaplatím někomu, kdo víc co a jak. Ale už se těžko shání.
Mimochodem již jsem měl doma mnoho decků, všech značek. Stříbrného Pioneera jsem měl CT-F850 a CT-F1000 a zvukově nic moc. 850 byla lepší. Tu mladší řadu 950 a 1250 jsem už neslyšel, ale na pohled je to opravdu krása. Ještě se vrátím k tomu Pioneeru co máš doma. Jaké kazety mu nelépe vyhovují? Vím, že je tam automatické nastavení, ale porovnával jsi zvuk?
Tak to jsi na tom podobně s věkem jako já. Mimochodem, máš nějakého dobrého servismana na decky? Já jsem sice teoreticky velmi dobře vybaven co se konstrukcí týče, ale bohužel praxe mi chybí a nechci se v mých miláčcích rýpat bezhlavě. Raději zaplatím někomu, kdo víc co a jak. Ale už se těžko shání.
Mimochodem již jsem měl doma mnoho decků, všech značek. Stříbrného Pioneera jsem měl CT-F850 a CT-F1000 a zvukově nic moc. 850 byla lepší. Tu mladší řadu 950 a 1250 jsem už neslyšel, ale na pohled je to opravdu krása. Ještě se vrátím k tomu Pioneeru co máš doma. Jaké kazety mu nelépe vyhovují? Vím, že je tam automatické nastavení, ale porovnával jsi zvuk?
MICHALHA::::: napiš co máš za mašiny a co na nich chceš provést, jestli výměnu hnacího ústrojí nebo o nějakou závadu. Pisni na mejl. Pokud je něco s elektronikou tak mám kamaráda co taky sbírá decky a umí si poradit s ledasčím ...
Jako doposud nejlepší kazeta co jsem zkoušel byla Maxell Metal CD, a Maxell XL2-S ale i záznamy na lepší normalky TDK AR,AD nebo Maxell UD1-CD jsou výborné. Moc nedoporučuji TDK SA z nové generace, a vůbec současnou produkci kazet jako je Sony UX-S. Raději shánět starší verze (klidně nahraných) kazet.
Jako doposud nejlepší kazeta co jsem zkoušel byla Maxell Metal CD, a Maxell XL2-S ale i záznamy na lepší normalky TDK AR,AD nebo Maxell UD1-CD jsou výborné. Moc nedoporučuji TDK SA z nové generace, a vůbec současnou produkci kazet jako je Sony UX-S. Raději shánět starší verze (klidně nahraných) kazet.
To Vajgl:
Mám tyto stroje SONY: TC-K777 (první verze - stříbrná), TC-K950ES (2x), TC-K990ES, TC-K909ES, TC-KA6ES. Měl jsem již docela dost strojů, ale postupně jsem to eliminoval a mám už jen své nejoblíbenější SOŇÁKY. Teď bych ještě chtěl top modely PIONEER a to CT-91, CT-91a, CT-93 a CT-95 a SONY TC-K970ES. Co jsem ještě měl dle data pořízení: TESLA SM-261, SONY TC-188SD, AIWA AD-F460, TECHNICS RS-M250, TECHNICS RS-M270X, TEXHNICS RS-M253X, TECHNICS RS-BX727, TECHNICS RS-BX828, TECHNICS RS-B905, TECHNICS RS-BX747, PIONEER CT-S550S, PIONEER CT-9R, PIONEER CT-F850, PIONEER CT-F1000, AIWA AD-F990, AIWA AD-F880, AIWA AD-6900 (první verze), AKAI GXC-730D, AKAI GX-75 (2x), SONY TC-K730ES. Je to krása, ale servis a udržba něco stojí
.
Dokázal by jsi mi sehnat nové originální přítlačné kladky a řemínky k Sony deckům? Díky.
Mám tyto stroje SONY: TC-K777 (první verze - stříbrná), TC-K950ES (2x), TC-K990ES, TC-K909ES, TC-KA6ES. Měl jsem již docela dost strojů, ale postupně jsem to eliminoval a mám už jen své nejoblíbenější SOŇÁKY. Teď bych ještě chtěl top modely PIONEER a to CT-91, CT-91a, CT-93 a CT-95 a SONY TC-K970ES. Co jsem ještě měl dle data pořízení: TESLA SM-261, SONY TC-188SD, AIWA AD-F460, TECHNICS RS-M250, TECHNICS RS-M270X, TEXHNICS RS-M253X, TECHNICS RS-BX727, TECHNICS RS-BX828, TECHNICS RS-B905, TECHNICS RS-BX747, PIONEER CT-S550S, PIONEER CT-9R, PIONEER CT-F850, PIONEER CT-F1000, AIWA AD-F990, AIWA AD-F880, AIWA AD-6900 (první verze), AKAI GXC-730D, AKAI GX-75 (2x), SONY TC-K730ES. Je to krása, ale servis a udržba něco stojí

Dokázal by jsi mi sehnat nové originální přítlačné kladky a řemínky k Sony deckům? Díky.
Seženu ti co budeš chtít a za rozumnou cenu. Pokud nemáš servisní manuál tak rozměry kladek a řemenů nezjistíš jinač, než že je vytáhneš a přeměříš. Pokud se ti do toho nechce tak máš smůlu. Neznám jiný způsob jak to zjistit
Na svojich mašinkách mám vše nové včetně čtyřhranných ovládacích řemenů ... a mám na cca 5 - 10let pokoj. Jestli do toho chceš jít tak mi pisni já napíšu rozhodující rozměry které bych potřeboval.

Servisní manuály mám, ale jsou v nich jen jejich označení - kód směs čísel a písmen. Půjde to tak? Předem ti moc děkuji.
Manuály mám v práci tak to z nich opíši v pondělí. Přeju pěkný víkend.

Manuály mám v práci tak to z nich opíši v pondělí. Přeju pěkný víkend.
Pošli ty čísla ale myslím že mi to moc nepomůže, to budou nějaké katalogové označení sony nebo jiné firmy ale je možné že tam bude alespoň základní rozměr a ten zbytek se dá odhadnout jako je tloušťka a šířka řemenu. Každopádně platí že pokud řemen neproklouzne při rozběhu na řemenici u motoru, není jeho výměna až tak moc nutná, dávat hodně pevný řemen může způsobit poškození kluzných ložisek.
Přítlačné kladky půjdou vytáhnout, s tím si tu práci dej, obejde se to bez zásahu do mechaniky. Kladky se dají i zrestaurovat pokud není na nich guma zteřelá. Dělá se to jemným smirkem, rovnoměrně po celém povrchu tak aby byl zachovaný mírný soudečkový tvar. Pár kazeťáků jsem už rozebral a pokud máš servisní nanuál tak není co řešit. Já mám s.m. pouze k Akaii a docela mi pomohl když jsem potřeboval nastavit přítlak kladek.
Přítlačné kladky půjdou vytáhnout, s tím si tu práci dej, obejde se to bez zásahu do mechaniky. Kladky se dají i zrestaurovat pokud není na nich guma zteřelá. Dělá se to jemným smirkem, rovnoměrně po celém povrchu tak aby byl zachovaný mírný soudečkový tvar. Pár kazeťáků jsem už rozebral a pokud máš servisní nanuál tak není co řešit. Já mám s.m. pouze k Akaii a docela mi pomohl když jsem potřeboval nastavit přítlak kladek.
Tak další kousek .. Osmdesátá léta, rok výroby 1982, velmi svérázný design i provedení, doteková tlačítka, 3 hlavy (nahrávací feritová, čtecí amorfní), dual capstan, kalibrace kazety pomocí mikroprocesoru, direct drive, 2 motory, quarz servo systém řízení otáček. Na svou dobu to nejlepší co bylo.

další přírůstky ve sbírce je Kenwood KX 1100 G a dvourychlostní Dual C844. Foto příště

další přírůstky ve sbírce je Kenwood KX 1100 G a dvourychlostní Dual C844. Foto příště