Tape deck - nostalgia

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
Ruprecht
Kontaktovat uživatele:

Re: Tape deck - nostalgia

Příspěvek od Ruprecht »

Mark Levinson: Jo DCC to je věc. Vynález Philipse/Marantze a v licenci vyráběný i Technicsem. Mám doma Marantz DCC DD82 ( + cca 70 ks originálních DCC kazet + 100 nahraných a je to paráda. Foto mého kousku je zde http://www.vintageaudio.estranky.cz/fot ... marantz/34
Je to neskutečná mašina brutálního vzhledu :-). Navíc dnes celkem rarita.

keldak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od keldak »

V sedmnácti jsem byl hrdým majitelem výše zmíněného Technicse RS-BX 747, bohužel to nadšení mi nevydrželo moc dlouho. Po cca dvou letech jsem jej konečně nahradil Sony TC-KE600S, zvuk o něco lepší ale hlavně to mělo Dolby S, což mě tenkrát učarovalo (mohl jsem dělat kravál a přitom to moc nešumělo). Jako zdroj jsem používal Marantze CD 53 (za 9000,- vcelku solidní cd) a výsledná nahrávka byla docela slušná. Ten Sony mi vydržel skoro 10 let (s tím že jsem ho 5let nepoužíval), před cca 2lety jsem ho zapnul a zkusil nahrát Sinead O´Connor ze Sony CDP-X779ES. Bohužel rozdíl mezi originálem a nahrávkou byl propastný, takže milej Sony během týdne skončil na Aukru. Dnes vlastním několik modelů Sony z 80 let a musím uznat že kvalita produkce v 80 a 90 letech se opravdu značně lišila, je jasné že žádné firmě se nechtělo již investovat do vývoje média jež pomalu končilo a také lidí kteří by byli ochotni zaplatit za kazeťák přes 20tis povážlivě ubývalo.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

Sony TC-KE600S bola bezna "konzumna" trieda (pozdravujem Mgr., vyborne nam pripravil triedy, len nech nas neobjavi a skodi iba na slovanete) , mal som 500ku, bohuzial, trpela vsetkými neduhami, ktore spominas. Moja skoncila u kolegu mojej pani a ten si pochvaluje.

sekal

Příspěvek od sekal »

Ono k dosažení přijatelného výsledku bylo nutno u jakéhokoliv modelu decku ho nechat (ihned po koupi) odb. seřídit. To byla naprosto fundamentální záležitost.. I přesto však výsledek nebyl ideální, jak už jsem zmínil. Zvláště po aktivaci Dolby kompandéru to byla často naprostá katastrofa. Stačilo zkusit pořídit nahrávku třebas nějaké komor. klas. hudby a měli jste vidět, co vám zařazení Dolby xy udělalo se zvukem např. klavíru nebo kytary apod.. Je však pravda, že průměrně náročnému uživateli, který poslouchal popík, rock etc.., to většinou stačilo...

Ruprecht
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruprecht »

sekal píše:Ono k dosažení přijatelného výsledku bylo nutno u jakéhokoliv modelu decku ho nechat (ihned po koupi) odb. seřídit. To byla naprosto fundamentální záležitost.. ...
k tomu "nutno" bych podotknul, že slušné tape decky umožňovaly vše potřebné nastavit uživatelem, takový nakamichi (standartně většina mosdelů) a dokonce i některé levné NADy měly i možnost kalibrace hlavy vůči pásku a další fičury. Proto tvrdím, že na kvalitních aparátech žádný zásah technika nebyl potřeba. Pravdou také je, že u levnějších přístrojů byla nahrávka bez dolby zašumělá a s dolby se změnil charakter zvuku, sice nešuměla ale zas tomu "něco" chybělo. Ale i tohle bylo u vyšších modelů relativně vychytané, samozřejmostí bylo použití kvalitní pásky a o přístroj se náležitě starat (demagnetizace...).

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Sám používám deck TEAC V-8030S a nahrávky na metal kazety Denon, jedna báseň a to bez jakýkoliv systemu Dolby. Samozřejmě na konkrétní kazetu přesné ruční nastavení bias podmínkou. Nedávno jsem měl půjčené kvalitní LP Audioquest a nahrál, paráda.

sekal

Příspěvek od sekal »

No mé zkušenosti jsou jiné, jak už jsem napsal. Ono nejde, jen o nastavení azimutu hlav apod.., ale i seřízení elektroniky, aby fungovala uspokojivě automatika (kalibrace..) etc.. Jinak proč nevyužít šance a "nevymáčknout" ze stroje maximum, když to jde. Viz moje zmínka v příspěvku (15 bře 2010 17:32) o dosažení lepší tolerance kmit. rozsahu. +- 1,5 dB je "trochu" jiný cup of tea než normované +- 3 dB, což platí dvojnásob, pakliže pořizujte nahrávky z CD..
BTW, o problémech špatného továrního nastavení i u decků vyšší kategorie psali i Velký bobo v jednom ranném č. SaV..

Jinak, já když jsem si pořídil svůj již zmíněný první CD přehrávač Prosonic xy, tak jsem byl naprosto ohromen. A nebyl jsem tehdy zdaleka sám.. Jistě, můžeme dnes polemizovat o sofistikovanosti implementace CD-DA formátu (vzork.k./bit.h.), ale to nic nemění na tom, že digitalizace zvuku byla velkým průlomem v oblasti záznam. a reprod. technologií..

P.S. Nechci být škodolibý, (ostatně střílím i do vlastních řad), ale zkuste si propočítat pořizovací cenu decku a kazet/cca 400 Kč. Jaký vám vyjde výsledek ?
Pro mě je to jednoznačné, viz výše....

keldak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od keldak »

Koukám že se nám vzpomínání na tape decky zvrhlo v agitaci pro CD. Škoda...

Jinak souhlas s většinou z Vás, pokud je použit kvalitní a dobře nastavený deck a slušná kazeta - záznam zvuku je perfektní (když přihlédneme k tomu kdy byl magnetický záznam vynalezen..). Nedávno jsem kompletně rozebíral mechaniku TC-K777ES II. (koupil jsem ho na ebay a byl totálně zatuhnutej - ale za ty prachy....) a to co jsem našel uvnitř se opravdu jen tak nevidí, nádherná práce bez větších známek opotřebení (stáří 24let), prostě poctivý stroj. Rozebral jsem ho do šroubku, pročistil a dal zas do hromady a dnes šlape jako nový. Nechtěl bych rozebírat mechaniku třeba u výše zmíněné KE600S nebo BX747 :lol:

P.S. Jinak můj asi největší omyl v záznamu zvuku bylo vypalování CD, na originály jsem neměl a tohle byla jediná cesta jak mít doma tenkrát cédéčko za solidní peníze. Dnes mám vypálenou půlku sbírky a bohužel se to moc nedá poslouchat (nevím jestli je to těmi roky nebo použitým přehrávačem :D ), takže jsem se ocitl na začátku a vše co mám vypáleno sháním v originále. Naštěstí se dnes ceny CD pohybuji mezi 100 - 200Kč.

sekal

Příspěvek od sekal »

keldak píše:Koukám že se nám vzpomínání na tape decky zvrhlo v agitaci pro CD. Škoda...
Ale houby.. Nikdo tady nijak "neagituje".. Šlo o pouhé konstatování, že na začátku 90. let, byla technologie magn. záznamu na kompaktní kazetu už dávno za zenitem, takže kupovat za drahé peníze nějaké špičkové tape decky (vč. drahých kazet), byl z hlediska užitné hodnoty IMO naprostý nesmysl..

A je úplně jedno, jak byl ten který model konstrukčně zpracován, to s tím nijak nesouvisí.. Jde o princip...

Jiná věc je pořídit si třebas nějaký starší zdařilý model reprosoustav osvědčené značky - např. B&W Matrix 801 (S3), který i po těch letech má stále špičkové parametry.. Ale to sem nepatří.. Šlo mi jen o logické odůvodnění mého stanoviska....

patrabus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrabus »

Kazety mám také rád, je škoda, že je v posledních letech vytlačily MP3 přehrávače, na poslech používám jako příznivec Panasonicu tyto 2 stroje-přenosný radiomagnetofon RX-ED50-nástupce populárních kober(2 decky s autoreversem, TPS a auto volbou pásku-kmitočtová charakteristika podle výrobce pásek NORMAL 30Hz-16KHz, HIGH 30Hz-17KHz) a jeden z posledních modelů Hifi s kazetovou mechanikou-SC-AK770(jednocestná s TPS). Vím, že se v žádném případě nemohou vyrovnat vašim profesionálním deckům, které jsem nikdy neměl ani mít nebudu, ale i tak reprodukují kazety čistě a s vyrovnaným zvukem(zvláště RX-ED50 je pro kazety přímo stvořený).
Obrázek
Obrázek

phexsys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od phexsys »

Začiatkom 90-tych rokov sa ešte dal kúpiť špičkový model Sony alebo Pioneer za nechutnu cenu priamo z kamenneho obchodu. Myslim, že práve začiatok 90tych rokov bol pre audiokazetu slavnostnym završením a doslova vymačkaním maxima dynamiky a frekvenčneho rozsahu z magnetickeho pasu.

to patrabus: Máš tolko možností ako sa dostať ku kvalitnému kazetovému rekordéru za zlomok ceny spotrebnej elektroniky ktorú v súčasnosti používaš... je tu aukro.cz, bazoš.cz, annonce...

patrabus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrabus »

Vím, ale do použitého zboží se mi moc nechce-když s tím něco bude, tak si to opravit nesvedu, rozumím tomu jak koza petrželi a za servis peníze dávat nechci. Holt si musím vystačit s tím, co mám no. Jediný, do čeho bych šel, byly Technics od Panasonicu, ty se mi líbily, ale ty už se taky nějakej pátek neprodávají. :roll:

phexsys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od phexsys »

Po 2-och rokoch po kupe noveho zbozi si na tom v podstate rovnako. Zaruka vyprší... ak ti odide optika vo veži, zistiš že sa vymieňať neoplatí, pretože v jej cene vieš zohnať dva samostatné CD prehrávače od Technicsu s dobrou výbavou a zvukom radovo o 3 triedy lepším. Rovnako kazetové mechaniky, ak ich používaš často, obyčajne plechové hlavy sa opotrebujú, kladky a gumičky zostarnú, rýchlosť posuvu začne kolísať, výšky sa stratili vďaka zmagnetizovanej hlave...hmmm co teď....

Kúpiš si najprv CD player Technics a pripojiš k veži cez RCA vstup. Opäť môžeš počúvať svoje obľúbené CD. Začneš pokukovať po nejakom 2 alebo 3-hlavovom kazetovom rekordéry, pretože ten vo veži už nieje to čo býval. Nahodou sa ti podarí kúpiť jeden z posledných modelov od technicsu RS-AZ6 do 2tisíc.
Veža však nemá pripojne miesta s nahravacou slučkou, co teď. Začneš hľadať Integrovaný zosík nebo receiver s tunerom s RDS najlepšie so šrobovacími repro terminálmi. Dá sa zohnať docela levně.

Zrazu zistiš že ti v pokoji stoji docela hezká, kompaktná zostavička z komponentov, ktoré si kdysi obdivoval v katalogoch 90-tych rokov, ale ich cena bola vtedy radovo 10-násobne vyššia. Zatiaľ počúvaš hudbu na reproduktoroch z veže. Počuješ viacej detailov.. rozhodne to hrá omnoho lepšie ako AK770, ale chyba spodné pásmo. Si predsa zvyknutý na subwoofer, ktorý otriasa nábytkom a nervami susedov. Teraz je čas na výber nejakých regáloviek alebo stĺpov od Technicsu alebo inej značky. Ak správne vyberieš, zrazu zistíš, že môžeš počúvať hudbu mnohem déle bez toho aby ťa bolela hlava...

Takto nejak to začína... začneš čítať články, testy, referencie, hľadať kvalitne zmastrované disky, používať iba lepšie audiokazety, experimentovať s posluchovou miestnosťou, odstraňovať rezonancie, vyrábať vlastné káble, atď, atď...

Napr...
CD player Technics SL-PS670D
http://elektro.bazos.cz/inzerat/5593744 ... PS670D.php
1000.-CZK
cassette deck technics RS-BX701
http://elektro.bazos.cz/inzerat/5569543 ... ass-AA.php
1600.- CZK

Zatial sme na cene low-end mikrosystému... :o a to je len začiatok. Držím ti palce, aby si prekonal ostych a posunul sa o krok ďalej. ;)

patrabus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrabus »

Vypadá to zajímavě, ale mě se nikdy až na pár vyjímek samostané komponenty nelíbily, já jsem spíš na ty klasický hifiny, stačí mi málo-autoreverse, auto volba pásku a Dolby B. Zatím tak spíš koketuju s myšlenkou koupit SC-AK45, o tý sním už asi 10 let :D
Obrázek

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

Prosim admina o premazanie topicu o offtopicy, bavime sa o tapedeckoch, nie o srackach za kacku ktorym by vyrobca najradsej urobil z plastu aj vodic elektrickeho kabelu, keby to islo!!!!

Odpovědět