Soft player Foobar - věci kolem

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player Foobar - věci kolem

Příspěvek od noaid »

A příklad konfigurace Foobaru v Default User Interface:
Obrázek

Vlevo Media Library ve stromové struktuře dle adresářů na konkrétních discích dle mé vlastní kategorizace, dále dle žánrů, interpretů, alb
nahoře údaje o vybraném souboru, konsola s diagnostickými výpisy, atd.
dále přední a zadní strana, cd (po kliknutí lze zobrazit v prohlížeči obrázků), inlay, Spectrum, Spectrogram
dole seznam skladeb vybraného CD
vlevo dole filtr pro okamžité vyhledávání v celé knihovně dle názvu skladby, alba, interpreta.

Verze FB 1.0, nainstalovaných komponent (jen pro mne smysluplné) momentálně 60. Zároveň běží 2 VST pluginy. Přehrávám vše kromě SACD, tyto nahrávky mohou být v několika formátech, ve fb mám ale plugin jen pro jeden z nich. A sacd nahrávku mám samozřejmě jako na potvoru v jiném formátu :D Ale není všem dnům konec.
FB nakonfigurovám pro spuštění vybrané skladby - cd - v cplay přes hotkey.
Používám jen embeded cue sheet, ten samostatný ignoruji. Takže hraji i to, co cue nemá. Pokud bych měl jen cue jako jiní, musel bych jej všude dodělat, i tam, kde jej vůbec nechci.
Stejně tak mne nezajímají playlisty, hraji buď konkrétní skladbu, nebo celé album.

Nějaký nápad, co by se dalo vylepšit, změnit, doplnit?
Víte o nějakém zajímavém pluginu?

Jirka83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Hned jak dojdu domů, tak jdu zkoušet :) Nemám Audition, snad bude stačit Audacity..

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

i když je to na Aqualizéru napsáno, tak to, co je vidět na obrázku, rozhodně není parametrický, ale je to grafický ekvalizér.
ovšem možná se to dá přepnout v Presets. to nevím.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

A ten TT Dynamic Meter vpravo jede samozřejmě real time ve foobaru ;)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dadaft píše:i když je to na Aqualizéru napsáno, tak to, co je vidět na obrázku, rozhodně není parametrický, ale je to grafický ekvalizér.
ovšem možná se to dá přepnout v Presets. to nevím.
Neznám terminologii, v čem je rozdíl?
Bral jsem to jako parametrický, protože tam na rozdíl od jiných equalizérů lze zadat základní parametry - počet šavlí, kmitočet a šířka pásma každé z nich. V čem se tedy pravý "parametrický" liší?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

v grafickém eq máš spostu šavlí pro určené frekvence - parametrický funguje jinak: máš většinou 3-5 pohyblivých bodů, které jsou (zjednodušeně) určeny dvěmi parametry: frekvencí a Q. hrekvence je "klouzavá", tj můžeš si ji navolit přesně tak jak potřebuješ. Q je "šířka zářezu" - tj. v jakém rozmezí ekvalizuješ. čím vyšší Q, tím užší zářez. celkově mnohem přesnější práce i nastavení.

líp to asi ukáže obrázek:
Obrázek
úplně vlevo č.1 -250Hz, Q=5
uprostřed č.3 - 2198,7Hz, Q=500

The Parametric Equalizer provides maximum control over tonal equalization. Unlike the Graphic Equalizer, which provides a fixed number of frequencies and Q bandwidths, the Parametric Equalizer gives you total control over frequency, Q, and gain settings.
The Parametric Equalizer uses second-order IIR filters, which are very fast and provide very precise resolution, even at lower frequencies.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

sorry. samozřejmě 3 "pohyblivými" parametry: frekvencí, Q-čkem a ziskem (gain) - bez něho by to asi nemělo smysl. ;)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Takže je ten Aqualizer opravdu parametrický, protože na rozdíl od grafického lze nastavovat počet, kmitočet, šířku pásma a úroveň (ostatně co jiného by se tam taky mělo nastavovat), u grafického lze nastavovat jen ta úroveň, ostatní parametry jsou pevné. Tak jsem to chápal i já.
Z tvého uvedeného obrázku Aqualizeru chybí jen ten graf :D Jinak je to naprosto totéž.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no on ten Aqualizer asi je fakt parametrický - ale absolutně nepřehledný. - když se podíváš na ten Ozone, tak tam přímo vidíš výsledky úprav na vložený vzorek. takže když to uděláš jaks popsal ty (mikrofon v místě poslechu atd.) a pak to mrskeš do toho eq, tak to můžeš ve výsledku mít přímo před očima vyrovnané jako špagát...

fáze?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

vloženo současně. 8-)

jinak ten iZotope Ozone má skvělý zvuk (tj. když je resetován vůbec ho nerozeznáš, když upravuješ, tak nejsou slyšet žádné "distortions") - lepší jsem neslyšel.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Ano, věci, které stojí několik tisíc často bývají propracovanější než ty, co jsou zdarma. Aqualizer je zdarma, tebou uvedené ne. Ale určitě jsou lepší, však jsem psal, že ta grafika mi chybí.
No až bude chvilka mrknu se na to, 10 dní je trial.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

kdybys chtěl kvalitní c.... Ozone3, napiš SZ.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Jinak jsem dnes večer poslouchal DVD-A Neil Young Harvest ve formátu 24/192 a musím říct, že s tou ekvalizací se mi to zdá mnohem čistší, když jsem ekvalizeru dal bypass, tak se to zahuhlalo. Digitál má podle mne do budoucna netušené možnosti. *thumbs up*
Zajímalo by mne, jak by se to projevilo na opravdu top sestavě.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

taky bych řekl - současné vzepětí analogu je poslední - pak už půjde definitivně do kytek (k voskovým válečkům a podobnému high-endu).

Odpovědět