DIY Filtr a oddělovací trafo

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY Filtr a oddělovací trafo

Příspěvek od Renown »

to MIh :
výše uváděný Flying Mole má obvody galvanicky oddělené
to ale na výše uvedeném příspěvku Kazzatele nic nemění. Oddělovací trafo rovněž galvanicky oddělí přístroje od sítě, ale to nebezpečí u nepospojovaných přístrojů je tam vždycky.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Teda za 400 eur do toho pujdu. O necem takovem jsem uvazoval DIY, ale za tu cenu neni co resit. Jak to maji udelane? Je na vystupu step up tafo nebo jde 230V primo ze zesilovace?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Je to asi chyba. V pdf ceniku je za 2.500 eur...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Renown - jasně, já nic neměním, místo trafa je tam elektronika (taktéž galvanicky oddělená) jen reaguji na Peera. Bezpečnost a související ČSN jsme tady probírali na podzim ale jak říká výše citovaný P.D. vždycky vstanou noví bojovníci...

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Renown:
dík, podle toho co píše Dudek je to jasné.
Myslíš, že všechny filtry s oddělovacím trafem to mají blbě nebo jinak udělané?
Nikdo na to, že je potřeba jednotlivé přístroje vzájemě propojit nepoukazuje.
Dokonce ani "pračka", kterou konstruoval Dudek pro Ungra...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Myslím si, postačí vzájemně propojit ochranné kolíky v zásuvkách na straně sekunderu trafa a s ničím nespojovat. Přístroje I. třídy budou mít tak kostry propojené a přístrojů třídy II. (dvojvodičově připojené) se to netýká. Jen můj názor...

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Mih:
Pokud to tak je, tak je mi to již jasné.
Nešlo mě do hlavy, proč ty přístroje mezi sebou propojovat, když jsem se s tím
u žádné "pračky" (sestavy) nesetkal...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Pipis -pokud si ještě pamatuji, tak vzájemné propojení přístrojů exter. vodiči se používá ke zvýšení ochrany před nebezpeč. dotykovým napětím v nepříznivých podmínkách t.j. nadměrné vlhko a pod. Což doma pochopitelně nehrozí...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Mih :

no dobře, ochrana pospojováním před nebezpečným dotykovým napětím v nebezpečných prostorách jako jsou koupelny, kotelny atd. je něco podobného. Je to opatření proti zamezení vzniku, životu nebezpečných, rozdílných potenciálů na dvou předmětech, kterých se můžeš současně dotknout. Když je vodivě spojíš, tak nemohou mít vůči sobě rozdílný potenciál.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Pipis :
Jak je to tedy skutečně s cenami praček Flying Mole?? 395EU nebo 2500EU , přece jen je to kapku rozdíl
mezi cenou pod obrázkem a v pdf ceníku z roku 07.
Mluvil jsem s nimi, je to chybka, opraví ji, správná cena je 2500 Euro

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Ha, žhavé téma, že by to bylo těmi 230V?

Můj osobní názor je tento, nikomu jej nenutím, "take it or leave it":
1) obšťastňovat usměrňovací můstek (AC/DC) super-znovuvyrobenou sinusovkou je tradiční Hi-Fi blbnutí marketingem, ze kterého žije spousta firem, pokud to je proti standardnímu pasivnímu filtru slyšet (oddělovací trafo + opravdu dobře navržený filtr), je dle mého soudu pes zakopán v mimořádně nekvalitním až vadném trafu v zařízení, které nezvládá např. mírný pokles napětí nebo brumí (DC složka nebo rozdílné potenciály zemí apod.) - prostě si myslím, že je to blbost.
2) v mém filtru bude zařazena také VSTUPNÍ filtrace a to včetně filtrace zemnění přiváděného do krabice, samo žádná taková filtrace není 100%. Ale někdy pomůže JEDEN MKP X2 100nF kondík za 10 Kč a JEDEN Metal-oxid varistor za 20 Kč, a kouzlo v podobě HIGH-END kabelu za 6000 Kč (který SLYŠITELNĚ funguje!) je na světě!
3) Nezapojení země u přístrojů třídy 1. a následné galvanické propojení koster je sice možné, ale osobně ho dělat nebudu - raději se spokojím s možná nižším účinkem než s rizikem a spoustou drátů mezi zařízeními + nepříjemný pocit, že něco není, jak by mělo přeci jen být.
4) pro pokus slyším-neslyším mohu zemnění na chvíli prostě nezapojit (no flame please) a porovnat

Moje rada: máte-li málo peněz a času, umíte s kleštěmi a štípačkami a umíte číst anglicky, postavte si filtr z webu http://www.lampizator.eu a budete zcela spokojeni, cena filtru bez krabice (dle počtu zásuvek) bude bezpečně do 1000 Kč. Pokud i to je "moc práce", kupte si výše zmíněný filtr u ES-Ostrava a vražte ho do nějakého vhodného (kovového) psa (třeba Jenving, nebo Helu nebo cokoliv) + pořiďte si jakékoliv stíněné kabely k aparátusům. (Kablo, Supra, Helukabel... - dle chuti a stavu peněženky i Oyide - tomu VF brodelu je jedno, jestli ho stíní 99.9 nebo 99.99999 čistá měď ;) )

Zbytek včetně oddělovacího trafa je někdy obtížně slyšitelný luxus pro aparátusy za statisíce nebo berlička pro šitózně udělané přístroje (trafa, můstek, šit-kondy), pak zvažte, co vlastně doma máte. Já mám laciné, ale vcelku poctivě udělané Hi-Fi.

Díky za dosavadní příspěvky a vysvětlení, snad ostatním pomohou se v tématu více zorientovat a neztratit se případně dodat odvahy do vlastního řešení.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Též si myslím, že je diskutabilní mít v přístroji přesně 50Hz nebo přesně 230V, ale ti kdo měli možnost poslouchat hudbu z přístrojů zapojených přes pračku Acuuphase jsou jiného názoru. Beru to tak, že konstruktér pračky využil všech možností které měl k dispozici a nebyl omezován např. cenově. K bodu 3) pozorně si přečti názor od P.D. , nejen že tvoje zapojení je proti předpisům ale taháš si tam VF bordel. A zbytečně, odd.trafo je samo o sobě bezpečné...
A když jsme u odd. trafa, proč se vůbec používá? Vždyť každý přístroj má svoje "oddělovací " síťové trafo. Asi proto, že oddělovací trafo galvanicky oddělí přístroje od sítě a maximálně sníží možnost VF rušení. Tím "nulákem" to bude totálně zazděné.
Stejný účinek na "odrušení" bude mít PES doplněný filtry.
Naposledy upravil(a) Mih dne 06 led 2009 12:49, celkem upraveno 1 x.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

cituji z manuálu:

Maintains stable AC Voltage Output 230V ±10% even if the line fluctuates between AC230V +10%/-20%.

Rated
output voltage: 230V ..... less than ± 1.0%

z čehož prodejce v mžiku udělá:

Spannungskonstanter
bereitgestellte Ausgangsspannung 230V/AC/±1%
(bei Spannungsschwankung im Netz von max. +10% / -20%)

a ejhle, rázem zde máme naprosto špičkový přístroj na regeneraci napájení.

není to tak?

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

OK díky za reakce a korekce, budu rád za blbce.
Nechci, aby blbě zapojené oddělovací trafo někomu mohlo ublížit, finální zapojení nechám a měl jsem v plánu nechat na profesionálním elektrikáři-reviznímu technikovi v jedné osobě. Všechna zařízení krom DVB-C jsou třída 1.

Trafo už mám. Je to bezpečnostní toroidní oddělovací trafo z Tronicu dle ČSN EN 61558-2-4, žádné zemnění nemá. Je tam jen primár a sekundár.

Pokud chápu správně: zem přivézt do kastle s trafem, tam ji spojit s krabicí. Dále zem nezapojovat (filtry a výstupy nebudou uzemněné). Jenotlivé přístroje propojit zemnícím kabelem přes kostření, ne však s kostřením filtru. Kam pak zapojit stínění napájecích kabelů?

Co pak komerční oddělovací trafa jako je toto, když se zapojenou zemí to nefunguje resp. je to méně účinné?:
Tady zem do výstupů zapojená je a na TNT audio jsou s výsledkem filtrace spokojeni... :?:
http://www.tnt-audio.com/accessories/enlil_e.html
Obrázek

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Výše jsem psal o pospojení výstupních zásuvek resp. jejich kolíků. Tamtéž připojit i stínění, tedy v zásuvce na ochranný kolík.

Odpovědět