DIY Filtr a oddělovací trafo

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Vit
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY Filtr a oddělovací trafo

Příspěvek od Vit »

Pochlubím se s rozpracovanou verzí filtru, PCB je vyrobena, filtry osazeny, po velkém boji je vpravena správná vyztužovací a montážní deska, trafo pěkně drží, všechny šrouby sedí, díry jsou vyvrtané, otvory pro spínač ofrézované. Jen zapojit a osadit kabely. Musím konstatovat, že krabice z modushopu předčila náročná očekávání *thumbs up* .

Časem vylepším o stínící přepážku z mědi (tak 5mm), byť každý filtr má vlastní stínění.

Nějaký tip na pojistku/jistič? Co jsem zatím vypozoroval tak jsou na to tyto názory:
1. nějakou trubičkovou pojistku za sekundár (F?)
2. nikam nic
3. jistič před primár (k čemu když je v rozvadeči?)
???
Obrázek
Obrázek

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Tak finální podoba trafa a filtru vypadá takto:
Obrázek

Je to po revizi, PE (zem) nebyla dle normy zapojena, stinění kabelů je svedeno do vlastní země, která je společná pro filtry a spojuje země připojených zařízení mezi sebou. Kostry, kde je trafo a filtry umístěny se tato zem nedotýká (což je možná vidět přerušením na PCB).

Mírnou vstupní filtraci řeší toroidní kroužek kolem kterého je 2,5 závitu přívodu a 0.1uF kondík MKP třídy X2 275V.

Za sekundárem je v podstatě jen pro případ zkratu vodičů jistič B10, který tam být nemusí.

Aktuálně mám jeden problém - při připojení plasmy a DVB-C od UPC (nemá zem, jen vidlici), začne trafo v pravidelných intervalech brumět (brum se zesiluje a zeslabuje), bez toho (jen hifi komponenty vč. PC) - vše zdá se bez brumu. Babo raď?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Pěkná práce, chválím. Až jej budeš mít více "v uších", napiš srovnání s/bez.

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Takže dosavadní zkušenost:
- softstart nutný, vykopne to i hlavní 25A jistič (20% případů zapnutí) a to bez zátěže sekundáru
- připojení panasonic plasmy a/nebo korejského DVB-C od UPC působí burm trafa v nějakých smyčkách (nebrumí vytrvale, ale od ticha se zesiluje brum až k vibracím a zpět do ticha), možná slabá filtrace těchto dvou? Zemnící smyčka? Kýhočert?
- po odpojení TV/DVB-C a připojen jen hi-fi aparátů + PC v pohodě (PC má kvalitní bezvětrákový pasivně chlazený zdroj SilverStone s vlastní filtrací)

První dojmy, zatím jsem neporovnával S/BEZ, jen subjektivní přínos po zapojení, sluchátkový i bednový poslech - na mých naposlouchaných skladbách:
- detaily, detaily - asi to někdo nazývá uklidnění pozadí nahrávky? Přibyly tam ruchy a nový plankton, třeba v černé desce Metallicy
- zdají se mi pevnější, lépe vykreslené basy
- středy/výšky - nějak bez zásadních změn, možná akustické kytary znějí živěji
- stereoobraz - řekl bych beze změn

Možná zásadní dopad zjistím jako většina ostatních až poté, co to celé zpátky zapojím do zdi.

Softstart bude tento: http://www.metronix.cz/soft_start.html

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To Pipís :

Samozřejmě ! Podle hardcoreových posluchačů zde, už pouhé vložení oddělovacího trafa do přívodu napájecího napětí k Vašim miláčkům způsobuje "zpomalení" hudby. Nejedná se o snížení bpm, jak jsem se dlouho bláhově domníval, ale jakoby o snížení rychlosti zesilovače. Něco co zpomalí (zaoblí) náběžné hrany signálu. Možná vlastně sestupné. Nebo snad oboje. Už ani nevím *headbang* Mám mozek vyžraný kalafunovými výpary, říkali ti kluci ....

Typickým projevem tohoto fenoménu je to, že skladba, která má na obalu CD napsáno že hraje třeba 3:25 minuty, je CD přehrávačem obvykle skutečně přehrána za 3:25, ale pokud budete měřit skutečný čas, za jaký jej přehraje (vyplivne do prostoru) Váš zesilovač, bude to o něco déle. Čím se to bude více blížit udávané hrací době, tím lepší (rychlejší) HiFi řetězec máš ....

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Spleen? :D
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

Renown

Mám tomu rozumět tak,že nejsem sám,kdy dohraje CD a určitou dobu ještě hudba plyne z beden?
Někdy je to i dost vteřin.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

boxer: co třeba toto? -
Obrázek
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to boxer :
Mám tomu rozumět tak,že nejsem sám,kdy dohraje CD a určitou dobu ještě hudba plyne z beden?
Někdy je to i dost vteřin.

Přesně !!! Jakoby hodiny zesilovače nebyly synchronizovány s hodinami v CD playeru nebo tak něco *headbang*

to PMA :
Spleen?
vůbec ne, těším se na sobotu *hura* ještě se čtyřikrát vyspím a už pojedu do Práglu .....

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Pipis : nestane se drátem, pořád zůstane pozistorem :lol:

boxer

Příspěvek od boxer »

Renown

Jakoby hodiny zesilovače nebyly synchronizovány s hodinami v CD playeru nebo tak něco

Možná,mě nesouhlasí chod hodin v zesíku.Na každém kanále mám jedny a možná se rozchází.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Jenže Renown použil ironii.
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

No a já vůl si myslel,jak jsem vtipnej.

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Tak aktuální zkušenosti:

- trafo a filtry poslech přiblížili "sluchátkovému poslechu", vrazil jsem to jednou celé bez trafa a filtrů a pak zpátky - rozlišení prostoru výrazně narostlo (ne že bych byl s prostorem předtím nespokojen, ba naopak, ale vždy to může být ještě lepší, že...)
- při zapojení Plasmy do svého filtru a PC do svého filtru, nic nebrumí, budu muset dobastlit dovnitř další filtr (kdybyste někdo v ES-O objednávali (Aleši?), tak se přidám), tedy zkušenost pro ostatní - princip každé heblo vlastní filtr není špatná koncepce (nyní mi chybí samostatný filtr pro DAC)
- musím jednoznačně doporučit Tronic alias trafo.cz, po odstranění příčin s brumem konkrétních zařízení je trafo naprosto tiché
- přestalo mi brumět jedno z traf mé Atoll AM-100 a brum se nepřenesl o pár pater níž

Odpovědět