Super tweeter
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Super tweeter
Jsem rád, že jsi spokojený.
Práveže nedělá... Je to presne rovnaký tweeter ako ten čo je použitý v boxe (ktorý určite nie je výhybkou obmedzený zhora..), a všetko čo sa deje je to, že od cca 10kHz hrajú obidva paralelne všetko to, čo je v nahrávke. Dvojnásobný výkon v tomto pásme , to je pridanie cca +3dB v pásme nad 10kHz. Ak bol pôvodný tweeter utlmený, tak to bude trochu viac. Žiadne rozšírenie pásma sa nekoná. Navyše je otázne, ako sa fázovo sčítajú.Smyslem použití ST je rozšířit šířku přenášeného pásma reprosoustavy směrem nahoru, co HW dovolí. Je to upgrade reproduktorové soustavy...a já s tebou souhlasím.
A přesně takhle to mnou použitej měnič dělá
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Díky za vysvětlení, to jsem se tedy hodně mýlil. Jrd
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Proč by ses Jardo mýlil? BVa nepřímo potvrzuje Tvoji myšlenku a reaguje na Šeďourovu větu "A přesně takhle to mnou použitej měnič dělá". Dle popisu Šeďourového zapojení je asi přesvědčen (stejně jako já), že nedělá. Což je tedy úplně jekdo, když si Šeďour jenom hraje (aby se do mě někdo nepustil).
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Aha, já jsem to nějak nepobral, ale mýlit se je samozřejmě lidské. Díky za info. Jrd
Čili jsi se mýlil, když jsi psal, že si se mýlil...tedy pokud se nemýlím.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Bazi
Přesně.
Přesně.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A teď mě napadlo, jak by se měla jmenovat diskutovaná (nechci psát Šeďourova) soustava: extra tweeter. Tak by to mělo být správně anglicky. Super - výjimečný, hraje i to, co člověk už stejně neslyší. Extra - jeden navíc.
"super" znamená česky jednoduše "nad", v tomto případě reproduktor hrající frekvence nad frekvencemi tweeteru. Žádný marketingově deformovaný význam typu vyjímečný a pod. to zcela jistě nemá. Použití stejněho reproduktoru mi přijde v tomto smyslu zbytečně. Ale neni to přesně ani přidání druhého tweeteru (jiná je výhybka i umístění, jinak vyjde impedance soustavy). Já bych to považoval za ztrátu času a rovnou zvolil reproduktor s vyšším rozsahem.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
presne tak
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Prosím dávejte s tím supert tweetrem pozor, pokud máte domácí mazlíčky. Pokud budete mít někde závadu a povalím tam 20 K, nebudete o tom vědět a nebudete chápat, proč je ten pejsek tak zmatenej a nervózní. Jen upozornění prosím, nemyslím to zle. Mám psy rád.
petrL to popsal dobře. Jasně, že zmrskaná impedance, ale je otázkou zda je potřeba vyšší rozsah výškáče v bednách, nebo jen praktická a potřebná kompenzace útlumu na vysokých frekvencích vlivem věku, takže zesílit. Lidská fyziologie je neúprosná a to ještě si většina z nás "rve" do uší po celý život ty decibely a nebo dokonce jako u mně ještě ta střelnice ( IPSC ), tak se není čemu divit. Přiznávám - žiju s digitálním ekvalizerem. Netřeba se za to stydět, protože pak jsou tady ty příhody, že někdo pořád slyší super a pak mu mladší návštěva řekne: tvl, nejde Tě v pravé bedně výškáč. Tím na nikoho neútočím. Vězte, že nejlépe slyší díte kolem 11 let věku, na hoře cca 18-20 kHz a pak to padá přirozeně věkem a u šedesátníka je 10 -12 kHz zázrak. Lze si to vygůglit. Nikomu určitě nebráním v jisté laboraci, či "hraní si", ale psát tady něco o 30 kHz je zcestné, možná nepochopení dané technologie, ale určitě né nepřátelské.
Nakonec, kdo máte u PC schopné bedničky a nebo přes flešku, si to můžete testnout, třeba tady.
Hlavně poslouchejte hudbu.
Nakonec, kdo máte u PC schopné bedničky a nebo přes flešku, si to můžete testnout, třeba tady.
Hlavně poslouchejte hudbu.
Pavel_LXmini -> proč bych se do tebe pouštěl ? Z mýho pohledu jsi nic špatnýho nenapsal.Jo a dobrá práce s tím gramofonem !
Pravda je, že tomu repráčku říkám supertweeter, ale vzhledem k tomu, že hudba ve vysokým rozlišení, kterou poslouchám, žádný hodnotný nadakustický informace neobsahuje, tak správnější bude to označení extra tweeter.
A nebo to rovnou rozeberu, vyhodím to a přestanu o tom psát, snad tím uspokojím některý členy tohohle fóra
Nééé, dělám si srandu.
Opět je dojemná snaha uvýst věci na správnou míru.Bunta si vymejšlí hodnoty, jakože svojí erudicí (zvláštní je, kolik z vás mu tu jeho rétoriku baštíte) a starouš Oldear potřebu použití supertweeteru vysvětluje ztrátou sluchu (vzhledem k věku).Zřejmě podle pravidla...podle sebe soudím sebe !
Ale tohle všechno je vlastně v pořádku.Jsme na veřejným fóru a nemůžu přece čekat jen pochvalný reakce, že.
Jenže narovinu říkám, že mi vadí jedna věc.To věčný teoretizování od klávesnice.Proč nejde tohle, proč nejde tamto.Jeden jakože odborník udělá technickej rozbor, další teoretik vysvětlí, že se stejným měničem to nemůže fungovat.Zkoušet nic nemusím...už dopředu vím, že to nebude fungovat.
A teď dvě otázky...kolik z vás něco takovýho opravdu prakticky vyzkoušelo (i kdyby třeba jen provizorně) ?
A druhá otázka...kdybych použil páskovej měnič, tak by byl výsledek podle vašeho teoretizování lepší ?
Nehledejte v tom lacinou provokaci, jen chci pokračovat v podobným duchu, v jakým tady probíhá diskuze.
Pravda je, že tomu repráčku říkám supertweeter, ale vzhledem k tomu, že hudba ve vysokým rozlišení, kterou poslouchám, žádný hodnotný nadakustický informace neobsahuje, tak správnější bude to označení extra tweeter.
A nebo to rovnou rozeberu, vyhodím to a přestanu o tom psát, snad tím uspokojím některý členy tohohle fóra

Nééé, dělám si srandu.
Opět je dojemná snaha uvýst věci na správnou míru.Bunta si vymejšlí hodnoty, jakože svojí erudicí (zvláštní je, kolik z vás mu tu jeho rétoriku baštíte) a starouš Oldear potřebu použití supertweeteru vysvětluje ztrátou sluchu (vzhledem k věku).Zřejmě podle pravidla...podle sebe soudím sebe !
Ale tohle všechno je vlastně v pořádku.Jsme na veřejným fóru a nemůžu přece čekat jen pochvalný reakce, že.
Jenže narovinu říkám, že mi vadí jedna věc.To věčný teoretizování od klávesnice.Proč nejde tohle, proč nejde tamto.Jeden jakože odborník udělá technickej rozbor, další teoretik vysvětlí, že se stejným měničem to nemůže fungovat.Zkoušet nic nemusím...už dopředu vím, že to nebude fungovat.
A teď dvě otázky...kolik z vás něco takovýho opravdu prakticky vyzkoušelo (i kdyby třeba jen provizorně) ?
A druhá otázka...kdybych použil páskovej měnič, tak by byl výsledek podle vašeho teoretizování lepší ?
Nehledejte v tom lacinou provokaci, jen chci pokračovat v podobným duchu, v jakým tady probíhá diskuze.
kabelguru.cz
Myslíš si, že pán Bunta nevie o čom píše? Celý život sa problematike venuje. On si nepotrebuje vymýšľať. Jednoducho sa nevie povzniesť nad vecami ktoré nemajú racionálny základ.
A keď nechceš aby Ti do toho niekto kecal, tak si to nechaj pre seba. Zjavne Ťa iný názor nezaujíma.
Pilotek
PS: No a môžeš sa teraz pustiť do mňa
A keď nechceš aby Ti do toho niekto kecal, tak si to nechaj pre seba. Zjavne Ťa iný názor nezaujíma.
Pilotek
PS: No a môžeš sa teraz pustiť do mňa
Maximum Supertweeters zvyšuje pocit realismu v hudbě rozšířením frekvenční odezvy konvenčních hi-fi reproduktorů až na 90kHz. I když je to daleko nad teoretickým limitem lidského sluchu, přítomnost těchto frekvencí vytváří pocit přirozenosti a odhaluje detaily až do hloubky. Podotýkám:Kde se pak tam ty frekvence berou?
Maximum Supertweeters vám umožní získat maximální potěšení z digitálního i analogového formátu tím, že přesně odhalíte vysokofrekvenční detaily nad 6kHz. Přestože disk CD nedokáže produkovat informace nad 20 kHz, maximální supertweetery činí zvuk formátu přirozenějším a ve srovnání s kupolovými výškovými reproduktory odhalují nepřeberné množství detailů. Důvodem je mnohem rychlejší odezva ultralehké páskové membrány ve srovnání s mnohem pomalejší odezvou relativně těžké sestavy kopule. S tímto souhlasím.
Maximum Supertweeter pracuje od 6kHz výše, což umožňuje lepší produkci náběžné hrany každého přechodového jevu bez časového rozmazání. Proto dělá systém zvukem uvolněnějším a přirozenějším, protože dokáže reagovat na signál s vyšší rychlostí a vyšší přesností.
To, co lidi nejvíce překvapuje, je extra detail, který slyší v basech. Můžete očekávat větší pocit lehkosti a otevřenosti, který přinášejí, ale harmonické detaily odhalené v celém zvukovém pásmu nejsou nic zázračného.
Je to z webovky Townshend audio, překlad Google.