Super tweeter

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Super tweeter

Příspěvek od daliborr »

Fidas,děkuji za parádní srovnání. *2thumbsup*

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Opravdu to chce asi rozehrát ... musel jsem ubrat ze trojky na dvojku...a prostor se už přidává. Pro info: membrána prý váží pouze 0,003g. *2thumbsup*

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Zkouším umístění tweeteru na bednách z pohledu vzdálenosti :-)
Přemýšlel jsem nad vlivem těchto repráčků, uvádí se, že mají rozsah až do 90 kHz. To nemůže být slyšet, nakonec i když k nim přiložím ucho, není při poslechu téměř nic slyšet ... a přesto jejich vliv, jak jsem popsal, je zřetelný.
Dávám spíš důraz na hmotnost membrány, kdy beze ztrát přenese nástup tónu, úhozu, cinkání.
Přílohy
01821875-CB0D-458B-B343-84C505612C61.jpeg

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Krabička je to pěkná, ale bez ohledu jestli je z ní po přiložení ucha něco slyšet, bych ji tak daleko od kraje bedny nedával.....

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Tak, nádhera, zkus to repro dát na kraj reprobedny a sklonit k výškáči Je to moc prostorové. *2thumbsup*

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Měl jsem to zprvu u kraje a takto se to jeví lépe ... Nakloněné jsou, snažil jsem je zaměřit na místo, kde sedí mé uši ...

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Fidas, tak je to hodně měsíců co je Super tweter .

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Zkusil jsem je na chvíli odpojit ... poslech byl takový “zvadlý” a znovu je připojil... je to ono. Poznatek: když je trochu vzdálím od přední hrany bedny, zlepší se prostor tak trochu na úkor “údernosti” :)

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Nedávno jsem se rozhodl vyzkoušet supertweeter.Zajímalo mě, jak se jeho použití projeví ve výsledným zvuku, dokonce jsem nějakou dobu pochyboval, jestli nějakej rozdíl vůbec bude slyšet.

Nad výběrem výškovýho reproduktoru jsem nemusel moc přemejšlet a objednal jsem si stejnej typ, co mám v DIY reprosoustavách.Vyhybka je čtvrtýho řádu, zhotovená z běžně dostupnejch součástek, takže žádný super capy, ani olejový cívky.Všechno z běžně dostupnýho materiálu.

Páč jsem měl určitý pochybnosti, tak jsem se rozhodl, že supertweetery nejprve umístím do improvizovanejch mini ozvučnic, ve kterejch schovám i vyhybku.K tomuhle účelu se mi velmi dobře hodily dvě odložený plechovky od krému NIVEA a kousky překližky na podstavce.
IMG_20210116_205204045_HDR.jpg
kabelguru.cz

Michel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michel »

to šeďour
Jestli tomu správně rozumím, vyobrazený měnič byl přidán k třípásmovým DIY reprosoustavám (viz vybavení), kde stejný typ je již osazen na pozici výškového měniče?
Či je tomu jinak a byl přidán k soustavám zde neuvedeným?

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Jo, přesně tak.Moje reprosoustavy LSM jsou osazený stejným vejškovým reproduktorem, jakej jsem použil jako supertweeter.A to z toho důvodu, že když jsem koukal na parametry vejškáčů, který by přicházely podle parametrů v úvahu (včetně ceny), tak stávající měniče mi vycházely parametrově nejlíp.

Exotický konstrukce vejškovejch měničů, jako jsou třeba mezi hifistama oblíbený páskáče, jsem rovnou zavrhnul.Ty placatý obdélníčky sice vypadaj na fotkách moc hezky, ale jejich podivně zvlněná vyzařovací charakteristika mě poslechově neoslovuje.Naopak...nebál bych se napsat, že mi vyloženě vadí.

Výroba supertweeteru pokračovala montáží komponentů vyhybek do krabiček od krému NIVEA.
Tady, ale malinko odbočím.

Pokud by jste se chtěli inspirovat mým nápadem, tak důležitý je pečlivý vyčištění plechovek od krému.Je to překvapivě obtížný, vzhledem k vysokýmu obsahu lanolinu v krému.Vytíral jsem to papírovejma utěrkama, vymejval horkou vodou s jarem, a nakonec jsem musel použít rozpouštědlo s vysokým obsahem acetonu.

Takže zpět, k výrobě.Nejdřív jsem plechovky přišrouboval na připravený prkýnka z překližky.Pak jsem osadil vstupní konektory a tlumivky na dno plechovky, přidal pár odporů a kondenzátorů a všechno propojil.
IMG_20210116_212312339_HDR.jpg
kabelguru.cz

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Ta výhybka bude jen pro ten super tweeter nebo bude oříznutá i vejška v repro. Já kdybych tohle zkoušel, tak zvolím něco, co oproti klasickému vejškáči bude mít nějakou přidanou hodnotu, např. vyšší rozsah směrem nahoru, třeba malou kalotu, zavrhovaný pásek nebo AMT). Nevím co očekáváš od toho Monacoru

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Myšlenka je taková, že supertweeter přidá energii tam, kde je jí vlivem směrovejch vlastností vysokotónovýho měniče v reprosoustavě a vlivem akustiky místnosti málo.
Supertweeter je přídavnej vysokotónovej měnič, kterej by měl mít svojí vyhybku navrženou tak, aby co nejmíň ovlivňoval vlastnosti hlavní reprosoustavy.Dělicí kmitočet vyhybky supertweeteru je zhruba od deseti kHz.Do vyhybky samotný reprosoustavy se nijak nezasahuje.

Nevím, jakou přídavnou hodnotu máš na mysli.Mě stačí, že supertweeter nabízí to, o čem píšu vejš...víc energie na vysokejch kmitočtech.Mám poměrně dost zatlumenou místnost, takže víc detailů v hudbě, nebo výraznější prostor nahrávky nebudou na škodu.

Použitej měnič má velice dobrý parametry v akustickým spektru, nabízí skvělej zvuk (už několik let ho poslouchám v reprosoustavách LSM), takže jsem opravdu neměl důvod hledat nějakou pochybnou exotiku.Omlouvám se, jestli jsem někomu šlápnul na kuří oko (rozuměj...na pásek), ale svoje rozhodnutí bych neměnil.

Popravdě, věc už je hotová.Několik dní poslouchám hudbu s podporou supertweeteru a názor na funkčnost použitýho řešení už mám.Na fórum to vkládám postupně, každej den kousek textu a jeden obrázek, abych to udělal trochu napínavější.

Takže...tady je zase další obrázek.NIVEA ozvučnice jsou kompletní, probíhá měření funkčnosti zapojení malým bateriovým generátorem.A ejhle, jeden měnič píská, druhej ne.Typický, zapoměl jsem proletovat spoj mezi vstupním odporem a kondenzátorem.Teď už pískaj oba.
IMG_20210117_113813380.jpg
kabelguru.cz

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Já si pod pojmem supertweeterpředstavuji reproduktor, kterým rozšířím frekvenční rozsah nad bežně udávanou horní hranici tj. 20kHz. Ta DT25N ale tohle nesplňuje a začíná padat dolů ještě před dosažením téhle hranice. Nepopírám že to nemůže být dobrý reproduktor a asi i bude vzhledem k tomu, že ho Kocour použil do do LSM.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Za mne je škoda, že zatím nikdo ze supertweetařů neukázal smysluplné měření bez/se supertweeterem. Bylo by zajímavé vidět, jak se to chová. Často je vidět supertweeter položený za nebo velmi blízko horní hrany bedny. Neláme se to tam? Nedochází k nějakým interferencím mezi těma dvěma výškáči v pásmu, kde hrají oba? Kolik hudebních informací se reálně nachází nad 20 kHz? Většina z nás neslyší ani 15 kHz, jakým mechanismem se frekvence mimo rozsah lidského sluchu projeví ve slyšitelném pásmu?

Ptám se, protože ty kladné ohlasy na přidání ST nejsou výjimečné, tak mě to zajímá... Zkoušel jsem na EQ (v RME ADI-2 Pro) přidat +5 dB v pásmu od 16 kHz výše a změna ve zvuku pro moje uši nulová...

Odpovědět