XRCD x MFSL x LP

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: XRCD x MFSL x LP

Příspěvek od bh69 »

*thumbs up*

Vinyl ma jednu obrovskou vyhodu - neda se zkopirovat a stahovat. A to bude ten hlavni duvod jeho komercniho znovuzrozeni ;)

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Ve své podstatě máte asi pravdu,ale vinyl bych nezatracoval.Neni to pro každého,ale má své kouzlo,jak zvukově,tak technicky.Poslech hudby z digitálních zdrojů je pravda velmi jednoduchý a svádí ke stálému přepínání skladeb a interpretů.Vinyl je takový rituál, nasadit desku,otřít kartáčkem,spustit ramenko a pak poslouchat aspoň celou jednu stranu desky.Taky laborovani s prenoskami, nastavování gramofonu,to vše má právě své kouzlo a ta radost a pohoda z poslechu,když vše funguje *palec*

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

terahera píše:... Vinyl je takový rituál, nasadit desku,otřít kartáčkem,spustit ramenko a pak poslouchat aspoň celou jednu stranu desky.Taky laborovani s prenoskami, nastavování gramofonu,to vše má právě své kouzlo a ta radost a pohoda z poslechu,když vše funguje *palec*
... "analógových" rituálov, laborovania, vrážania prachov do prenosiek, ramienok a gramo-šasi som si ja užil dostatočne ... bolo to v dobe keď žiadne CD ešte nebolo, resp. keď s nim boli ešte pomerne veľké zvukové problémy ... teda asi cca do roku 2000-2005 ... dnes posluch vinylov z technického hľadiska nemá žiadny racionálny zmysel ... a "rituál" môže človek kľudne prežívať aj pri prehrávaní origo (teda nenapáleného) CD-disku :lol:

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Ako môže mať niekto natoľko smutný život, že sa musí na internetoch vyplakávať nad vecami, ktoré fakt môže kľudne ignorovať ich nezakúpením.

Väčšinou počúvam digitál, ale keď si pustím vinyl, sprevádza ho presne ten rituál, ktorý je práve tým, čo je na tom to zábavné a čo si hlavne užívam. Naviac obal LP platne sa nedá porovnať so žiadnym iným. Nevrážam do analógu veľa peňažných prostriedkov, pretože to nemá zmysel, ale písať o ňom takýmto spôsobom je imho scestné.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

LawIAR píše:... Nevrážam do analógu veľa peňažných prostriedkov, pretože to nemá zmysel, ale písať o ňom takýmto spôsobom je imho scestné.
... áno, bolo by to asi scestné, keby sa v rámci hudobného biznysu úmyselne technicky nedojebávali CD-čka a súčasne sa neohlupovala "hipsterská" mládež rôznou dezinformačnou propagandou v prospech vinylu!

LUK

Příspěvek od LUK »

bacil2 píše:... "analógových" rituálov, laborovania, vrážania prachov do prenosiek, ramienok a gramo-šasi som si ja užil dostatočne ... bolo to v dobe keď žiadne CD ešte nebolo, resp. keď s nim boli ešte pomerne veľké zvukové problémy ... teda asi cca do roku 2000-2005 ... dnes posluch vinylov z technického hľadiska nemá žiadny racionálny zmysel ... a "rituál" môže človek kľudne prežívať aj pri prehrávaní origo (teda nenapáleného) CD-disku :lol:
Zato laborování a vrážení peněz do desítek typů sluchátek a jejich následný využívání pro poslech těch úchvatných nahrávek na CD po roce 2000 s dechberoucím DR 3 dB, v lepším případě dokonce neuvěřitelných 5 dB má racionální smysl jako hrom, :lol: no každý máme holt to svoje. Že by totiž zrovna v letech 2000 - 2005 dospěly nahrávky na CD k lepší kvalitě než měli CD v 80. a 90. letech, to slyším poprvý.
Jinak teď se mi na gramofonu točí Mike Oldfield a jeho novnika Return To Ommadawm (2017) a oproti digitálu má podle mých uší tenhle vinyl rozhodně smysl. *jupi* Je to novinka, ale nahrávka je skvělá v tomhle případě, digitál i vinyl.

A jak píše LawIAR, pokud se ti analog nelíbí tak tě přece nikdo nenutí ho poslouchat, nebo snad jo? A stejně tak souhlasím s tím, že i obal LP v porovnání s tou plastovou škatulkou na CD je zkrátka něco jiného, taková třešnička na dortu. A vyndat CD z krabičky, zasunout do přehrávače a zmáčknout "Play" mi tedy osobně jako rituál taky moc nepřijde.
bacil2 píše:...a súčasne sa neohlupovala "hipsterská" mládež rôznou dezinformačnou propagandou v prospech vinylu!
Takže každej kdo poslouchá vinyly je mladej hlupák a hipster, kterej vlastně neví co chce, jen se nechá oblbnout kdejakou dezinformační propagandou? Myslím že by se dalo celkem úspěšně předpokládat, že třeba tady na fóru nebude moc těch kdo by poslouchali LP jen proto, že je to zrovna "módní vlna" a osobně nikoho takovýho taky neznám. Upřímě valná většina lidí co znám se spokojí se 128 kbps Mp3 a mobilem se špuntama co k němu dostali přibalený a někteří dokonce ani ty sluchátka nepotřebujou, stačí jim ty chrastítka na mobilu co se jim říká "reproduktory" *headbang*

A tohle všechno co píšu není myšlený tak, že beru digitál jako nepoužitelnej. Moje sbírka digitálních nahrávek je značně větší než sbírka vinylů, takže řekněme ze 75% posluchám digitál a moc rád, ale hudbu z LP si prostě vždycky víc vychutnám.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

LUK *palec*
Přesně tak nějak jsem to s vinylem myslel,také nezatracuji digitál a také mám většinu na digitalu,ale prostě u toho vinylu si to víc užívám.Docela by mě zajímalo,kde by dnešní mládež na jakžtakž vinyl aparát asi vzalo finance a já se tedy jako mladý hipster necitim :D
Další věc je,že nechapu proč někdo tak krvelačne zatracuje vinyl,když vinylisti proti digitalu vpodstate vůbec nebroji

LUK

Příspěvek od LUK »

terahera:
ani já se necítím jako mladej hipster, tedy mladej jo, ale hipster ne :D

Je fakt že na fórech se často setkáváš s tím že zastánci digitálu očerňujou vinyl co jim síly stačí. Vymejšlej co nejvíc důvodů proč LP neposlouchat, praská to, odstup signál šum, musíš se o to starat a udržovat čistý desky i gramofon, časem se desky opotřebovávaj a bůhví co ještě. Možná prostě jenom nemůžou skousnout, že se ta zastaralá technologie v očích (či uších) nejednoho milovníka hudby digitálním nahrávkám pořád přinejmenším vyrovná a nezřídka je i překoná :D
Naproti tomu zastáncí vinylu většinou jen říkaj, že se jim analog líbí víc a že obojí má svoje klady i zápory, ale to je tak všechno.

Když čtu některý takový diskuse, tak si vždycky říkám, že by mě zajímalo kolik z těch, co tak očerňujou analog, skutečně slyšeli jak může hrát dobrá a čistá deska na alespoň trochu slušnějším aparátku... a jak by se pak ti dotyční tvářili až by to poprvé slyšeli. (tím netvrdím že nikdo z nich, nebo i většina, gramofon nikdy neslyšela, nebo ho i dlouhý roky neměli doma, aby zas nevznikli nějaký hádky)

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Tak ono boom vinylu je, ale nedával by som to primárne na rub hipsterom, pretože tí si kúpia 10-12 platní a sú spokojní, že môžu doma dačo ukázať. A viac do toho ani nie sú ochotní investovať. Veľa z nás zabúda na to, že existuje obrovské množstvo ľudí, ktorí chcú zbierať hudbu bez toho, aby nejak špeciálne riešili to povestné "ticho medzi notami". A v takomto prípade je asi najpríťažlivejším riešením práve vinyl.
Na instagrame som videl takýchto zberateľov hudby s plnou izbou od hora až dole zaplnenou platňami neúrekom.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

LUK píše:
bacil2 píše:... Že by totiž zrovna v letech 2000 - 2005 dospěly nahrávky na CD k lepší kvalitě než měli CD v 80. a 90. letech, to slyším poprvý.
.
LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..
Dospěly transporty a cd přehrávače/DACy, které jsou za nízký peníz už velmi dobré a použitelné i pro high end.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

LUK píše:Vymejšlej co nejvíc důvodů proč LP neposlouchat, praská to, odstup signál šum, musíš se o to starat a udržovat čistý desky i gramofon, časem se desky opotřebovávaj a bůhví co ještě.
Ale to přece nejsou žádné výmysly, nýbrž prostá fakta a čistá pravda. Gramo řetězec jsem nějaký čas provozoval. Zamlouval se mi ten technicky sice bez diskuse jednoznačně horší, ale svým způsobem podmanivý a "líbivý" zvuk, který i mě na některých nahrávkách zněl lépe než z CD (dáno především odlišným masteringem, ne technologií jako takovou). Co mě ale odradilo a přimělo analogovou větev mojí sestavy prodat, byla strašná kvalita masteringu pro většinu desek vzhledem k jejich ceně 600-1500 Kč za novou desku. Nehledě na fakt, že nemalá část (řekl bych, že většina, ale nemám to podloženou relevantní statistikou) masterů pro vinyl je digitální. Což mi přijde jako totální zvrácenost - zanést do původního hudebního signálu artefakty digitalizace a pak to celé ještě zatížit artefakty plynoucími z výroby z přehráváni vinylů.

Takže místo kupování vinylů si předplácím Tidal Hifi, kupuju 96/24 flacy a (SA)CD.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

kychtax píše:
LUK píše:
bacil2 píše:... Že by totiž zrovna v letech 2000 - 2005 dospěly nahrávky na CD k lepší kvalitě než měli CD v 80. a 90. letech, to slyším poprvý.
.
LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..
Dospěly transporty a cd přehrávače/DACy, které jsou za nízký peníz už velmi dobré a použitelné i pro high end.
@kychtax: vďaka! ... len dúfam, že okrem Teba existujú ešte aj iní jedinci, ktorí dokážu pochopiť to čo som tu chcel povedať

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

bacil2 píše:
kychtax píše: LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..
@kychtax: vďaka! ... len dúfam, že okrem Teba existujú ešte aj iní jedinci, ktorí dokážu pochopiť to čo som tu chcel povedať
Také ignorantstvo na fóra nepatrí! Všetci sme veľmi dobre pochopili tú druhú polovicu príspevku, ale reagovali sme na tú prvu + druhý komentár, tak sa prosím neskrývať za postrehy kychtaxa, ktoré naozaj nikto nevyvracia!

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

Jsem rád, že to kolega Kychtax uvedl na pravou míru ;)
Mám několik starších vydání na vinylech, které mi zbyly po mém zbrklém rozhodnutí zbavit se sbírky za účelem pořízení CD začátkem 90. let.
Dnes toho nelituji proto, že by mi šlo o analogový zvuk, ale o nádherné obaly. Současné reedice rockových starých fláků, až na světlé výjimky, byť se zaštiťují věrností původním předlohám jsou jen velmi slabé odvary původních provedení.
Slyšel jsem také analog za několik set tisíc, který byl sice skvělý, ale pak stačí několik lupanců a mám totálně zničený požitek z poslechu.
Nedokážu posoudit co je příčinou vinylového comebacku, ale jak bylo zmíněno výše, co je to probůh za analogový záznam z digitálního masteru :mrgreen:
Ať si tedy každý poslouchá to, co mu vyhovuje *sunglases*

LUK

Příspěvek od LUK »

kychtax píše:LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..
bacil2 napsal:
bacil2 píše:... bolo to v dobe keď žiadne CD ešte nebolo, resp. keď s nim boli ešte pomerne veľké zvukové problémy ... teda asi cca do roku 2000-2005 ...
kychtax: nic o transportech a DAC tu nevidím z toho co napsal chápu, že CD vydaná do roku 2000 - 2005 mají horší zvukovou kvalitu než ta vydaná později. Ale beru, jestli to tak myslel, nemusel jsem to pochopit (ale nemyslím si to). Technika jde vpřed neustále a stejně tak v oblasti analogu. A tudíž se dá to, cos napsal použít i na analog: Dospěly gramofony, předzesilovače a přenosky, které jsou za nízký peníz už velmi dobré a použitelné i pro high end. Takže je to zas o tom, že si každý musí jen vybrat co mu víc sedí, vyhovuje....
PítrsPraha píše:Ale to přece nejsou žádné výmysly...
Nenapsal jsem že jsou to výmysly, ale že odpůrci analogu si vymýšlejí co nejvíc důvodů proč analog neposlouchat. Když se ti slovo "vymýšlejí" nezdá, tak si za něj dosaď třeba slovo "hledají", tak jak to bylo myšleno a nechytej za slovíčka:
Odpůrci analogu si hledají co nejvíc důvodů proč analog neposlouchat. (Je to takhle pro tebe pochopitelnější?)
PítrsPraha píše:Zamlouval se mi ten technicky sice bez diskuse jednoznačně horší, ale svým způsobem podmanivý a "líbivý" zvuk, který i mě na některých nahrávkách zněl lépe než z CD (dáno především odlišným masteringem, ne technologií jako takovou). Co mě ale odradilo a přimělo analogovou větev mojí sestavy prodat, byla strašná kvalita masteringu pro většinu desek vzhledem k jejich ceně 600-1500 Kč za novou desku.
No a to je rozdíl mezi námi. Ty i přesto že se ti alespoň někdy něco víc líbí, si vymýšlíš (čti hledáš) důvody, proč je analog horší a v čem všem je CD lepší, "technicky dokonalejší" atd. atd.... a radši se ho zbavíš, protože hledáš tu nedostižnou dokonalost, kterou stejně s největší pravděpodobností v životě nenajdeš. Alespoň tak mi to přijde.

Já naproti tomu poslouchám to, co se mi víc líbí a co mě baví, nevymýšlím si a nehledám dokonalost ve všech možných i nemožných směrech. To co někteří dokážou porovnávat, jestli u téhle nahrávky nebo masteru cinknul činel reálněji nebo nereálněji, nebo třeba hledání "artefaktů digitalizace" na LP, mi většinou přijde leda tak úsměvný, nic víc (asi holt nejsem skutečnej hifista :lol:). Dnešní nahrávky už nejsou co bejvaly dřív, to je fakt a pokud tě to rozpitvávání nahrávek baví víc než poslech hudby, tak prosím, hudba podle mě má být zábava i když na ní každýho z nás baví něco jinýho. Já taky poslouchám to co mě víc zaujme, ne to o čem ostatní tvrdí, že je lepší, "technicky dokonalejší" a bůhví co ještě.
PítrsPraha píše:Co mě ale odradilo a přimělo analogovou větev mojí sestavy prodat, byla strašná kvalita masteringu pro většinu desek vzhledem k jejich ceně 600-1500 Kč za novou desku.
Nejdražší nová deska co tu mám, je u nás v ČR nesehnatelná, limitovaná, barevná edice dvojdesky Lindsey Stirling - Brave Enough (https://www.discogs.com/Lindsey-Stirlin ... se/9048661 - jo žádnej zvukovej zázrak) která mě i s dopravou z Anglie vyšla na 1156 Kč. Ano, není to málo, ale jsou i dražší desky.
Ale drtivá většina nových desek který tu mám ani zdaleka tolik nestála. Jejich cena se pohybuje tak od 390,- do 700,- až 800,- Na druhou stranu je to zároveň i koníček, někdo zas sbírá známky nebo mince a je na každým z nás, jestli je ochotnej za to ty peníze dát, nebo ne. Já bych zas třeba nesbíral CD, už jen ty plastový škatulky se mi nelíbí a prostě to není něco, co bych chtěl sbírat.
Pokud jsi ale poslouchal jen nový desky, pak se ti nedivím že máš názor takový jaký máš. Protože u nových LP je to s rokem vydání, jak jistě víš, stejné jako u CD. Loudness War je zasáhla úplně stejně (a bohužel i digitalizace jak říkáš). Nevím jestli a kolik jsi slyšel starých desek (a těmi starými deskami nemám na mysli zajetelený, poškrábaný kousky který 30 - 40 let ležely na půdě), ale přál bych ti slyšet některý desky co tu doma mám *jupi* Navíc záznamy na takovýchhle starých deskách neprošly digitalizací tak, jako se to děje dnes.
Kterékoli s těchhle už klasickejch desek se drtivá většina dnešní produkce neblíží ani na dohled (natož pak na doslech :mrgreen:) A jsou to právě tyhle desky (a spousta dalších) kvůli kterým se mi analog tak líbí:
https://www.discogs.com/ABBA-Super-Trou ... se/2212636
https://www.discogs.com/ABBA-Arrival/release/5351728
https://www.discogs.com/George-Michael- ... ase/413315
https://www.discogs.com/Toto-Toto-IV/release/1991270
https://www.discogs.com/Michael-Jackson ... se/1937712
(všechno jsou to konkrétní vydání který jsem slyšel a mám je doma, aby někdo neřek, že jen střílím od boku ověřený věci)

Odpovědět