Vinyl ma jednu obrovskou vyhodu - neda se zkopirovat a stahovat. A to bude ten hlavni duvod jeho komercniho znovuzrozeni

... "analógových" rituálov, laborovania, vrážania prachov do prenosiek, ramienok a gramo-šasi som si ja užil dostatočne ... bolo to v dobe keď žiadne CD ešte nebolo, resp. keď s nim boli ešte pomerne veľké zvukové problémy ... teda asi cca do roku 2000-2005 ... dnes posluch vinylov z technického hľadiska nemá žiadny racionálny zmysel ... a "rituál" môže človek kľudne prežívať aj pri prehrávaní origo (teda nenapáleného) CD-diskuterahera píše:... Vinyl je takový rituál, nasadit desku,otřít kartáčkem,spustit ramenko a pak poslouchat aspoň celou jednu stranu desky.Taky laborovani s prenoskami, nastavování gramofonu,to vše má právě své kouzlo a ta radost a pohoda z poslechu,když vše funguje
... áno, bolo by to asi scestné, keby sa v rámci hudobného biznysu úmyselne technicky nedojebávali CD-čka a súčasne sa neohlupovala "hipsterská" mládež rôznou dezinformačnou propagandou v prospech vinylu!LawIAR píše:... Nevrážam do analógu veľa peňažných prostriedkov, pretože to nemá zmysel, ale písať o ňom takýmto spôsobom je imho scestné.
Zato laborování a vrážení peněz do desítek typů sluchátek a jejich následný využívání pro poslech těch úchvatných nahrávek na CD po roce 2000 s dechberoucím DR 3 dB, v lepším případě dokonce neuvěřitelných 5 dB má racionální smysl jako hrom,bacil2 píše:... "analógových" rituálov, laborovania, vrážania prachov do prenosiek, ramienok a gramo-šasi som si ja užil dostatočne ... bolo to v dobe keď žiadne CD ešte nebolo, resp. keď s nim boli ešte pomerne veľké zvukové problémy ... teda asi cca do roku 2000-2005 ... dnes posluch vinylov z technického hľadiska nemá žiadny racionálny zmysel ... a "rituál" môže človek kľudne prežívať aj pri prehrávaní origo (teda nenapáleného) CD-disku
Takže každej kdo poslouchá vinyly je mladej hlupák a hipster, kterej vlastně neví co chce, jen se nechá oblbnout kdejakou dezinformační propagandou? Myslím že by se dalo celkem úspěšně předpokládat, že třeba tady na fóru nebude moc těch kdo by poslouchali LP jen proto, že je to zrovna "módní vlna" a osobně nikoho takovýho taky neznám. Upřímě valná většina lidí co znám se spokojí se 128 kbps Mp3 a mobilem se špuntama co k němu dostali přibalený a někteří dokonce ani ty sluchátka nepotřebujou, stačí jim ty chrastítka na mobilu co se jim říká "reproduktory"bacil2 píše:...a súčasne sa neohlupovala "hipsterská" mládež rôznou dezinformačnou propagandou v prospech vinylu!
LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..LUK píše:bacil2 píše:... Že by totiž zrovna v letech 2000 - 2005 dospěly nahrávky na CD k lepší kvalitě než měli CD v 80. a 90. letech, to slyším poprvý.
.
Ale to přece nejsou žádné výmysly, nýbrž prostá fakta a čistá pravda. Gramo řetězec jsem nějaký čas provozoval. Zamlouval se mi ten technicky sice bez diskuse jednoznačně horší, ale svým způsobem podmanivý a "líbivý" zvuk, který i mě na některých nahrávkách zněl lépe než z CD (dáno především odlišným masteringem, ne technologií jako takovou). Co mě ale odradilo a přimělo analogovou větev mojí sestavy prodat, byla strašná kvalita masteringu pro většinu desek vzhledem k jejich ceně 600-1500 Kč za novou desku. Nehledě na fakt, že nemalá část (řekl bych, že většina, ale nemám to podloženou relevantní statistikou) masterů pro vinyl je digitální. Což mi přijde jako totální zvrácenost - zanést do původního hudebního signálu artefakty digitalizace a pak to celé ještě zatížit artefakty plynoucími z výroby z přehráváni vinylů.LUK píše:Vymejšlej co nejvíc důvodů proč LP neposlouchat, praská to, odstup signál šum, musíš se o to starat a udržovat čistý desky i gramofon, časem se desky opotřebovávaj a bůhví co ještě.
@kychtax: vďaka! ... len dúfam, že okrem Teba existujú ešte aj iní jedinci, ktorí dokážu pochopiť to čo som tu chcel povedaťkychtax píše:LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..LUK píše:bacil2 píše:... Že by totiž zrovna v letech 2000 - 2005 dospěly nahrávky na CD k lepší kvalitě než měli CD v 80. a 90. letech, to slyším poprvý.
.
Dospěly transporty a cd přehrávače/DACy, které jsou za nízký peníz už velmi dobré a použitelné i pro high end.
Také ignorantstvo na fóra nepatrí! Všetci sme veľmi dobre pochopili tú druhú polovicu príspevku, ale reagovali sme na tú prvu + druhý komentár, tak sa prosím neskrývať za postrehy kychtaxa, ktoré naozaj nikto nevyvracia!bacil2 píše:@kychtax: vďaka! ... len dúfam, že okrem Teba existujú ešte aj iní jedinci, ktorí dokážu pochopiť to čo som tu chcel povedaťkychtax píše: LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..
Dospěly transporty a cd přehrávače/DACy, které jsou za nízký peníz už velmi dobré a použitelné i pro high end.
bacil2 napsal:kychtax píše:LUKu, On to tady Bacil myslel asi trochu jinak..
kychtax: nic o transportech a DAC tu nevidím z toho co napsal chápu, že CD vydaná do roku 2000 - 2005 mají horší zvukovou kvalitu než ta vydaná později. Ale beru, jestli to tak myslel, nemusel jsem to pochopit (ale nemyslím si to). Technika jde vpřed neustále a stejně tak v oblasti analogu. A tudíž se dá to, cos napsal použít i na analog: Dospěly gramofony, předzesilovače a přenosky, které jsou za nízký peníz už velmi dobré a použitelné i pro high end. Takže je to zas o tom, že si každý musí jen vybrat co mu víc sedí, vyhovuje....bacil2 píše:... bolo to v dobe keď žiadne CD ešte nebolo, resp. keď s nim boli ešte pomerne veľké zvukové problémy ... teda asi cca do roku 2000-2005 ...
Nenapsal jsem že jsou to výmysly, ale že odpůrci analogu si vymýšlejí co nejvíc důvodů proč analog neposlouchat. Když se ti slovo "vymýšlejí" nezdá, tak si za něj dosaď třeba slovo "hledají", tak jak to bylo myšleno a nechytej za slovíčka:PítrsPraha píše:Ale to přece nejsou žádné výmysly...
No a to je rozdíl mezi námi. Ty i přesto že se ti alespoň někdy něco víc líbí, si vymýšlíš (čti hledáš) důvody, proč je analog horší a v čem všem je CD lepší, "technicky dokonalejší" atd. atd.... a radši se ho zbavíš, protože hledáš tu nedostižnou dokonalost, kterou stejně s největší pravděpodobností v životě nenajdeš. Alespoň tak mi to přijde.PítrsPraha píše:Zamlouval se mi ten technicky sice bez diskuse jednoznačně horší, ale svým způsobem podmanivý a "líbivý" zvuk, který i mě na některých nahrávkách zněl lépe než z CD (dáno především odlišným masteringem, ne technologií jako takovou). Co mě ale odradilo a přimělo analogovou větev mojí sestavy prodat, byla strašná kvalita masteringu pro většinu desek vzhledem k jejich ceně 600-1500 Kč za novou desku.
Nejdražší nová deska co tu mám, je u nás v ČR nesehnatelná, limitovaná, barevná edice dvojdesky Lindsey Stirling - Brave Enough (https://www.discogs.com/Lindsey-Stirlin ... se/9048661 - jo žádnej zvukovej zázrak) která mě i s dopravou z Anglie vyšla na 1156 Kč. Ano, není to málo, ale jsou i dražší desky.PítrsPraha píše:Co mě ale odradilo a přimělo analogovou větev mojí sestavy prodat, byla strašná kvalita masteringu pro většinu desek vzhledem k jejich ceně 600-1500 Kč za novou desku.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti