XRCD x MFSL x LP

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
velký bobo
Kontaktovat uživatele:

Re: XRCD x MFSL x LP

Příspěvek od velký bobo »

Našel jsem i XRCD nahrávky, které žádný speciální dither neměly, jen prostě hodně šuměly - odstup na úrovni 60 až 70 dB, což odpovídá kvalitě analogových nahrávek před zavedením Dolby. Asi to vzbuzuje ten správný dojem analogovosti, tím spíš, že díky technologii zpracování XRCD (vložení analogového magnetického záznamu a reprodukce) se do signálu zanáší modulační šum. V kontextu boje proti jitteru je to dost legrační. Ale dekorelace signálů modulačním šumem skutečně vytváří dojem přítomnosti prostoru - i když se skutečným akustickým prostorem to samozřejmě nemá nic společného. Dá se to udělat i čistě digitálně, ale ta točící se kola pásků asi vzbuzují víc důvěry. Ještě lepší by bylo do záznamového řetězce vložit vinyl, ale to by se asi dost prodražilo. Faktem je, že např. high-definition (2496) ripy vinylů MFSL znějí docela dobře.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Já bych dokonce řekl, že je to zcela zásadní informace! Velký bobo poukázal, pomocí konkrétního příkladu, na jeden z principů fungování mámení smyslů, přesně a přitom srozumitelně. A kdyby se mu chtělo shrnout své "odhalení" do malého článečku, vystaveného zde i jinde, mohlo by to spoustě lidí otevřít uši.

P.S. Dotaz na VB. Nezkoušel jsi pokusně doplnit "suchý" digitální záznam o "šum"?

velký bobo
Kontaktovat uživatele:

Takhle přesně ne - pochybuji totiž, že by to mělo ten pravý ořechový efekt. Zkoušel jsem si trochu hrát s ditherem, to je něco trochu jiného, tam ovšem hodně záleži na kvalitě vyýchozí nahrávky, ale ověřil jsem si, že i z MP3 se dá udělat něco poslouchatelného, pokud ten výchozí materiál není moc zprasený. Teď bych chtěl ještě vyzkoušet fázovou modulaci obyč. signálu z CD nějakým tím šumem (analogie snímání vinylu), ale zatím narážím na softwarové problémy. Principiálně to samozřejmě jde, ale prakticky se mi to zatím nepodařilo. Pro praktické posouzení budou samozřejmě rozhodující poslechové zkoušky, potíž je ale v tom, že získat opravdu kvalitní digitální originál je takřka neřešitelný problém. Chtělo by to nějaké dobré DVD-A, ale těch je hrozně málo, naprostá většina jsou jen na vyšší vzorkování převedené staré originály z CD, doplněné o obrázky, případně nějaké ty vícekanálové remixy. Člověk by čekal, že vydavatelé budou houfně vydávat DVD-A verze dobrých analogových nahrávek, ale není tomu tak, a když se něco najde, má to jen historickou hodnotu - různé ty relikvie z padesátých let. Podobná situace je v SACD, navíc SACD neumím softwarově převést do formy zpracovatelné na PC, i když technicky to samozřejmě jde, ale na to prostě nejsem zařízený a nemám na to prachy. Taky jsem narazil na HQ originály, které sice byly technicky v pořádku, ale zvuková produkce byla naprostá katastrofa. Možná o těch správných zdrojích prostě jenom nevím, třebas mi někdo něco poradí. Časem bych chtěl zkusit přežvýkat pár slušných CD do nějakého toho formátu "VBCD" a udělat zkušební poslechy s lidmi, kteří slyší líp než já ... bohužel každý má vlastní představu o tom, co je to dobrý zvuk (na nějakou věrnost jsem už dávno rezignoval, to je ostatně chiméra i z teoretického hlediska).

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Perfektně napsáno a hlavně i pro laika srozumitelně. *hura*
Děkuji.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

VBCD - to zní velmi slibně! Sofistikovaná "obehrávka digitálu" na téhle úrovni, to beru, a nejen pocitově.

Kdybych do toho mohl zakafrat, tak bych se přimlouval za vyzkoušení VB úpravy i na letitých záznamech. Já starý bigbít stejně jiné, než zvukově nedokonalé, historické, neposlouchám :-) Mohu zapůjčit pro nahlédnutí "pod pokličku" a pokusy nějaká ta reediční vydání, která považuju za aspoň solidní.

Věřím, že se zde najde pár tipařů a půjčitelů zvukově kvalitních DVD-A. Anebo, že někdo bude schopen (nechat) pořídit, vyrobit hudební záznam s požadovanými parametry.

Jen si to pánové představte, zakázkové VBCD versus XRCD, K2, SHM-CD...

velký bobo
Kontaktovat uživatele:

Trochu romantická představa :) - ale pokud se mi podaří vypracovat nějakou použitelnou technologii, tak příslušný postup zveřejním. Nutnou podmínkou jeho použitelnosti patrně bude Adobe Audition, ve kterém to zatím skoro všechno dělám.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Výborně, už se těším. Adobe Audition používám :D

bobolix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobolix »

Tak jsem se k tomuto tématu trochu vrátil. Vyzkoušel jsem technickou průchodnost tohoto postupu (pro Adobe Audition):

1.Vezme se originální rip z CD a převede se do formátu 2496

2.Pomocí pluginu Acon Studio Rebirth se doplní složky nad 22 kHz (případně nad 20 kHz - podle spektra výchozího materiálu)

3. Pomocí utility Noise Reduction se sníží zbytkový šum. Pro tento účel je nutné pohrát si se šumovým profilem - vytvoří se syntetický z bílého šumu, tak, aby měl konstantní spektrum (lépe to jde s pluginem Sony Noise Reduction 2h, kde se dá nastavit konstantní hladina bez snímání šumového profilu) - je to trochu nimračka, ale ve výsledku se dají odstranit zvukové nečistoty metodou zkoušky a omylu na základě poslouchání diferenčního signálu

4. Pak se to dá poslouchat jako hires signál, anebo se to může vrátit do formátu 1644 s použitím Triangle Dither 3 bity a Noise Shaping C2. Netvrdím, že to odpovídá XRCD, ale za zkoušku to stojí. Já už tyhle fajnovosti moc neslyším, ale třeba se najde někdo, komu se to bude líbit. Otázkou je samozřejmě, zdali to za tu práci vůbec stojí ... ale v AA by na to šlo udělat makro.

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hi-fi calvus »

Já mám zatím od MFSL pouze jedno SACD, už to tu bylo zmíněno několikrát.
DEAD CAN DANCE, jedna z mých oblíbených záležitostí už mnoho let. Mám na tom hybridu dosud poslední desku SPIRITCHASER.
Letos či loni se po letech dali Brendan a Lisa spolu znovu dohormady a bude i koncert v Praze, teda dohromady alespoň hudebně, jak to mají ve vztahu zatím nevím. :D
K tomu SACD, měl jsem tehdy objednanou taky tu 9diskovou verzi MFSL ale bohužel mi to stornovali, nebyli schopni sehnat.
Takže jsem koupil jednu placku. Jinak na klasických CD mám samozřejmě všechno co vydali, teda spolu dohromady jako Dead Can Dance, solové projekty mám jen oba od Brendna a jeden od Lisy (Duality).
Obecně disky od 4AD hrají všechny hodně slušně, kéž by alespoň takto hrála všechna kdy vydaná CD, no ale to SACD je podstatně lepší.
Poslouchám samozřejmě vrstvu DSD, na BDP playeru OPPO BDP95EU zapojeném analog šavlemi (SABRE DAC 32bit) nyní už rovnou do koncáku NAD C272.
Po skoro roce co jsem vyzkoušel tohle zapojení, tedy vyřazení předzesíku NADC162 jsem se hodně divil !!!
Ten předzesík výsledek hodně brzdil a kazil, teď to hraje podstatně lépe.

Teď zpět k Dead Can Dance, MFSL vydala dvě jejich desky na VINYLU !!! Nevíte někdo jak hrají? Stojí teda opravdu hodně, každá 1250,-kč na www.audiofriend.cz
Brzo budu mít konečně gramec a zvažuji nákup těchto dvou LP-ček. Tak mě to zajímá.
Taky jsem tam narazil ze své stáje oblíbené muziky na Eldritchový SISTERS OF MERCY a jejich první desku, taky na LP, ta je k máni od MFSL za 850,-kč a ještě PIXIES LP-čka, tam mě zajímá akorát jediné co mám na originál CD, sice DOOLITTLE.
Jestli někdo ty vinyly má, nebo je slyšel, tak mě zajímá jeho hodnocení :D Díky.

micska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od micska »

hi-fi calvus píše: Teď zpět k Dead Can Dance, MFSL vydala dvě jejich desky na VINYLU !!! Nevíte někdo jak hrají? Stojí teda opravdu hodně, každá 1250,-kč na http://www.audiofriend.cz
Brzo budu mít konečně gramec a zvažuji nákup těchto dvou LP-ček. Tak mě to zajímá.
Taky jsem tam narazil ze své stáje oblíbené muziky na Eldritchový SISTERS OF MERCY a jejich první desku, taky na LP, ta je k máni od MFSL za 850,-kč a ještě PIXIES LP-čka, tam mě zajímá akorát jediné co mám na originál CD, sice DOOLITTLE.
Jestli někdo ty vinyly má, nebo je slyšel, tak mě zajímá jeho hodnocení :D Díky.
Mám MFSL Dead Can Dance LP album Spiritchaser a co mohu rici je jen to, ze hraje vyborne. Mam i nejaka alba od labelu Vinyl 180 (pro přiklad: http://www.amazon.co.uk/Dead-Can-Dance- ... 35&sr=1-13) a tam mám dost problemy s vyskami, ktere jsou misty dost prebuzene. MFSL je zvukove vyvazena, nic ji neprebyva ani nechybi. Ale jestli to za to stoji? To uz je na vkusu kazdeho soudruha. Ja jsem rozhodne rad, ze ji mam *jupi*

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

Také mám od MFSL Dead Can Dance LP album Spiritchaser , ale ještě jsem to nerozdělal :oops: , chtěl jsem i to druhé Into The Labyrinth , ale to už nebylo.
Od MFSL na LP mám ještě Keb' Mo' a to je dost dobré ! Nejdříve mě sice připadalo, že je to celé nějak posunuté k vyšším kmitočtům, ale není jen jsem byl ovlivněn několika LP puštěnými před tím ( hold ohrané starší LP ).

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Hledal jsem na E-Bayi Dire Straits a XRCD kupodivu vycházejí dráž než SACD :o

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

hi-fi calvus píše:Taky jsem tam narazil ze své stáje oblíbené muziky na Eldritchový SISTERS OF MERCY a jejich první desku, taky na LP, ta je k máni od MFSL za 850,-kč
Koupil jsem puvodni vydani (pouzity vinyl z ebay) a hraje skvele. V te dobe byl vinyl format cislo 1, CD prislo az pozdeji. HTH, odpovidam na dva mesice stary post…

Mikrob
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikrob »

Měl bych obecně několik poznámek.
XRCD je kódováním normální CD (44,1 kHz, 16bitů) a liší se od "normálního" CD tím, že je mástrováno s velkou pečlivostí. Bohužel běžné produkci na CD se taková péče nevěnuje, remasterované edice jsou často postiženy ztrátou dynamického rozsahu a hrajou nehezky. Ale XRCD je důkaz, že CD technologie umožní velmi kvalitní poslech. Existuje více CD "speciálů", které jsou ve výsledku kvalitní, jako třeba Super bit mapping nebo Blu-spec CD, ale to je na stejném principu. Vydavatel se u těchto titulů snaží o co nejkvalitnější mastering a výsledek je znát (u SBM má přece jen i technický důvod). Ale všechno je to 44,1/16 bit. Standardní CD vzorkování.
Mám rád LP, mám jich několik set, ale poslech z nich nepovažuji za lepší, než z dobře udělaného CD. Nejvíce mi vadí všudypřítomné praskání, které je i na nových deskách a kazí mi dojem z poslechu daleko více a bez náročného zkoumání.
Jsem rád, že nemám potřebu jako někteří z vás, kteří se při poslechu hudby soustřeďují i na ty nejmenší, často subjektivní rozdíly v technické kvalitě nahrávky, píšete, že je nutno poslouchat dlouhou dobu, aby se tyto rozdíly nalezly. Vy si asi nevychutnáte hudební dílo bez technických předsudků, vy se místo účinku díla soustřeďujete na nejmenší technické detaily.
Já vnímám jen takové technické rozdíly, které mně vadí vychutnat si dílo bez rušení a s dobrým pocitem. Proto mi nevyhovuje drtivá většina vinylů - odstup šumu, ale hlavně praskání. Nevyhovuje mně velká většina nově vydaných CD, protože je prohnána SW kompresorem a má snížený dynamický rozsah a zní ploše. Ale abych místo potěšení se z poslechu mé oblíbené skladby ji všemožně pitval s vynaložením velkého úsilí a dlouhou dobu sledoval technické rozdíly, to po mně nemůže nikdo chtít. Já si chci hudbu vychutnat a takové rozdíly, jak tu píšete, které se musí vysledovávat dlouhou dobu poslechu a porovnávání mně opravdu nezajímají, navíc jsou skoro vždy jen subjektivní. To mi daleko víc vadí to praskání vinylové drážky, které bohužel nemusím náročně vysledovávat a které u mne gramofon jako kvalitní zdroj hudby zcela deklasovalo. A to jsem si pořídil aspoň Ortofon 2M Black. Vinyly jsou nyní módní a děsně předražené, což vydavatelům velice vyhovuje. CD je trvanlivější a dá se kopírovat bez změny kvality, SACD se sice téměř nedá kopírovat, ale je také trvanlivé (nepoškozuje se přehráváním). To se vydavatelům nehodí, a tak jsou nadšeni ze současného módního návratu k předraženým vinylům. Poměr cena/kvalita je u vinylů katastrofální.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

2 Mikrob: *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*
Mikrob píše:... Vinyly jsou nyní módní a děsně předražené, což vydavatelům velice vyhovuje. CD je trvanlivější a dá se kopírovat bez změny kvality, SACD se sice téměř nedá kopírovat, ale je také trvanlivé (nepoškozuje se přehráváním). To se vydavatelům nehodí, a tak jsou nadšeni ze současného módního návratu k předraženým vinylům. Poměr cena/kvalita je u vinylů katastrofální.
... všetci vydavatelia a ich posluhovači, ktorí sa vedome aj nevedome exponujú v súčasnom špinavom propagandistickom (a masteringovom) ťažení proti CD a digitálu obecne (napríklad aj minulotýždňové masívne každodenné systematické masírovanie mozgov v prospech vinylu vo vysielaní Slovenského rozhlasu - teda ešte navyše aj zneužitie koncesionárskych poplatkov na dezinformačnú kampaň!), by si všetci zaslúžili zavesiť za gule do prievanu!

... on sa totiž ten "nešťastný digitál" dostal konečne technologicky tak ďaleko, že aj za relatívne zanedbateľné peniaze je dnes bez väčších problémov dosiahnuteľný zvuk prakticky v štúdiovej kvalite ... a toto ale paradoxne nikdy nebol, a nikdy nebude skutočný cieľ "hifi" a hudobného biznisu, ktorý primárne potrebuje iba ťahať z ľudí stále väčšie a väčšie prachy za stále väčšie a väčšie sračky

Odpovědět