Metal

Různé hudební žánry
Odpovědět
Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Metal

Příspěvek od Oldear »

dadaft
Nerozumím řeči Tvého kmene, proč já byl osloven? K datování vzniku HM jsem ani nepíp. Nepopletls nickname?

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Osobně nemám rád takové to škatulkování hudby.
Když jsem začínal v cca devíti letech (1970) poslouchat "tvrdší" styl, tak jsme tomu říkali bigbít. Bylo jedno jestli to byli Black Sabbath, Deep Purple, Uriah Heep, Pink Floyd nebo Jethro Tull. A podle mě se tomu v té době oficiálně říkalo rock nebo i hardrock. Žádný metal nebo heavy metal v tu dobu ještě neexistoval. To přišlo až trochu déle. To je prostě můj osobní názor, ať si píše kdo chce co chce.
A vždycky mě tak nějak nadzvedne, když nedej bože nějaký rádoby "pamětník" se v současné době snaží psát o hudbě, o které čerpá info například pomocí umělé inteligence, protože tu dobu reálně prostě nemohl prožít.
Podotýkám, že toto není nějaká invektiva na jakýkoliv z předešlých příspěvků. Čistě jenom názor.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Sto61 napsal
rock nebo i hardrock
Přesně,taky jsem v tý době chodil na základku,Deep Purple byli vždy hardrock,slovo metal v tý době nikdo neznal.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Ještě trochu z historie.
Kdysi jsme chodili na takzvané "fonotéky", kde se muzika pouštěla z kotoučáků. Bylo to povětšinou v nějaké zapadlé hospodě a na černo. Policajti a funkcionáři strany to neviděli rádi. Postupem času se začaly objevovat diskotéky (zase na černo - soukromé pro pozvané). Tam už se začal objevovat metal. Ale když kamarádi z mokré čtvrti něco takového pořádali, tak jsme tomu říkali jednoduše ROCKOTÉKA. Bylo to i na pozvánkách.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Souhlas s Tomáš - v době, kdy tato alba vycházela podle mě výraz heavy metal v Čechách neexistoval.
Obecně se používalo označení bigbít (ale to už bylo trochu na ústupu a jednalo se v podstatě o naše lokální označení vzniklé už na počátku 60. let) a rock. Základní dělení dále bylo hardrock, art rock, psychidelic rock, ...
Black Sabbath, Deep Purle - hardrock.
Metal skutečně až někdy okolo přelomu 70. a 80. let - Iron Maiden, Judas, ...
Je ovšem možné, že např. v Anglii nebo USA to bylo jinak. Přeci jen jsme tu byli dost izolovaní.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Hošo hoši. A co jako, že v tej době slovo metal nikdo neznal? Co jako, že tehdy se tomu tady u nás říkalo bigbít? Takže jako První světová válka není První světová válka, protože tehdy se jí tak neříkalo a říkalo se jí Velká válka (The Great War) a První světová se jí začalo říkat až v době Druhý světový? Co je to za blbost? Že se něco pojmenuje až zpětně neznamená, že za dobu vzniku budeme považovat až chvíli kdy někdo poprvé vyslovil název, kterej se pro danou věc dnes používá. bohajeho. Loudness War taky dostala svoje jméno až po bůhvíkolika letech od svýho vzniku, ale to nic nemění na tom, že její počátek je na samým začátku 90. let, protože v tej době prostě vypukla.
Stejně tak nejsou hudební žánry definovaný podle nějaký stupnice tvrdosti nerostů (někteří jedinci totiž rádi rozlišujou, rock, hardrock metal atd. podle "tvrdosti" *headbang*), ani podle pocitu každýho druhýho kdo jde zrovna okolo. On je každej hudební žánr nějak a nečím definovanej a podle toho se hudební žánry určujou. Ne podle pocitů a dojmů každýho jednotlivýho posluchače. Ano mnozí s tím nesouhlasí, nebo si taky například myslí, že metalový album, který nahrála kapela, která předtím dlouhý roky hrála rock/hardrock není metal, ale právě rock/hardrock, prorože ta kapela přece hraje rock/hardrock *headbang*, ale nic z toho jaksi nehraje roli.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Presne tak, stejne jako bigbit neni zadny hudebni zanr. To je spis nejake dobove a kulturni zastreseni rocku (a dalsich pribuznych kytarovych zanru) bez jasne definice, ktere se uchytilo v nekterych zemich sovetskeho bloku, treba i v Polsku, protoze komousi nemeli radi rock, nebo rock'n'roll. Existuje big beat, ale to je uplne neco jinyho, to je elektronicka hudba 90. let z UK (Fatboy Slim, Chemical Brothers, Prodigy, atd.)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Džízas, Big Beat, už zas ta AI na první dobrou a ještě k tomu země "sovětského bloku ".

Byla to ta "Zlatá šedesátá" a to ve světě i v ČSSR. Ano, komouši neměli v lásce rock and roll, ale to jen část pravdy, ten zbytek je daleko zajímavější. Beat a později Big Beat byla v 60. hudba pro mladé a to trvalo do 70. Zažil jsem to a z té doby mám spoustu oblíbených kapel ve světě i doma. Nebudu se dále rozepisovat, dám sem odkaz a přečtěte si koho neměli Ti komouši rádi. Proč sem cpete takové bludy.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Beat

90. v tomto směru ignoruji.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

S tim big beatem mas pravdu, to jsem zkratil blbe. To slovo litalo uz od 50. let a elektronika si ho o tricet let pozdeji jen pujcila.

Ten clanek me ale zas tak neodporuje, spis naopak. Mimochodem sam ty dva pojmy nejdriv smicha dohromady a pak je rozlisi, coz je presne ten zmatek, o kterym mluvim.

Pise se tam, ze v Ceskoslovensku byl bigbit pojem pro mainstreamovou popularni hudbu 60. let, coz byla smes pop-rocku, R&B a dalsich, a od sedmdesatek se tak nekdy rikalo rocku nebo undergroundu. No prave o to mi slo. Kdyz jeden pojem pokryje tohle vsechno, tak to neni zanr, ale zastreseni doby, ktery se zanrove meni. A je tam i to, ze podle Sedlacka byla ta zamena umyslna, aby to neprovokovalo.

Oproti tomu UK beat popsat jde, je to zanr, ktery ma svoje charakteristiky - dve kytary, basa, bici, harmonie, duraz na druhou a ctvrtou dobu... Pustis nekomu neznamou desku a on ji zaradi. Cesky bigbit takhle poznat nejde.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Nikdy jsem nevěřil, že Wikipedie má jako jediná správné informace. Vždy je třeba si je ověřit ještě někde jinde. Pokud to jde. A v tomto článku se to evidentně projevuje. Je to takový zmatek.
Například v úvodu se píše: "Beat (v Česku také zvaný big beat či bigbít) je hudební styl, který výrazně ovlivňoval mladou generaci od poloviny 60. let do začátku 70. let 20. století."
Načež v kategorii Československé beatové skupiny jsou uvedeny i:
"Katapult je česká rocková skupina, která vznikla v roce 1975"
"Vítkovo kvarteto je česká bigbeatová skupina z Prahy, vystupující od počátku 80. let."
Trochu ujetý :roll: .
Asi bych to dál neřešil. Tady má každý kousek pravdy a jde jen o to si připustit, že i někdo jiný může další kousek pravdy.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Jak už jsem tu psal, bigbít je naše specifické lokální označení vzniklé v 60. letech (je k dohledání jak vzniklo), v podstatě se jedná o ekvivalent celosvětově používaného rock. Byl to velmi rozšířený a populární termín, běžně se užíval paralelně s rockem až do konce 80. let, jakkoliv s postupujícími léty už méně.
Bigbít, bigboš, bigbíťáci ... :)

Odpovědět