USB 2.0 kábel medzi DAC a počítač atd a jeho vplyv na zvuk.

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: USB 2.0 kábel medzi DAC a počítač atd a jeho vplyv na zvuk.

Příspěvek od noaid »

hřebík píše:
23 bře 2019 13:41
...čím kratší USB kabel, tím lépe, a redukce zcela nejlépe, tak moje skepse k tomu závěru je založená mj. na tom, že pokud měřily stejné kabely různých délek na stejném místě, nemohu jejich výsledky třeba jen reflektovat míru zarušení daného prostředí? A prostě čím kratší kabel, tím méně toho rušení v jejich případě nachytal? Může to tak být? Mohou jejich naměřené hodnoty něco takového odrážet? Pak by tedy stačil jiný kabel s lepším stíněním a vše by mohlo být zcela jinak a mohlo by se ukázat, že délka dobře stíněného/vhodně konstruovaného USB kabelu není do x metrů podstatná?
Správná úvaha.
Obecně dle normy délka USB2 je max. 5m. Ve skutečnosti musí být kabel dobře udělaný, aby to bylo při té délce jakž takž funkční.
Čím kratší, tím lépe, ještě lépe s dobrým stíněním. Kabel může chytat rušení zvenku. U tiskárny, skeneru apod. to nevadí, u audia zdá se ano.
Jsou aplikace, které s delším než 0.5m ani kvalitním kabelem vůbec nefungují. Např. v autě mi propojení mobilu s infotainmentem (Android Auto) u metrového USB kabelu nejde, u 0.5m ano. Hodně rušení okolo, patrně od zapalování apod. A to jsou běžné datové přenosy, nic extrémně časově závislého.

THXKO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THXKO »

Vyskúšal som vymeniť USB kábel Chord silver plus za Sroll purity kapton a posun celého pásma k lepšiemu. Potom som vyskúšal vymeniť z iFi iUSB power ten dvojitý USB kábelguru kde ide z iFi iUSB power samostatné napájanie a hudba za IFi Gemini 3.0 keď bol tak isto posun ďalej až nečakane.
A aby som mohol kľudne spávať vyskúšal som si aj fidelizer, samozrejme nechcem niečo platiť dopredu ako to neskúsim. Tu po spustení fidelizeru latece sa síce máličko znížili z 1150 uq na asi 700 uq ale vo zvuku som zaznamenal zhoršenie basu. Tomuto teda nerozumiem. Pocitovo je basová struna kontrabasu ako keby tenšia. Môže mi to niekto rozumne vysvetliť?
Samozrejme som to skúšal viackrát a po asi treťom raze už som fidelizer vyhodil z pc 🤔

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Řekl bych, že Fidelizer Ti neslouží, vyhodit z PC bych doporučil. Kabel Sroll, bych určitě zkrátil, zaznamenal jsem výrazné zlepšení po zákroku.

THXKO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THXKO »

Šrollov USB kábel skracovať nebudem lebo má presnú mieru akú potrebujem. Neviem či by sa aj niečo zmenilo ale ani by mi nedočiahol. Akurát mi pán Šroll upravil konektor ktorý mi nesedel. Otočil mi ho o 90°inak bych celý kábel prekrucal. Keďže bol dosť tuhý Šroll mi vyhovel a vyrobil na mieru *palec*

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

THXKO
Opravdu si moc vážím tvé odvahy, vyzkoušet a napsat o pozitivním vlivu USB kabelu Sroll v sestavě se zesilovači a reprosoustavami BVaudio. *palec*

THXKO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THXKO »

Jiri
Či BVa alebo Šroll každý z nich robia výbornú prácu. Neberiem to tak že jeden počuje rozdiel káblu a druhy nie, to je mi jedno. Neviem čo je na tom odvážne. Už pár rokov viem že naši teda československý konštruktéri a ich komponenty sú na svetovej úrovni. Podľa mňa je to všetko už len o doladení podľa vlastného ucha. Hlavne je to vedieť si to aj správne doladiť. Ale tlieskam 👏 obom ale aj ostatným ako Stránka, Rehberger, Vrána atď... *bravo*

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

THXKO píše:
12 dub 2019 07:44
... vo zvuku som zaznamenal zhoršenie basu. Tomuto teda nerozumiem. Pocitovo je basová struna kontrabasu ako keby tenšia. Môže mi to niekto rozumne vysvetliť?...
Ztenčení basu je podle IMHO nejfrekventovanější reakce posluchače po zařazení kvalitnější kabeláže (.. vím, je to o Fidelizeru..momentík). Vysvětluji si to tak (bez ambicí na jakéhokoli vědeckého zdůvodnění), že každý kabel do té či oné míry způsobuje problém v přenosu signálu v časové doméně. Je to jakýsi "pro kabel charakteristický jitter" (to je protimluv, jitter je náhodný) a proto se pak u konkrétního kabelu zmiňuje pro něj typické ovlivnění zvuku - často právě onen subjektivní úbytek množství na basech, ovšem celkově zpřesnění basů.

Při odladění operačního systému se sníží jitter PC jako transportu a to se pak kupodivu projeví i v asynchronně připojeném DACu a ucho zareaguje podobně jako u těch kabelů - méně mázlý zvuk je vnímaný jako sušší, ale o to přesnější.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Při odladění operačního systému se sníží jitter PC jako transportu a to se pak kupodivu projeví i v asynchronně připojeném DACu
Bolo by rozumné sa minimálne pokúsiť si to overiť objektívne (nie je to nijako zložité..) pre takým ultimatívnym vyhlásením.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@BVA: Děkuji za upozornění, máš pravdu - nic definitivního tam být nemělo. Opravuji svou původní formulaci.

"Rozdíl ve zvuku po změně v operačním systému při přehrávání z PC přes asynchoronní USB si pro sebe vysvětluji tak, že se sníží jitter a na to pak ucho možná zareaguje podobně jako u těch kabelů - méně mázlý zvuk je vnímaný jako sušší, ale o to přesnější."

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Kabel a jitter je všeobecně známý problémový jev, po zkrácení kabelu na poloviční délku, snížíme jitter o poměrnou část, projevuje se to pak jako koherentní zpřesnění na nižších kmitočtech a výrazně šírší předozadní vnímání hudební scény, osobně ověřeno.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

V 99% sú tieto "káblovo závislé" javy spôsobené rušivými prúdmi, ktoré tečú po zemi do galvanicky neoddeleného USB vstupu DACu a dostanú sa ako rušenia až do výstupu. Nie je to jitter prenosu, určite nie pri asynchrónnom USB vstupe, kedy si DAC riadi "dodávku" dát z počítača podľa potreby. Má vlastný vstupný buffer (vyrovnávaciu pamäť), z ktorého potom idú dáta do D/A prevodu podľa "presných" interných hodín DACu, od kvality týchto hodín závisí potom skutočný jitter..DAC si dáta od počítača žiada podľa toho sa plní/vyprázdňuje buffer. Takže chybami časovania USB prenosu (jitter prenosu) to byť nemôže. Jedine ak by počítač "nestíhal" dodávať dáta podľa potreby (výpadky) potom je to ale dosť fatálna chyba.

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Jak jsem psal, zkrátit, nic jiného nepomáhá.

THXKO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THXKO »

FS
Dik za názor a reakciu. Viem o čom píšeš, poznám to dobre keď zapojím čistejší kábel že bass sa spresní a je ho ako keby menej. Proste nejde potom tak hlboko. Mal som doteraz s tým docela dlho problém dostať zo zostavy rýchli a pritom hlboký a čistý prekreslený bass. Podľa mňa tie tri veci sa ťažko kombinujú. Už som to prečistil káblami dostatočne. Pri každom ďalšom prečistení vlastne čo bolo vyskúšanie fidelizeru sa stalo zrejme niečo podobné (asi).
Neviem popisovať zvuk lebo niesom žiadny básnik ale keď je niečo už čisté až moc a ten bass chcem mať čistý rýchly a hlboký, čo je veľmi ťažké dať dohromady. No pri použití rôznej kebeláže sa to dá. Je to docela nákladné potom ale dá sa to doladiť. Teda bass mám rýchli čistý a pritom úplne hlboký, toto som dosť dlho hľadal. Poloaktiv to vie tú rýchlosť basu, ale z fidelizerom som nečakal že to bude mať vplyv opäť na bass. Tak to vyzerá že sa už pohybujem v jednom kruhu a podstate nakonci.
Inú zmenu po spustení fidelizeru som nezaregistroval a ten bass mi vadil že ho je zas menej preto u mňa v zostave fidelizer nie. Dávnejšie som písal k BVa že mám málo basu určite vie a toto bol ten problém čo opisujem.
Keď chcem aby to hralo čisto až krištáľovo a pritom hlboko a zase aj rýchlo teda ako teraz, musím urobiť kompromis. Každá zostava má nejaké limity. Cardas Clear bol moc dobrý kompromis na basový sekciu, zo začiatku teda od novoty neznel vôbec čisto až asi po 180-200 hodinách sa nádherne prečistil a ide neskutočne hlboko!
Ale aj USB sroll purity kapton nechava ísť celú zostavu hlbšie a to ako zo zdroja je tiež veľmi dôležité.

Prosím tých čo káble nepočujú a neveria nech nereagujú na to čo som práve napísal. Dik.

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Cardas Clear, to mohu potvrdit, neskutečně hluboko a při tom velmi čistá reprodukce, moc na usb kabely nedám, ale koupil jsem ho v akci na aliexpres, naprosto výborný kabel.

tmwatch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tmwatch »

Zdeno1: můžu požádat o odkaz? Klidně SZ. Dík.

Odpovědět