Zahoření kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zahoření kabelů

Příspěvek od Jiri »

Merhaute
pro tebe ve stručnosti: výsledky plánovaného ABX testu nezmění na stávajícím pohledu obou stran vůbec nic.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

tombas píše:
17 říj 2018 15:22
Já jen můžu říct, že dvojlinka z Baumaxu za 350,- hraje stejně dobře jako Inakustik za 2500,-. Obojí mám doma a neslyším rozdíl. Slepý test jsem nedělal.
Super, ušetříš. Teda pokud sis ten Inakustik jen půjčil na vyzkoušení tak jak to normálně "hifisti-posluchači" dělají.
Pokud sis ho koupil tak si udělal "nákup naslepo" a nad tím budou kroutit hlavou i "hifisti-posluchači".

irotam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irotam »

Pak je jediná možnost co měřit, tak akustiku poslechového místa, frekvence harmonické a disharmonické, odrazy, vlnové délky, echa, posuny ....... . A to z využitím nejmodernější techniky ( kterou nikdo nemáme) a převést do grafické podoby. A pak srovnávat tyto hodnoty.
Ale ........
Naposledy upravil(a) irotam dne 17 říj 2018 15:44, celkem upraveno 1 x.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Nene, je treba merat priamo "cloveka". A mozno by sa zistilo, ze s drahymi kablami prezivaju jedni hifisti hudbu "hlbsie" a druhi su hluchi (resp. poniektori slepi) ako poleno :-))

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

irotam píše:
17 říj 2018 15:40
Pak je jediná možnost co měřit, tak akustiku poslechového místa, frekvence harmonické a disharmonické, odrazy, vlnové délky, echa, posuny ....... . A to z využitím nejmodernější techniky ( kterou nikdo nemáme) a převést do grafické podoby. A pak srovnávat tyto hodnoty.
Ale ........
To všetko (a mnoho iných parametrov) "technokrati" merajú úplne bežne (aj keď sa tie "parametre" nazývajú trochu inak), preto tvrdia to, čo tvrdia. Techniku na také merania má prakticky každý, čo sem píše, stačí počítač, zvukovka a prípadne mikrofón. Ale potom sú nutné aj vedomosti, čo a ako merať a vyhodnotiť. Je to čiste "technokratická" záležitosť. A to vidím ako zásadný problém. Pritom napr. výmena kábla nič "merateľné" v žiadnom z uvedených "parametrov" neprinesie.
Ale bolo by zaujímavé dať "kabeloverca" napr. na EEG alebo detektor lži (ako píše Miero, "merať človeka") a sledovať indikovať zmeny psychiky pri predložení renomovaných káblov, samozrejme aj s cenovkou.. To by bol tanec v grafoch! :)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Mezi proponenty zahořování se sice nepočítám, nevylučuji ale existenci takového jevu, protože jsem si ho nikdy netestoval a neznám přesvědčivý důkaz pro či proti. Prakticky to neřeším, ale pokud bych měl uvažoval o testu zahořování, vidím tu několik možných způsobů porovnání zahořeného x nezahořeného kabelu. Každý je vystaven častým námitkám. Rychlý, zcela neúplný nástřel:

1. ABX: Jsou lidé, kteří tvrdí, že zahoření jasně slyšeli. Nerozumím, proč tu někdo agresivně zpochybňuje jejich smyslové vjemy či přesvědčení. Existuje tedy 100% důkaz, že je zahořování nesmysl? Ať jasně slyšící napíšou na čem a s jakým kabelem vliv zahořování slyšeli jasně. Pak navrhuji udělat ABX u nich, na jejich sestavě... Ale je to náročné na účastníky, nutnost opakování... A nekonečná diskuse o ABX samotném: Vždy lidský prvek, byť nějak statisticky "očištěný", ale podmínky testu, vnitřní a vnější faktory...

2. Měření změny audio signálu na reprosvorkách, jinde v sestavě... Co měřit? Čím měřit? S jakou přesností? Co je slyšitelné? Popíšou naměřené hodnoty dostatečně výsledný zvuk, tj. např. slyšitelnost změn? A pokud žádná změna v naměřených hodnotách nenastala - je to důkaz čeho? Bylo měření opravdu dostatečně přesné a nikdo žádnou změnu slyšet nemůže - neuniklo při měření něco - co? Pokud nastala malá změna, mohla by být slyšitelná? ... Nekonečná diskuse.

3. Měření pomocí mikrofonů: Vyloučí se lidský prvek i námitky proti 2. (tj. že se neměří výsledný zvuk, ale jen signál, jehož měření nemusí být dostatečným popisem výsledného zvuku). Ale opět: Co měřit? Čím měřit? S jakou přesností? Jak eliminovat vlivy prostředí... Další nekonečná diskuse.

4. Měřit/snímat nějak sluchové ústrojí / mozek - jak a co?

Nějak zkombinovat tyto metody? Asi většina z nás by v tom chtěla mít definitivně a 100% jasno, ale obávám se, že dosáhnout 100% jistoty nemusí být snadné. Obdivuju všechny, co jsou ochotni tomu věnovat čas a úsilí. Osobně se mohu podílet jen finančně, pokud někdo předloží rozumý návrh a realizuje ho hodnověrně. S audiobyznysem nemám cokoli společného, jsem obyčejný koncový zákazník, který chce jen poslouchat a užívat si zvuk, hudbu, dokud to jde... Jen pořád nechápu, proč se tu často objevuje tolik agresivity a osobních výpadů? Hifiroom? Chvílemi spíš MiMiRoom, HiHiFight, HiFiHell...

---------
A mimochodem: Různé komponenty i kabely (ale nikoli jejich zahořování) jsem si v domácích podmínkách porovnával mnohokrát poslechem a je to velmi náročné - přepojovat, vracet se neustále k jedné pasáži víckrát po sobě, může to být slušné peklo a člověk má někdy pocit, že mu z toho hrábne, dostavuje se únava, vyčerpání, někdy skoro halucinace, které je potřeba vylučovat přepojováním a opakovaným poslechem téhož, až člověk skoro neví, jak se jmenuje... Žádnou ze svých omezených zkušeností nebudu vydávat za obecnou pravdu.... Předpokládám, že to tady dělá spousta lidí a snaží se při tom být k sobě poctivá.... A zahořování? Nehodlám osobně testovat a řešit, ale je zajímavé přečíst si normální názory a sdílené zkušenosti.

irotam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irotam »

BVa
Tak co teda jde naměřit, když
první řádek tohoto vlákna zní :
Po kompletaci a změření každého nového kabelu, než putuje ke klientovi mu poskytnu to co nikdy nedosáhne při napojení na sestavě.
Rozdíl před a po 20. hodinách u mě slyšitelný. Používám tuto mašinku, upgradovanou i na silové kabely : atd

merhaut

Příspěvek od merhaut »

A přitom brod je ještě tak daleko...

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Tak co teda jde naměřit, když
první řádek tohoto vlákna zní :
Nič, ani náhodou.. A autor toho prvého riadku to určite vie, ale však biznis... To je "jádro pudla".

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

hřebík píše:
17 říj 2018 16:23
2. Měření změny audio signálu na reprosvorkách, jinde v sestavě... Co měřit? Čím měřit? S jakou přesností?
Co měřit, čím měřit, ... atd. je jasné lidem, kteří mají v daném oboru příslušné znalosti a zkušenosti, a ty se nedají získat čtením a psaním na fóru. Bohužel nelze vést na toto téma ani laickou diskusi, ani provést vysvětlení ve zkratce. Zkratkovitá vysvětlení typu populárních časopisů a marketingových oddělení dělají víc škody než užitku. Z lidí, kteří se angažují v tomto vláknu, bych se mohl bavit do hloubky o měření jen s BVa a určitě by to mělo přínos. Mohli bychom se v něčem mírně lišit, ale nalezli bychom a máme společnou řeč. Společnou řeč co se týče terminologie, experimentální zkušenosti, teoretických základů. Z otázek, kladených ve vlákně a z prezentovaných názorů je vidět, že většina bohužel nemá skoro nejmenší tušení, o co v měření jde. Ani jaké jsou jeho možnosti, stav znalostí a techniky. Není na tom nic špatného, prostě každý zná něco, více nebo méně. Ale každý by neměl se snažit mluvit o všem a do všeho. S tímto bych si dal asi od tohoto tématu pauzu.
Pavel Macura Audio

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

PMA: díky! Toto rozhodně můj obor není a nemám čas studovat to do hloubky, byť bych někdy chtěl, ale čas je neúprosný a musím se věnovat jiným věcem. Předpokládám, že lidí, kteří zde opravdu rozumí hlubší technické úrovni, zde nebude mnoho. Já k nim bohužel nepatřím, ale snažím se na věci dívat alespoň co nejpoctivěji z hlediska vlastní zkušenosti, v rámci tohoto mnohdy nevesele kontroverzního hobby.

irotam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irotam »

BVa píše:
17 říj 2018 16:11
Ale bolo by zaujímavé dať "kabeloverca" napr. na EEG alebo detektor lži (ako píše Miero, "merať človeka") a sledovať indikovať zmeny psychiky pri predložení renomovaných káblov, samozrejme aj s cenovkou.. To by bol tanec v grafoch! :)
[/quote]

Ale to je měřitelné. O tom něco vím. Někdy stačí jen tep.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Jiri píše:
17 říj 2018 15:32
tombas píše:
17 říj 2018 15:22
Já jen můžu říct, že dvojlinka z Baumaxu za 350,- hraje stejně dobře jako Inakustik za 2500,-. Obojí mám doma a neslyším rozdíl. Slepý test jsem nedělal.
Super, ušetříš. Teda pokud sis ten Inakustik jen půjčil na vyzkoušení tak jak to normálně "hifisti-posluchači" dělají.
Pokud sis ho koupil tak si udělal "nákup naslepo" a nad tím budou kroutit hlavou i "hifisti-posluchači".
Ten Inakustik mám doma už 10 let a kupoval jsem ho v době, kdy jsem skládal svou první supr trupr hifi háj-end sestavu z výprodejových komponentů. Tehdy jsem byl ještě mladý a nezkušený (čti hloupý), ale ta sestava k mé velké spokojenosti hraje dodnes i s těmi kabely.
Ta dvojlinka je k mini hifi do ložnice (Scansonic m5 + Topping MX3), ale jen tak ze srandy jsem to porovnal, když už je tady ta diskuse.
Ta dvojlinka je 2x4mm2 a ten inakustik 4x2,5mm2 zapojený jako bi-wire.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

*palec* 47 (!!!) stránek o ho....
I nadále príjemný poslech. :D :D :D :D :D :D

Kam ze to tu krácí? *bravo*

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Jiri píše:
17 říj 2018 15:08
..Proč je "měřičům" trnem v oku "racionálně nezdůvodnitelně drahá" kabeláž u "hifistů-posluchačů"
Bych si tipl, Jiri, jo? To slovo ma sest pismen. ;)
Oprava na sest pismen, neumim pocitat. Grr.
Naposledy upravil(a) kychtax dne 17 říj 2018 22:11, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět