dadaft

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: dadaft

Příspěvek od dadaft »

obrázek řekne vše.

za ty místa úplně neručím, ale je to blízko, blizoučko...

Obrázek

... mezi námi, vypadá to šíleně...

tečka.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid.

je mi to líto, ale tohle je opravdu konečná. z reálu mě znáš jen trošku. ve skutečnosti mě neznáš. někdy před třemi dny jsem ohlásil, že znám odpovědi na všechny otázky. a tím jsem chtěl říct a řekl, že je hotovo. vše, co k tomu dodávám, dělám jen z čistě radosti.

věděl jsem, že mi to někdo otluče o hlavu. jediné nedorozumění mezi námi je, že ty mluvíš o svých představách, že něco je tak jak bys řekl, že to je. já mluvím o tom, co je. je to mimochodem dokonalá analogie s předozadním prostorem...

zkus si v duchu říct třeba tyto věty: všechno do sebe zapadá. není ani stín pochybnosti. poznali jsme vzájemné souvislosti. atd.

dokážeš ty věty k něčemu konkrétnímu přiřadit?

já ano.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tedwine

možná by nebylo špatné, kdyby sis doma třeba jen tak nahrubo vyzkoušel to, co je na tom obrázku. bez zkušeností se to nedá napoprvé v žádném případě trefit, takže nečekej zázraky, ale jestli se ti bude zdát, že to má něco do sebe, můžeme se pak domluvit. prostě tě třeba bude zajímat, jak to zní opravdu vychytané...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid

říkáš, že mě znáš. tak malý testík, jak se vyznáš v lidech:

dříve jsem doslova a do písmene prosil, ať někdo příjde. teď už sem jen tak někoho nepustím.

co bylo? co je?

:lol: :lol: :lol:

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

dadaft
A protože mám rád srandu, tak zrovna teď to sem napíšu: Dadafte, rozhodl ses dobře, v některých případech by to totiž bylo házení perel sviním.
:lol: :lol: :lol:

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

Neskutečný.
Zkusím se zeptat kámoše doktora, co je tohle za poruchu.

tedwine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tedwine »

Ja mam katastrofalnu miestnost, neviem ci sa k nejakemu 3d dokazem priblizit, momentalne ani nemam moznost hybat repr, pretoze su tazke mam ich na tazkych mramoroch a po par experimentoch som znacne poskodil parkety. musim nieco vymyslet pod mramor aby som mohol experimentovat. Inak ked som mal regale, mal som ich viac ako 120 od zadnej steny a priestor bol urcite lepsi ako s terajsimi stlpamy s 70 cm od steny.. ved je to aj logicke..

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Machalík
je mi líto, že ani četba Sabata na tvém intelektu nezanechala sebemenší stopu, ale jak se říká: kde nic není ani smrt nebere...

tedwine
to je škoda. myslím ale, že než jezdit takovou dálku bude fakt lepší si to doma nebo někde jinde zkusit podle toho obrázku. podle mě by to mělo v každém případě fungovat. já už si třeba nedovedu představit, že bych neměl za bednama velký prostor, kde se odehrává ta nádhera hudby, ale zeď.

noaid
možná ti přijde, že jsem na tebe vysazený a dumáš proč. taky mě to napadlo. odpověď zní: svým podělaným hikjendovým vúdú káblem jsi neopravitelně poškodil můj cd-přehrávač a mě to teď pěkně žere...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tedwine
přinejhorším není špatné postavit ty bedny tak jak je na obrázku, ale naopak. tj. že např. ty světlejší budou jakoby stát tam jak stojí, jen budou směřovat "nahoru", neboli víc místa bude před bednama než za nimi - bude to sice pořád jen 2D, ale celkem slušné 2D.

to je mimochodem to audiodromem doporučované umístění beden do kvadrantů...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

a nic.

sice jsem to tak nějak tušil, ale jisté zklamání nemůžu popřít...

kdo mě zná, ví, že moje tvrzení, že o věci víc nevím není úplně košer. a ani se mi nechce opouštět naději, že to někomu k něčemu bude. bylo by to bez ní smutné.
vraťme se ke slovům toho, jenž sám sebe nechá titulovat jako Velký (a svým způsobem velkým i je a býval) a jehož erbovní heslo je pohrdlivé. toho, jenž ty své a na svém dokáže přivést až k extázím, ale běda, když se někdo jen snítkou otře o jeho dobře skryté slabiny. toho, jehož nejvěrnější v současnosti asi známý archetyp zván jest Saruman: Na vliv vlnových efektů se můžeme dívat ještě z jiné stránky. Jestliže akustický zářič, jakým je např. reproduktor, umístíme v blízkosti odrazivé stěny, pak část vlny zářičem vyslané se od stěny odrazí, nejprve se vrátí k zářiči a pak okolo něj pokračuje dál do prostoru spolu s ostatními signály. To má dva důsledky. Především působením odražené vlny na zářič dochází ke změně jeho vlastností. A dále, všechny vlny, které se tohoto dění zúčastní, spolu interferují. Fyzikálně je to složitý proces, jehož výsledkem je velmi výrazné deformování frekvenční charakteristiky zářiče, které se kombinuje s efekty deformace frekvenční charakteristiky danými vlivem prostoru na poslech. Maximální zvlnění způsobené blízkostí stěn může přesáhnout 15 dB. Tento efekt je obecně nežádoucí a proto se nedoporučuje umísťovat reproduktory v blízkosti stěn, zejména pak ne v blízkosti koutů. Pokud je reproduktor umístěn v těsné blízkosti stěny nebo přímo v ní (tj. zapuštěn), nejsou tyto efekty zdaleka tak zlé. Nejhorší situace je při vzdálenostech v rozmezí 30 cm až 1 m. Je však zajímavé, že za určitých okolností se dá najít optimální umístění reproduktoru vůči stěně nebo stěnám, které ve výsledném efektu jakoby posune dolní mezní frekvenci reproduktoru směrem k nižším hodnotám, v optimálním případě až o jednu oktávu. Bohužel, nalezení takového optimálního umístění je nemožné bez velmi náročné měřící techniky. (Prostorová akustika na statku i v chaloupce)
jejich smysl mu společně s fází uniká. v jeho ústech je to pouhé zaklínadlo. technická řeč.
ale v čem tkví kouzlo? celá ta stať je o zvuku. ale zajímá nás zvuk? popravdě mnohé ano. ale zajímat by nás přece mělo jen jediné. a to je ten klíč. a to je ten pravý soulad. HUDBA.
proč a jak tedy najít ono optimální umístění beden vůči hranicím poslechového prostoru? a co vlastně ona vzájemná interference způsobuje?
hudební teorie ani terminologie mě nijak zvlášť nezajímá, ale myslím, že to správné slovo je že temperuje. nenápadně a zvolna mění odstupy harmonií. zkrátka rozlaďuje.
jako hudebníci musejí sladit své nástroje podle teploty v koncertním sále (od basy až k pikole), musí hifista sladit bedny s poslechovkou (od basů až po výšky). a jako nemůže v orchestru být třeba dechová sekce naladěná jinak než housle, nemůže také hifista řešit věci odděleně. nejde říct, že třeba za lokalizaci jsou odpovědné jen výšky. tomu, co se nahoře projevuje zejména jako lokalizace, tomu na basech odpovídá převážně temperace. ale nejsou to dvě (2) věci. jen jedna (1). plynule se proměňující součást sterea. a místem proměny jsou tomto případě "středy". další je například rytmus, jehož opačný konec nese jméno melodie. atd.
a kdo zná tohle tajemství, ten si zpívá.
jistě, vyznavač jednoho jednoduššího žánru má relativně větší šanci na úspěch i v blízkostí zdí, ale pro příznivce obecnějších závěrů je to pořád hodně loterie...
je opravdu zapotřebí zazpívat si, to nebyl žert. s Mládkem i Domingem. s ambientem i psytrance. i neškolený hlas se musí u známých věcí bez námahy a kdykoliv chytat. harmonie je mocná síla. když to nejde, nebo s něčím nejde a s jiným jo, není vzájemné ustavení v pořádku.
čekali jste něco složitého?

* * *

před pár dny jsem vyměnil kabátek u svých FB815. původní materiál Digital serie H2 za novější MDF Conductor serie. už dříve jsem věděl, že tady něco neštymuje, ale nebylo jak to zjistit. bože, byly to ale hnusné časy mít v systému dva tucty průserů. jak najít problém? - jenom dřina a dřina a radosti pomálu. teď už je to láska a legrace: MDF jistě není nejhorší, ale proti H2 je to sračka - rezonuje a kazí zvuk - vteřinu dvě to bylo naprosto jasné. a to jsou ty moje 815ky poměrně malé a stěny mají 2cm, předek dokonce 3cm tlustý! prostě Philips šel tehdy ve spirále k zemi. přesto bych téhle firmě chtěl vzdát hold - je to moje největší srdcovka: na konci 80.let dělali absolutní top hifi (s vyvrcholením legendární osmistovkovou řadou). neskutečné technické zázemí dané silou objemu prodeje bílého zboží a tým obdivuhodných lidí - a patenty a špičková řešení se jenom hrnuly... (třeba některé současné astronomicky drahé přehrávače Wadia jsou jen kopie jejich CD960, jak příznivci jednoho polského mládence jistě dobře vědí (tímto zdravím Tropickou Květenu, protože neumí čésky :mrgreen: ))
naštěstí. jinak už by dávno skončili jak se říká v propadlišti dějin. moc bych jim přál, aby se vrátili zpátky na špici. no, snad se pomalu blýská na lepší časy...

FB815 jsou famózní. o H2 už jsem mluvil. a společně se sfázováním repráků (tímto se ti efičáku zpětně omlouvám, potřeboval jsem na toto téma slyšet názor jednoho ze dvou slyšících hifistů, kteří ke mně kdy přišli trošku víc, a na předpřípravné proslovy prostě nebyl čas - navíc by to celou záležitost bezpodmínečně ovlivnilo), neboli konstrukcí výhybky, je samotná bedna na bedně to nejdůležitější. všechno ostatní se dá pořešit nebo je obecně na takové úrovni, že no problem. i v tomhle excelují. absolutně mizející bedny. nehrajou. jen tak a kdo ví proč si stojí v poslechovce. už ani nepamatuju, kdy jsem je slyšel vydat nějaký tón...
výhybka není složitá a je vyřešená tak, že všechny repráky chodí stejně, což je výhodné pro jejich vzájemné provázání. "protipohyb" střeďáku byl jednou ze slabin jiných uzavřených třípásem, které jsem měl a měl rád - ARS1038.
ale ani jinak nejsou k zahození. třeba výškáč Supronyl nenabídne nic blyštivého a opojného - ale je tam všechno. sonusfabeři ví, co jsem tím chtěl zhruba říct. atd.

souhlasím s lachimem, že tou opravovou prověrkou systému není ohulit frenkáče, ale klasická hudba. symfonie. opera. atd.
jak si stojí mezi místními hifisty méně obvyklý až exotický systém, složený z počítačového filtru, starého šrotu a náhodných kupů z druhé ruky, nebezpečně tenkých drátů ze skládky komunálních odpadů a prehistorických, vyhuleně postavených reproškopků od výrobce holících strojků?
může něco takového vůbec hrát? o nějakém ušlechtilém zvuku samozřejmě vůbec nemluvme...
je s notnou dávkou fantazie charakterem blíž k vřelým emocím a malebným barvám lamp, nebo září téměř nulovým zkreslením a precizností povedených tranzistorů?
je to éterický poeta, nebo našlapaný pařmen?
kreslí v nejjemějších detailech?
unáší jako sibiřský veletok?

???

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

a nic.

to je teda legrace. no, nejsem blázen, abych vám to všechno naservíroval na zlatém podnose. pro ty, kteří by snad případně hledali cestu jen pár slov: všechno, co bylo řečeno je jen část celku, ale platí. místy, v několika kravinách a jedné podstatné věci jsem ovšem kecal. to poznáte. je ovšem potřeba najít sílu se na celou věc podívat zdruhé strany. a za druhé: průsečíky spojnic rohů poslechového prostoru se středy protilehlých stran jsou klíčové body. jsou samotným řešením. jenom je třeba pochopit, co se tím míní a co to vlastně znamená...
výsledkem všeho je nulové fázové zkreslení. to je rovněž odpověď na otázku z konce minulého příspěvku.

teď bych chtěl poděkovat těm, bez kterých bych nedošel tam, kde jsem.
velké díky:
efičákovi - přes drobné peripetie v našem vztahu je to milovník hudby, opravdový hifistický zapálenec a pozorný a zkušený posluchač - na jeho názor vždy musí být brán zřetel.
Aleskovi - za jeho přátelskou povahu, ochotu a laskavost.
korýšovi - kdybych si směl vybrat parťáka do nepohody, neváhal bych ani vteřinu. korýš je prostě správný chlap. díky za cenné připomínky a spoustu vynikajících nahrávek.
Pešimu - umí.
Patmannovi - protože je naprosto v pohodě.
a Renownovi - který se mě zastal v nejhorších chvílích, třebaže se mnou nesouhlasí. je jediný skutečný náčelník, kterého československé hifi má.
dále děkuji některým nejmenovaným - oni vědí.

tito lidé u mně mají dveře otevřené.
pokud byste měli chuť dát řeč, budu rád.
pokud by vás zajímal systém, který s lehkostí přehraje cokoliv, co jste v životě slyšeli, taky no problem (většina z vás už je snad dost starých, aby se konečně seznámili s 3D...). ale to je na zváženou - návrat k domovským systémům bude velmi velmi krušný, ne-li nemožný...

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

Jestli si budeš dávat ještě silnější dávky, tak na to zakalíš. Tohle už není legrace.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ale Machalíku, co to zase žvaníš? ty jsi asi takový doktor (lékař radí... :lol: ) jako já sedlák...
vždyť netušíš, o čem je řeč! mluvím o stereu, ne o nějakém podělaném hi-fi. já nepopírám, že kde kdo má v detailech lepší zvuk. od beden za 2,5t opravdu nemůžeš chtít zázraky. ale nechápeš, jak to hraje celkově oproti těm vašim bednám u zdi, nebo třeba klidně v audiodromských kvadrantech. je to úleva. neskutečná úleva. sklenice čisté vody v tropech zamořených plastovou pepsicolou...

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

"Zděšený a nervózní je kabelkový pinč takhle by to nenatočil ani David Lynch
Taková malá nehoda
Těžko ti někdo pomůže
Ovšem je velká výhoda
Že horší už to bejt nemůže"

Omlouvám se za OT, třeba to někdo zná.
Nic jiného mě při přečtení nanapadlo, možná proto, že mám v sobě 10 piv, a jsme tím pádem s Dadaftem na stejné vlně :D
Ano, Dadafte, pivo je základ!

boxer

Příspěvek od boxer »

Když jsi píchla o půlnoci vprostřed temných lesů, zřejmě ti to nepomůže že jsi první v Esu
Kolo vyndat neumíš a networek šel spát, můžeš čekat na zázrak a na silnici stát
Paví boa nehřeje tak, jak by mělo hřát, měla radši kožíšek sis na Vánoce přát
Zděšený a nervózní je kabelkový pinč takhle by to nenatočil ani David Lynch

Taková malá nehoda
Těžko ti někdo pomůže
Ovšem je velká výhoda
Že horší už to bejt nemůže

Náhle zdáli uslyšíš motor tiše příst - to je štěstí takhle v noci vůz do těchto míst
Jenom zřídka zabloudí to není dobrej les, škumpa, rulík zlomocný a šarlatový vřes
Auto tiše zastaví poblíž tvého Volva, dojdeš blíž a znejistíš - s ruskou značkou Volha
Do přihrádky na klíče se schoval malý psík, ti chlapi jdou hned po rozkroku marný je tvůj křik

Taková malá nehoda
Těžko ti někdo pomůže
Ovšem je velká výhoda

Volvo najdou zemědělci v přihrádce psík vyje, ty jsi zatím v kufru Volhy za zatáčkou Kyjev
Prodají tě do hampejzu kde nestrpí se flink, večer ti daj šatičky a budeš zase pink

Taková malá nehoda
Těžko ti někdo pomůže
Ovšem je velká výhoda

Odpovědět