když se v roce 1897 stal ředitelem karlínského varieté Eduard Tichý junior, dostala se tato scéna na špičku středoevropských kabaretů. Tichý pečlivě vybíral artisty, zpěváky, komiky, kouzelníky, břichomluvce či fakíry. umělci naoplátku považovali za čest v jeho podniku vystupovat. v Karlíně jsme v těch báječných časech mohli vidět Henriho Houdiniho, Charlese Chaplina či Vlastu Buriana. mimořádný úspěch slavila silačka Miss Fatima zvedající 400 kilogramů. další z legendárních čísel líčí ve svých vzpomínkách na dědečka Adolfa Ilja Racek:
Viděl jsem v Karlíně zmizet živého slona, zahrál chobotem na foukací harmoniku, kouzelník přes něj přehodil žlutou plachtu - virbl a slon byl pryč.
v sobotu a v neděli jsem se konečně dostal k nějakým hifi hokus pokusům. předem upozorňuju, že netuším, jak následující věci fungují, ale fungují. a zmizení slona je pro jejich výsledek vcelku výstižné označení.
hlavně to prosím berte jako legraci, i když to myslím vážně. rovněž uznávám všechny myslitelné námitky, od stavu mého aparátu až po stav mé mysli. já vím, moje bedny jsou šrot, pořád má něco špatný kontakt, nehrajou basy ani výšky, jsou slepené z bůhvíčeho, kabely strašné, poslechovka beton atd. - navíc jsem přímo ukázkový loser. ale to neznamená, že jsem si každou věc stokrát neověřoval.
navíc vás nechci přesvědčit o své pravdě, nebo vám dokázat, že víte úplné hovno. jen se chci podělit o zážitky. protože když tohle vykládám svým nehifistickým přátelům, je to prostě o ničem. nechápou ani slovo.
v sobotu se všechny jednotlivosti měly spojit v jeden celek a mělo se rozhodnout. musím říct, že to dopadlo nad očekávání dobře. proto sem o tom ostatně i píšu.
každý z nás k něčemu osobně tíhne. lidé se různě baví o různých věcech, přou se tomhle a o támhle tomhle. a našinec se v tom motá, někdy souhlasí, někdy ne, většinou nechápe, a občas jen zírá. až s časem dokážu líp určit pro mě důležité věci: spor o plnorozsahovost vs. "magické" středy ve Stereophile (že stojím na straně středů říkat netřeba) a pak způsob ustavení beden v prostoru podle Joachima Gerharda z Audiophysic (hlavně jeho "Keep the curtains open!") patří mezi ně.
a pak to nejdůležitější: STEREO. to je mé jádro pudla. teď už to vím. ně nezajímá "reálnost" zvuku (tj. asi hifi

, ani tzv. prostorový zvuk (myšleno 5.1). zajímá mě stereo. a teď musím dát bezpodmínečně za pravdu Renownovi a omluvit se mu za svůj někdejší zatvrzelý nesouhlas. ano, máš pravdu - bedny a posluchač tvoří rovnostranný trojúhelník, výškáče přímo na posluchače. to je stereo. všechny ty rovnoramenné trojúhelníky a bedny rovnoběžně jsou blbost. nebo spíš z nouze ctnosti. úlitba symetrii, druhé straně mince. protože u sterea vstupuje do hry kromě beden a posluchače i poslechový prostor. pravé to bitevní pole audiofilovo, abych tak řekl. alfa a omega kvalitní reprodukce. místo radosti nebo také noční můra.
zpátky ke slonu. všeobecně se má za to, že akustiku poslechové místnosti je třeba řešit. jak známo, ovlivňuje vnímání zvuku jednak stojatým vlněním, jednak odrazy. nejlepší je, když poslechovka jakoby zmizí. ale copak si někdo myslí, že ten slon v Karlíně skutečně "zmizel"? leda děti.
a tady jsme u skutečné podstaty. říká se: měřit, tlumit, rozbíjet, pohlcovat, proměňovat na teplo, nic jiného se nedá dělat. ale kdo zná naše kvalitní panelové domy z druhé poloviny minulého století, tak ví svoje. navíc já přetlumené interiéry dost nerad. a nezpochybnitelné pravdy taky ne. a peníze na takové úpravy taky ne. co teď?
fyziku neukecáš a hlavou zeď neprorazíš. to je fakt, a já aby bylo jasno na fakta nekašlu. ale co je radost z hudby? akustický tlak? vlnění? ne. je to zážitek. tady jde o naše vnímání. a stejně jako u kouzla není důležité to, jestli se slon rozložil na atomy nebo sjel výtahem do suterénu, ale to, že já, divák, ho nevidím. zmizel! bravo!!!
zkrátka všechny základní věci platí - rovnostranný trojúhelník, bedny tak metr od zadní zdi a víc od bočních, za hlavou taky trochu místa, prostě tak ať to odpovídá. a k tomu akustické úpravy. a nebo kouzlo:

z obrázku a mých předchozích tisíců příspěvků je asi zřejmé, o co jde. opravdu nevím jak, ale u mě to funguje dokonale. zcela ověřitelně. prostě zapnu/vypnu to zadní vyzařování a výsledek má člověk přímo před nosem. celý vtip je to vyzařování kolmo a do kříže. to, že např. levá bedna hraje dopředu levý kanál a dozadu doprava pravý. tak to musí být. jinak to nefunguje. co se stane, když se zapne "zadek"? kouzlo

- komprese způsobená hranicemi poslechového prostoru zmizí. to je vše. a bez ohledu na hlasitost. když to řeknu konkrétněji - např, když dám balance úplně vlevo, slyším zvuk jen zleva a to i při vysoké hlasitosti. když bych to měl zapojené např. tak, jak to má u svých beden manger, tj. že by levá bedna hrála dopředu i do boku (dovnitř) jen levý kanál, tak to do mě pere zprava odrazem. co se stane s předozadním prostorem nahrávky se vysvětlit nepokouším - prostě se otevře. ve stereofonii jako takové se nezmění nic. jen ten obal, abych tak řekl.
ale je to naprostá bomba. zatím tak.