DAC pro PC a zesilovač - má význam?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DAC pro PC a zesilovač - má význam?

Příspěvek od RedBaron »

PítrsPraha se prezentuje jako kdyby snědl Šalamounovo, nicméně z toho nicotného, co stále vyzdvihuje jako veledůležité (1% zvuku) a z toho podstatného a opravdu slyšitelného na první dobrou (50% zvuku), nad čím stále mává rukou, snadno vidím že nemá ani ánunk, kecy nekecy. A že jich ještě bude, je to velkej zásek :-D

Jasně že SACD, které celou dobu šumí a je stvořeno z nějakého zmačkaného 50 let starého pásku, bude najednou znít skvěle a MP3 převedená z naprosto luxusně nahrané živé nahrávky do čistého digitálu bude prostě úplně na prd, protože je to prostě MP3, že? Říká se tomu dogma :-)

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Tak....emoce přece k hifi patří, co chlapi ??? :mrgreen:
Je to tady takové srandovní.
Ono i v akusticky pořešené místnosti a to nemluvím o venkovním poslechu, je změna místa posluchače, respektive poloha jeho hlavy vůči vyzařovanému zvuku, znatelná.
Mění se rozložení "scény", případně zaostření jejího středu.
Vyzkoušejte si to (kdo nezkusil) na signálu růžového šumu.
Tady jsou ty rozdíly opravdu markantní, oproti posuzování kvality zvuku mezi Spotify a Tidal.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Já vám to řeknu asi takhle. Pro mě není rozhodující, jesli je nahrávka v 320kbps nebo flac, pokud je dostatečně kvalitní master a samotná hudba a to poznám, ať je to jakýkoliv formát. To co chci poslouchat v dostatečné kvalitě mám na opečovávaných CD nebo LP.
Co mě zajímá na Spotify je, že můžu velice snadno objevovat novou hudbu, jednoduše zjistím, jestli se mi dané album líbí nebo ne a případně stojí za pořízení na jiném nosiči. Mám ji všude s sebou, poslouchám v autě a pak doma pokračuji na domácí sestavě.
Od Spotify a podobných služeb nečekám špičkové audiofilské nahrávky, ale právě obrovské množství skladeb a žánrů, které zase rozšíří můj obzor.

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

špičkové audiofilské nahrávky, a právě obrovské množství skladeb a žánrů, které zase rozšíří můj obzor..........by měly a mohly hrát hi-fi a kvalitně, minimálně čistý wav či flac, či cokoli bezeztrátově a nebo ještě lépe hi-res.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Samozřejmě, u hudebních pokladů, které jsou navíc špičkově zvukařsky ošetřené, tam je to fajn. Nicméně význam to má tak pro jednu nahrávku ze sta. Protože u zbytku je tak odfláknutá zdrojová nahrávka, že to v praxi hraje naprosto marginální roli ;-)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

RedBarone, polož si otázku, proč jsi zde ze všech jediný, kdo tohle dogma omílá a podsouvá, přestože s ním zde nikdo nesouhlasí.

Ramones, všimni si, že ty píšeš o změně místa posluchače, zatímco já jsem psal o změně pozice beden v místnosti. To zdaleka není totéž.

Ohledně toho prvního samozřejmě souhlas s tím, co píšeš a to i v akusticky špičkové místnosti. Při pohybu hlavy se posunuje střed stereoobrazu a mírně postupně ubývají výšky, protože drtivá většina beden je od středů nahoru více či méně směrová. Čím horší je akustika, tím více se kromě posunu obrazu a úbytku výšek, což plyne z vlastností beden, projevují i další negativní dopady - fázový posuny, rozostření obrazu, skokový zvýrazněí/úbytek nějakých frekvencí atd.

Ohledně toho druhého to ale funguje jinak. Pokud je interakce beden a místnosti tak drasticky frekvenčně, fázově a modálně závislá, že i sebemenší pohyb bednama o pár cm vyvolá výraznou změnu ve zvuku, je tam špatně úplně vše. Taková místnost je přehlcená odrazy a dozvukem a z původního čistého zvuku, který vystupuje z měničů, se k posluchači nedostane naprosté minimum. Co posluchač v takových podmínkách slyší, je z drtivé většiny místnost, ve které se přímý zvuk dokonale utopí. V takových podmínkách pak opravdu není možné ve zvuku rozlišit nic... V alespoň trochu slušné akustice se posunem beden byť o 20 cm změní maximálně modální pásmo a to nijak dramatickým způsobem. Zbytek zůstává shodný. Samozřejmě předpokládám základní znalost umístění beden - pokud má někdo některou ze stran beden kousek (třeba 20 cm) od zdi, pak i malý posun udělá velké změny, ale to je přesně případ popisovaný na začátku tohoto odstavce.

Měl jsem za to, že ve své dočasné poslechovce mám akustiku naprosto otřesnou, v porovnání s tím, na co jsem byl zvyklý dřív. A teď vidím, že v porovnání s katastrofickým scénářem zborcení zvuku při posunu beden o 3 cm jsem na tom ultraluxusně :-). Trojúhelníkem bedna-bedna-poslechové místo můžu hýbnout o půl metru a jediná změna nastane v modálním pásmu. Nejmenší vzdálenost bedna-stěna je 95 cm.

Holt není to jen o tom nakoupit si drahé komponenty.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Jaké zborcení zase. To píšeš ty. Přesně dle svých slov, vymezuješ se proti tvrzení, které sis sám podsunul a vymyslel. Fakt legrace :-D

Donekonečna se bavit s někým, kdo říká že je jedno jestli leju do auta naftu nebo benzín, ale důležitý je typ čepiček na ventilkách, fakt nehodlám. Každému myslícímu je jasné, že šelaková nahrávka převedená do DSD128 bude hrát hůře než nová precizně provedená nahrávka v MP3 128kBps, jen ty s tím máš problém. Tak ho měj.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Klidne si slovo "zborti" vymen za tva slova "opravdu zretelny vliv na zvuk" pri posunu beden o 3 cm. Podstata zustava shodna - totalne pruserova akustika, ktera zabije zvuk.

Nic z toho,,co popisujes ve druhem odstavci jsem nikdy nenapsal - doslova ani vyznamove. Cti pozorneji. Nemas znalosti a schopnosti psat k veci, proto ti nezbyva nez si neco vymyslet a proti tomu se vymezovat.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

PítrsPraha píše:
20 kvě 2019 20:12
Nechtěj být mluvčím všech.
Zatím to vypadá, že tenhle titul bude spíš patřit výhradně tobě ...

Ještě mě napadlo zda ty nejsi náhodou politik? Nebo že by otec Fouras?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Samozřejmě ty 3 cm o kterych se vyse zminil kolega, bych nehrotil. V mistnosti spíš zalezi na 1.odrazech,dozvucich, plusovych a minusovych maximech kmitoctoveho pasma.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

... aby me nekdo nechytal za slovo. Mel jsem na mysli spicky a propady.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

bacil2 píše:
20 kvě 2019 09:20
Hellboy píše:
20 kvě 2019 00:26
To je zase legrace tady. Lidi po padesátce, kteří slyší maximálně 12kHz, budou tvrdit, že poznají ...
......
... Nepoznáte to. Je to zcela mimo jakoukoli debatu. Už to neumožňuje díky věku ani vaše tělo a opravdu mě popuzuje jak tu blbnete hlavy lidem, kteří kvůli vám budou utrácet peníze za hovadiny.
@Hellboy: celé je to skutočne mimoriadne interesantné čítanie ... najmä keď z toho všetkého, čo si na tomto fóre všetko stihol popísal, musí byť každému jasné, že bezkonkurenčne najviac prachov za hovadiny utrácaš práve ty.
*bravo*
Hmm. Utrácím protože můžu a mám rád vintage hifi. Možná právě proto, že můžu doma porovnat několik špičkových zesilovačů vedle sebe s AB switchem, tak nebudu blbnout ostatní, že jsou mezi těma věcma mega rozdíly a bez kraviny XY to bude hrát blbě, protože ne každý může. Před týdnem jsem byl v Mnichově na High Endu. Leccos jsem si tam poslechl a ty "moje hovadiny" nějak nemám chuť měnit.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

JInak tady je jeden hezký testík na poznání rozdílů 128/320/CD https://www.npr.org/sections/therecord/ ... 8479607861

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Hellboy píše:
21 kvě 2019 21:32
Hmm. Utrácím protože můžu a mám rád vintage hifi. Možná právě proto, že můžu doma porovnat několik špičkových zesilovačů vedle sebe s AB switchem, tak nebudu blbnout ostatní, že jsou mezi těma věcma mega rozdíly a bez kraviny XY to bude hrát blbě, protože ne každý může. Před týdnem jsem byl v Mnichově na High Endu. Leccos jsem si tam poslechl a ty "moje hovadiny" nějak nemám chuť měnit.
Ja mám tiež možnosť doma všeličo porovnávať (prevažne sluchátka), tak viem že žiadna skutočná prevencia pred "hovadinami" neexistuje. S používaním "AB switchov" na nejaké vážnejšie porovnávanie nemám dobré skúsenosti. Nejaké zásadnejšie vyjadrenia na základe toho by som nerobil ... spravidla totiž výrazne degradujú rozdiely medzi zosilovačmi.

PS: súhlasím s Tvojim názorom na UR40

Odpovědět