RedBarone, polož si otázku, proč jsi zde ze všech jediný, kdo tohle dogma omílá a podsouvá, přestože s ním zde nikdo nesouhlasí.
Ramones, všimni si, že ty píšeš o změně místa posluchače, zatímco já jsem psal o změně pozice beden v místnosti. To zdaleka není totéž.
Ohledně toho prvního samozřejmě souhlas s tím, co píšeš a to i v akusticky špičkové místnosti. Při pohybu hlavy se posunuje střed stereoobrazu a mírně postupně ubývají výšky, protože drtivá většina beden je od středů nahoru více či méně směrová. Čím horší je akustika, tím více se kromě posunu obrazu a úbytku výšek, což plyne z vlastností beden, projevují i další negativní dopady - fázový posuny, rozostření obrazu, skokový zvýrazněí/úbytek nějakých frekvencí atd.
Ohledně toho druhého to ale funguje jinak. Pokud je interakce beden a místnosti tak drasticky frekvenčně, fázově a modálně závislá, že i sebemenší pohyb bednama o pár cm vyvolá výraznou změnu ve zvuku, je tam špatně úplně vše. Taková místnost je přehlcená odrazy a dozvukem a z původního čistého zvuku, který vystupuje z měničů, se k posluchači nedostane naprosté minimum. Co posluchač v takových podmínkách slyší, je z drtivé většiny místnost, ve které se přímý zvuk dokonale utopí. V takových podmínkách pak opravdu není možné ve zvuku rozlišit nic... V alespoň trochu slušné akustice se posunem beden byť o 20 cm změní maximálně modální pásmo a to nijak dramatickým způsobem. Zbytek zůstává shodný. Samozřejmě předpokládám základní znalost umístění beden - pokud má někdo některou ze stran beden kousek (třeba 20 cm) od zdi, pak i malý posun udělá velké změny, ale to je přesně případ popisovaný na začátku tohoto odstavce.
Měl jsem za to, že ve své dočasné poslechovce mám akustiku naprosto otřesnou, v porovnání s tím, na co jsem byl zvyklý dřív. A teď vidím, že v porovnání s katastrofickým scénářem zborcení zvuku při posunu beden o 3 cm jsem na tom ultraluxusně

. Trojúhelníkem bedna-bedna-poslechové místo můžu hýbnout o půl metru a jediná změna nastane v modálním pásmu. Nejmenší vzdálenost bedna-stěna je 95 cm.
Holt není to jen o tom nakoupit si drahé komponenty.