DAC pro PC a zesilovač - má význam?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Juri
Kontaktovat uživatele:

DAC pro PC a zesilovač - má význam?

Příspěvek od Juri »

Zvažuji zakoupit k níže uvedeným dvěma sestavám převodník DAC, můžete mně prosím poradit, zda má význam zařízení DAC kupovat vzhledem ke kvalitě uvedených sestav?

1 Sestava
Zdroj zvuku Spotify přes Notebook a sluchátkový výstup
SONY TA-F570ES
Wharfedale Diamond 9.1

2 Sestava
Zdroj zvuku Spotify přes Notebook a sluchátkový výstup
Onkyo 8850
Wharfedale Diamond 9.3

Vybral jsem předběžně tyto zařízení (zapojení z USB z PC přes 2×cinch do zesilovače):
Cambridge audio DAC Magic 100 https://www.cambridgeaudio.com/en/produ ... cmagic-100
Pro-Ject DAC Box S2+ https://www.project-audio.com/en/product/dac-box-s2/
MODI Multibit https://www.schiit.com/products/modi-1

Co byste prosím zvolili, případně doporučili něco jiného?

Děkuji

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DAC pro PC a zesilovač - má význam?

Příspěvek od jbajci »

Já se chystám objednat Khadas Tone Board, výborný poměr cena/výkon. Už jsem ho doma jednou měl (zapůjčený) a jak přes USB tak S/PDIF hrál velmi slušně. Cena na Aliexpress je 99 dolarů, doprava zdarma. Cambridge jsem doma také měl a za tu dobu co se prodává jej konkurence již předběhla. Project a Modi jsem neslyšel.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Juri, asi ne, clovece, na ty mp3 ze Spotify a celkove sestavu to bude mit zvukovy prinos zhola nic

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

DAC určitě význam má a posun proti sluchátkovému výstupu bude značný (mám vyzkoušeno), byť se jedná o zdroj zvuku nižší kvality (Spotify, MP3). Topping je dobrá volba, mám MX3 a hraje to velice slušně.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Podle mě nezáleží jak je dac zastaralý tedy s ohledem na zvukové formáty které chce posluchač využít, ale jak sedne zvukově posluchači.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Jj min. jako zprestreni jsem pouzival obcas 18bit DAC v AKAI AM65 a zvuk neurazil. Totez kouzlo mel starocky CD prehravac (tusim SonyES) co mel u me jednou bobzbrna na navsteve a hral suprove. Nejvetsi brzdu bych videl prave Spotify MP3.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Ten Spotify sam o sobe az takova brzda nebude. Kdyz porovnam kvalitu ze Spotify a FLAC co tu mam k dispozici, tak Spotify vede.

Ono zalezi take prevazne na samotne kvalite alba a jeho masteringu. Kdyz album stoji za prd, nezachrani to ani Hi-Res kvalita datoveho toku.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

mp3 a FLAC ze stejneho zdroje (alba) ti hraje stejne ? resp. mp3 lepe ? jinak tvuj post nedava smysl kdyz michas jina alba a posuzujes ...

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Ano, mam alba ve FLAC ktera nezni tak dobre, jak kdyz je v nejvyssi kvalite pustim na Spotify. Nejsem si ale jistej, zda i ta nej. kvalita na Spotify je jen MP3 v 320kb, nebo jestli to pak streamuji jeste v lepsi kvalite netusim.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

ty FLAC si delas sam z daneho cd nebo si je "pujcujes" ?

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Sám jsem nic do FLACu nekonvertoval. Vše je od někud staženo, vyměněno za jiné FLAC alba atd. Otázka jak to kdo do toho FLACu převáděl. Věřím, že špatným nastavení lze vytvořit FLAC, který kvalitou bude horší než dobře přovedená MP3.

Každopádně tento týden chci testnout TIDAL, zda to bude o proti Spotify nějaký výrazný posun v kvalitě a zda se vyplatí zaplatit měsíční poušál 2x dražší než na Spotify.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

V tom pripade to nelze nijak porovnavat a uz vubec ne z toho delat zavery, ze mp3 zni lip nez flac.

Moje zkusenost z nekolikereho porovnavani rika, ze na kvalitne masterovane nahravce je rozdil flac (z CD) vs peclive vyrobena mp3 320 kbps z tehoz zdroje jasne patrny. Cim horsi nahravka, tim vic se rozdil zmensuje. Naopak mp3 z CD vs flac ze skutecneho hi-res 96/24 je rozdil propastny. Mp3 neumi prostorovost, ambienci (dozvuky), je divna na basech a klasicka hudba zni umelohmotne.

Ohledne Tidal vs Spotify: mne z principu vadi komprese ve Spotify - nahravky nemaji vseobecne moc valnou zvukovou kvalitu, tak proc si ji jeste zhorsovat kompresi do mp3. Cenovy rozdil je sice dvojnasobek, ale ta absolutni castka za Tidal Hifi se porad tak nicotna, ze to podle me neni treba vubec resit. Ve prospech Tidalu by mohlo mluvit MQA, ale nabidka je zatim jen malilinky zlomecek dostupne hudby a zlepsuje se to jen veeelmi pomalu. Takze MQA je v reale silne okrajova zalezitost.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Žádný závěr z toho nedělám. Jen jsem uvedl moji zkušenost, že jestli poslouchám doma hudbu, tak raději stejnou věc ze Spotify než z FLAC souboru. Experiment že bych poslechl origo album z SACD, pak jej hodil do FLAC a MP3 a porovnával mezi sebou, to jsem nedělal.

Já začinal na kvalitnější sestavě poslouchat právě že různě postahovaná FLAC alba a když jsem přešel na Spotify, tak mi rozdíl kvality přišel dost ku prospěchu Spotify a k FLAC albam co mám se v podstatě už nevracím ... uvidím co ten Tidal. Tam je jen problém, že ho nebude podporovat můj Marantz, takže zase nastane akce, jak dostat kvalitně Tidal do sestavy. Hádám, že nejlepší to bude přez Bluetooth přimo do AVRka.

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

S tím Marantzem jsem to na fóru už probírali, jestli podporuje DLNA tak v něm můžeš přehrávat Tidal pomocí mobilu přes aplikaci Bubble UPNP případně Mconnect. Ve windows to umí Audirvana popř. Foobar. U mě hraje Tidal lépe jak Spotify. Poslech přes Spotify mě nebavil.

Odpovědět