Gramofon - lehké probíjení?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
123456789
Kontaktovat uživatele:

Re: Gramofon - lehké probíjení?

Příspěvek od 123456789 »

Je lepší, aby vzniklo riziko brumu ( a to ještě potenciálně), nebo aby to brnělo na dotek?
A hlavně dejte tu normu kolem "bezpečného" proudu.
K tomuto:
"......Alebo odpojíme "kolík", čo je bežné doporučenie na audiofórach....."
Tohle může doporučit jenom hovado a když to někdo uskuteční, tak pravděpodobně to bude stejný blb, který když uhyne, tak svět o nic nepřijde.

".....Preto ( pre istotu) sa uvažuje najmenšia reálne možná impedancia v obvode a udá sa max. povolené napätie....."
Takže je dané max. povolené napětí pro daná prostředí ( v tomto případě to není doporučení normy, ale závazné určení), nebo ještě trváte na té proudové hodnotě?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Neviem či píšem čínsky, alebo vy neviete (nechcete..)čítať s porozumením?? Nič som nikde a nikdy nehovoril o povolenej (nejakou normou..) hodnote "dotykového" prúdu (čo je samozrejme nezmysel..), ale o bezpečnej hodnote prúdu, ktorá nikoho nemôže za žiadnych okolností ohroziť ak tečie cez ľudské telo. Toto (max. bezpečné hodnoty) sa dá v literatúre dohladať. Aby to bolo zrozumiteľné a jednoznačné udáva sa v norme max. povolené dotykové napätie, ale to platí pre tvrdý zdroj, s nulovým vnútorným odporom, kde jediná impedancia v obvode je ľudské telo. A to bezpečné napätie je stanovené tak, aby ani v najhoršom prípade (najmenší reálne možný "odpor tela") netiekol prúd vyšší ako to, čo sa zistilo ako bezpečné na základe nejakých pokusov...Skrátka aby to bolo bombenundidiotensicher...To, že niekto sa vystraší a prípadne dostane infarkt pri statickom výboji, nie je úraz elektrickým prúdom prekročením povoleného dotykového napätia.
A k tomuto..
Je lepší, aby vzniklo riziko brumu ( a to ještě potenciálně), nebo aby to brnělo na dotek?
Pri spojení viac prístrojov v triede I. (ak nie sú prepojené pravou symetrikou alebo oddelené signálovými trafami!) ten brum (jeho výrazné zýšenie) v normálnom prostredí (byt, štúdio..) je 100% istý, a to hlavne pri prístrojoch, ktoré vzniknú doporučovanou "bezpečnostnou" úpravou (nahradiť dvojvodič trojvodičom s pripojením na PEN), nie je to len potenciálne riziko. A čo je lepšie, výnimočne nejaké bezpečné nikoho neohrozujúce "brnenie" , alebo znemožnenie použiť prístroj na účel, na ktorý bol určený , z dôvodu výrazneho zhoršenia parametrov (odstup S/N) a tak "vyliať vaničku aj s deckom"??? Alebo to "vyriešite" odpojením tienenia a jeho nahradením iným vodičom? *thumbs down*

merhaut

Příspěvek od merhaut »

BVa v odpovědích zmatenému 12xx poskytnul čtenářům fóra celou řadu i pro laiky pochopitelných a současně technicky precizních vysvětlení základních zákonitostí z oblasti audio/elektro i praktických návodů. Díky mu nejenom za ně.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

..... on samozřejmě nechce a nemůže čítať s porozuměním. Podle mě tomu nerozumí, a jestli něčemu jo, tak nemůže přiznat že máte třeba pravdu.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

BVa píše:
08 pro 2018 16:48
Neviem či píšem čínsky, alebo vy neviete (nechcete..)čítať s porozumením?? Nič som nikde a nikdy nehovoril o povolenej (nejakou normou..) hodnote "dotykového" prúdu (čo je samozrejme nezmysel..), ale o bezpečnej hodnote prúdu, ktorá nikoho nemôže za žiadnych okolností ohroziť ak tečie cez ľudské telo. Toto (max. bezpečné hodnoty) sa dá v literatúre dohladať. Aby to bolo zrozumiteľné a jednoznačné udáva sa v norme max. povolené dotykové napätie, ale to platí pre tvrdý zdroj, s nulovým vnútorným odporom, kde jediná impedancia v obvode je ľudské telo. A to bezpečné napätie je stanovené tak, aby ani v najhoršom prípade (najmenší reálne možný "odpor tela") .................
Nepíšete čínsky, píšete slovensky, té řeči docela rozumím. Ale vy si nepamatujete co jste napsal:
".....Samozrejme to v norme je, a miera toho "brnenia" závisí na parazitnej kapacite zdroja (sieť/sekundár) a na citlivosti subjektu. Je daná normou maximálna hodnota tohto kapacitného prúdu, ktorá je za každých okolností bezpečná......

Mě nezajímá literatura kde si to dohledám, mě zajímá odkaz na tu normu.
A to bezpečné napětí je skutečně v tomto případě stanovené závazně normou. Ale ne tak, jak si zatím představujete. V "nejhorším případě" jenom 12V, v o něco "lepším případě" dvakrát tolik a když "je to dobré", tak 50V. Žádné tvrdost, nebo měkost zdroje pro případ dotykového napětí tato norma neřeší.
A jestli je lepší řešit to brnění, nebo řešit problémy s brumem se dozvíte takém tam.
Takže kolik je ta bezpečná hodnota el. proudu lidským tělem, která nemůže nikoho za žádných okolností ohrozit ?

Edit (20:33):
Ještě se vrátím úplně na začátek. Až teď je mi jasné, co by jste udělal vy s tím gramcem, televizí, případně další krabicí, která toho původního tazatele "brněla".
Neudělal by jste nic a zdůvodnil to přesně jak píšete. Brnění nevadí, brum ano. Tak to vyvěste někam na odborný elektroveb a počítejte si souhlasné a nesouhlasné odpovědi. Ještě můžete argumentovat, že i tam budou tupci bez širších znalostí audioproblémů, ale to už vám asi moc reputaci nenapraví.
Naposledy upravil(a) 123456789 dne 08 pro 2018 20:34, celkem upraveno 2 x.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

merhaut píše:
08 pro 2018 17:56
BVa v odpovědích zmatenému 12xx poskytnul čtenářům fóra celou řadu i pro laiky pochopitelných a současně technicky precizních vysvětlení základních zákonitostí z oblasti audio/elektro i praktických návodů. Díky mu nejenom za ně.
Zatím jsem se do vás nikterak nenavážel, tak by možná bylo dobré, aby jste si držel taky určitý odstup.
Jestli k tomu máte nějaké vaše technické zdůvodnění, rád ho uvítám. Jestli ne, tak tohle byl zbytečný příspěvek.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Pesi píše:
08 pro 2018 17:59
..... on samozřejmě nechce a nemůže čítať s porozuměním. Podle mě tomu nerozumí, a jestli něčemu jo, tak nemůže přiznat že máte třeba pravdu.
To by mě zajímalo, jak by jsi řešil ten jeho gramec a Tv ty.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

merhaut píše:
08 pro 2018 17:56
*thumbs up* To je pravda,i já,laik,kabeloverec a pocitar,se díky čtení tohoto vlákna začínám na vše dívat jinak a spousta věcí,popsaných mě neoblíbenými technokraty,začíná dávat smysl a důvod k zamyšlení

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

terahera: ako kabeloverec, ktorému niektoré evidentné blbosti v tejto téme začínajú dávať zmysel, by si si mal uvedomiť jedno podstatné: pri štandardných audio komponentoch je nesymetrické prepojenie typu RCA-RCA pomocou symetrického kábla s tienením pripojeným len na jednej strane v praxi principiálne vždy lepšie ako klasický koaxiálny kábel. A mimochodom ak je krátky prepojovací linkový kábel typu RCA-RCA správne navrhnutý, tak ani žiadne tienenie nepotrebuje (napr. káble fy. XLO)... to je ale samozrejme v zásadnom rozpore so "simplementárne-technokratickým" vnímaním sveta niektorých občanov, ktorí ignorujú existenciu maxwellových rovníc ...

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Bacil
Ono pro mě,jako laika v oboru elektro,je docela těžké se v tom vyznat.Spíš to beru v tomto vlakne tak,že se odvíjí trochu jinak,než většina vláken o kabelech,kde se to vždy mele a končí urážkami atd.Proto po přečtení tohoto vlákna mě začínají,nabo aspoň si myslím,dávat určité věci smysl,tím ale netvrdím,že je to dobře a správně.Pořád radši věřím svým uším a do sestavy připojuji co se mi líbí,bez ohledu na tvrzení typu halucinace a podobně

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

123456789: já bych si, přestože nejsem laik v Elektru ani v audiu, nechal asi poradit, protože vím, že jsou zde konstruktéři, tudíž nikoho povolanejsiho bych si nemohl přát. Zde jde o bezpečnost a zároveň zachování kvality audia. Začala mi blikat kontrolka ( jak psal merhaut ) při tvých výrocích ohledně šňůr a krytí , lampička, atd.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Já jsem lampičku dětem s pokojíku z paniky hned vyhodil :D

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Tak se poraď (Třeba s p. Merhautem a p. BVa) a napiš k jakému činu jsi se rozhodnul.
Hlavně, aby to nebylo jako s některými z našich politiků. Všemu rozumí, všechno ví, ale jen do okamžiku kdy se mají k něčemu rozhodnout. Potom potřebují nespočet konzultantů a odborných poradců a i tak z nich občas vypadne hovadina.
Ale ty to máš podstatně jednodušší .
Tak necháš to brnět, nebo brumět?
( A kontrolku si zhasni, ať tě to u toho přemýšlení neoslňuje)

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

terahera píše:
08 pro 2018 21:40
Já jsem lampičku dětem s pokojíku z paniky hned vyhodil :D
Manželka to kdysi koupila domů. Vůbec jsem se tím roky nezabýval. Jednou večer malá dcera večer kvičela, že chce pitíčko, potom že ho nechce, papat, čůrat a nakonec řvala, že jí u lampičky štípla vosa, nebo včela (v zimě,v lednu). To už jsem jí
nařezal a zahnal jí spát. Druhý den jsem tou lampičkou vyrazil pojistky, když se to konečně předřelo v kloubu, fáze na nulák. Den předtím byla jenom fáze na tom kovovém pantografu.
Takže není třeba unáhlená opatření :)

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

No já radši než řezat děti,než to vyrazí pojistky,radši vyhodil lampu hned ;)

Odpovědět